Steeds meer jongeren beleggen duurzaam
11 maart 2021 
2 min. leestijd

Steeds meer jongeren beleggen duurzaam

Je hoort steeds meer mensen praten over beleggen. Het gaat over Bitcoins en andere cryptomunten. Over Tesla, waterstofaandelen en de nieuwste biotech. Het is niet gek dat beleggen meer in trek is. Wil je rendement op je geld maken, dan moet je bijna wel investeren. Maar dat steeds meer jongeren duurzaam beleggen, dat is nieuw. In het verleden was beleggen meer voor senioren. Toch is beleggen juist voor jongeren belangrijk.

Steeds meer jongeren beleggen

In 2020 is het aantal Nederlanders dat belegd met 25% toegenomen. De grootste groei vond plaats onder jongeren. Nog niet zolang geleden was beleggen vooral een hobby van senioren. Van de nieuwe beleggers is 45% jonger dan 35 jaar. Inmiddels wordt meer dan 35% van de beleggingsrekening bij online brokers aangehouden door jongeren. 

Beleggen juist voor jongeren interessant

Beleggen is door apps en online producten eenvoudiger geworden. Verder zijn jongeren, zoals iedereen, op zoek naar meer rendement op hun geld. Maar voor jongeren is dit belangrijker dan voor ouderen. Ze moeten een groter deel van hun pensioen zelf verzorgen. Daarnaast kan het vermogen door de lange horizon meer kan groeien. Tevens is er tijd om te herstellen van een tijdelijke koersdaling. 

Jongeren hebben meer interesse in duurzaamheid

Een studie uit 2017 van U.S. Trust Insights On Wealth and Worth onderzocht de financiële interesses van millennials. 80 procent van de groep, geboren tussen 1980 en 1995, is zeer geïnteresseerd in duurzame beleggingen met een maatschappelijke impact. Diverse studies in Nederland bevestigen dit beeld. Jongeren beleggen vaker duurzaam. Ze hebben meer interesse in duurzaamheid en ze streven een duurzamer leven na. 

Welke duurzame thema’s zijn belangrijk

De belangrijkste thema’s zijn duurzame energie, klimaatverandering en gelijke kansen. Aan de andere kant zijn jongeren niet echt bereid om minder vlees te eten en minder te vliegen. Op de beurs zien we ook een duidelijke voorkeur. Bedrijven die te maken hebben met duurzame energie hebben zeer hoge rendementen gehaald. Het maakte Elon Musk, topman van elektrische automaker Tesla, zelfs de rijkste persoon.

Mag duurzaamheid minder rendement opleveren?

De afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken gedaan naar de relatie tussen rendement en duurzaamheid uitgedrukt in ESG. Enkele jaren geleden hadden jongeren ook al een voorkeur voor duurzame bedrijven. Maar het mocht niet teveel rendement kosten. In 2020 publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een nieuw onderzoek. Daaruit kwam dat beleggers een lager rendement of een hoger risico accepteren van een duurzame belegging.

Rendement duurzaam beleggen net zo goed

Die positieve houding tegenover duurzame beleggingen is bemoedigend, maar het is niet eens nodig. Diverse wetenschappelijke publicaties laten zien dat duurzaam beleggen minstens net zo goed rendeert als traditioneel beleggen. 

Risico duurzaam beleggen is lager

Daarnaast blijkt het risico van ESG beleggen lager. Bijna alle bedrijven die de laatste jaren failliet gingen waren onvoldoende bezig met verantwoord en duurzaam ondernemen. Verder schieten de koersen omlaag als er een controverse of schandaal optreedt. Denk aan het datalek bij Facebook en het dieselschandaal bij Volkswagen. 

Vermogen duurzame beleggingen groeit sneller

Volgens onderzoek van Morningstar groeide het vermogen in duurzame beleggingsfondsen en ETF’s 3 keer zo snel dan de niet-duurzame fondsen. De invoering van de SFDR-verordening op 10 maart zorgt ervoor dat deze trend voorlopig doorgaat. 

Conclusie

Steeds meer jongeren beleggen duurzaam. De afgelopen jaren worden jongeren door nieuwe apps en de zoektocht naar rendement naar de beurs getrokken. Jongeren hebben meer aandacht voor duurzaamheid. Ze zijn zelfs bereid om een lager rendement te accepteren. Desondanks laat onderzoek zien dat duurzaam beleggen net zo goed rendeert. Het is daarom niet vreemd dat het vermogen in duurzame beleggingen snel groeit.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen