ESG score betekenis

ESG is een afkorting die staat voor Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (goed bestuur). ESG kan gebruikt worden om de duurzaamheid van een bedrijf, belegging of investering te bepalen.

Environment (milieu) staat voor de impact op het milieu. Denk hierbij aan uitstoot van schadelijke gassen of de hoeveelheid vervuilende grondstoffen die gebruikt worden.

Social (maatschappij) staat voor de impact op de maatschappij. Denk hierbij aan gelijke kansen en beslissingen die impact hebben op de gezondheid en veiligheid van medewerkers.

Governance (goed bestuur) staat voor de impact van het bestuur van een bedrijf. Denk hierbij aan de impact van aandeelhouders, transparantie naar de buitenwereld en het voldoen aan regelgeving.

ESG model

De ESG score van een bedrijf geeft een score aan bedrijven. Deze score zegt iets over hoe goed een bedrijf is in de bovenstaande onderdelen van ESG. Met deze ESG score kun je relatief makkelijk bepalen hoe duurzaam een bedrijf is. In ons blog 'Wat is ESG beleggen?' wordt dieper ingegaan op ESG.

Je kunt de ESG score van de meeste aandelen vinden op bijvoorbeeld MSCI. De score van de meeste fondsen en ETF's kun je hier vinden.