Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-06-05

Wat bewoog de markten in de week van 30 mei - 4 juni


Aandelenmarkt kan herstel geen vervolg geven

De aandelenmarkten verloren afgelopen week weer terrein, al waren de verliezen beperkt. Met name de stijgende rente gooide wederom roet in het eten. Het banenrapport van mei in de Verenigde Staten liet een solide groei van het aantal banen zien. Het aantal banen steeg met 390.000, ruim boven de marktverwachtingen, terwijl de werkloosheid onveranderd bleef op 3,6%. De banengroei en ook de loonontwikkeling bevestigen de trend van de afgelopen maanden en daardoor zal de Amerikaanse centrale bank zijn verkrappende beleid moeten voortzetten. In Amerika werd verder nog het Beige Book van de Fed gepubliceerd. In alle 12 districten was er sprake van aanhoudende economische groei, al gaven 4 districten aan dat het groeitempo wel enigszins vertraagd. In Europa is de inflatie in mei verder gestegen, naar maar liefst 8%. De inflatie wordt breder gedragen binnen de economie, waardoor ook in Europa renteverhogingen onvermijdelijk zijn. De tienjaarsrente in zowel de VS als in Europa steeg dan ook afgelopen week. In de VS staat die rente rond de 3%, terwijl de lange rente in Nederland inmiddels is opgelopen naar 1,6%. Eind vorig jaar was deze rente zelfs nog negatief. De olieprijs bleef op een hoog niveau van rond de 120 dollar per vat schommelen, de gasprijzen in Europa daalden echter verder deze week met ruim 4%.

Amerikaanse indices 

De aandelen in de Verenigde Staten stonden afgelopen week weer onder druk, zowel de S&P 500 index als technologiebeurs Nasdaq verloren terrein. De S&P 500 daalde 1,2%, de Nasdaq verloor 1,1%. De volatiliteit in Amerika daalde van 25,7% naar 24,8%. De koersbewegingen afgelopen week waren dan ook iets minder groot dan de voorgaande weken.

AEX Index

De AEX verloor nipt afgelopen week. De index daalde slechts 0,2% en sloot de week af net boven de 700 punten . DSM was het best presterende aandeel met een plus van ruim 10%. Ook Unilever (+6,3%) en Just Eat Takeaway (+5,1%) stegen fors. De drie slechtst presterende aandelen waren Wolters Kluwer, ASML en Philips. Alle drie de aandelen verloren circa 3%.

Europese indices

In Europa verloor de EuroStoxx50 index afgelopen week 0,7%. De Duitse DAX-index sloot de week onveranderd af, terwijl de Engelse FTSE-index, die overigens donderdag en vrijdag was gesloten, verloor 0,7%. De beweeglijkheidsgraadmeter van de EuroStoxx50 index daalde net als de VIX in de VS en wel van 23,9% naar 23,4%.

Topselectie

HP

HP heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 3,8% zien stijgen naar 16,5 miljard dollar, dit was 310 miljoen dollar meer dan verwacht. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,08, een toename van 16% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit was 3 cent boven de analistenconsensus van $ 1,05 winst per aandeel. Zowel voor het huidige kwartaal als voor het hele boekjaar gaf HP een winstverwachting af nipt boven de analistenvoorspellingen. Het aandeel steeg bijna 4% na publicatie van de cijfers.

Netapp

Netapp boekte in het 4e kwartaal van hun gebroken boekjaar 2022 een omzetstijging van 8,4%. De omzet kwam uit op 1,68 miljard dollar, conform verwachting. De nettowinst bedroeg 259 miljoen dollar of $ 1,42 per aandeel, een stijging van 21% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder en 14 cent boven de analistenverwachting van $ 1,28 winst per aandeel. Netapp gaf voor het huidige kwartaal een winst- en omzetverwachting af die rond de analistenconsensus lag. Het aandeel steeg 0,5% na publicatie van de resultaten. Over het hele boekjaar 2022 steeg de omzet 10% en de nettowinst 32% vergeleken met een jaar eerder.

DSM

DSM gaat fuseren met Firmenich, een niet-beursgenoteerde Zwitserse onderneming die actief is het gebied van geur- en smaakstoffen. Het is de op één na grootste firma ter wereld op dit gebied. De twee bedrijven gaan verder onder de naam DSM-Firmenich. De twee bedrijven zien synergievoordelen ter waarde van 350 miljoen euro en 500 miljoen euro aan extra omzet door de combinatie van Food & Beverage van DSM en Taste & Beyond van Firmenich. Het fusiebedrijf mikt op een groei van 5 tot 7% per jaar voor de middellange termijn en een EBITDA-marge van 22 tot 23%. De bedrijven zien dan ook een dubbelcijferige winstgroei per aandeel. De fusie vindt plaats na een omruil van aandelen van DSM-aandelen naar DSM-Firmenich-aandelen. De omruilratio is 1 op 1. Ook de aandelen Firmenich worden omgeruild naar aandelen DSM-Firmenich en daarnaast betaald Firmenich een extra bijdrage van 3,5 miljard euro in contanten.

DSM heeft de Engineering Materials-divisie verkocht aan Avent International en Lanxess voor een bedrag van 3,85 miljard euro. Toezichthouders moeten nog goedkeuring geven voor beide deals.

Microsoft

Microsoft verwacht het lopende kwartaal een lagere omzet en winst te realiseren als gevolg van de stijging van de dollar. Microsoft gaat nu uit van een half miljard minder omzet en verwacht zo’n 52,3 miljard dollar. De eerder afgegeven winstverwachting van circa $ 2,32 werd verlaagd naar $ 2,28. In eerste instantie daalde het aandeel 2%, maar sloot uiteindelijk 0,8% hoger.

AmerisourceBergen

AmerisourceBergen heeft de lange termijn visie en de verwachtingen voor het huidige boekjaar bekendgemaakt. Het bedrijf ziet een omzetgroei van 5 tot 8% en een groei van de winst per aandeel van 8 tot 12% op lange termijn. Voor het huidige boekjaar voorziet het bedrijf een groei van winst per aandeel naar $ 10,80 tot $ 11,05, vergeleken met de $ 9,26 winst per aandeel in 2021 betekent dat een winstgroei van circa 18%. Het aandeel daalde ruim 1% na bekendmaking van de vooruitzichten.

CBOE Global Markets

CBOE heeft het Canadese NEO overgenomen, een fintech bedrijf dat een Canadese effectenbeurs met een gevarieerd producten- en dienstenpakket exploiteert. Hierdoor heeft CBOE een verbeterd aanbod van Canadese aandelen en zal het marktaandeel in Canada groeien naar circa 15,5%. CBOE financiert de transactie met bestaande kredietfaciliteiten en kasmiddelen. De overnamesom werd niet bekendgemaakt.

Marsh & McLennan

Marsh & McLennan heeft Clark Insurance overgenomen, een onafhankelijk agentschap in Portland, dat zowel zakelijke als particuliere verzekeringen in de regio aanbiedt. De voorwaarden van de overname zijn niet bekendgemaakt.Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De werkgelegenheid in de VS is in mei sterker gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg met 390.000, de markt rekende op een stijging van 328.000 banen. De werkloosheid bleef stabiel op 3,6%. De arbeidskosten in de VS zijn in het eerste kwartaal met 12,6% gestegen, in het vierde kwartaal bedroeg de stijging 3,9%.

Europese Unie

De inflatie in de EU is in mei gestegen naar 8,1% tegen 7,4% een maand eerder. Economen rekenden op 7,6% inflatie. De producentenprijzen zijn in april minder hard gestegen dan in maart. Op maandbasis bedroeg de stijging 1,2% na een stijging van 5,3% in maart. Op jaarbasis liepen de producentenprijzen op met 37%. De werkloosheid in de EU bleef stabiel op 6,8% in april.

Nederland

De detailhandelsverkopen in Nederland zijn in april met 8,1% gestegen ten opzichte van april 2021.

Duitsland

De consumentenprijzen in Duitsland zijn in mei verder gestegen. De inflatie kwam uit op 7,9% tegen 7,4% in april. De verwachting was 7,5% inflatie. De werkloosheid is in mei verder gedaald, maar minder sterk dan in april. Het werkloosheidspercentage bleef stabiel op 5,0%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Unilever

Unilever benoemt Nelson Peltz als niet-uitvoerend bestuurder. Peltz is een activistische aandeelhouder en CEO van Trian Fund dat een belang heeft van 1,5% in Unilever. Het aandeel steeg 9% op dit nieuws.

AkzoNobel

AkzoNobel neemt de Afrikaanse verf- en coatingactiviteiten van Kansai Paint over. Met de overname versterkt AkzoNobel zijn positie in Afrika, Kansai is in 12 Afrikaanse landen actief en heeft een omzet van 280 miljoen euro. De overname moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Heineken

Het Griekse MTB en het Deense Carlsberg claimen samen 478 miljoen euro van Heineken vanwege machtsmisbruik van Heineken’s dochter Athenian Brewery in Griekenland. Hiervoor heeft Heineken reeds een boete gekregen van 27 miljoen euro.

Shell

Shell heeft de overname van een groep tankstations van Landmark in de Verenigde Staten afgerond. Met de overname versterkt Shell zijn positie in de VS. Financiële details ontbreken.

Internationaal bedrijfsnieuws

Salesforce

Salesforce, aanbieder van bedrijfssoftware op het gebied van klantrelatiebeheer, heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 24% zien stijgen naar 7,4 miljard dollar. Door investeringen daalde de winst per aandeel naar $ 0.98, vier cent boven de analistenverwachting. Salesforce verhoogde de winstverwachting voor heel 2022, het aandeel steeg daardoor bijna 10%.

Hewlett Packard

Hewlett Packard, producent van pc’s en printers, zag de nettowinst dalen van 259 miljoen naar 250 miljoen dollar. De omzet bleef stabiel op 6,7 miljard dollar. Het bedrijf herhaalde de outlook voor heel 2022, het aandeel daalde ruim 5% na de cijfers.

RWE

Het Duitse RWE heeft voor 500 miljoen euro de elektriciteitscentrale Magnum in Eemshaven overgenomen van Vattenfall om de transitie naar waterstof in gang te zetten.

Remy Cointreau

Remy Cointreau heeft het afgelopen boekjaar 27% meer omzet behaald welke uitkwam op 1,3 miljard euro. De nettowinst steeg bijna 50% naar 212 miljoen euro. Het aandeel steeg 5%.


Weekconclusie en Vooruitzicht

De stijgende rente en de angst voor een aankomende recessie hebben ervoor gezorgd dat de aandelenmarkten dit jaar fors zijn gedaald. Ondanks de stijgende inflatie en rentes blijven de westerse economieën vooralsnog groeien. De koers/winst verhoudingen van de aandelen op de beurzen zijn inmiddels dan ook behoorlijk gedaald. Indien de centrale banken ervoor kunnen zorgen dat de economieën een zachte landing maken in plaats van in een recessie terecht te komen, dan biedt dat zeker perspectief voor de aandelenmarkten. Aankomende donderdag komt de Europese centrale bank bijeen in de beleidsvergadering en zal er echt duidelijkheid moeten worden gegeven over hoe de ECB de inflatie te lijf wil gaan. De verwachting is dat de rente nu nog ongewijzigd zal blijven, maar dat de eerste renteverhoging in 10 jaar tijd in juli zal plaatsvinden. Beleggers houden niet van onzekerheid en de ECB zal dan ook het beleid voor de aankomende maanden duidelijk moeten schetsen. Verder wordt vrijdag de inflatie van mei in de Verenigde Staten en China bekendgemaakt. In de VS wordt een licht dalende kerninflatie verwacht. Als inderdaad blijkt dat de inflatie zijn piek heeft bereikt, zal dit voor opluchting onder beleggers kunnen zorgen. Aankomende week is het bedrijfsnieuws overigens zeer beperkt.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 6 - 11 juni )


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen