Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-05-25

Wat bewoog de markten: 20 - 24 mei 2024


Fed en Nvidia zorgen voor tegenstrijdige marktbewegingen

Het was een handelsweek met twee gezichten. Tegenover de goed ontvangen kwartaalcijfers van Nvidia laaide afgelopen week de inflatie- en rentevrees weer op. Nvidia overtrof opnieuw de verwachtingen en werd beloond met een koersstijging van meer dan 10%. Andere techaandelen profiteerden mee van de sterke cijfers van Nvidia, waardoor de Nasdaq en de AEX nieuwe recordstanden bereikten. De S&P 500 index bleef afgelopen week overigens vrijwel onveranderd, terwijl de Dow Jones bijna 2,5% daalde. De meeste Europese indices verloren licht terrein. Uit de notulen van de Fed bleek dat men zich toch flinke zorgen maakte over de hardnekkige inflatie. Er is bij de Fed-leden nog niet genoeg vertrouwen om te starten met het verlagen van de rente. Wel is de Fed grotendeels optimistisch over de groeivooruitzichten, hoewel dit jaar enige matiging wordt verwacht. De markt is er momenteel niet meer van overtuigd dat de eerste renteverlaging in de VS in september wordt doorgevoerd. De Europese Centrale Bank komt volgende week bijeen. De verwachting is dat de ECB de rente met 25 basispunten gaat verlagen.

In het eerste kwartaal presteerden grote Amerikaanse bedrijven aanzienlijk beter dan Europese. De winstgroei van S&P 500 bedrijven is uitgekomen op 8%, terwijl bedrijven in de Europese Stoxx600 een gemiddelde winstdaling van 2,3% lieten zien. Overigens daalde in het eerste kwartaal de winst voor kleinere Amerikaanse ondernemingen, welke deel uitmaken van de Russel 2000 index, gemiddeld met 0,8%.

Afgelopen week steeg de tienjaarsrente zowel in Europa als in de VS met enkele basispunten. De dollar steeg een kwart procent ten opzichte van de euro. De Europese gasprijs steeg maar liefst 11%, terwijl de olieprijs ruim 2% daalde.

Duurzaam topic

Datacenters wereldwijd zijn verantwoordelijk voor een groeiend aandeel in de klimaatimpact. Momenteel komt al 2% van de wereldwijde koolstofuitstoot van datacenters, bijna gelijk aan het aandeel van de luchtvaartindustrie. Google gaat samenwerken met het Finse energiebedrijf Haminan Energia om warmte terug te winnen uit zijn datacenter in Hamina en deze te leveren aan het lokale verwarmingsnetwerk. Google zal de warmte gratis leveren aan Haminan Energia, dat verwacht dat het project 80% van de jaarlijkse warmtebehoefte van het lokale stadsverwarmingsnetwerk zal vertegenwoordigen. Warmteterugwinning is een grote kans voor energiebesparing en onderdeel van de energietransitie. Google werkt eraan om dit in alle datacenters wereldwijd te realiseren. Daarnaast gaat Google 700 miljoen dollar investeren in twee nieuwe zonne-energie projecten in Japan, die binnen 4 jaar volledig operationeel moeten zijn. Tevens is Google samen met Meta, Microsoft en Salesforce een nieuwe samenwerking gestart, gericht op de ontwikkeling en groei van de markt voor natuurgebaseerde koolstofverwijdering. In het meest recente IPCC-klimaatveranderingsrapport benadrukte de organisatie het potentieel van natuurgebaseerde oplossingen om bij te dragen aan emissiereducties. De onderzoekers in het rapport schatten dat herstelprojecten voor ecosystemen tegen 2030 jaarlijks minstens 3 gigaton CO2-verwijdering kunnen toevoegen, 6% van de huidige jaarlijkse wereldwijde uitstoot.

Amerikaanse indices

Technologiebeurs Nasdaq bereikte afgelopen week wederom een nieuwe all-time high en noteerde 1,4% hoger. De toonaangevende S&P 500 index bleef vrijwel onveranderd. De volatiliteit daalde licht verder naar 11,9%, het laagste niveau in jaren.

AEX Index

Ook de AEX bereikte wederom een nieuwe recordstand. De Amsterdamse index steeg 0,2% tot een niveau van 915,21 punten. Technologieaandelen presteerden ook afgelopen week uitstekend. Besi was met een koerswinst van 3,9% de grootste stijger, gevolgd door ASML en Wolters Kluwer, die beide 3,2% hoger noteerden. Afgelopen week noteerden 8 van de 25 aandelen in de AEX hoger. Philips was met een weekverlies van 3,5% het slechtst presterende aandeel, gevolgd door Prosus (-2,8%) en ABN AMRO (-2,1%).

Europese indices

De grote Europese indices verloren wederom allemaal terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 daalde 0,6%, de Duitse DAX index verloor 0,1%, terwijl de Britse FTSE-index de week 1,2% lager afsloot. De volatiliteit in Europa steeg een half procentpunt naar 12,6%.

TOPSELECTIE

Palo Alto

Palo Alto heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 20% zien stijgen tot 1,98 miljard dollar. De operationele marge steeg met 2% tot 26%. Analisten rekenden op 1,97 miljard dollar omzet. De netto kwartaalwinst kwam uit op 279 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg eveneens met 20% tot $ 1,32. De analistenconsensus was $ 1,25 winst per aandeel. Voor heel 2024 voorziet Palo Alto 16% omzetgroei en 25% winstgroei. Beide cijfers lagen nipt boven de analistenverwachtingen. Het aandeel daalde echter scherp na de cijfers, maar herstelde daarna. Uiteindelijk resteerde een verlies van ruim 2% na de cijfers.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize heeft in een strategie-update voor de periode 2025-2028 aangegeven uit te gaan van een groeipercentage van de omzet van 4% met een onderliggende operationele marge van eveneens 4%. De winst per aandeel zal in deze periode jaarlijks gemiddeld een hoog enkelcijferige groei laten zien. Tevens wil Ahold jaarlijks voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen en de dividenduitkeringen laten groeien. De vrije kasstroom moet naar 9 miljard euro. De update was redelijk in lijn met de analistenvoorspellingen. Het aandeel daalde ruim 1%. Verder gaat Ahold Delhaize in negen landen waarin het actief is lokale voedselbanken ondersteunen als onderdeel van de nieuwe strategie om de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem te ondersteunen.

AstraZeneca

AstraZeneca verwacht in 2030 een omzet van 80 miljard dollar te bereiken ten opzichte van 45,8 miljard dollar in het afgelopen jaar. Dit zou een jaarlijkse omzetgroei van gemiddeld ruim 8% betekenen. AstraZeneca verwacht 20 nieuwe medicijnen op de markt te brengen tegen 2030, waarvan vele het potentieel hebben om meer dan 5 miljard dollar aan jaarinkomsten te genereren. Het aandeel noteerde 2% hoger na de publicatie van de lange termijndoelstellingen.

Cencora

Cencora koopt voor 400 miljoen dollar aandelen terug van grootaandeelhouder Walgreens Boots Alliance, dat nu nog een belang heeft van 12%. Daarnaast verhoogde Cencora de winstoutlook voor heel 2024 van $ 13,40 naar $ 13,45 winst per aandeel. Het aandeel steeg 1,5% na dit nieuwsbericht.

Johnson Controls

Twee activistische investeerders hebben een belang genomen in Johnson Controls. Zij staan erom bekend dat zij veranderingen bij bedrijven stimuleren om het rendement voor aandeelhouders te verhogen. Johnson Controls heeft reeds plannen om zijn portefeuille van verwarmings- en ventilatieactiviteiten af te stoten als onderdeel om het bedrijf te stroomlijnen.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse industrie en dienstensector zijn in mei harder gegroeid dan een maand eerder en dan verwacht. De nieuwe orders voor duurzame goederen stegen onverwacht, terwijl het consumentenvertrouwen in de VS minder hard daalde dan verwacht.

Eurozone

De inkoopmanagersindex in de eurozone steeg in mei; met name de industrie vertoonde groei.

Nederland

Het consumentenvertrouwen in Nederland is licht gedaald in mei.

Duitsland

De Duitse producentenprijzen zijn in april verder gedaald. Op jaarbasis daalden de prijzen met 3,3%, de energieprijzen daalden 8,2% op jaarbasis. Zowel de dienstensector als de industriële activiteiten in Duitsland groeiden in mei meer dan verwacht.

Azië

De inflatie in Japan is in april gedaald naar 2,5% van 2,7% een maand eerder. De kerninflatie kwam, conform verwachting, uit op 2,2%. In maart was dit nog 2,6% .

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

ASML en de Technische Universiteit Eindhoven gaan intensiever samenwerken door meer promovendi te trainen op het gebied van plasmafysica, mechatronica, optica en AI. ASML investeert in totaal 80 miljoen euro in de samenwerking.

ING

ING is begonnen met de verkoop van zijn hypothekenportefeuille in Frankrijk, waar de bank zich terugtrekt als retailbank. De transactie zou een waarde hebben van circa 2 miljard euro.

Shell

Aandeelhouders van Shell hebben een speciale klimaatresolutie verworpen, die ingebracht was door een groep aandeelhouders onder aanvoering van actiegroep Follow This. Daarmee werd het bestuur van Shell gesteund. De strategie van Shell om in 2050 klimaatneutraal te zijn werd wel goedgekeurd.

Aalberts

Aalberts heeft de omzet in de eerste vier maanden van 2024 met 2,6% op jaarbasis zien dalen. Analisten hielden rekening met 2% omzetdaling. Aalberts verwacht dat de vraag aansterkt richting het einde van het jaar. Het aandeel daalde bijna 4% na de update.

Internationaal bedrijfsnieuws

Nvidia

Nvidia heeft in het eerste kwartaal wederom de verwachtingen overtroffen en gaat het aandeel splitsen. De omzet steeg met 262% naar 26,0 miljard dollar. Analisten gingen uit van 24,6 miljard dollar omzet. De netto kwartaalwinst kwam uit op 14,9 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg van $ 1,09 naar $ 6,12 tegen een verwachting van $ 5,60. Nvidia kocht voor 7,7 miljard dollar aan eigen aandelen in het afgelopen kwartaal en blijft optimistisch over het hele boekjaar. Het aandeel steeg meer dan 10% na de cijfers.

Snowflake

De Amerikaanse leverancier van cloud-datawarehousing-software heeft in het afgelopen kwartaal 33% omzetgroei behaald. De omzet kwam uit op 828 miljoen dollar, 40 miljoen meer dan verwacht. Snowflake boekte een verlies van 317 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel, zonder eenmalige posten, daalde met 1 cent naar 14 cent tegen een verwachting van 18 cent. Het aandeel daalde ruim 5% na de cijfers.

Zoom Video Communications

Zoom heeft het afgelopen kwartaal de omzet, conform verwachting, licht zien stijgen tot 1,14 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 216 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 16% tot $ 1,35. Analisten gingen uit van $ 1,19 winst per aandeel. Zoom verhoogde de winstoutlook voor het hele boekjaar. Het aandeel daalde licht na de cijfers.

Target / Macy’s

De Amerikaanse warenhuiswinkelketen stelde teleur met zijn cijfers. Target zag zowel de omzet als de winst licht dalen en bleef daarbij achter bij de analistenverwachtingen. Het aandeel daalde 8% na de cijfers. Target zat tot maart in de duurzame topselectie van DBAC. Concurrent Macy’s zag eveneens de omzet en winst dalen in het afgelopen kwartaal, maar overtrof wel de verwachtingen. Tevens verhoogde Macy’s de vooruitzichten voor het hele jaar. Het aandeel steeg 5% na de cijfers.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Tegenover een goed cijferseizoen staat een hardnekkige inflatie. De aandelenmarkten lieten afgelopen week een gemengd beeld zien. Techaandelen stegen na sterke kwartaalresultaten van Nvidia, terwijl de overige aandelen onder druk lagen. Aangezien het cijferseizoen achter de rug is, zullen het macro-economisch nieuws en de standpunten van de centrale banken de richting op de beurzen de aankomende tijd gaan bepalen.

Aankomende week is de macro-economische agenda goed gevuld. In Europa worden de voorlopige inflatiecijfers over mei bekendgemaakt. In Amerika wordt het definitieve groeicijfer over het eerste kwartaal gepubliceerd en de voor de Fed belangrijke PCE-kerninflatie. Ook komt de Fed met het beige book, waarin de laatste stand van de economie wordt weergegeven. Daarnaast staan het consumenten- en ondernemersvertrouwen op de agenda. Op bedrijfsvlak breekt een rustige periode aan. Maandag zijn de beurzen in de Verenigde Staten overigens gesloten in verband met Memorial Day.


Belangrijke onderwerpen aankomende week: 27 - 31 meiMeer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen