Teleurstelling op COP27 over uitblijven klimaatafspraken
23 november 2022 
1 min. leestijd

Teleurstelling op COP27 over uitblijven klimaatafspraken

Het afgelopen weekend werd veel over duurzaamheid en mensenrechten gepraat. De jaarlijkse klimaatconferentie die dit jaar in het Egyptische Sharm el Sheikh werd georganiseerd eindigde teleurstellend. Daarnaast begon het WK voetbal in Qatar. In de aanloop is veel gezegd over de mensenrechtensituatie in het land. FIFA baas Infantino vond de Europese kritiek hypocriet. Het laatste is er vast nog niet over gezegd.

Jaarlijks wordt een ‘COP-Conference of Parties’ georganiseerd

Sinds 1995 in Berlijn de eerste klimaatconferentie werd georganiseerd komen de leden van de Verenigde Naties jaarlijks bijeen. De ene keer is de bijeenkomst constructiever dan de andere. In het Japanse Kyoto vond de 3e bijeenkomst plaats, waar het Kyoto-protocol werd afgesproken. COP21 was in 2015 in Parijs en leidde tot de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) en de afspraak om in 2050 alle uitstoot te compenseren om de opwarming van de aarde te stoppen.

COP27 eindigt in teleurstelling over gebrek aanpak oorzaken

Dit jaar vond de bijeenkomst dus plaats in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. Ondanks grote woorden en goede bedoelingen werd geen nieuwe afspraken gemaakt om de oorzaken van de klimaatschade aan te pakken. Verschillende landen waaronder India en de Europese Unie wilden het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5%. De tekst van vorig jaar in Glasgow bleef echter onaangepast.

Klimaatschade fonds om te compenseren voor gevolgen

Wel komt er een fonds om klimaatschade te repareren. De rijke landen storten geld dat gebruikt kan worden door arme landen. Welke landen hoeveel gaan betalen wordt in de aankomende maanden uitgewerkt. Verschillende landen maakten zich al langer sterk voor een dergelijk fonds. Bijvoorbeeld Pakistan dat zwaar is getroffen door overstromingen en de Malediven die zich zorgen maken over de stijging van de zeespiegel.

Overheden komen moeizaam tot actie

De uitkomst van COP27 is het zoveelste voorbeeld dat overheden traag reageren op de klimaatproblematiek. De gevolgen van de opwarming van de aarde worden maar langzaam zichtbaar en voorlopig vooral in de armere landen. Dat kunnen we nog wel even voor ons uitschuiven is de gedachte. Op korte termijn houden de nasleep van de COVID-uitbraak en de gestegen energieprijzen politici meer bezig. De bal wordt neergelegd bij de financiële sector. Door regelgeving worden financiële instellingen gestimuleerd en soms gedwongen geldstromen te sturen naar meer duurzame investeringen.

Duurzaam Beleggen is een win-win

Duurzaam beleggen is al volop ingevoerd in Nederland. Vrijwel alle professionele beleggers nemen duurzaam en verantwoord ondernemen in meer of mindere mate mee in hun beleggingsbeleid. Dit heeft ook voordelen voor particuliere beleggers. Die hebben volop keuze uit duurzame aandelen en obligaties, rechtstreeks en via beleggingsfondsen en etf’s. De win-win situatie ontstaat doordat het rendement en risico van duurzaam beleggen helemaal niet onderdoen voor traditionele beleggingen waar geen rekening wordt gehouden met duurzaamheid.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen