Wat beweegt de markten: 2021-12-20

Wat heeft de markt afgelopen week bewogen? (13-17 december 2021)


Centrale banken en omicron bepaalden de beursweek

Na een aanvankelijk aarzelend begin van de week zorgde het langverwachte rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank kortstondig voor hogere koersen. Deze winsten werden echter weer snel ingeleverd. Mede door de snelle opmars van de omicron-variant van het coronavirus. Nederland gaat weer in lockdown en verschillende andere landen hebben de maatregelen weer aangetrokken. De onzekerheid betreffende de impact van de omicron-variant zorgden voor dalende koersen. Er zijn aanwijzingen dat omicron mildere klachten veroorzaakt dan de eerdere varianten. Hopelijk is dit ook het geval.

De Fed heeft de belangrijkste rente zoals verwacht ongewijzigd gelaten, maar kondigde wel aan het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma sneller te gaan afbouwen. Het programma zal in maart 2022 eindigen. Verder gaf de centrale bank in de zogenaamde 'dot plot' aan in 2022 drie renteverhogingen te verwachten. De markt ging uit van 2 renteverhogingen volgend jaar. In 2023 worden er ook drie renteverhogingen verwacht en in 2024 zal de rente in de VS waarschijnlijk twee maal worden verhoogd. De economische groei in de Verenigde Staten is voor dit jaar neerwaarts bijgesteld naar een groei van 5,5%, waar eerder nog werd uitgegaan van 5,9%. Voor 2022 werd de raming opwaarts bijgesteld van 3,8% naar 4%. De inflatie in de VS voor 2021 wordt nu geraamd op 5,2%, terwijl in september nog werd uitgegaan van 4,2%. Ook voor 2022 stelden de centrale bankiers de inflatieverwachting opwaarts bij van 2,2 naar 2,6%. Het verkrappende beleid van de Amerikaanse centrale bank is een reactie op de hoge inflatie.

De Bank of England verraste de markt met een renteverhoging van 0,1 naar 0,25%.

De Europese centrale bank hield zoals verwacht de rente ongewijzigd. Wel bevestigde de ECB het einde van het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) in maart. Het normale obligatie-opkoopprogramma loopt naar verwachting minimaal door tot eind 2024. Ook de ECB verwacht dat de inflatie hoger uit val dan eerder voorspeld. De verwachting is dat de inflatie in 2022 oploopt naar 3,2%; drie maanden geleden werd nog gerekend op een inflatie van 1,7% volgend jaar. Voor 2023 en 2024 wordt verwacht dat de inflatie weer onder het gewenste niveau van 2% zakt. De economische groei in de eurozone werd voor 2022 neerwaarts bijgesteld naar 4,2%, waar eerder op een groei van 4,6% werd gerekend. De groeiverwachting voor 2023 werd opwaarts bijgesteld van 2,1% naar 2,9%. De euro lag in het begin van de week wat onder druk ten opzichte van de dollar, maar steeg na het Amerikaanse rentebesluit. Per saldo won de euro licht ten opzichte van de dollar.

De 10-jaarsrente in de Verenigde Staten daalde licht deze week van 1,50% naar 1,42%. De Nederlandse en Duitse 10-jaarsrente bleven vrijwel onveranderd.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse indices waren door het rentebesluit behoorlijk volatiel deze week. Technologiebeurs Nasdaq had het afgelopen week moeilijk met een koersdaling van 3,2%. De verwachting dat de Fed volgend jaar de rente driemaal gaat verhogen, zorgde voor druk op de aandelenkoersen van techbedrijven. De toonaangevende S&P 500 index verloor afgelopen week 1,9%.  De beweeglijkheidsgraadmeter de VIX-index bleef vrij stabiel liggen net boven de 20% afgelopen week.

AEX Index

De AEX index had het moeilijk afgelopen week. De techaandelen ASML, Adyen, Besi en ASMI verloren aanzienlijk waardoor de AEX index 2,1% verloor. De winnaars afgelopen week waren Arcelor Mittal, dat ruim 12% steeg, Heineken (+6%) en Aegon (+3,5%). De minst presterende aandelen waren Just Eat Takeaway (-9,5%), Adyen (-9%) en BESI (-7%). Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft dit jaar bijna 50% van zijn beurswaarde verloren.

AMX Index

De AMX index, bestaande uit 25 middelgrote Nederlandse bedrijven, steeg afgelopen week 0,1% en presteerde daarmee fors beter dan de hoofdindices. Galapagos (+10%) was het best presterende aandeel in de AMX, gevolgd door Aperam (+5%) en AMG (+3,5%). Het slechtst presteerden Basic-Fit (-7%), PostNL (-5%) en Alfen -4%).

Top Selectie


Macro Economisch nieuws

Eurozone

De inflatie in de eurozone is constant gebleven in november. Net als in oktober bedroeg de inflatie 4,9%. De kerninflatie, zonder de volatiele prijzen voor energie en voeding bedroeg 2,6%.

De industriële productie in de eurozone is in oktober gestegen met 1,1%, na een daling van 0,2% in september. Op jaarbasis produceerde de industrie in de eurozone in oktober 3,3% meer, er was een stijging van 3,2% verwacht. De inkoopmanagersindex, de economische indicator, daalde in december van 55,4 naar 53,4, het laagste punt in negen maanden tijd. De dienstensector daalde hierbij meer dan de industrie. Een indexstand boven de 50 wijst overigens op groei.

Verenigde Staten

De producentenprijzen in de VS zijn in november sterker gestegen dan verwacht. Op jaarbasis steeg het prijspeil met 9,6%. De detailhandelsverkopen in de VS stegen iets minder hard dan verwacht. Op maandbasis namen de verkopen toe met 0,3%, verwacht was een stijging van 0,8%. Ook de industriële productie steeg, maar minder hard dan verwacht, terwijl het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen met 18.000 steeg tot 206.000. Dit was een iets hoger peil dan verwacht.

Nederland

In Nederland is de werkloosheid in november verder gedaald naar 2,7% van de beroepsbevolking, het laagste maandcijfers sinds de start van de meting in 2003. In november waren 251.000 mensen werkloos. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar steeg de afgelopen 3 maanden met gemiddeld 33.000 per maand naar 9,2 miljoen.

De Nederlandse industrie heeft in oktober bijna 10% meer geproduceerd. In november was de stemming onder ondernemers in de industrie opnieuw verbeterd en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds de start van de meting in 1985. Het aantal faillissementen steeg in november licht, maar blijft nog altijd op een historisch laag niveau.

Duitsland

Onderzoeksinstituut IFO meldde dat de Duitse economie dit jaar met 2,5% zal groeien, de groeiverwachting voor 2022 werd verlaagd van 5,1% naar 3,7%. De raming voor de groei in 2023 werd juist verhoogd met 1,4% naar 2,9%. Het IFO schreef de verschuivingen toe aan de vierde coronagolf die de samenleving treft. De IFO index voor het ondernemersklimaat daalde in december licht, zoals verwacht.

De Duitse economie is volgens de inkoopmanagersindex tot stilstand gekomen in december. De Duitse industrie groeide nog wel, echter de dienstensector vertoonde krimp. De samengestelde index kwam exact uit op 50, het laagste punt in anderhalf jaar. Verder zijn de producentenprijzen in Duitsland ook in november hard gestegen. Op maandbasis was er sprake van een prijsstijging van 0,8%, vergeleken met een jaar eerder lagen de producentenprijzen 19,2% hoger.

Azië

De detailhandelsverkopen in China zijn in november minder hard gestegen. De verkopen stegen 3,9% op jaarbasis. De verwachting lag op een toename van 4,5%. In oktober was er nog sprake van 4,9% stijging. Daarentegen is de industriële productie in China in een hoger tempo gestegen. De productie nam toe met 3,8% in november, na een stijging van 3,5% in oktober. Economen hadden gerekend op een plus van 3,7%.

In Japan is het economische groeitempo in december iets gedaald. De export en import stegen wel fors. De export steeg in november met 20,5% op jaarbasis, de import maar liefst met 43,8%. De Bank of Japan handhaafde de korte rente op -0,1%, maar wil vanaf april 2022 de lopende stimuleringsmaatregelen terugschroeven tot het niveau van voor de uitbraak van corona.

Nederlands bedrijfsnieuws

ARCELOR MITTAL

ArcelorMittal is van plan om 395 miljoen dollar aan achtergestelde converteerbare obligaties met een looptijd tot 2023 in te kopen. De koers waartegen ArcelorMittal de stukken inkoopt, wordt bepaald door de koersontwikkeling van de gewone genoteerde aandelen. Het aandeel liep fors op deze week.

SHELL

Shell neemt het tolbetaalbedrijf MSTS over om een prominente aanbieder te worden van toldiensten voor het Europese vrachtvervoer. De overname moet bijdragen aan de transitie van het vrachtverkeer naar minder uitstoot van CO2. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Tevens heeft Shell een akkoord bereikt over de overname van de Amerikaanse zonne-energie en energieopslagontwikkelaar Savion. Volgens Shell ondersteunt deze deal de strategie om een geïntegreerd energiebedrijf te worden. Shell wil jaarlijks 2 tot 3 miljard dollar investeren in hernieuwbare energie. Ook hier werden geen financiële details bekendgemaakt van de overname.

PHILIPS

Philips heeft het Amerikaanse medisch bedrijf Vesper Medical overgenomen. Vesper Medical ontwikkelt behandelingen tegen 'etalagebenen', waarbij slagaderen in de benen vernauwen door verkalking. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Het bedrijf heeft slechts 20 medewerkers.

AEGON

Aegon heeft met Reinsurance Group of America een overeenkomst gesloten voor de herverzekering van een groot deel van zijn langlevenrisico. Hierdoor verbetert het risicoprofiel van de Nederlandse levensverzekeringenportefeuille die gekoppeld is aan 7 miljard aan pensioenverplichtingen. Daardoor komt onder gunstige voorwaarden kapitaal vrij, aldus Aegon.

AIR FRANCE-KLM

Air France-KLM heeft voor 500 miljoen aan leningen afgelost. Dit was onderdeel van een uitstaande banklening van 4 miljard euro. Tevens werd de looptijd voor het resterende bedrag verlengd van mei 2023 naar mei 2025. Air France-KLM wil nog steeds de balans versterken, onder meer de uitgifte van nieuwe aandelen wordt bekeken.

Internationaal bedrijfsnieuws

IBM en SAMSUNG

IBM en Samsung hebben gezamenlijk een doorbraak aangekondigd in het ontwerp van halfgeleiders met behulp van een nieuwe verticale transistorarchitectuur. Het ontwerp heeft het potentieel om het energieverbruik met 85% te verminderen. Zo zou de batterij van mobiele telefoons mogelijk een week mee kunnen gaan zonder op te laden. Ook energie-intensieve processen, zoals data encryptie zouden door de nieuwe halfgeleiders aanzienlijk minder energie nodig hebben.

ADOBE

Adobe heeft het afgelopen kwartaal een winst van $ 3,20 per aandeel behaald. Dit was conform verwachting en 13% meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet steeg van 3,4 miljard naar 4,1 miljard dollar. Ook dit was in lijn met de verwachtingen. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel daalde bijna 8%.

FEDEX

Het Amerikaanse bezorgbedrijf Fedex zag in het afgelopen kwartaal de omzet met 14% stijgen naar 23,5 miljard dollar. Stijgende arbeidskosten zorgden ervoor dat de winst per aandeel op hetzelfde niveau als een jaar eerder bleef. De aangepaste winst per aandeel bedroeg $ 4,83, analisten rekenden op een winst van $ 4,28 per aandeel. Fedex dat eerder de winst outlook had verlaagd, herstelde deze weer naar de oorspronkelijke prognose. Het aandeel steeg 5% na bekendmaking van de resultaten.

PFIZER

De coronapil van Pfizer verkleint de kans op ziekenhuisopname of overlijden met 88% binnen 5 dagen na de eerste symptomen van het virus. De coronapil helpt vermoedelijk ook tegen de omikronvariant van het virus.

REDDIT

Reddit heeft plannen voor een beursgang. Het aantal aandelen dat Reddit wil uitgeven en tegen welke prijs werd niet bekendgemaakt. Het social media platform, waar een kleine groep beleggers ongekende stijgingen van enkele aandelenkoersen veroorzaakte, zou rond de 10 miljard dollar waard zijn.

ADIDAS

Adidas gaat voor 4 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het inkoopprogramma loopt tot 2025.

Week conclusie en vooruitzicht

De centrale bank in Amerika heeft aangegeven dat de rente volgend jaar waarschijnlijk driemaal verhoogd wordt, terwijl de Europese centrale bank meldde dat er voor de eurozone voorlopig nog geen renteverhogingen worden doorgevoerd. Met name de hoger gewaardeerde technologie aandelen en groeiaandelen lagen deze week onder druk. Het vooruitzicht op hogere rentes maakt deze aandelen minder aantrekkelijk. Verder verwachten de centrale bankiers dat de economische groei op korte termijn last ondervindt van de coronapandemie, door de opkomst van de omicronvariant. Echter de beleidsbepalers blijven positief over de economische vooruitzichten op de lange termijn. Tevens blijven zij ervan uitgaan dat de sterk opgelopen inflatie tijdelijk is, hoewel het wel langer zal duren voor de inflatie gaat dalen dan zij eerder hadden verwacht.

2021 was tot nu toe een zeer sterk beursjaar, zowel de AEX index als de S&P 500 index zijn dit jaar bijna 25% gestegen. De laatste twee weken van het jaar zullen waarschijnlijk nog wel volatiel blijven, vanwege de onzekerheid van de omicronvariant. BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, verwacht voor 2022 een gematigde stijging van de aandelenkoersen doordat het herstel van de economie zich ook in 2022 zal doorzetten. Blackrock verwacht dat een lagere groei op korte termijn (door corona), wordt gecompenseerd door een hogere groei op de langere termijn. BlackRock geeft gezien de huidige inflatie de voorkeur aan aandelen, vooral uit ontwikkelde landen.

Een belangrijke vraag voor beleggers de aankomende weken is hoe de omicron-variant zich ontwikkelt. Zullen andere landen het Nederlandse voorbeeld volgen en ook lockdowns instellen of laten ze vanwege het vermeende milde ziekteverloop van omicron strenge maatregelen achterwege. Dinsdag maakt de Amerikaanse president Joe Biden bekend hoe Amerika omicron zal proberen te beteugelen. Voorlopig blijft onzekerheid over het verloop van de nieuwe variant de aandelenmarkten bezighouden.


Belangrijke onderwerpen volgende week (20 - 24 december 2021)


Meer info: Economic Calendar Investing.com


DISCLAIMER

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen