Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-05-30

Wat bewoog de markten in de week van 23 - 29 mei


Eindelijk weer winsten op de aandelenmarkten

Alle aandelenbeurzen konden eindelijk weer eens mooie winsten bijschrijven afgelopen week. De AEX index sloot weer boven de 700 punten. De aandelenmarkten reageerden positief op de inflatiecijfers over april in de Verenigde Staten. Op jaarbasis daalde de kerninflatie van 5,2% naar 4,9%. Dit was de tweede maand waarin de inflatie iets terugliep. Dit had vooral te maken met een daling van de gasprijzen, maar er waren ook andere signalen dat de inflatiepiek mogelijk achter ons ligt. Tevens bleek de Amerikaanse consumenten nog steeds bereid zijn geld uit te geven, gezien de stijging van de uitgaven.

De markt heeft ook goede hoop dat de Amerikaanse centrale bank niet te hard op de rem zal trappen bij het normaliseren van het monetaire beleid. Uit de notulen van de Fed bleek dat de Amerikaanse centrale bank haast wil maken met het verhogen van de rente om de inflatie te beteugelen,. De Fed wil de economie doelbewust enigszins vertragen om de inflatie af te remmen. Vooralsnog wordt echter vastgehouden aan verhogingen van maximaal 50 basispunten. Dat laatste werd vooral positief ontvangen en leidde tot een stijging van de euro ten opzichte van de dollar. Het sentiment verbeterde eveneens door positieve resultaten van verschillende retailers in de VS (Costco en Best Buy). In de voorgaande weken zorgden de retailers Walmart en Target nog voor verkoopgolf. Ook de Aziatische aandelenmarkten stegen door het loslaten van een deel van de coronamaatregelen in onder meer Beijing en Shanghai. Overigens steeg de olieprijs wel weer fors afgelopen week. De stijging bedroeg ruim 6%. De 10-jaarsrente daalde ietsje in de VS, terwijl deze juist licht steeg in Europa.

Amerikaanse indices 

Na 7 weken van dalende koersen stegen de indices in de Verenigde Staten eindelijk afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index steeg gelijk fors: 6,6%. Technologiebeurs Nasdaq deed het met een stijging van 7,1% zelfs nog beter. De angst is ook duidelijk afgenomen op basis van de VIX index, deze daalde van 29.4% naar 25,7%.

AEX Index

De AEX kon ook eindelijk weer eens een forse weekstijging laten zien. De index bleef wel achter bij de Amerikaanse indices maar steeg met 2,8%. 22 van de 25 AEX bedrijven zagen de koers stijgen. Het best presterende aandeel was ArcelorMittal, dat maar liefst 11,1% steeg. Het aandeel ING won 8,3% en ASML steeg 8,1% afgelopen week. De drie verliezers waren ASR Nederland, dat 1,7% verloor, Unilever (-1,4%) en Unibail-Rodamco-Westfield (-0,2%).

Europese indices

Ook alle grote Europese indices stegen fors afgelopen week. De EuroStoxx50 index presteerde daarbij het beste en won 4,2%, de Duitse DAX index steeg 3,4% en de Engelse FTSE-index kreeg er 2,6% bij afgelopen week. De beweeglijkheidsgraadmeter van de EuroStoxx50 index daalde fors afgelopen week, de volatiliteit daalde ruim 4,5 procent naar 23,9%, waarmee deze bijna 2% lager staat dan de volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index.

Topselectie

Agilent Technologies

Agilent Technologies heeft de omzet in het afgelopen kwartaal met 5% zien stijgen naar 1,61 miljard dollar. Dit was in lijn met de verwachtingen. De nettowinst kwam uit op 340 miljoen dollar of $ 1,13 per aandeel, een stijging van 16% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst lag net boven de analistenverwachting. Het aandeel opende hoger, maar verloor uiteindelijk 3% na de cijfers. Verder meldde Agilent dat het een samenwerkingsverband aangaat met APC, waarin de bedrijven hun technologieën combineren om klanten unieke workflows aan te bieden die geautomatiseerde analyses ondersteunen.

Baxter International

Farmaciedistributeur Baxter heeft de doelstellingen voor de komende jaren bekendgemaakt. Het bedrijf verwacht jaarlijks 4% tot 5% omzetgroei te realiseren van 2022 tot 2025, terwijl de operationele marge waarschijnlijk met 3,5% tot 4% zal stijgen. De overname van Hiilrom die eind vorig jaar werd afgerond zou goed moeten zijn voor synergievoordelen van 350 miljoen dollar, 100 miljoen meer dan eerder aangegeven, terwijl de omzet jaarlijks door de synergievoordelen met 200 miljoen dollar stijgt tot 2025.

HP Inc

Warren Buffet’s Berkshire Hathaway meldde een aandelenbelang van 11,4% in HP per eind april 2022.

Merck KGaA

Het Duitse Merck gaat 440 miljoen euro investeren en breidt uit in Ierland. Het bedrijf investeert daarnaast de aankomende vijf jaar in twee grote biowetenschapsprojecten, waardoor het zo’n 400 banen creëert.Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De PCE kernprijsindex steeg in april met 0,3% ten opzichte van maart. Op jaarbasis daalde de kerninflatie van 5,2% naar 4,9%. Beide waren in lijn met de verwachtingen. De Amerikaanse centrale bank ziet de PCE kernprijsindex als belangrijkste graadmeter voor het monetair beleid. De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal iets sterker gekrompen dan eerder aangegeven. Het bruto binnenlands product daalde met 1,5% in plaats van 1,4%. In het 4e kwartaal bedroeg de groei nog 6,9%. De consumentenbestedingen stegen in de VS met 0,9% in april.

Duitsland

De Duitse economie is in het eerste kwartaal, zoals verwacht, licht gegroeid. Op kwartaalbasis ging het om een groei van 0,2%. Op jaarbasis was de stijging 3,8%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Aegon

Aegon heeft het belang van 50% in de Spaanse joint venture met Liberbank verkocht voor 177 miljoen euro aan Unicaja Banco. Deze prijs lag 77 miljoen euro hoger dan waar analisten van ING op rekende. De desinvestering versterkt het vooruitzicht op een aandeleninkoop in 2023. Aegon wil groeien in Spanje en Portugal via de joint venture met Banco Santander en eigen distributiekanalen.

Philips

Philips heeft een update gegeven over het terugroepen van zijn slaapapneu-apparaten, nadat de FDA in de VS bekendmaakte dat tussen april 2021 en april dit jaar meldingen binnenkwamen van 124 sterfgevallen, die mogelijk verband houden met de apparaten van Philips. Philips wijst er echter op dat er “geen bewijs” is dat de apparaten de sterfgevallen heeft veroorzaakt en dat er verder onderzoek naar wordt gedaan. Uitgebreide tests en analyses zijn aan de gang en Philips verwacht in het tweede kwartaal een nieuwe update te leveren.

Heineken

Heineken heeft in mei fors meer bier verkocht in Vietnam, waar de productie me 29% is gestegen. Na het opheffen van de beperkingen sinds medio januari wordt verwacht dat Heineken voor de regio Asia-Pacific in het 2e kwartaal 50 tot 55% volumegroei realiseert.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway zal een verlies van circa 6 miljard euro moeten incasseren bij een verkoop van het Amerikaanse Grubhub, volgens The Times. Just Eat heeft Bank of America ingeschakeld om een koper of partner voor Grubhub te vinden. Minder dan een jaar geleden kocht Just Eat Grubhub voor 7,3 miljard dollar.

Shell

Shell heeft de verkoop van de downstreamactiviteiten in Rusland aan Lukoil afgerond en is in gesprek met een consortium van Indiase energiebedrijven om het belang in een grote fabriek voor LNG in Rusland te verkopen. Shell Australia en joint venture-partner SGH Energy investeren in de ontwikkeling van een gasveld aan de westkant van Australië. Financiële details van al deze activiteiten werden niet bekendgemaakt.

Internationaal bedrijfsnieuws

Apple

Apple is van plan om de productie buiten China op te voeren, onder meer door het strikte Chinese anti-covid-beleid. Apple ziet India en Vietnam als alternatieven. Verder wil het bedrijf de iPhone- productie dit jaar stabiel houden nu de ontwikkelingen op de smartphonemarkt uitdagender worden.

Siemens Energy

Siemens Energy wil Siemens Gamesa overnemen voor € 18,05 per aandeel. Het bedrijf heeft reeds een belang van 67%. De overnameprijs betekent een premie van 27%. Siemens Energy wil na afronding Siemens Gamesa van de beurs halen en volledig integreren.

Nvidia

Nvidia boekte in het afgelopen kwartaal fors meer omzet, maar waarschuwt voor het komende kwartaal. De omzet steeg 46% naar 8,3 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg 47% naar $ 1,36, waar analisten rekenden op $ 1,30. Nvidia voorziet in het 2e kwartaal een omzet van 8,1 miljard, na het verlies van 500 miljoen omzet rond Rusland en de corona lockdowns in China. Het aandeel daalde aanvankelijk op de cijfers, maar sloot uiteindelijk toch 5% hoger aan het eind van de dag.

Alibaba

Alibaba heeft een hogere omzet en winst behaald het afgelopen kwartaal. De omzet steeg 9% naar ruim 32 miljard dollar.  De nettowinst kwam uit op 2,6 miljard dollar. Een jaar eerder was er nog sprake van verlies. Het aandeel steeg maar liefst 14,8% na de cijfers.

Costco

Costco Wholesale zag de omzet in het afgelopen kwartaal 16,3% stijgen naar 51,6 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1,35 miljard dollar of $ 3,17 per aandeel. De analistenconsensus lag op $ 3,03 winst per aandeel. Het aandeel steeg ruim 1%.

Best Buy

Retailer in consumentenelektronica, Best Buy, heeft tegenvallend gepresteerd in het 1e kwartaal en de outlook voor heel het jaar neerwaarts bijgesteld. Voor heel 2022 voorziet het bedrijf een omzetdaling tussen de 3 en 6%. In het 1e kwartaal daalde de omzet met 9% naar 10,6 miljard en de winst per aandeel daalde van $ 2,23 naar $ 1,57. Dit was in lijn met de verwachtingen. Het aandeel steeg ruim 1%, nadat het eerder flink was gedaald op de tegenvallende resultaten van Target en Walmart.


Weekconclusie en Vooruitzicht

Afgelopen week kenmerkte zich door stevig herstellende aandelenkoersen. Overigens was dit zeker geen overbodige luxe na weken van dalende koersen. De angst voor nog verder oplopende inflatie lijkt momenteel weg te ebben. Of dit herstel aankomende week een vervolg krijgt moet blijken. De aankomende week publiceren slechts enkele bedrijven in de VS die hun cijfers. Op het macro-economisch vlak zien wij aan het eind van de week het belangrijke Amerikaanse banenrapport en de werkloosheidscijfers tegemoet. Dit zal de Amerikaanse centrale bank de nodige informatie geven over de invloed van de hoge inflatie op de banenmarkt. Ook komt deze week het Beige Book uit, waarin de economische situatie in de VS wordt geschetst. Deze visie op de economische stand van zaken wordt nauwlettend gevolgd door de centrale bankiers. Overigens zijn maandag de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met Memorial Day.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 30 mei - 4 juni )


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen