Hefboomproducten, beleggen met een hefboom

Een hefboom is van toepassing bij een beleggingsproduct waarmee je met een kleine inleg, een grote positie kan innemen. Hefboomproducten zijn meestal derivaten zoals opties, futures en forwardcontracten. De winst of het verlies gaat naar de belegger. Op deze manier hoef je maar een klein bedrag te beleggen, maar heb je wel de kans op een hoger rendement én een veel hoger risico.

Een hefboom heeft altijd een verhouding, bijvoorbeeld 1:20. In dit geval kan je met de prijs van één aandeel, dus beleggen met twintig aandelen.

Stel dat je voor € 500 wilt beleggen. Je hebt besloten dat je aandelen wilt kopen in een bepaald bedrijf met een waarde van € 10 per aandeel. Als je aandelen zou kopen, kan je er 50 kunnen kopen. Als de prijs van het aandeel dan stijgt met € 1, verdien je € 50. In dit voorbeeld heb je een rendement van 10%.

Stel dat je met deze € 500 een hefboom had gekocht met een verhouding van 1:10. In dit geval kan je 500 aandelen kopen. Met dezelfde prijsstijging verdien je nu dus € 500. In dit voorbeeld heb je dus een rendement van 100%.

Dit klinkt erg aantrekkelijk. Het is belangrijk om te begrijpen dat hefbomen ook de andere kant op werken en dat er dus veel risico komt kijken bij hefbomen. In aanloop naar de financiële crisis werd veel gespeculeerd met hefboomproducten op hypotheekportefeuilles. Uiteindelijk zijn veel gerenommeerde banken en verzekeraars in de problemen geraakt door deze hefboomproducten.