Beleggen voor beginners
28 februari 2022 
3 min. leestijd

Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners is actueelVolgens diverse onderzoeken starten steeds meer mensen met beleggen. Volgens recent onderzoek bijna 2 miljoen huishoudens in Nederland. Dat is niet gek want door de combinatie van minimale of zelfs negatieve rente, inflatie en belasting krimpt je vermogen jaarlijks met meerdere procenten. Beleggen is voor veel mensen een interessante mogelijkheid om meer rendement te halen.

In dit blog lees je wanneer beleggen voor jou interessant is. Ook vertellen we welke stappen je moet nemen als beginnende belegger. Bij beleggen is een goede voorbereiding het halve werk.

Waarom beleggen?

Met beleggen kun je meer rendement maken op je geld dan bijvoorbeeld op de spaarrekening. Vooral op de lange termijn zorgt het hogere rendement voor flinke vermogensgroei, waar je bijna niet tegenop kunt werken. Tegenwoordig moeten steeds meer mensen vermogen opbouwen, omdat ze geen pensioen opbouwen. Daarnaast worden de bestaande pensioenregelingen en de AOW minder royaal. Daarnaast is de rente al enige tijd minimaal. Om een serieus vermogen op te bouwen kun je niet om beleggen heen. Pensioenfondsen hebben niet zomaar grote beleggingsportefeuilles.

Wat is beleggen en hoe werkt het?

Beleggen is investeren van je geld in de verwachting dat je in de toekomst meer terug krijgt. Als je meer risico neemt, wil je ook een hoger rendement. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen van een bedrijf omdat je verwacht dat deze aandelen in waarde stijgen of omdat ze een mooi dividend uitkeren. De bekendste manier van beleggen is in aandelen, maar je kunt ook beleggen in obligaties, vastgoed en grondstoffen. Met name jongeren zien crypto's ook als een vorm van beleggen; wij beschouwen crypto's meer als speculeren.

Welke beleggingsstrategie past bij jou?

Er zijn verschillende manieren van beleggen in aandelen. Zo kun je beleggen in defensieve waarde-aandelen of in groei-aandelen. Je kunt focussen op een aantrekkelijk dividend of een laag risico. Deze kenmerken noemen we ook wel beleggingsfactoren. Wat de beste strategie is, hangt af van de doelen en wensen van jou als belegger. Wij hebben het liefste aandelen die aandacht besteden aan duurzaam en verantwoord ondernemen, een sterke concurrentiepositie hebben, bovengemiddeld groeien en niet al te hoog gewaardeerd zijn. Het belangrijkste is dat je gedisciplineerd je beleggingsstrategie uitvoert op de lange termijn en niet iedere paar maanden verandert van strategie.

Algemene stelregels voor beginnende beleggers

Wij raden aan om te beleggen met een lange termijn visie. Hierbij investeer je voor de lange termijn en handel je niet teveel in je portefeuille. Je profiteert van de gemiddelde stijging van de markt over een lange periode zonder dat je verliest aan transactiekosten. Al meer dan 100 jaar is het jaarlijkse rendement op aandelen ongeveer 8%. Dat rendement bestaat gedeeltelijk uit dividend en deels uit koersstijging.

Hoe begin je met beleggen?

Beginnen met beleggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het begint met een beleggingsplan. In het plan komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Realistische beleggingsdoelen stellen
  2. Je risicohouding (zowel mentaal als financieel) bepalen
  3. Een beleggingsstrategie kiezen

Vervolgens open je een beleggingsrekening bij een bank of broker waar je de beleggingen kunt aankopen. Vervolgens kun je geld storten en de eerste aandelen aankopen.

Deze stappen worden uitgebreid behandeld in onze online cursus Duurzaam beleggen stappenplan.

Tips voor Beginnen met beleggen

Beleggen doe je met geld dat je minstens een aantal jaar kunt missen. Dat geld hoef je niet in een keer in te leggen. Je kunt ook kiezen voor periodiek bijstorten. Dit heeft meerdere voordelen.

  1. Beleggen met een lange termijn focus kost weinig tijd. Je moet tijd steken om te leren beleggen, een plan opstellen en een goede, betrouwbare aanbieder selecteren. Als deze basis eenmaal staat, hoef je alleen met enige regelmaat bij te sturen en te controleren of de beleggingen nog passen bij je doelen en gedachtes.
  2. Bij maandelijks inleggen profiteer je van gemiddelde aankoopkoersen. Dit betekent dat je niet hoeft te piekeren over het juiste instapmoment. Als je langer dan 10 jaar belegt en maandelijks bijstort, stap je soms voor een goede prijs in en soms voor een minder goede prijs.
  3. Je spaart automatisch. Als je het een gewoonte maakt om elke maand een specifiek bedrag te beleggen kun je dit geld niet meer uitgeven. Dit helpt bij het besparen van geld op onnodige uitgaven.
  4. Je geeft emoties minder kans. Emotie is je grootste vijand bij beleggen. Als je zorgt dat je elke maand een specifiek bedrag opzij zet en dit automatisch belegt, is er geen ruimte meer voor emoties.

Wist je dat je ook kunt beleggen met weinig geld? Er zijn verschillende aanbieders waar je geen groot bedrag hoeft te storten. Hoe eerder je begint hoe meer voordeel je haalt uit het effect van samengesteld rendement.

Kijk ook eens naar duurzaam beleggen

Als je gaat beginnen met beleggen is het zonde om niet te letten op duurzaamheid. Duurzaam beleggen kent veel verschillende voordelen. Het belangrijkste is natuurlijk de positieve impact op de wereld. Door duurzaamheid mee te nemen bij beleggen doe jij op jouw schaal bijvoorbeeld aan het voorkomen van kinderarbeid, milieudelicten of corruptie.

In plaats daarvan kan je ervoor kiezen om bedrijven te helpen bij het halen van duurzame doelstellingen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het meenemen van ESG factoren, positief bijdraagt aan beleggingsresultaten. Zowel in rendement als in risico.

Wil jij ook beginnen met duurzaam beleggen?

Heb je dit blog gelezen, maar wil je nog meer weten? Dan is ons ebook 'Beginnen met beleggen' interessant voor jou.


Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen