Deze week publiceerde het NIDUB een onderzoeksrapport over de motivatie en het gedrag van jonge beleggers. Ofschoon een grote groep hier verstandig mee omgaat stelde het NIBUD ook vast dat de risicobereidheid onder jongvolwassenen hoger is. De belangrijkste bevindingen hebben we samengesteld in dit artikel.
Zijn de bevindingen uit het onderzoek dan een reden om jongeren af te raden om te gaan beleggen? Nee, zeker niet! Juist voor jonge mensen is beleggen erg interessant en belangrijk! Hoe vroeger je begint met het opbouwen van een verantwoord beleggingsportefeuille hoe beter.
Daarbij komt dat jongeren over het algemeen meer interesse hebben in duurzaamheid. En laat dat toch een fantastische combinatie zijn: want duurzaam beleggen is niet alleen leuk, maar ook goed voor het rendement.
Hoe vroeger, hoe beter
We zeggen het vaak tegen onze cursisten: het beste moment om te beginnen met beleggen was de dag van je geboorte. Het een na beste moment is vandaag. Beleggen doe je voor de lange termijn. Hoe langer jouw beleggingshorizon hoe meer rendement je kunt maken. Dat komt omdat over tijd het effect van rendement op rendement een extra boost geeft. Zo verdien je geld zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen!
Daarom kun je nooit te vroeg beginnen met beleggen en is het juist fantastisch, dat jongeren hier meer dan ooit tevoren mee bezig zijn. Dat moet ook, want de financiële situatie voor jongvolwassenen verschilt nogal van de vorige generaties. Jongeren hebben vaker een flexibel werkcontract, bouwen daardoor minder pensioen op, en zullen langer door moeten werken voordat ze AOW-gerechtigd zijn.
Vroegtijdig investeren in hun toekomst is de juiste stap.
Duurzame keuzes onder millennials en Gen Z
Duurzaamheid begint een grotere rol te spelen bij jongeren. Er is een stijgende trendlijn vast te stellen als het gaat over bewuste keuzes (bron: Motivaction). Ongeveer de helft van de millennials vindt duurzaamheid belangrijk. Echter beperkt de uitwerking zich in het dagelijkse leven nog tot de keuzes waar milieu- en persoonlijke voorkeuren samenvallen. Voorbeeld hiervan is energie en kostenbesparing door zonnepanelen of het langer gebruiken van hetzelfde smartphone.
Waar millennials nog niet de koplopers lijken als het om verduurzaming gaat, lijkt de manier waarop we met onze planeet omgaan meer te leven bij Gen Z. De keuzes worden in deze leeftijdscategorie ook breder getrokken dan alleen klimaat en milieu. Sociale en maatschappelijk aspecten worden belangrijker. Zo wil meer dan de helft graag bij een bedrijf werken dat actief bijdraagt aan een betere wereld en innovatief is.
Ook de voorkeur voor een contractvorm is opmerkelijk. Waar millennials vaker bewust kiezen voor losse, wisselende contracten om meer vrijheid te kunnen genieten, wil bijna een derde van de jongeren in Gen Z liever een vaste baan bij een grotere organisatie.
Meer aandacht voor ESG-beleggen
Wat nog een onderbelicht thema is bij jongeren is duurzaam beleggen. Ook hier kiezen meer jongvolwassenen bewust voor bedrijven die actief bijdragen aan een betere leefomgeving. Echter blijven er op dit moment nog een paar belangrijke aspecten onderbelicht. Zo is zich nog niet iedereen ervan bewust, dat duurzaam beleggen naast de positieve impact ook daadwerkelijk beter is voor het rendement. Dat tonen wetenschappelijke publicaties keer op keer aan.
Ook is het risico van ESG-beleggen lager. Bijna alle bedrijven die de laatste jaren failliet gingen waren onvoldoende bezig met verantwoord ondernemerschap. Dit werd eens te meer bewezen tijdens de corona-pandemie. Ondernemingen met oog voor de leefomgeving, sociale factoren en goed ondernemingsbestuur bleken veel veerkrachtiger.
Kennis is het sleutelwoord
Een van de punten die een beetje zorgelijk stemden in het NIBUD-onderzoek was het kennisniveau van jonge beleggers. Terwijl de grote meerderheid zich er wel van bewust is, dat je goed moet weten waar je mee bezig bent om je risico’s zo laag mogelijk te houden, bleek toch een goed deel van dezelfde groep de eigen kennis te overschatten.
Dit is trouwens niet alleen bij jongvolwassenen zo. Bijna iedereen heeft soms de neiging zijn eigen kennis hoger in te schatten dan in werkelijkheid blijkt. Zo zijn wij mensen nou eenmaal geprogrammeerd.
Ons advies: investeer bij beleggen ook in jouw eigen kennisniveau. Of je nu belegt in individuele aandelen, ETF’s of via een vermogensbeheerder, basiskennis over wat er met je geld gebeurt is belangrijk. Dat voorkomt dat je onnodige risico’s neemt.
Tips voor jonge beleggers
- Begin bij het eind
Veel mensen beginnen met beleggen zonder een duidelijk doel voor ogen. Wil je vermogen opbouwen voor je pensioen, eerder stoppen met werken of een grote reis kunnen maken?
Bij al deze scenario’s hoort een beleggingsstrategie. Denk na wat je eigenlijk wil bereiken. Dan kun je hierop inspelen en een concreet plan maken. - Investeer in kennis
Maak je vertrouwd met de basisbeginselen van beleggen. Dat voorkomt dat je onnodige risico’s loopt, in malafide praktijken loopt of alles kwijt raakt.
Ook kun je zo betere keuzes maken en kijken wat er echt bij jou past. Wil je beleggen in individuele aandelen, indextracker’s, ETF’s of het liever uitbesteden? Hoe meer je zelf weet over de consequenties, hoe beter jouw keuzes zijn.
Zie het een beetje als autorijden: het is niet ingewikkeld, maar je moet wel even weten hoe gas en rempedaal werken en wat de borden op straat betekenen. - Ga voor de marathon, niet de sprint
Beleggen doe je voor de lange termijn. Wees je ervan bewust en geloof niet in gouden bergen. De mooie verhalen op social media over “grote stappen, snel rijk” klinken misschien verleidelijk, maar zijn enorm risicovol. Wees daarom zuinig met jouw vermogen en investeer voor de lange termijn. - Houd een financiële buffer aan
Misschien is het overbodig om op te noemen, maar beleg nooit met geld dat je niet hebt of niet kunt missen! Geld lenen om ermee te beleggen is onverstandig en uiterst risicovol. Houd een buffer aan voor onvoorziene gebeurtenissen. Het leven kan soms onvoorspelbaar zijn, wees goed voorbereid.
Het is ook niet noodzakelijk om meteen met een groot bedrag te starten met beleggen. Veel belangrijker is het om periodiek bij te storten. Zo vergroot je jouw vermogen bijna ongemerkt. - Laat je beleggingen aansluiten bij jouw eigen normen en waarden
Wil je graag bijdragen aan een betere leefomgeving en de maatschappij? Kies dan voor beleggen in duurzame bedrijven. Zo win je dubbel: je bouwt vermogen op voor later, en je draagt actief een steentje bij.
Duurzaam beleggen is daarnaast niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor je portemonnee. Een mooie combinatie, toch?