Wat beleggers kunnen leren van wielrenners?
10 juli 2024 
7 min. leestijd

Wat beleggers kunnen leren van wielrenners?

Bij ons op kantoor hangt een poster van de Team Visma | Lease a Bike-ploeg (toen Jumbo Visma) die met Jonas Vingegaard de Tour de France wonnen in 2022 en 2023. De meeste collega’s zijn fan van sport in het algemeen en wielrennen staat in het lijstje van favoriete sporten bovenaan. Dat komt vooral door de heroïsche momenten in de koers, zoals toen Matthieu van der Poel viel in de eindfase van het WK en met een kapotte schoen verder moest. En toch wereldkampioen werd. Onder de successen van de wielrenners ligt discipline en veel arbeid. In dit blog wil ik inzoomen op de lessen die we kunnen leren uit het wielrennen en hoe we die kunnen toepassen bij beleggen.

Beperk je verlies op slechte dagen

De Vuelta in 2023 beloofde een gevecht te worden tussen ploeggenoten Jonas Vingegaard en Primoz Roglic aan de ene kant en Remco Evenepoel aan de andere kant. Roglic had de Vuelta al drie keer gewonnen, Vingegaard was de sterkste in de 2 edities van de Tour de France en Remco Evenepoel was de uittredend Vuelta-winnaar en wereldkampioen van 2022. Remco Evenepoel won 3 etappes en reed enkele dagen in de leiderstrui. Maar in de 13e etappe kwam hij met 27 minuten achterstand binnen en verloor daarmee het eindklassement. Vingegaard en Roglic werden overigens 2e en 3e na hun ploeggenoot Sepp Kuss. Kuss was een keer met een ontsnapping mee en verspeelde die voorsprong niet meer.

Net als bij wielrennen is het bij beleggen belangrijk dat je niet teveel verliest. Naarmate het verlies toeneemt, moet je meer rendement maken om dat verlies weer goed te maken. Bij een verlies van 10%, daalt het vermogen naar 90%. Vanaf dat niveau is 11% nodig om weer terug naar 100% te komen voor weer gedacht kan worden aan rendement maken. Bij een daling van 25% is een rendement van 33% nodig voor het herstel en bij een daling van 50% is zelfs 100% nodig.

Hoe kun je het verlies beperken?

De belangrijkste manier om het risico te beperken is door te spreiden. Als je in 1 aandeel belegt en dat bedrijf gaat failliet, dan ben je al je geld kwijt. Met de oorspronkelijke inleg komt het dan niet meer goed. Vergelijkbaar met een zware val bij wielrennen. Spreid je over verschillende bedrijven uit diverse sectoren, dan kun je nooit meer alles kwijtraken. Bij een forse koersdaling van het ene aandeel, is er vaak een aandeel uit een andere sector die juist wel goed presteert. Tijdens de corona uitbraak werd het vliegverkeer gestaakt, waardoor de koersen van luchtvaartbedrijven fors daalden. Doordat we thuis moesten blijven werden veel meer abonnementen bij Netflix afgesloten, waardoor die koers juist fors steeg. Het samenstellen van een gediversifieerde aandelenportefeuille kun je vergelijken met een wielrenploeg die wordt samengesteld van renners die elkaar aanvullen.

Focus op je sterke punten

In het wielrennen zijn er verschillende type renners. De klassementsrenners die over het algemeen goed kunnen klimmen en tijdrijden. Aan de andere kant staan de sprinters. Verder zijn er natuurlijk nog de knechten die soms urenlang op kop van het peloton sleuren. Iedere renner heeft zijn eigen kwaliteiten die op verschillende terreinen het beste tot hun recht komen. De renners proberen vooral hun sterke punten verder te verbeteren en op het juiste moment in te zetten. Een klimmer zal voor zijn kans gaan in een bergetappe en niet in een vlakke etappe. In de massasprint maakt hij immers geen kans.

In de aandelenmarkt zijn er ook verschillende soorten aandelen. De meeste beleggers vinden groei-aandelen het meest interessant (de kopmannen die voor de winst gaan). De omzet van deze aandelen groeit bovengemiddeld, maar beleggers betalen daarvoor ook een hogere waardering. De koersschommelingen zijn meestal ook groter. Waardeaandelen zijn juist lager gewaardeerd omdat de toekomstvooruitzichten minder rooskleurig zijn (knechten met minder kans op overwinningen). Verder zijn er laag risico aandelen, met beperkte koersschommelingen (tijdrijders) en momentum aandelen die de laatste periode relatief goed gepresteerd hebben (renners in vorm).

Beoordeel een aandeel op de relevante kenmerken

Aandelen kun je net als renners beoordelen op hun sterke punten. Zo is het voor groei-aandelen belangrijk dat ze de groei vasthouden of versnellen. Als ze blijven groeien is de hoge waardering minder belangrijk. Maar als de groei tegenvalt, vallen beleggers over die hoge waardering en kan dat leiden tot een scherpe koersdaling. Bij waarde-aandelen is de focus op de lage waardering en de hoge cashflow. De stabiliteit van het dividend is veel belangrijk dan eventuele groei van het bedrijf. In het verleden zijn er veel voorbeelden geweest van grote koersdalingen nadat het dividend onverwacht werd verlaagd of opgeschort. Bij momentum-aandelen is het belangrijkste risico dat de trend draait. Zo waren eind jaren ’90 technologie aandelen de best presterende aandelen met een sterk momentum, maar toen het sentiment draaide hoorden ze tot de slechtst presterende aandelen. Een sprinter uit vorm zal niet veel betekenen voor de ploeg terwijl hij wel een hoog salaris krijgt.

Veel kleine verbeteringen zorgen voor grote resultaten op lange termijn

Het Engelse wielrennen behaalde jarenlang vrijwel geen prijzen. Sport is in Engeland belangrijk en het land is in de meeste sporten succesvol. Maar dat gold niet voor wielrennen. Tot de aanstelling van Dave Brailsford in 2003 had slechts 1 Engelse wielrenner in 100 jaar goud op de Olympische Spelen gewonnen. Brailsford ging aan de slag met het zogenaamde ‘marginal gains’-systeem. Door op heel veel vlakken een kleine verbetering door te voeren, kom je toch tot een groot(s) resultaat. Dei verbeteringen zijn de vinden op het vlak van training, voeding, mentale begeleiding, kleding, slaap etc. Ze zochten ook buiten de gebaande paden. Zo werden de douchekoppen vervangen in de hotels waar de ploeg verbleef, want de achtergebleven bacteriën kunnen leiden tot ziekte. Daarnaast werden het eigen kussen en beddengoed meegebracht zodat de renners beter sliepen. Uiteindelijk won de Engelse ploeg 60% van alle medailles op de spelen van 2012 in London en wonnen Bradley Wiggins en Chris Froome 5 keer de Tour de France tussen 2012 en 2017.

Ook bij beleggen loont het om de kleine details te verbeteren die het verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld op het gebied van de kosten zijn er verschillende kostensoorten die opgeteld op lange termijn een enorm verschil maken. De belangrijkste kosten zijn voor beleggers de beheerkosten. Maar vergis je niet in de transactiekosten, de bidoffer-spread, de valutakosten en de servicekosten. Iedere dienstverlener rekent kosten die op verschillende manieren zijn opgebouwd. Naast de zichtbare kosten kun je ook bij de uitvoering van transacties aanzienlijk goedkoper of duurder handelen. In onze praktijk komen we geregeld tegen dat de kosten gemakkelijk 0,5% per jaar kunnen worden verlaagd. Dat kostenverschil leidt bij een gemiddeld rendement van 7% en een belegd vermogen van € 100.000 over een periode van 20 jaar tot een verschil van bijna € 35.000 in de eindwaarde.

Gedisciplineerd het plan uitvoeren

De meeste wielrenners zijn zeer gedisciplineerd. Ze hebben jarenlang hard getraind om hun droom van profwielrenner te verwezenlijken. Daarbij is wielrennen bij uitstek een sport waarbij veel trainingsarbeid is vereist met een grote focus op voeding. Door de zware fysieke inspanning is het belangrijk om calorieën aan te vullen. Maar dan wel met de juiste voeding, want iedere kilo extra kom je bergop in veelvoud tegen en kan de overwinning kosten. De snelheid bergop hangt af van het geleverde vermogen ten opzichte van het gewicht. Voor de meeste toprenners geldt dat ze gemakkelijker winst behalen door af te vallen dan door sterker te worden. Het vraagt van de renners dat ze continue met hun voeding bezig zijn.

Voor beleggers is discipline ook een belangrijke eigenschap. De meeste grote beleggersverliezen ontstaan doordat de beleggers afwijken van het plan. Bij de start is het de bedoeling om op lange termijn te beleggen. De belegger verwacht niet zenuwachtig te worden bij een koersdaling van meer dan 10%. De historie heeft immers geleerd dat het op lange termijn altijd weer goed komt. Maar als de koersen dan fors dalen, lijkt alles anders. De belegger heeft al een flink verlies en de nieuwsberichten zijn nog steeds negatief. Daardoor overweegt de belegger te verkopen om zijn beleggingen te beschermen tegen verdere dalingen. De beurskoersen zijn echter gebaseerd op verwachtingen en daarom lopen ze enkele maanden voor op de gebeurtenissen. Bij de corona uitbraak werd de bodem in de aandelenmarken al na enkele weken bereikt, terwijl de uitbraak pas maanden later de volle omvang had bereikt. Beleggers die uitstappen in een dalende markt, hebben meestal een beroerde timing en verliezen daardoor veel geld. Andersom geldt overigens ook dat beleggers die uitstappen om winst te nemen, ook vaak niet meer of te laat instappen om te profiteren van de volledige koerswinst. Een foute beslissing op dit vlak kan bijna niet meer goed gemaakt worden.

Neem de tijd

De meeste wielrenners behalen hun grootste overwinningen in het tweede deel van hun carrière. In de grote rondes is er een jongeren-klassement omdat de jongere renners meestal nog niet meestrijden om de overwinning in het eindklassement. Uitzonderingen daargelaten hebben wielrenners jaren nodig om voldoende hardheid en inhoud op te bouwen om tijdens etappekoersen langer dan een week hun hoogste niveau te halen. In de eerste jaren van hun loopbaan bouwen ze aan die inhoud en ieder jaar wordt het beter. Ook de opgebouwde ervaring helpt om de belangrijke momenten in de koers te herkennen.

Beleggers kunnen op de lange termijn de meeste vermogensgroei behalen door het rente-op-rente effect. Door het stapelen van rendementen op de lange termijn groeit het vermogen steeds sneller. In het begin is het rente-op-rente effect beperkt, maar na verloop van tijd wordt de invloed enorm. Vergelijk het met een sneeuwbal groter en groter wordt naarmate je verder rolt. Door periodiek geld bij te storten, kun je de groei op de lange termijn nog verder versnellen. Als je een beleggingsplan met periodieke stortingen gedisciplineerd uitvoert, zul je verrast worden door de vermogensgroei die dat oplevert.

Voeg het samen tot een plan en voer het uit

Één van de succesfactoren van de wielerploeg Team Visma | Lease a Bike is dat zij meer dan de andere ploegen werken vanuit een plan. Aan het begin van het seizoen bespreken ze het plan met de renners, verwerken de feedback en zorgen dat iedereen het plan omarmt. Team Visma | Lease a Bike is op die manier de succesvolste wielrenploeg ter wereld geworden.

Bij DBAC helpen we beleggers bij het opstellen van een beleggingsplan en begeleiden we om dat plan optimaal uit te voeren. We zorgen voor de benodigde kennis om de juiste keuzes te maken, maar vooral om het vertrouwen en de rust te creëren voor de gedisciplineerde uitvoering van het plan op de lange termijn.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen