Rijkste mensen beleggen meer in ESG aandelen
09 september 2021 
in ESG
2 min. leestijd

Rijkste mensen beleggen meer in ESG aandelen

Vroeger was beleggen uitsluitend weggelegd voor de rijksten van deze wereld. Dat is al langer niet meer het geval. Iedereen kan tegenwoordig beleggen. Dat is maar goed ook, want door de lage rentes verdampen de zuur verdiende centjes op de spaarrekening als sneeuw voor de zon.

Ook al heb je zelf maar een bescheiden vermogen, het is wel goed om te kijken hoe de superrijken hun geld investeren en daarvan te leren. Ook het “high-end” segment van financiële spelers is aan trends onderhevig. Wat deze zijn is onderzocht in de zogenaamde “Wealth Manager Survey”.

Wealth Manager Survey 2021

In september publiceerde bfinance de “Wealth Manager Survey 2021”. Deze enquête laat veranderingen in beleggingsmogelijkheden en beleidskeuzes van vermogensbeheerders zien.

De centrale vraag die hierbij gesteld werd was: “Hoe ontwikkelen zich investeringsmogelijkheden in een tijd van transformatie in de vermogensbeheersector, om recht te kunnen blijven doen aan de eisen van klanten en organisaties.”

120 vermogensbeheerders uit 29 landen wereldwijd namen aan deze enquête deel. Hun clientèle hoort tot de “High Net Worth Individuals” (HNWI). Dat zijn mensen met een vermogen van meer dan een miljoen dollar. Volgens PWC bezitten de HNWI bij elkaar 88 biljoen USD aan vermogen. Dat is meer dan de pensioenfondsen bij elkaar, die maar een “schamele” 50 biljoen USD in hun beheer hebben.

Dat is een gigantische hoeveelheid geld die door vermogensbeheerders aan het werk gezet moet worden. Volgens het rapport van bfinance kijken ze, gedreven door de lage rentes, daarbij in toenemende mate naar alternatieve beleggingen en vooral ESG-producten.

ESG-integratie

In de afgelopen drie jaar was er een massale beweging richting ESG-investeringen. 80% van alle ondervraagde vermogensbeheerders integreren ESG nu in de portefeuilles van hun klanten, of zijn bezig dit te doen. Drie jaar geleden waren dat nog maar 37%. Ook impact-beleggingen zijn geliefder dan ooit en stijgen van 18% naar 50% in drie jaar tijd.

80% van de vermogensbeheerders geven aan ESG deels of helemaal te integreren in hun beleggingsbeleid. Een stijging van 118% ten opzichte van 3 jaar geleden.

Net als bij de institutionele en particuliere beleggers zijn ook de HNWI in Europa voorloper op het gebied van duurzaamheid. Ofschoon ook in Noord-Amerika en Azië traditionele beleggingen intussen meer op de achtergrond raken, is Europa nog steeds koploper op zowel het gebied van  ESG als ook impact-beleggen.

De Europese markt was al vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. De nieuwe klimaatwetgeving heeft deze trend nog een keer in een stroomversnelling gebracht.

Waarom ESG-investeringen?

Verschillende factoren zijn voor vermogensbeheerders in meer of mindere mate van belang om de stap richting meer ESG-integratie te nemen:

  1. De verwachting om hiermee attractiever te zijn voor nieuwe klanten
  2. De duidelijke vraag naar duurzame producten vanuit de bestaande clientèle
  3. Aansluiten bij het aanbod van de concurrentie
  4. En tenslotte een van de belangrijkste factoren:  de verwachtingen voor hoger rendement

Voor de helft van de Europese vermogensbeheerders speelt ook de implementatie van de nieuwe EU-klimaatwetgeving (SFDR en EU taxonomie) een rol.

Nog een interessant resultaat van deze enquête is dat “kleinere” vermogensbeheerders (met een beheerd vermogen onder de 5 biljoen USD) vaker voor een holistische aanpak van ESG-integratie kiezen. Ze geven aan ESG in al hun producten te willen integreren en op te nemen in de mix.

De grotere spelers (met een beheerd vermogen boven de 5 biljoen USD) geven juist vaker aan om ESG als separaat product aan te (willen) bieden. Europese vermogensbeheerders hebben dan de tendens om “all-in” te gaan en willen deze producten ook echt donkergroen maken. Dat heeft te maken met de implementatie van de EU taxonomie, die ook als een belangrijk marketing-tool voor de aanbieders van financiële producten gezien wordt.

ESG als concurrentievoordeel

Net als de rest van de wereld is ook het universum van vermogensbeheer aan verandering onderhevig. Meer transparantie, een groeiend aantal nieuwe technologieën en alternatieve producten en assertievere investeerders dwingen vermogensbeheerders tot aanpassing en vernieuwing. Uit de Wealth Manager Survey komt de integratie van ESG naar voren als een belangrijke speerpunt.

Duurzaam beleggen is hard onderweg om de nieuwe standaard te worden voor zowel kleine als grote beleggers. Investeerders willen bewuster omgaan met hun vermogen en hun omgeving. Dat dit ook nog een hoger rendement en lager risico betekent is alleen maar mooi meegenomen.

Lees de complete Wealth Manager Investment Survey hier.

Over de schrijver
De rode draad in mijn professionele werkzaamheden is verantwoord ondernemerschap. Als trainer, mediator en organisatiedeskundige was en is mijn inzet het vinden van duurzame oplossingen. Bij DuurzaamBeleggenAcademie komt mijn passie voor kennisoverdracht en duurzaamheid bij elkaar. In mijn blogs schrijf ik vooral over actualiteiten op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur.
Reactie plaatsen