Marktupdate DBAC 2022-05-02
Wat heeft de markten bewogen in de week van 25 - 29 april
Angst voor gevolgen hoge inflatie overheerst
Veel grote ondernemingen publiceerden hun kwartaalcijfers afgelopen week. Zo verrasten Apple en Microsoft positief, terwijl de resultaten van Amazon, Google en Netflix tegenvielen. Over het algemeen zijn de gepubliceerde kwartaalcijfers beter dan verwacht. Echter op dit moment overheerst de angst voor de verstoringen in de aanvoerketen, de gevolgen van het afscheid van Russisch gas en olie en de daaruit voortkomende stijging van de inflatie. De aandelenmarkten verloren wederom terrein afgelopen week.
In Amerika werd bekendgemaakt dat de economie in het eerste kwartaal onverwacht is gekrompen met 1,4% op jaarbasis. Desondanks is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar de rente meermaals zal verhogen, vanwege de hoge inflatie. Hierdoor stijgen de leenkosten. Dit kan tot gevolg hebben dat de economische vraag onder druk komt te staan. Daarnaast zorgde de oorlog in Oekraïne en de impact op de grondstoffenmarkt, evenals de coronalockdowns in China voor een negatief sentiment. Overigens bleven zowel de olie- en gasprijzen als de 10-jaarsrente vrijwel onveranderd afgelopen week. De dollar werd opnieuw sterker ten opzichte van de euro, vanaf het begin van het jaar bedraagt deze stijging zo’n 7,5%.
Update kwartaalcijfers
Inmiddels heeft 55% van de S&P 500 bedrijven de resultaten bekendgemaakt. Hiervan kon maar liefst 80% winstcijfers laten zien die de analistenverwachtingen overtroffen. Qua omzet heeft tot nu toe 72% van de bedrijven positief verrast. Met name de sectoren IT, gezondheidszorg en telecom presteerden sterk, terwijl de cijfers van financials en de luxe consumentengoederensector tegenvielen. Inmiddels bedraagt de voorwaartse koers/winstverhouding op 12-maandsbasis voor de S&P 500 index 18,1, wat lager is dan het vijfjaarlijks gemiddelde van 18,6.
Amerikaanse indices
De aandelenmarkten in de Verenigde Staten stonden ook afgelopen week onder druk. De S&P 500 index verloor 3,3%, terwijl technologiebeurs Nasdaq zelfs 3,8% daalde. De Nasdaq heeft inmiddels in 2022 meer dan 20% van zijn waarde verloren. De 10-jaarsrente steeg in de VS van 2,9% naar 2,94%. De volatiliteit in de Verenigde Staten steeg ook afgelopen week weer fors door de aanhoudende dalende koersen. De VIX-index steeg van 28,2% naar 33,4%. Hierdoor is de volatiliteit in de VS inmiddels een stuk hoger dan in Europa.
AEX Index
De AEX Index verloor afgelopen week 0,9%. 10 van de 25 AEX bedrijven hadden een positief resultaat afgelopen week. Het best presterende aandeel was Prosus dat 6,5% steeg. Unilever steeg na sterke kwartaalcijfers 5,2% en Just Eat Takeaway steeg 4,7%. Het slechtst presterende aandeel was BESI, door een tegenvallende orderinstroom daalde de koers 14,5% afgelopen week. Ook de cijfers van Philips vielen tegen (-11,7%). ASMI daalde ondanks solide kwartaalcijfers met 8,5%.
Europese indices
Ook afgelopen week presteerden de aandelenbeurzen in Europa aanzienlijk beter dan de beurzen in de Verenigde Staten. De Engelse FTSE-index steeg afgelopen week 0,3%. De Duitse DAX index verloor slechts 0,3%, terwijl de EuroStoxx50 index 1% daalde. De volatiliteit steeg ook in Europa verder, zij het in bescheiden mate. De volatiliteitsgraadmeter van de EuroStoox50 index steeg van 28,3% naar 30,7%.
Topselectie
Maar liefst 12 bedrijven uit de topselectie publiceerden de resultaten over het afgelopen kwartaal.
Novo Nordisk
Novo Nordisk heeft de omzet met 24% zien stijgen in het eerste kwartaal van 2022. De omzet bedroeg 42 miljard Deense kronen, omgerekend 5,65 miljard euro. De winst per aandeel kwam uit op DKK 6,22 tegenover een verwachting van 5,72. Verder verhoogde Novo Nordisk zowel de winst- als omzetverwachting voor 2022. Het aandeel steeg 6% na publicatie van de resultaten.
Merck & Co
Het Amerikaanse Merck heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, met name door de sterke verkopen van een medicijn tegen Covid-19. Merck boekte een winst van 4,3 miljard dollar tegen 2,7 miljard een jaar eerder. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $ 2,14, waar analisten uitgingen van $ 1,83. De omzet steeg 50% naar 15,9 miljard dollar. De consensus lag op 14,6 miljard omzet. Het aandeel steeg bijna 5% na publicatie van de resultaten
Microsoft
Microsoft heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg 18% naar 49,4 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 16,7 miljard dollar, een toename van 8,2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst per aandeel bedroeg $ 2,22 tegen een verwachting van $ 2,19. De outlook die het bedrijf gaf voor het huidige kwartaal lag boven de analistenverwachtingen, het aandeel steeg 4,8%.
WW Grainger
WW Grainger presenteerde uitstekende kwartaalcijfers en verhoogde de outlook voor heel 2022. De omzet steeg 18,2% naar 3,6 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met maar liefst 58% naar $ 7,07, analisten gingen uit van $ 6,12 winst per aandeel. De outlookverhoging voor heel 2022 lag tevens boven de analistenconsensus, het aandeel steeg bijna 4%.
Seagate Technology
De omzet steeg zoals verwacht met 2,5% naar 2,8 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 346 miljoen dollar of $ 1,81 per aandeel. Analisten verwachtten $ 1,87. De afgegeven outlook voor heel 2022 lag iets onder de analistenconsensus. Desondanks steeg het aandeel 3%.
Baxter International
Baxter zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met 26% stijgen naar 3,71 miljard dollar. Analisten gingen uit van 3,66 miljard dollar omzet. De winst per aandeel steeg van $ 0,76 naar $ 0,93. De consensus lag hier op $ 0.80 winst per aandeel. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.
Randstad
Randstad heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 15% naar 6,6 miljard euro. De brutomarge steeg van 19,2% naar 20,5%. De nettowinst kwam uit op 209 miljoen euro tegenover 153 miljoen een jaar eerder of € 1,16 per aandeel. De consensus lag op € 1,07 winst per aandeel. Ondanks de sterke cijfers daalde het aandeel 0,5%.
Garmin
Garmin heeft het afgelopen kwartaal in lijn met de verwachtingen gepresteerd. De omzet steeg 9,4% naar 1,17 miljard dollar. De operationele winst kwam uit op 229 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg licht naar $ 1,11. Zowel de omzet als de winst was vrijwel gelijk aan de analistenconsensus. Het aandeel daalde 0,5% na de cijfers.
Everest Re
(Her)verzekeraar Everest Re heeft in het afgelopen kwartaal 15% meer omzet geboekt, maar bleef daarmee achter bij de verwachtingen. De operationele winst per aandeel steeg van $ 6,49 naar $ 10,31. Analisten rekenden hier op $ 9,42 winst per aandeel. De koers daalde 0,8% na publicatie van de cijfers.
T Rowe Price Group
T Rowe heeft iets meer omzet geboekt dan verwacht, maar de winst viel tegen in het eerste kwartaal. De omzet steeg met 1,6% naar 1,86 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $ 2,62, analisten rekenden op $ 2,76. Het aandeel daalde ruim 1% na de cijfers.
CBOE Global Markets
CBOE heeft in het eerste kwartaal 14% meer omzet geboekt. De omzet kwam uit op 418 miljoen dollar tegen een verwachting van 414 miljoen omzet. De winst per aandeel steeg met 13% naar $ 1,73. Analisten rekenden op $ 1,68 winst per aandeel. CBOE handhaafde de outlook voor heel 2022. Het aandeel opende ruim 1% hoger na de cijfers, maar kon deze winst niet vasthouden, doordat de aandelenmarkt in de VS op de dag van de cijfers fors daalde. Het aandeel sloot uiteindelijk 2% lager.
Besi
Besi heeft het 1e kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar een vertraging van de orderinstroom zorgde voor druk op de koers. De omzet steeg met 17% naar 202,4 miljoen euro, analisten voorspelden een omzet van 200 miljoen euro. De brutomarge kwam uit op 60,1% een toename van 3,4 procentpunt. De tegenvallende orderinstroom en omzetverwachting voor het 2e kwartaal zorgde voor een koersdaling van 9%.
Macro Economisch Nieuws
Eurozone
De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal op jaarbasis met 5,0% gegroeid. De inflatie in de eurozone kwam in april uit op 7,5%, de kerninflatie, zonder energie en voeding, bedroeg 3,5%, dit was in maart 2,9%.
Verenigde Staten
De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal onverwachts gekrompen met 1,4% op jaarbasis. In het vierde kwartaal bedroeg de groei nog 6,9%. Over heel 2021 groeide de Amerikaanse economie met 5,7%. De kerninflatie daalde in maart naar 5,2% van 5,3% in februari in de VS.
Nederland
De inflatie is volgens de cijfers van het CBS in april uitgekomen op 11,2%. In maart was dit 11,7%. Dit betreft een eerste raming. De producentenprijzen zijn in maart op jaarbasis met bijna 26% gestegen, de sterkste stijging sinds 1981.
Azië
De Bank of Japan handhaafde de rente op 0,1% negatief. De werkloosheid in Japan daalde licht tot 2,6%.
Nederlands bedrijfsnieuws
Unilever
Unilever heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de verwachtingen overtroffen. De omzet steeg met 11,8% naar 13,8 miljard euro, dit was 4% hoger dan de consensus. Prijsverhogingen zijn de reden voor de sterke resultaten. Het volume daalde met 1%, wat minder was dan de verwachte krimp van 1,7%. Verder gaf Unilever aan dat het de komende twee jaar zo’n 600 miljoen aan kostenbesparingen kan behalen. Verder is het bedrijf gestart met het terugkopen van 3 miljard euro aan eigen aandelen. Het aandeel steeg 2,5%.
Philips
Philips heeft in het eerste kwartaal meer omzet geboekt dan verwacht. De omzet steeg van 3,8 naar 3,9 miljard euro. Analisten rekenden op 3,7 miljard omzet. Echter de EBITA-marge daalde van 9,5% naar 6,2%. Dit resulteerde in een nettoverlies van 151 miljoen euro. Analisten rekenden op een kleiner verlies. Philips kondigde verder aan nog eens 300.000 beademingsapparaten terug te roepen. Het bedrijf heeft inmiddels 2,2 miljoen apparaten vervangen of gerepareerd. Philips handhaafde de outlook voor het hele jaar, het aandeel daalde 11% na de cijfers.
AkzoNobel
AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2022 12% meer omzet geboekt; de prijzen stegen 17%, terwijl de volumes met 7% daalden. De omzet kwam uit op 2,52 miljard euro, analisten gingen uit van 2,49 miljard omzet. De nettowinst daalde van 217 miljoen naar 154 miljoen euro. De analistenconsensus lag op 144 miljoen euro winst. Akzo gaf aan dat het verwacht dat grondstof- en transportprijzen geleidelijk zullen dalen in de tweede helft van dit jaar. Akzo zal de prijzen blijven verhogen om hogere kosten te compenseren. Het aandeel steeg maar liefst 7% na publicatie van de kwartaalcijfers.
IMCD
IMCD heeft zoals verwacht de resultaten in het eerste kwartaal sterk zien stijgen. De omzet steeg van 810 miljoen naar 1,1 miljard euro. Dit leverde een nettowinst op van 78,6 miljoen, 68% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. IMCD vertrekt uit Rusland, maar dit heeft geen noemenswaardige impact op de resultaten. Het aandeel steeg 2% na publicatie van de cijfers.
Signify
Het aandeel Signify steeg bijna 4% na sterke resultaten in het eerste kwartaal. Ondanks de impact van de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China steeg de omzet van 1,6 naar 1,8 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 87 miljoen euro tegen 60 miljoen een jaar eerder. Analisten rekenden op 76 miljoen euro winst. Signify handhaafde de omzet outlook, maar ziet de EBITA-marge verbeteren in 2022.
KPN
KPN heeft in het eerste kwartaal meer winst geboekt dan verwacht en handhaafde de outlook voor heel het jaar. De omzet steeg 1,5% naar 1,31 miljard euro, hetgeen een nettowinst opleverde van 179 miljoen euro. Analisten rekenden op 1,30 miljard omzet en 151 miljoen winst. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na bekendmaking van de resultaten.
Unibail-Rodamco-Westfield
Unibail profiteerde in het eerste kwartaal van het einde van corona maatregelen. De omzet steeg 34% naar 734,5 miljoen euro, terwijl de huurprijzen stegen met 4%. Het bedrijf handhaafde de outlook voor heel 2022. Het aandeel daalde ruim 4% na de trading update.
Internationaal bedrijfsnieuws
Apple
Apple heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg 9% naar 97,3 miljard dollar. Analisten rekenden op 94 miljard omzet. De winst per aandeel steeg van $ 1,40 naar $ 1,52, de consensus lag op $ 1,42 winst per aandeel. Voor de aankomende maanden verwacht Apple meer last te hebben van tekorten voor problemen met de aanvoerketen. Voor beleggers telden de slechte vooruitzichten zwaarder dan de goede cijfers, het aandeel verloor 2%.
Amazon
Het aandeel Amazon daalde 10% na publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal dit jaar. Amazon boekte een verlies van 7,6 miljard dollar op de investering in Rivian, fabrikant van elektrische auto’s. Hierdoor verloor Amazon 3,8 miljard dollar het afgelopen kwartaal. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $ 7,38 tegen $ 8,36 verwacht. De omzet steeg in lijn met de verwachtingen met ruim 7% naar 116,4 miljard dollar. De omzetverwachting voor het hele jaar bleef achter bij de ramingen van analisten. Beleggers reageerden daardoor teleurgesteld. Het aandeel ging bijna 15% omlaag.
Meta (Facebook)
Meta heeft de laagste omzetgroei geboekt in 10 jaar, maar boekte meer winst dan verwacht. De omzet steeg 7% naar 27,9 miljard dollar. De nettowinst daalde met 21% naar 7,47 miljard dollar, analisten rekenden op 7,15 miljard winst. De omzetverwachting die Meta afgaf, lag onder de consensus. Desondanks steeg het aandeel maar liefst 17,5% na de cijfers. Overigens was het aandeel vanaf 1 januari dit jaar bijna gehalveerd.
Alphabet (Google)
Voor het eerst in 2 jaar voldeed Alphabet niet aan de winstverwachting van analisten. In de voorgaande 7 kwartalen werd de verwachting juist ruimschoots overtroffen. Alphabet boekte een winst per aandeel van $ 24,62, een daling van 6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Analisten gingen uit van $ 25,74 winst per aandeel. De omzet steeg 23% naar 68 miljard dollar, vrijwel in lijn met de verwachting. Het aandeel daalde 3,7%.
Intel
Intel heeft een tegenvallende outlook afgegeven voor het lopende kwartaal. Het afgelopen kwartaal daalde de winst per aandeel van $ 1,39 naar $ 0,87. Analisten rekenden op $ 0,80 winst. Ook de omzet daalde van 19,7 miljard naar 18,4 miljard. Dit was in lijn met de analistenverwachting. Het aandeel opende 4,5% lager na de cijfers.
Visa
Visa heeft in het eerste kwartaal uitstekende resultaten behaald. De omzet steeg met 25% naar 7,2 miljard dollar, dit was 5% meer dan verwacht. De winst per aandeel steeg 30% naar $ 1,79 tegen een verwachting van $ 1,65. Het aandeel steeg maar liefst 6,5% na de cijfers.
Mastercard
Mastercard heeft de omzet in het afgelopen kwartaal met 24% zien stijgen naar 5,2 miljard dollar. Analisten rekenden op 4,93 miljard omzet. De winst per aandeel steeg met 59% naar $ 2,76. De consensus lag op $ 2,18. Ondanks de sterke resultaten daalde het aandeel ruim 1%.
Weekconclusie en Vooruitzicht
De aandelenmarkten hebben het moeilijk in 2022. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten staan de indices tussen de 10% en 15% lager, terwijl de Nasdaq zelfs meer dan 20% verloor tot nu toe dit jaar. De bedrijfscijfers zijn over het algemeen dik in orde, echter de angst voor een onzekere toekomst overheerst. Aankomende week publiceren 160 van de S&P 500 bedrijven hun kwartaalcijfers, terwijl in Nederland DSM, Wolters Kluwer, ArcelorMittal, Shell en ING de resultaten bekendmaken.
De verwachting is dat de Amerikaanse centrale bank woensdag de rente met 50 basispunten verhoogt, ondanks de verrassende krimp van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Ook de Bank of England kondigt donderdag waarschijnlijk een renteverhoging aan. Verder wordt vrijdag het belangrijke Amerikaanse banenrapport en het werkloosheidscijfer bekendgemaakt. De Russische viering van de dag van de overwinning, maandag 9 mei, komt dichterbij. Mogelijk heeft Poetin verrassingen in petto op deze dag. Kortom, wederom een interessante week voor de boeg. Hopelijk kan de markt het negatieve sentiment een keer van zich afschudden.
BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 25 april - 1 mei )
Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/
DISCLAIMER:
De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.