Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-05-23

Wat bewoog de markten in de week van 16 - 22 mei


Aandelen blijven dalen, vrees voor recessie groeit

Zowel de beurzen in de Verenigde Staten als in Europa lagen wederom onder druk afgelopen week, waarbij de koersen in de VS harder daalden dan die in Europa. Grote retailers in de VS meldden dat de winsten onder druk staan door stijgende kosten en verstoringen van de aanvoerketens. Hierdoor drong het besef door bij beleggers dat de wereldeconomie in een recessie terecht kan komen. De inflatie is in decennia niet zo hoog geweest, waardoor centrale banken het monetaire beleid moeten verkrappen. Fed-voorzitter Powell is vastberaden om de inflatie terug te dringen, zelfs als de werkloosheid hierdoor stijgt. Toch verwacht Powell dat een zachte landing van de Amerikaanse economie mogelijk is. President Biden overweegt om importheffingen aan China op te heffen, teneinde de inflatie te beteugelen en de handel te bevorderen. De president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot verwacht dat de Europese centrale bank de rente tijdens de beleidsvergadering op 21 juli voor het eerst gaat verhogen. De ECB lijkt eindelijk doordrongen van het feit dat de inflatie waarschijnlijk langer op een hoger niveau blijft. Voorzitter Lagarde ziet aan het einde van het derde kwartaal een einde van de negatieve rente in de Europese unie. Verder maakte financieel dienstverlener Bloomberg bekend dat China bereid is om 5,3 triljoen dollar in de economie te pompen om de economische groei te stimuleren. De bank of China verlaagde de hypotheekrente tarieven met 0,5% om de huizenmarkt te ondersteunen. Opvallend was afgelopen week dat de gasprijzen in Europa met bijna 10% daalden, tot het niveau van voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne.

Amerikaanse indices 

Ook afgelopen week daalden de aandelenmarkten in de Verenigde Staten door de vrees dat de hoge inflatie en hogere renten een recessie zal veroorzaken. De toonaangevende S&P 500 index verloor 3,0%, terwijl de Nasdaq maar liefst 4,5% daalde, waarmee de daling vanaf de start van het jaar uitkomt op 27,5% voor de technologiebeurs. De volatiliteit in de Verenigde Staten steeg een half procent naar 29,4%. De daling van de Amerikaanse aandelen wordt voor Europese beleggers gedempt omdat de Amerikaanse dollar sterker wordt ten opzichte van de Euro.

AEX Index

De AEX kon de stijging van de vorige week helaas niet continueren. De AEX index verloor afgelopen week 1,6%. Het best presterende aandeel was ArcelorMittal dat 3,6% steeg, ook Prosus (+3,5%) en Just Eat Takeaway (+2,5%) presteerden goed. De retailers werden geraakt door tegenvallende kwartaalcijfers van Walmart en Target in de VS. Ahold verloor afgelopen week 7,1%, Unilever 5,6% en Heineken daalde 5,5%.

Europese indices

De grote Europese indices verloren afgelopen week allemaal terrein, maar presteerden wel beter dan de AEX. De EuroStoxx50 index verloor 1,3%, de Duitse DAX index 0,3% en de Engelse FTSE-index daalde 0,4%. De beweeglijkheidsgraadmeter van de EuroStoxx50 index daalde licht afgelopen week; de volatiliteit daalde een half procent naar 28,7%, ondanks de dalende koersen.

Topselectie

De kwartaalcijfers van drie van de vier bedrijven uit de Topselectie die afgelopen week werden gepubliceerd, zorgden voor grote koersbewegingen, tweemaal negatief en één keer positief.

Target

Target kwam met teleurstellende resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar, het bedrijf had last van de problemen in de toeleveringsketen, hogere bandstofkosten en lager dan verwachte verkopen van luxere artikelen. De winst halveerde en tevens werd de margeverwachting voor heel 2022 verlaagd. De operationele marge kwam uit op 5,3%. Voor heel 2022 verwacht Target uit te komen op 6% marge, waar eerder werd uitgegaan van 8%. De omzet steeg 4% naar 25,2 miljard dollar, analisten rekenden op 24,5 miljard omzet. De winst per aandeel daalde 40% naar $ 2,19, de consensus was $ 3,07 winst per aandeel. Beleggers straften het aandeel af met een koersdaling van bijna 25%.

Palo Alto

Palo Alto Networks heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde de outlook voor heel 2022. De omzet steeg met 29% naar 1,39 miljard dollar, analisten rekenden op 1,36 miljard omzet. De winst per aandeel steeg 30% naar $ 1,79, de consensus was $ 1,68 winst per aandeel. Voor heel 2022 verhoogde Palo Alto zowel de winst- als omzetverwachting. Het aandeel opende ruim 10% hoger na de cijfers.

Cisco Systems

Cisco Systems publiceerde tegenvallende omzetcijfers en stelde tevens de omzetverwachting voor het hele jaar neerwaarts bij. De omzet steeg het afgelopen kwartaal marginaal naar 12,84 miljard dollar. Analisten gingen echter uit van 13,4 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 3,0 miljard dollar of $ 0,87 per aandeel, tegen een verwachting van analisten van $ 0,86. Cisco ziet nog steeds een solide vraag, maar waarschuwde dat de lockdowns in China en de oorlog in Oekraïne impact hadden op de omzet. Het aandeel verloor maar liefst 13% na publicatie van de resultaten.

Analog Devices

Analog Devices heeft het afgelopen kwartaal sterke resultaten geboekt en verhoogde tevens de outlook voor het lopende kwartaal. De omzet steeg mede door de overname van Maxim Integrated met 79% naar 2,97 miljard dollar, analisten rekenden op 2,84 miljard dollar omzet. De operationele winst kwam uit op 1,5 miljard dollar, de winst per aandeel steeg 56% naar $ 2,40. De consensus was $ 2,11 winst per aandeel. Analog Devices verhoogde zowel de winst- als omzetverwachting voor het lopende kwartaal, waarbij de omzet 6% en de winst 12% boven de analistenverwachting ligt. Het aandeel daalde met 2% op de dag dat de Nasdaq bijna 5% verloor.Macro Economisch Nieuws

EU

De inflatie in de eurozone bedroeg in april 7,4%, in maart was dit 7,5%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, kwam uit op 3,5% tegen 3,0% in maart. Het bruto binnenlands product steeg in het eerste kwartaal met 0,3% op kwartaalbasis en 5,1% op jaarbasis, gelijk aan de eerste raming.

Verenigde Staten

De detailhandelsverkopen in de VS stegen in april met 0,9% op maandbasis, op jaarbasis was er sprake van een toename van de verkopen met 8,2%. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg afgelopen week met 20.000 naar 218.000.

Azië

In Japan is de inflatie in april uitgekomen op 2,5%, het hoogste niveau in 13 jaar. In maart bedroeg de inflatie nog 1,2%. De economie van Japan kromp in het eerste kwartaal met 0,2% op kwartaalbasis en 1,0% op jaarbasis. Er was een grotere daling verwacht. In China daalde de industriële productie in april fors met 2,9% op jaarbasis.

Verenigd Koninkrijk

De inflatie in het VK is in april verder gestegen naar 9%. In maart was dit nog 7%.

Duitsland

De producentenprijzen zijn in Duitsland in april met 33,5% gestegen in vergelijking met een jaar eerder.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal van 2022 weer winst gemaakt. Ten opzichte van vorig jaar stegen de fee-inkomsten en werd de winst gedrukt door hogere voorzieningen voor oninbare leningen. De nettowinst kwam uit op 295 miljoen euro, tegen een verlies van 54 miljoen euro een jaar eerder. De analistenconsensus lag op 259 miljoen euro winst. De kostenratio bedroeg 78%, hetgeen fors beter is dan een jaar eerder, maar minder goed dan in het voorgaande kwartaal. Analisten waren teleurgesteld over de hoge kosten, het aandeel daalde 11% na de cijfers.

Aalberts

Aalberts heeft in de eerste vier maanden van 2022 een autonome groei van 9% gerealiseerd. Het orderboek lag eind april 51% hoger dan een jaar eerder. De marge ontwikkelde zich ook goed, dankzij prijsverhogingen. Het aandeel steeg licht na de update

ArcelorMittal

ArcelorMittal heeft 60 miljoen aandelen ingetrokken. De onderneming had deze aandelen eerder al ingekocht.

Internationaal bedrijfsnieuws

Home Depot

Bouwketen Home Depot zag de omzet in het eerste kwartaal met 4% stijgen naar 38,9 miljard dollar. De winst kwam uit op 4,23 miljard dollar of $ 4,09 per aandeel, een stijging van 6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten rekenden op $ 3,68 winst per aandeel. Home Depot verhoogde de outlook voor heel 2022, het aandeel steeg bijna 2% na de cijfers.

Walmart

Retailer Walmart heeft de winstverwachting voor 2022 verlaagd vanwege margedruk door onder meer hogere arbeids- en brandstofkosten. De omzet steeg 2,4% naar 141,6 miljard dollar, 2,5 miljard dollar boven de analistenverwachting. De winst daalde echter 25% naar 2,05 miljard dollar of $ 1,30 per aandeel, waar analisten rekenden op $ 1,46 winst per aandeel. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel verloor 12%.

Applied Materials

Techbedrijf Applied Materials heeft de omzet met 12% zien stijgen, maar gaf aan dat het bedrijf niet aan de vraag kon voldoen door de aanhoudende problemen met de toeleveranciers. De nettowinst bedroeg 1,54 miljard dollar of $ 1,85 per aandeel, tegen $ 1,63 een jaar eerder. Analisten rekenden op $1,90. De afgegeven outlook voor het tweede kwartaal viel tegen, waardoor het aandeel 2% verloor..

Saudi Aramco

Saudi Aramco heeft het afgelopen kwartaal een recordwinst geboekt van 39,5 miljard dollar. De winst steeg 82% omdat het staatsoliebedrijf profiteerde van de gestegen olieprijs.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De aandelenmarkten zijn nog steeds onrustig, wat het moeilijk maakt voor beleggers. De onzekerheid blijft groot, door de hoge inflatie en coronamaatregelen in China, die de bevoorradingsketen beperken. Mocht de inflatie zijn piek hebben bereikt en kan een recessie worden voorkomen, dan is waarschijnlijk het ergste achter de rug. De waarderingen van aandelen zijn inmiddels onder het langjarig gemiddelde gezakt, waardoor een herstel van de koersen zeker tot de mogelijkheden behoort. China lijkt bereid om de economie te stimuleren, zodat na de lockdowns de economie weer op volle toeren kan draaien.

De aankomende week is het zowel op macro-economisch gebied als op bedrijfsniveau rustig. Donderdag met Hemelvaartsdag zijn de beurzen wel geopend, maar de feestdag zorgt waarschijnlijk voor minder volumes op de beurzen aan het einde van de week.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 23 - 29 mei )


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen