Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-05-11

Wat bewoog de markten: 6 - 10 mei 2024


Nieuwe records Europese indices

De internationale aandelenmarkten stegen fors afgelopen week. Diverse Europese indices schreven nieuwe recordstanden in de boeken. De AEX index brak ruimschoots door de 900-puntengrens en bereikte daarmee eveneens een nieuwe all-time highstand. Ook in de Verenigde Staten steeg de aandelenmarkt, maar de Amerikaanse graadmeters bereikten geen nieuwe recordstanden. Beleggers zijn optimistisch door een sterk kwartaalcijferseizoen, dat ook het vertrouwen in de vooruitzichten voor aandelen heeft versterkt. Ook het feit dat de Amerikaanse Centrale Bank aangaf dat een renteverhoging onwaarschijnlijk is, stelde belegger gerust. Ruim 60% van de analisten gaat nu uit van een eerste renteverlaging in de VS in september. Daarnaast rekent de markt erop dat de Europese Centrale Bank eerder dan de Fed de rente verlaagt, wat de economische groei ten goede moet komen.

Overigens lijkt de Amerikaanse economie inmiddels de gevolgen van de hoge rente te voelen. De economische groei in het eerste kwartaal van 2024 kwam uit op 1,6% tegen een verwachting van 2,5%. In het vierde kwartaal vorig jaar bedroeg de groei nog 3,3%. Uit een nadere analyse van de kwartaalcijfers blijkt dat vijf van de “Magnificent 7”bedrijven (NVIDIA, Alphabet, Amazon, Meta Platforms en Microsoft) ervoor zorgen dat sprake was van winstgroei in het eerste kwartaal. Zonder deze vijf bedrijven zou de S&P 500 voor het eerste kwartaal een winstdaling van -2,4% over een jaar rapporteren in plaats van een winstgroei van +5,4%. Met name bedrijven in de Health Care sector presteerden in de VS slecht, met een jaar-op-jaar winstdaling van 25%.

Voor de Europese Stoxx 600 bedrijven wordt een winstdaling van -6,5% verwacht voor het eerste kwartaal van 2024. Exclusief de energiesector zou de daling waarschijnlijk op -2,7% uitkomen. De verwachte omzetdaling ligt op 5%. Tot nu toe hebben circa 200 van de 600 Europese bedrijven hun winstcijfers gepubliceerd. Hiervan rapporteerde 61% resultaten die de analistenverwachtingen overtroffen.

Verder bleef afgelopen week de lange rente vrijwel onveranderd, zowel in de VS als in Europa. Ook de eurodollar koers bleef met $ 1,077 vrijwel onveranderd. De olieprijs en de Europese gasprijs daalden licht.

Duurzaam topic

Thuisbatterijen bieden huishoudens de mogelijkheid om hun energieverbruik te verminderen en optimaal te kunnen profiteren van hun hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Door energie op te slaan wanneer de vraag ernaar laag is en deze later te gebruiken wanneer de vraag hoog is, wordt het elektriciteitsnet efficiënter benut. Hoewel thuisbatterijen een mooie bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere levensstijl, zijn er ook milieueffecten verbonden aan de productie en recycling van deze apparaten. Het productieproces van thuisbatterijen vereist het delven van grondstoffen zoals lithium, kobalt en nikkel, wat kan leiden tot aantasting van het milieu en schadelijke effecten op de lokale gemeenschappen rondom de mijnen. Thuisbatterijen vragen een aanzienlijke investering, maar verdienen zich op de lange termijn hoogstwaarschijnlijk terug. Momenteel kost een thuisbatterij van 5 kWh circa € 4.000 en een batterij voor 30 kWH ongeveer € 22.500. De prijs van een thuisaccu van 100 kWh is gemiddeld € 75.000.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt kende wederom een positieve handelsweek. De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,9% en kwam daarmee net onder de all-time highstand van eind maart dit jaar. Technologiebeurs Nasdaq  won 1,5% afgelopen week. De volatiliteit daalde wederom afgelopen week, van 13,5% naar 12,6%, de laagste stand van dit jaar.

AEX Index

De AEX  brak voor het eerst door de 900 puntengrens en bereikte een nieuwe recordstand van 910,59 punten. De weekstijging bedroeg 2,6%. Het best presterende aandeel was Adyen, dat 8% steeg. Ook Besi (+6,5%) en NN Group (+6%) stegen fors. Afgelopen week noteerden 20 van de 25 aandelen in de AEX hoger. UMG was met een daling van 3% het slechtst presterende aandeel, gevolgd door ArcelorMittal (-1,7%) en DSM Firmenich (-1,4%).

Europese indices

De grote Europese indices stegen eveneens fors. De Duitse DAX index steeg maar liefst 4,3% en bereikte daarmee een nieuwe recordstand. De EuroStoxx50 index noteerde 3,3% hoger, terwijl de Britse FTSE-index door een 2,7% stijging een nieuwe all-time high bereikte. De volatiliteit in Europa daalde verder naar 13,6%.

TOPSELECTIE

Afgelopen week publiceerden 9 bedrijven van de topselectie hun kwartaalcijfers. In het onderstaande overzicht staan deze cijfers vermeld alsmede de groei ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en de koersreactie. Tot nu toe bedroeg de winstgroei van de bedrijven uit de topselectie gemiddeld maar liefst 18% in het eerste kwartaal van 2024. Enkele opvallende cijfers van afgelopen week zijn verder toegelicht.


Assurant

Opvallend was de lauwe marktreactie op de cijfers van verzekeraar Assurant. De winstgroei was robuust en zowel de winst als de omzet kwam hoger uit dan verwacht. De winstverwachting die Assurant afgaf voor het komende kwartaal lag bijna 25% boven de consensus en die voor heel 2024 bijna 10%. Ondanks de sterke cijfers en goede vooruitzichten daalde het aandeel 1% na de cijfers.

Infineon

Ook de sterk positieve reactie op de cijfers van Infineon was verrassend. Het bedrijf presteerde beter dan verwacht, maar zag zowel de winst als omzet dalen. Goede vooruitzichten voor de lange termijn zorgde echter voor een koersstijging van 13%.

Gen Digital

Gen Digital presteerde beter dan verwacht in het eerste kwartaal en meldde dat het bedrijf voor 3 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen, meer dan 20% van de marktwaarde van Gen Digital op de beurs. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers en de inkoop, het aandeel steeg maar liefst 15%.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is afgelopen week flink gestegen. Het aantal kwam uit op 231.000, een stijging van 22.000. De verwachting was 214.000 aanvragen. Het consumentenvertrouwen in de VS daalde, terwijl de één-jaars inflatieverwachting steeg van 3,2% naar 3,5%.

Eurozone

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in maart op jaarbasis met 0,7% gestegen. De producentenprijzen zijn in maart opnieuw gedaald. Op jaarbasis bedroeg de daling 7,8%, vooral door lagere energieprijzen. Exclusief de prijzen voor energie kwam de daling uit op 1,3%. De dienstensector is in de eurozone in april in een hoger tempo gegroeid.

Nederland

De inflatie is in april definitief vastgesteld op 2,7%, conform de eerste raming. De Nederlandse industrie nam in maart met 6% op jaarbasis af. Daarmee is het inmiddels de negende maand op rij dat de productie daalt.

Duitsland

De Duitse industriële productie daalde in maart met 3,3% op jaarbasis. De dienstensector in Duitsland is in april verder gegroeid, daarmee steeg de inkoopmanagersindex naar de hoogste stand in 10 maanden.

Verenigd Koninkrijk

De Bank of England hield de rente ongewijzigd op 5,25%. Het besluit werd met 7 stemmen voor en 2 tegen genomen. De twee tegenstemmers opteerden voor een renteverlaging van 25 basispunten.

Azië

De consumentenprijzen in China zijn in april licht gestegen. De inflatie kwam op jaarbasis uit op 0,3%. Economen rekenden op een stijging van 0,2%. De producentenprijzen daalden met 2,5% op jaarbasis, hiermee daalden de producentenprijzen voor de 19de maand op rij. Economen gingen uit van een daling van 2,3%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

ABN AMRO heeft het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 500 miljoen euro afgerond. Sinds 15 februari dit jaar kocht de bank 32,5 miljoen aandelen tegen een gemiddelde prijs van € 15,37 per aandeel. Dit betrof 3,8% van het totaal van de uitstaande aandelen.

Besi

Besi heeft een order ontvangen voor 26 hybrid bonding systemen. Hoeveel er met de opdracht is gemoeid werd niet vermeld.

Exor

Het aandeel Exor daalde ruim 1% na de kwartaalcijfers van Ferrari, waarin het bedrijf een belang heeft. Zowel de winst als omzet van Ferrari overtroffen de verwachtingen, maar met name de autoleveringen in China vielen tegen.

SBM Offshore

SBM Offshore heeft in het eerste kwartaal 17% meer omzet geboekt. De omzet bedroeg 871 miljoen dollar. De outlook voor heel 2024 werd gehandhaafd. Het aandeel daalde licht na de update.

PostNL

PostNL heeft in het eerste kwartaal van 2024 een negatief bedrijfsresultaat geboekt, maar de outlook voor het hele jaar werd herhaald. De omzet daalde met 2% naar 765 miljoen euro. Analisten rekenden op een lichte stijging naar 796 miljoen euro. De pakketvolumes stegen met 4,6%, de postvolumes daalden met 12,5%.  Het operationeel resultaat bedroeg 9 miljoen euro negatief. Het aandeel daalde 4% na de cijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffet, zag het operationele resultaat met 39% stijgen naar 11,2 miljard dollar. Onder de streep resteerde in het eerste kwartaal een winst van 12,7 miljard dollar tegen 35,5 miljard dollar een jaar eerder. Het operationeel resultaat wordt als leidend gezien in de cijfers. Berkshire Hathaway verkleinde zijn belang in Apple. Eind 2023 had het 905 miljoen aandelen Apple. Aan het einde van het eerste kwartaal waren dit er nog 790 miljoen, hetgeen een waarde vertegenwoordigt van circa 145 miljard dollar. Het aandeel steeg ruim 1% na de cijfers.

Disney

Walt Disney heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 1,5% naar 22,0 miljard dollar. Disney rapporteerde wel een kwartaalverlies van 20 miljoen dollar tegen een winst van 1,27 miljard dollar een jaar eerder. Echter gecorrigeerd voor onder mee reorganisatiekosten en bijzondere waardeverminderingen steeg de winst per aandeel met 30% naar  $ 1,21. De markt ging uit van $ 1,10 winst per aandeel. De streamingdienst Disney+ was voor het eerst winstgevend; 2 kwartalen eerder dan verwacht. Disney verhoogde de winstgroei voor het hele boekjaar naar 25%, waar het eerder uitging van 20% groei. Desondanks daalde het aandeel 9,5% na de cijfers.

Zalando

De omzet van Zalando bleef in het eerste kwartaal stabiel op ruim 2,2 miljard euro. Onder de streep restte een verlies van 8,9 miljoen euro tegen een verlies van 38,5 miljoen euro een jaar eerder. Zalando herhaalde de outlook die in maart nog neerwaarts werd aangepast. Het bedrijf is positief naar de toekomst en ziet terugkeer naar groei. Het aandeel noteerde 8,5% hoger na de cijfers.

Siemens Healthineers

Siemens Healthineers zag de omzet in het eerste kwartaal met 2% stijgen naar 5,4 miljard euro. De aangepaste operationele winst steeg met 8%, bij een marge van 15%. De nettowinst kwam uit op 430 miljoen euro. De winst per aandeel steeg met 28% naar € 0,55 tegen een verwachting van € 0,51. Het aandeel verloor 1% na de cijfers.

Apple / Rivian

Apple is in gesprek met Rivian, een Amerikaanse fabrikant van elektrische pick-ups en SUV’s. Het is nog onduidelijk wat een eventuele samenwerking gaat inhouden. Apple annuleerde eerder dit jaar nog het project dat had moeten leiden tot de eerste Apple Car. Rivian zag in het eerste kwartaal de omzet verdubbelen tot 1,2 miljard dollar. Het nettoverlies steeg van 1,35 naar 1,45 miljard dollar.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De euforie op de aandelenbeurzen kan niet op. Diverse Europese indices bereikten nieuwe recordstanden, gesteund door meevallende bedrijfscijfers.

Aankomende week kunnen beleggers nieuwe inflatiecijfers verwachten uit de Verenigde Staten. De markt kijkt daar gespannen naar uit, aangezien deze bepalend zijn voor het moment waarop de Amerikaanse Centrale Bank voor het eerst de rente gaat verlagen. Uit Duitsland en de eurozone komen definitieve inflatiecijfers over april, de impact hiervan is stukken minder. Op de macro-economische agenda staan verder economische groeicijfers over het eerste kwartaal in Nederland, de eurozone (definitief) en Japan alsmede Chinese industriële productiecijfers. Aankomende week verschijnen vooral in Duitsland nog veel bedrijfscijfers, van onder meer Bayer, Allianz en Siemens. In Nederland openen ABN AMRO en Aegon de boeken.


Belangrijke onderwerpen aankomende week: 13 - 17 meiMeer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen