Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-06-26

Wat bewoog de markten in de week van 20 - 24 juni


Fors herstel aandelenmarkten, lange rente daalt

De aandelenmarkten wonnen flink terrein afgelopen week. Met name in de Verenigde Staten was sprake van een fors herstel. De Nasdaq steeg maar liefst 7,5%. Fed-voorzitter Powell sprak voor het Amerikaans congres uit dat de Fed de inflatie “onvoorwaardelijk” zal bestrijden. Dit houdt in dat de Fed bereid is om een hogere werkloosheid te accepteren en wellicht zelfs een recessie om de inflatie terug te dringen. Al verwacht Powell nog steeds dat de Amerikaanse economie een zachte landing maakt. De centrale bank verwacht vooralsnog een 'vrij sterke' economische groei in de VS in de tweede jaarhelft. De zorgen over een groeivertraging vertaalden zich afgelopen week in sterk dalende grondstofprijzen en ook de tienjaarsrentes in de VS en in Europa daalden fors de afgelopen dagen. De vrees voor een recessie zorgt voor dalende grondstofprijzen, met als gevolg dat de inflatie en de rente dalen. Centrale banken hoeven bij een afnemende inflatie minder renteverhogingen door te voeren, hetgeen de kans op een recessie weer verkleint. Op deze manier lost de markt zelf het probleem op. De tienjaarsrentes van de verschillende landen in Europa daalden afgelopen week met gemiddeld 25 basispunten. De Nederlandse tienjaarsrente kwam uit op 1,75%. In Amerika daalde de lange rente met 10 basispunten. De dollar en de olieprijs bleven vrijwel onveranderd afgelopen week, de Europese gasprijzen stegen wederom fors, ditmaal met zo’n 9%.

Analisten blijven positief

Ondanks de hogere inflatie, stijgende rente, de oorlog in Oekraïne en de angst voor een recessie, blijven analisten positief. Het aantal Kopen-aanbevelingen voor aandelen van S&P 500 bedrijven blijft hoog. Volgens Factset ligt het aantal Kopen-aanbevelingen momenteel op 57%. Het percentage Houden is 38%, terwijl slechts 5% van de aandelen in de S&P 500 een Verkopen-rating hebben. Het percentage Ko-ratings is vanaf eind februari slechts licht gedaald. Overigens is het gemiddelde percentage Kopen-ratings over de afgelopen 5 jaar 53,3%. Op sectorniveau zijn de analisten het meest optimistisch over de IT-sector, energie en communicatiediensten. Het meest pessimistisch zijn analisten over basis-consumentengoederen vanwege de gestegen prijzen.

Het koersdoel van de S&P 500 op basis van alle analistenraming per bedrijf, komt uit op 4.987 punten. Dit is 7% lager dan het koersdoel in januari dit jaar. De slotkoers van afgelopen vrijdag was 3.911 punten, 27,5% onder dit koersdoel.

Amerikaanse indices 

De Amerikaanse aandelenbeurzen konden forse winsten bijschrijven afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index steeg 6,4% en technologiebeurs Nasdaq won maar liefst 7,5%. Groeiaandelen profiteerden van de daling van de 10-jaarsrente. Door het herstel van de aandelenmarkt nam de volatiliteit fors af. De VIX-index daalde naar 27,2% van ruim 31% een week eerder.

AEX Index

Ook de AEX index liet een mooi herstel zien afgelopen week. De AEX sloot bijna 25 punten hoger op 660 punten, een weekstijging van 3,9%. Vooral de technologieaandelen stegen fors. Adyen was met een stijging van 13,9% het best presterende aandeel, gevolgd door Prosus (+8,6%) en ASML (+7,9%). De slechtst presterende aandelen waren ArcelorMittal (-9%), NN Group (-4,7%) en AkzoNobel (-4,4%).

Europese indices

De overige Europese indices presteerden een stuk minder goed dan onze AEX. De Duitse DAX index verloor zelfs 0,1% afgelopen week. De EuroStoxx 500 index won 2,8% en de Engelse FTSE-index steeg 2,7%. Ook in Europa daalde de volatiliteit fors. De V-Stoxx index daalde van 30,9% naar 27,8%. De angst lijkt daarmee enigszins uit de markt weg te ebben.

Duurzaam topic

De Deense bierbrouwer Carlsberg start met behulp van het Nederlandse Avantium een nieuw project om volledig recyclebare bierflessen op plantaardige basis te testen. Er zullen 8.000 flessen verspreid in Europa worden getest. De buitenste schil van de nieuwe fles bestaat uit duurzaam gewonnen houtvezels. De fles is voorzien van een PEF-polymeervoering op plantaardige basis, geproduceerd uit natuurlijke grondstoffen en kan ook in de natuur worden afgebroken als de fles buiten het recyclingsysteem terechtkomt. Het bedrijf verwacht dat de vezelfles tot 80% minder uitstoot veroorzaakt dan de huidige glazen flessen voor eenmalig gebruik.

Topselectie

35 van de 40 bedrijven in de topselectie sloten afgelopen week in de plus, waarbij 3 aandelen zelfs 10% of meer stegen. De onderstaande bedrijven kwamen met nieuws van belang.

BMW

BMW heeft een fabriek voor elektrische auto’s geopend in China. De Duitse autofabrikant investeerde 15 miljard yuan (ruim 2 miljard euro) in BMW’s grootste afzetmarkt om beter te kunnen concurreren met Tesla en Chinese rivalen.

Baxter International

Baxter roept het Volara-systeem terug vanwege het risico van ademhalingsproblemen bij beademde patiënten tijdens thuisgebruik. Toezichthouder FDA heeft één klacht, één verwonding en twee sterfgevallen in verband gebracht met het gebruik van het Volara-systeem. De FDA heeft de terugroeping aangemerkt als klasse 1: Ernstig, het gebruik kan leiden tot ernstig letsel of de dood. Het aandeel Baxter International daalde reeds fors voordat dit nieuws openbaar werd. Na publicatie van het nieuws was er weinig reactie bij beleggers.

Deutsche Post

Deutsche Post dochter DHL Supply Chain Australia koopt The Glen Cameron Group. De combinatie versterkt de positie van DHL op de Australische markt. Financiële details ontbraken.

Johnson Controls

Johnson Controls heeft Tempered Networks, een cybersecurity provider overgenomen. Tempered Networks creëerde 'Airwall'-technologie, een zelfverdedigingssysteem voor gebouwen dat veilige netwerktoegang mogelijk maakt voor verschillende apparaten, gateways, cloudplatforms en servicetechnici. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Merck & Co

De Wall Street Journal meldde dat Merck in gesprek was om Seagen te kopen. Seagen heeft een marktwaarde van meer dan 30 miljard dollar. Een formeel bod heeft Merck echter nog niet uitgebracht.

Pandora

Pandora, ’s werelds grootste juwelenmerk, neemt het distributie- en verkoopnetwerk over van Visao do Tempo in Portugal. De overname ondersteunt Pandora's strategie die gericht is op het stimuleren van groei door middel van een aantal initiatieven, waaronder strategische netwerkuitbreiding.



Macro Economisch Nieuws

Afgelopen week werd in de VS, Japan en diverse Europese landen de inkoopmanagersindex gepubliceerd. Deze index geeft de economische stand van zaken weer. Voor de maand juni daalde de economische activiteit in zowel de dienstensector als de industrie wereldwijd. Echter was overal nog steeds sprake van groei.

Nederland

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal toch gegroeid. In de tweede raming kwam de groei uit op 0,4% op kwartaalbasis, terwijl eerder nog een nulgroei werd gemeld. Op jaarbasis groeide de economie met 6,7%. De groei is vooral toe te schrijven aan de toegenomen consumptie van huishoudens en de overheidsconsumptie.

Duitsland

Het Duitse ondernemersvertrouwen is in juni licht gedaald. De IFO index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en handel daalde van 93 naar 92,3. De producentenprijzen zijn in Duitsland in mei hard blijven stijgen. Vergeleken met een jaar eerder waren de producentenprijzen in mei 33,6% hoger.

Azië

De Chinese centrale bank heeft de rente ongewijzigd gelaten en kondigde ook geen nieuwe stimuleringsmaatregelen aan. De rente werd gehandhaafd op 3,7% (zoals verwacht).

In Japan zijn de consumentenprijzen in mei met 2,5% gestegen, net als in april het geval was. De kerninflatie, zonder energie en voeding, kwam uit op 0,8% op jaarbasis.

Nederlands bedrijfsnieuws

IMCD

IMCD neemt het Chinese distributiebedrijf Welex over, zonder financiële details te geven. Welex vertegenwoordigt een groot aantal mondiale toeleveranciers en focust op sectoren die coatings, inkt, textiel, toevoegingen voor speciale materialen en agrochemische producten maken. Welex heeft ook een laboratorium voor coatings en agrochemische toepassingen, dat wordt toegevoegd aan het netwerk van technische centra van IMCD. Welex boekte in 2021 omgerekend 40 miljoen euro omzet. Voor IMCD is de geografische uitbreiding over heel China vooral van belang.

Adyen

Betaalbedrijf Adyen heeft de samenwerking met McDonald’s uitgebreid naar de mobiele app van McDonald’s in de Verenigde Staten. De hamburgerketen kan hierdoor de bestellingen sneller afhandelen. Sinds 2020 werkten de twee bedrijven al samen in het Verenigd Koninkrijk.

BAM

Bouwbedrijf BAM heeft het aandelenbelang in werkmaatschappij Wayes & Freytag verkocht met een boekwinst van 50 miljoen euro. Met de boekwinst was geen rekening gehouden met de afgegeven winstverwachting voor 2022. BAM richt zich op groeimarkten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar het bedrijf beschikt over schaalgrootte en concurrentievoordeel.

Internationaal bedrijfsnieuws

FedEx

FedEx heeft het in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een hogere winst en omzet behaald. De resultaten waren in lijn met de verwachtingen. De winst per aandeel steeg met 37%, terwijl de omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder 8% toenam. Voor het net gestarte boekjaar 2023 rekent FedEx op een winst per aandeel van $ 22,50 tot $ 24,40. Analisten rekenden op $ 22,21 winst per aandeel. Na bekendmaking van de cijfers steeg het aandeel ruim 7%.

Tesla

De nieuwe fabrieken van Tesla in Berlijn en Texas lijden miljardenverliezen door gebrek aan onderdelen. Elon Musk verwacht wel dat het probleem snel zal worden opgelost. Eind mei werd bekend dat Tesla het personeelsbestand met 10% terugbrengt.

Zalando

Zalando heeft een winstwaarschuwing afgegeven vanwege de verzwakking van het consumentenvertrouwen in Europa in het tweede kwartaal. Het bedrijf verwacht een stijging van het zogeheten bruto merchandise volume van 3 tot 7%, waar het eerder uitging van circa 16 tot 20% groei. De operationele winst in het tweede kwartaal zal vermoedelijk halveren. Voor de tweede helft van dit jaar verwacht Zalando een verbetering van de winstgevendheid. Het aandeel daalde 13% na deze bekendmaking.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Komt er deze keer een vervolg aan het herstel van de aandelenkoersen of zakt de markt toch weer terug? De aandelenmarkten staan dit jaar door alle perikelen van oorlog, inflatie en rentestijgingen fors lager. De markt lag vooral slecht door de angst voor eindeloze renteverhogingen. Wellicht herstellen de aandelenkoersen verder als de noodzaak voor verdere renteverhogingen afneemt. De inflatie is momenteel voor een groot deel aanbod gedreven, met name door de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China. Het verhogen van de rente is daardoor minder effectief dan bij een vraag gedreven inflatie. Het wordt de aankomende tijd spannend. Halverwege juli start het cijferseizoen. De kwartaalcijfers en vooral de outlook van bedrijven, zijn bepalend voor het koersverloop de komende maanden. De eerste winstwaarschuwingen zijn inmiddels geweest, maar er zijn ook bedrijven die positieve verwachtingen voor de rest van het jaar hebben gemeld. Het kan dus alle kanten op.

De aankomende week wordt maar weinig bedrijfsnieuws verwacht. Op macro-economisch gebied worden deze week inflatiecijfers uit de VS, Duitsland en de EU gepubliceerd en ook het consumentenvertrouwen staat op de agenda.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 27 juni - 1 juli )


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Reactie plaatsen