Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-05-16

Wat heeft de markten bewogen in de week van 9 - 15 mei


Aandelenmarkt blijft nerveus, lange rente daalt

De dagelijkse bewegingen op de aandelenmarkten blijven fors. In de Verenigde Staten daalden de koersen verder, terwijl de Europese aandelen juist herstelden. Voor het eerst sinds het begin van dit jaar daalde de 10-jaarsrente in zowel Amerika als in Europa, waarbij de rente circa 0,2% daalde. De inflatie in april in de Verenigde Staten kwam iets hoger uit dan verwacht, maar was wel lager dan een maand eerder. Beleggers vragen zich af of het hoogtepunt van de inflatie hiermee achter de rug is. De cocktail van hoge inflatie, geopolitieke risico’s vanwege de oorlog en de lockdowns in China voeden de dreiging van een mondiale economische recessie. Dit veroorzaakte de nervositeit op de aandelenmarkten. De ene dag stuwen koopjesjagers de markt omhoog, terwijl de dag erna net zo makkelijk weer afscheid wordt genomen.

Het cijferseizoen viel niet tegen, de winst- en omzetgroei was over het algemeen dik in orde. Van de S&P500 bedrijven heeft 76% beter gepresteerd dan verwacht met een gemiddelde winstgroei van 10%. Van de Stoxx Europe 600-index heeft tot nu toe 65% de verwachtingen overtroffen, met een gemiddelde winstgroei van 10,5%. Echter door de angst dat de bedrijfswinsten in de aankomende kwartalen kunnen tegenvallen was er weinig euforie. Verder steeg de dollar afgelopen week verder ten opzichte van de euro. De gasprijzen blijven volatiel met deze week een daling van bijna 5%, terwijl de olieprijs slechts licht daalde.

Amerikaanse indices 

Ook afgelopen week verloren de aandelenmarkten in de Verenigde Staten terrein ondanks de dalende lange rente.  Zowel de toonaangevende S&P 500 index als de Nasdaq daalden 2,4%, waarbij de dagelijkse uitslagen vrij fors waren. De S&P 500 index sloot de week nog net boven de 4.000 punten af. Ondanks de flinke koersschommelingen daalde de volatiliteit. De VIX index ging van 30,2% naar 28,9%.

AEX Index

Na de slechte prestaties van de voorgaande weken, herstelden de koersen in Nederland de afgelopen week. De AEX index steeg 1,8% naar 694 punten. Het best presterende aandeel was afgelopen week ING met een koersstijging van 7,1%. Ook Heineken (+5,1%), Adyen en Unilever (beide +4,7%) presteerden uitstekend. De drie slechtst presterende aandelen waren Philips (-5,1%), Just Eat Takeaway (-3,7%) en DSM (-2%).

Europese indices

Ook de overige Europese indices herstelden afgelopen week, waarbij de Duitse DAX index met een stijging van 2,6% het beste presteerde. De EuroStoxx50 won 2% afgelopen week, terwijl de Engels FTSE-index slechts 0,4% steeg. Ook in Europa daalde de volatiliteit fors en wel van 32,8% naar 29,1%.

Topselectie

Afgelopen week publiceerden twee bedrijven van de topselectie hun kwartaalcijfers, te weten Ahold Delhaize en het Duitse Merck KGaA. Daarnaast kwamen nog enkele bedrijven met nieuws van belang.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize heeft in het eerste kwartaal 8% meer omzet geboekt, geholpen door de sterke dollar. De omzet kwam uit op 19,77 miljard euro, analisten rekenden op 19,45 miljard omzet. De verkopen bij Bol.com liepen met 7% terug, maar vooral in de Verenigde Staten was er sprake van omzetgroei. De nettowinst kwam uit op 546 miljoen euro, tegenover 550 miljoen in de eerste drie maanden van 2021. De consensus lag hier op 526 miljoen euro. Ahold is nog steeds voornemens om Bol.com in de tweede helft van het jaar naar de beurs te brengen, al stelde zij dat het beursklimaat daarvoor geschikt moet zijn. Ondanks de beter dan verwachte resultaten, verloor het aandeel ruim 5% na de cijfers.

Merck KGaA

Het Duitse Merck heeft in het eerste kwartaal de omzet zien stijgen met 12% tot 5,2 miljard euro. Analisten rekenden op 5,0 miljard omzet. De operationele winst kwam uit 1,60 miljard euro tegen een verwachting van 1,62 miljard. Voor heel 2022 verwacht Merck dat zowel de omzet als het operationeel resultaat met 12% zal stijgen, hetgeen boven de analistenconsensus is. Het aandeel daalde 5% na publicatie van de cijfers.

DSM

Het Oostenrijkse OMV en het Amerikaanse Koch Industries hebben beide belangstelling in de Engineering Materials divisie van DSM. Een bod op de tak zou meer dan 3 miljard euro kunnen bedragen.

AmerisourceBergen

AmerisourceBergen daalde afgelopen donderdag 6% nadat grootaandeelhouder Walgreens Boots Alliance meldde 6 miljoen aandelen tegen een prijs van $ 150 dollar te hebben verkocht. Die verkoopprijs betekende een korting van 7% op de slotkoers een dag eerder. Na de verkoop houdt Walgreens nog 25,2% van de aandelen AmerisourceBergen. De verkoop was bedoeld om schulden af te betalen en heeft geen impact op het lange termijn partnerschap tussen de twee bedrijven.

Pandora

Pandora kondigt plannen aan om een fabriek te bouwen in Vietnam. De nieuwe faciliteit zal 100% hernieuwbare energie gebruiken en meer dan 6.000 banen creëren. De investering van 100 miljoen dollar heeft een capaciteit van 60 miljoen juwelen, waarmee Pandora’s groei op lange termijn wordt ondersteund.

Novo Nordisk

Novo Nordisk start een nieuw aandelen inkoopprogramma ter waarde van 4,4 miljard Deense kronen (circa 600 miljoen euro).


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in april harder gestegen dan verwacht. De inflatie kwam uit op 8,3% op jaarbasis, tegen 8,5% in maart. Economen rekenden echter op 8,1% inflatie. De kerninflatie, zonder voeding en energie, kwam uit op 6,2% tegen 6,5% in maart. De producentenprijzen in de VS zijn in april minder hard gestegen dan in voorgaande maanden. Op jaarbasis stegen de prijzen 11% tegen 11,5% in maart. Zonder voeding en energie stegen de producentenprijzen 8,8% in april.

Azië

De consumentenprijzen in China zijn in April op jaarbasis met 2,1% gestegen, na een stijging van 1,5% in maart. De producentenprijzen stegen fors in april met 8,0%. De stijging daalt echter licht sinds de piek in februari met 8,8% en in maart 8,3%.

Verenigd Koninkrijk

De Britse economie is in het eerste kwartaal gegroeid met 8,7% op jaarbasis. Op kwartaalbasis was er sprake van 0,8% groei.

Nederlands bedrijfsnieuws

Aegon

Aegon heeft het operationeel resultaat met 7% verbeterd in het eerste kwartaal, dat uitkwam op 463 miljoen euro. Analisten rekenden op 426 miljoen euro. De nettowinst steeg van 383 miljoen naar 412 miljoen euro, hetgeen fors lager was dan de 743 miljoen euro die analisten hadden voorzien. De tegenvaller kwam door verliezen op de afdekking van het renterisico. De solvabiliteit bleef nagenoeg stabiel op 210%. Analisten rekenden hier op een daling naar 205%. Het aandeel steeg 0,8% na de cijfers.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway is van plan om per 1 juni de activiteiten in Roemenië stop te zetten en zich meer te richten op leidende posities in andere landen. De impact is volgens het bedrijf zelf beperkt.

Philips

Aandeelhouders van Philips hebben massaal tegen het bonusbeleid gestemd. Philips-topman Frans van Houten heeft 1,8 miljoen euro bonus ontvangen, ondanks de terugroepactie van slaapapneu-apparaten die bijna 900 miljoen euro kost. De bonus was echter al uitgekeerd en zal niet worden teruggedraaid, aldus een woordvoerder van Philips.

Shell

Lukoil neemt de downstreamactiviteiten van Shell in Rusland over, financiële details hiervan werden niet bekendgemaakt. Lukoil neemt 411 benzinestations en een fabriek over. In maart kondigde Shell de exit uit Rusland aan.

Internationaal bedrijfsnieuws

Walt Disney

Disney heeft teleurstellend gepresteerd het afgelopen kwartaal. De nettowinst bedroeg 470 miljoen dollar of $ 1,08 per aandeel. Analisten rekenden op $ 1,20 winst. Ook de omzetgroei bleef achter bij de verwachtingen. Wel haalde Disney meer abonnees binnen voor zijn Disney+ streamingsdienst dan verwacht. Het aandeel verloor 1% na de cijfers.

Siemens

Siemens heeft in het afgelopen kwartaal de winst zien halveren tot 1,2 miljard euro, nadat het bedrijf de financiële gevolgen voor het vertrek uit Rusland verwerkte. De negatieve impact bedroeg 600 miljoen euro. In de kwartaalcijfers van vorig jaar was een eenmalige boekwinst van 900 miljoen euro opgenomen. De omzet steeg met 15,6% naar 17,0 miljard euro. Siemens handhaafde de outlook voor heel 2022 en verwacht een omzetstijging op vergelijkbare basis van 6 tot 8%. Het aandeel verloor 1% na publicatie van de kwartaalcijfers.

Bayer

Bayer heeft in het eerste kwartaal de omzet met 14,3% zien stijgen naar 14,6 miljard euro. De nettowinst bedroeg 3,3 miljard euro. De winst per aandeel kwam 36% hoger uit op € 3,53 tegen een verwachting van € 2,98. Bayer handhaafde de outlook voor heel 2022. Het aandeel steeg 5% na de cijfers. De dag na de cijfers verloor het aandeel 6% nadat werd bekendgemaakt dat het Amerikaanse ministerie van justitie wil dat een beroep van Bayer in de kwestie rond het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup wordt afgewezen. Bayer heeft daar reeds 4,5 miljard dollar aan voorzieningen voor getroffen, nadat 25 miljoen dollar werd toegekend aan iemand die beweert door Roundup non-Hodgkin te hebben opgelopen.

Pfizer

Pfizer heeft Biohaven Pharmaceuticals overgenomen voor een bedrag van 11,6 miljard dollar. Pfizer denkt hierdoor patiënten met migraine beter te kunnen behandelen.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Beleggers blijven zoekende. De bewegingen zijn fors, maar het vertrouwen ontbreekt nog steeds. Dat is niet onlogisch in deze tijd van onzekerheid. Aankomende week worden de notulen van de laatste vergadering van de Europese centrale bank bekendgemaakt. Met name de zwakke euro zorgt voor extra druk op de ECB om in actie te komen. Door de zwakke euro importeert Europa nog meer inflatie, terwijl deze al hoog is. De hoop is dan ook dat de ECB in juni duidelijke taal spreekt en daar ook naar gaat handelen. Afbouw van de balans en verhoging van de rente kan niet langer achterwege blijven. Het Europese inflatiecijfer over april is aankomende week een belangrijke indicator. Verder wordt de economische groeicijfers over het eerste kwartaal in Nederland, de EU en Japan bekendgemaakt. Slechts enkele bedrijven publiceren aankomende week nog hun kwartaalresultaten. Zien we deze week een voorzichtig herstel op de aandelenmarkten of blijft de onzekerheid roet in het eten gooien? Het is momenteel koffiedik kijken.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 16 - 22 mei )


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen