Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-07-10

Wat bewoog de markten in de week van 4 - 8 juli


Mooi herstel aandelenmarkten

De aandelenbeurzen zijn wereldwijd behoorlijk gestegen afgelopen week. Veel aandacht ging uit naar de notulen van de laatste beleidsvergaderingen van de Fed en de ECB. Beide bleken bereid maatregelen te treffen om de inflatie te beteugelen. De euro is dit jaar al meer dan 10% gedaald ten opzichte van de dollar, hetgeen voor de ECB aanleiding kan zijn om in juli de rente steviger te verhogen. Tot nu te wordt 0,25% renteverhoging verwacht. In Amerika wordt in juli een renteverhoging verwacht van 50 tot 75 basispunten. Uit het banenrapport van afgelopen vrijdag bleek dat er fors meer banen waren bijgekomen dan verwacht. Dat geeft vertrouwen in de economie en is tegelijkertijd een bevestiging voor de Fed dat de arbeidsmarkt verdere renteverhogingen wel aankan. Ondanks dat de 10-jaarsrente licht steeg afgelopen week, herstelden vooral de technologie aandelen in zowel de VS als in Europa. Verder is afgelopen week de gasprijs in Europa fors gestegen met bijna 20%, uit angst voor het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland. Daarentegen daalde de olieprijs met ruim 4%. De euro verloor 2,3% ten opzichte van de dollar.

Winstverwachting bedrijfscijfers tweede kwartaal

Het cijferseizoen gaat deze week weer van start. Voor de S&P 500 bedrijven wordt een gemiddelde winstgroei verwacht van 4,3%. In 39 van de afgelopen 40 kwartalen was de werkelijke winstgroei hoger dan de geschatte winstgroei. De enige uitzondering was het eerste kwartaal van 2020. Gemiddeld presteerden bedrijven in de afgelopen 10 jaar 5,5% beter dan analisten hadden voorspeld. Deze week trappen de grote financiële instellingen in de VS het cijferseizoen af.

Duurzaam Topic

NN Group heeft een klimaatactiefonds opgezet samen met partner DIF Capital Partners en investeert daar 125 miljoen euro in. Het fonds wil investeren in projecten en bedrijven die oplossingen bieden tegen klimaatverandering en die daarmee de Nederlandse energietransitie ondersteunen. De projecten zullen vooral gericht zijn op het verminderen van de CO2-uitstoot in Nederland. Energiebesparing, elektrisch autorijden, energieopslag, waterstof en tevens wind- en zonneparken vallen binnen de reikwijdte van het fonds.

Amerikaanse indices 

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn de eerste week van de tweede jaarhelft goed begonnen. Met name de technologiebeurs Nasdaq steeg fors en noteerde een mooie plus van 4,7%. De toonaangevende S&P 500 steeg 1,9% afgelopen week. De volatiliteit op de beurzen daalde flink en ging van 26,7% naar 24.6%.

AEX Index

Ook de AEX index steeg flink afgelopen week. De Nederlandse index noteerde 2,8% hoger en sloot de week af op 674,22 punten. De best presterende aandelen waren Universal Music Group (+9,5%), Besi (+9%) en Just Eat Takeaway (+7%). Slechts 3 van de 25 AEX-bedrijven verloren terrein afgelopen week. Shell was het slechtst presterende aandeel en verloor 1,6%, gevolgd door KPN (-0.4%) en ING (-0,1%).

Europese indices

De grote Europese indices stegen eveneens afgelopen week. De Eurostoxx50 index won 1,7%, de Duitse Dax index steeg 1,6% en de Engelse FTSE-index kreeg er slechts 0,4% bij. De volatiliteit van de Eurostoxx50 index daalde heel licht van 28,3% naar 27,6%..

Topselectie

Randstad

Randstad neemt Finite Group in Australië en Nieuw Zeeland over. Finite is gespecialiseerd in werving van technisch personeel, IT advies en IT-diensten. Randstad zegt door de overname zijn positie als marktleider in de IT-sector in Australië en Nieuw Zeeland. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

BMW

BMW heeft in de eerste zes maanden van het jaar 13% minder auto’s verkocht. In het 2e kwartaal daalde de verkoop met 19%. De verkoop van elektrische auto’s steeg in het eerste halfjaar met 110% tot 76.000 BMW’s en Mini’s. In totaal werden er 1,16 miljoen BMW’s, Mini’s en Rolls-Royces afgeleverd in de eerste helft van 2022. De verkopen daalden als gevolg van chiptekorten en coronalockdowns in China.

Marsh & McLennan

Marsh McLennan heeft de overname van CS Insurance Strategies bekendgemaakt, zonder financiële details te vermelden. CS Insurance Strategies levert makelaarsdiensten op het gebied van werknemers- en bedrijfsverzekeringen en levert daarnaast risicobeheeradvies aan organisaties.Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De werkgelegenheid in de VS is in juni duidelijk meer gestegen dan verwacht. Er was sprake van een banengroei van 372.000, terwijl de markt uitging van een stijging van 250.000 banen. De werkloosheid bleef in juni onveranderd op 3,6%. Het uurloon steeg op jaarbasis met 5,1%.

Europese Unie

De producentenprijzen in de eurozone zijn in mei minder hard gestegen dan in april. Op maandbasis stegen de producentenprijzen met 0,7% tegen 1,2% in april. Op jaarbasis liepen deze prijzen op met 36,3% tegen 37,2% een maand eerder. Beide cijfers waren iets lager dan verwacht. De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in mei licht gestegen met 0,2%.

Nederland

De consumentenprijzen in Nederland zijn in juni opnieuw gestegen, de inflatie kwam uit op 8,6%, in mei was dit nog 8,8%, volgens de cijfers van het CBS. De Nederlandse industrie heeft in mei 10% meer geproduceerd dan een jaar eerder.

Azië

De Chinese consumentenprijzen zijn in juni harder gestegen. De inflatie kwam uit op 2,5% op jaarbasis, na 2,1% in mei. De verwachting lag op 2,4% inflatie. De producentenprijzen stegen in juni op jaarbasis met 6,1%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

De Amerikaanse overheid wil graag een exportverbod van de oudere chipmachines van ASML naar China. Op de nieuwe EUV-machines zit al een verbod. Afgelopen jaar was China goed voor 16% van de omzet van ASML met de verkoop van apparatuur. Analisten zien weinig problemen voor ASML, mocht het verbod er komen dan kan ASML de machines wel elders verkopen, aldus analisten.

Shell

Shell is van plan de grootste fabriek voor hernieuwbare waterstof in Europa te bouwen op de Tweede Maasvlakte. De fabriek moet in 2025 operationeel zijn. Shell verwerft daarnaast een belang van 25% in een joint venture betreffende een groot gasproject in Qatar. Het project zou een waarde vertegenwoordigen van 29 miljard dollar. Verder heeft Shell in de aanloop naar de halfjaarcijfers zijn ramingen voor de olie- en gasprijs voor de komende jaren naar boven bijgesteld. Tevens liet Shell zich positief uit over de raffinagemarges, die vermoedelijk stegen van $ 10,23 per vat in het eerste kwartaal naar $ 28 in het tweede kwartaal. Dat heeft een positieve impact van circa 1 miljard dollar.

AkzoNobel

AkzoNobel heeft een fabriek van het Duitse Lankwitzer Lackfabrik overgenomen, waar gewerkt wordt voor de autobouwers Daimler, Volkswagen en Fiat. De fabriek voorziet de velgen van een beschermende coatinglaag. De overname moet nog goedgekeurd worden door de autoriteiten.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway heeft een deal gesloten met Amazon. Amazon Prime-leden in de VS kunnen een jaar lang gratis lid worden van dochter Grubhub. Ook betalen zij geen bezorgkosten. Amazon krijgt warrants om zo een belang in Grubhub te verwerven. Het geplaagde aandeel schoot 20% omhoog na dit nieuws.


Internationaal bedrijfsnieuws

Tesla

Tesla heeft in het tweede kwartaal minder voertuigen afgeleverd. Het was voor het eerst in twee jaar dat de leveringen op kwartaalbasis daalden. Dit werd vooral veroorzaakt door coronalockdowns in China. Tesla leverde 254.700 bedrijven tegenover 310.000 in het eerste kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder was er sprake van een stijging van 27%. Analisten rekenden op 264.000 leveringen.

TSMC

TSMC, de grootste chipproducent ter wereld, heeft in juni meer omzet geboekt dan een jaar eerder. De omzet steeg op jaarbasis met 18,5% tot omgerekend 5 miljard euro. Ten opzichte van mei daalde de omzet echter met 5,3%. In het eerste halfjaar behaalde TSMC 39,6% meer omzet dan in dezelfde periode in 2021. TSMC is afnemer van de machines van ASML.

Twitter

Elon Musk ziet af van de overname van Twitter ter waarde van 44 miljard dollar. Volgens Musk zou het aantal nep- of spam accounts veel hoger zijn dan Twitter beweert. Twitter is van plan om juridische stappen te ondernemen om de overnamedeal af te dwingen tegen de oorspronkelijke overeengekomen prijs en voorwaarden.

 Levi Strauss

Het bedrijf bekend van de spijkerbroeken heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en handhaafde de outlook voor heel 2022. Het aandeel steeg 1,5%.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De koersstijging van afgelopen week was meer dan welkom. De beleidsmakers zien het aanpakken van de inflatie als prioriteit en verhogen daarom eind deze maand de rente. De grondstofprijzen zijn de laatste tijd behoorlijk gedaald en ook de tekorten in de aanvoerketen lijken snel te verminderen. De kans is dan ook groot dat de inflatie de piek heeft bereikt. De oorlog in Oekraïne en de opgelegde sancties blijven echter een punt van zorg. Deze week gaat de Nord Stream 1, de belangrijkste verbinding voor Russisch aardgas naar Duitsland, tien dagen dicht voor het jaarlijkse onderhoud. Er is echter vrees dat Rusland uit wraak voor sancties technische problemen zal aanwenden voor uitstel van gaslevering. Canada heeft overigens na overleg met de eurozone een gerepareerde turbine voor de Nord Stream 1 gaspijplijn teruggeven aan Rusland, ondanks de sancties. Deze week gaat het cijferseizoen van start. Naast Pepsico en Delta Airlines zijn het vooral de Amerikaanse financials die de resultaten bekendmaken. De kwartaalcijfers en met name de outlook die bedrijven zullen afgeven voor de rest van het jaar, zullen bepalend zijn voor de koersbewegingen op de aandelenmarkten in de aankomende weken. Op macro-economisch gebied komt China deze week met de economische groei over het tweede kwartaal. Daarnaast worden de definitieve inflatiecijfers over juni in de VS en Duitsland bekendgemaakt.


BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 4- 8 juli )


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen