Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-07-17

Wat bewoog de markten in de week van 11 - 15 juli


Hogere inflatie in Amerika zet aandelenmarkten onder druk

De inflatie in de VS kwam in juni toch weer hoger uit dan verwacht. De hoop dat de piek inmiddels bereikt was, vervloog daardoor. Beleggers reageerden teleurgesteld op het bericht dat de inflatie boven de 9% was uitgekomen in juni, het hoogste niveau in 41 jaar. De kerninflatie, zonder voeding en energie daalde in juni echter wel licht ten opzichte van het prijsniveau in mei. De hoge inflatie en de sterke banengroei in juni in de VS maken een stijging van de rente met 75 basispunten op de aankomende beleidsvergadering eind juli zeer waarschijnlijk. Verder is het Beige Book, een acht keer per jaar door de Fed gepubliceerde kijk op de stand van de economie in de Verenigde Staten verschenen. Hieruit bleek dat sinds medio mei de economie in de VS in een bescheiden tempo is gegroeid. Verschillende districten meldden echter dat ze in toenemende mate tekenen zagen van een afname van de vraag. De meeste districten meldden dat consumenten de bestedingen bescheiden matigen, vanwege de hogere voedsel en energieprijzen. Er is nog steeds sprake van groei van de werkgelegenheid en een krappe arbeidsmarkt in de VS. Van een recessie lijkt daarom vooralsnog geen sprake. De reactie op de eerste kwartaalcijfers die in de VS werden gepubliceerd was over het algemeen positief. De economie van China groeide in het tweede kwartaal licht ten opzichte van een jaar eerder, maar door de lockdowns was er sprake van krimp vergeleken met het eerste kwartaal van 2022. Verder daalden afgelopen week zowel de Europese gasprijzen als de olieprijs met respectievelijk 9% en 5,5%. Ook de 10-jaarsrente daalde wereldwijd met zo’n 0,2%, ondanks de hogere inflatie. De dollar was vorige week voor het eerst sinds 2003 kortstondig meer waard dan een euro.

Duurzame Topics

Duitsland gaat de ontwikkeling van hernieuwbare energie in de komende jaren sterk stimuleren. Het doel is dat in 2030 80% van de elektriciteitsvraag in Duitsland wordt gedekt door hernieuwbare energie. Het Amerikaanse ministerie van Energie trekt 2,6 miljard dollar uit voor twee programma’s ter ondersteuning van projecten voor koolstofafvang, - transport en -opslag, die tot doel hebben de elektriciteitsopwekking en de zware industrie koolstofvrij te maken.

Shell Brazilië investeert 38 miljoen dollar in Carbonext, een projectontwikkelaar voor bosbehoud. Het doel is het bedrijf te helpen bij de bescherming, herbebossing en ontwikkeling van bio-economie in het Amazonewoud.

Amerikaanse indices 

De Amerikaanse aandelenmarkten aandelenmarkten verloren afgelopen week weer wat terrein. De toonaangevende S&P 500 index verloor 0,9%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,2% daalde. Ondanks de lichte daling op de aandelenmarkten, daalde de volatiliteit in de VS licht. De VIX index daalde 0,4% naar 24,2%.

AEX Index

De AEX kon de mooie stijging van vorige week niet continueren. De index verloor 0,3%. De technologie aandelen profiteerden van de dalende rente en waren de grootste stijgers in de AEX. ASMI won 4,9%, gevolgd door ASML en Besi die respectievelijk 4,3% en 4,2% stegen. De grootste verliezer afgelopen week was Just Eat Takeaway dat ruim 15% daalde. Ook ING verloor met 7,7% fors en Prosus daalde met 6,6% eveneens flink.

Europese indices

De belangrijkste Europese indices verloren eveneens terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 index daalde 0,8%, de Duitse DAX index verloor 1,2% en de Engelse FTSE-index hield de schade beperkt met een verlies van 0,5%. De volatiliteit in Europa steeg licht van 27,6% naar 28,8%. Hierdoor is het verschil met de Amerikaanse beurzen opgelopen tot ruim 4%.

Topselectie

Marsh & McLennan

Marsh & McLennan heeft het driemaandelijks dividend met 10% verhoogd van $ 0,535 naar $ 0,59 per aandeel. Hierdoor stijgt het dividendrendement naar circa 1,6%.

Merck & Co

Merck en Orion gaan samenwerken om ODM-208 een medicijn voor de behandeling van prostaatkanker te ontwikkelen en op de markt te brengen. Orion ontvangt een vooruitbetaling van 290 miljoen dollar van Merck. Orion zal verantwoordelijk zijn voor de productie van het medicijn.

Marsh & McLennan

Marsh McLennan Agency heeft de overname van CS Insurance Strategies bekendgemaakt, zonder financiële details te vermelden. CS Insurance Strategies levert makelaarsdiensten op het gebied van werknemers- en bedrijfsverzekeringen en risicobeheeradvies aan organisaties.

 Securitas

Securitas heeft goedkeuring gekregen van de autoriteiten voor de in december 2021 aangekondigde overname van Stanley Scecurity. De specialist in technologische beveiligingsdiensten werd overgenomen voor een bedrag van 3,2 miljard dollar.

 Vertex Pharmaceuticals

Vertex Pharmaceuticals heeft de overname van ViaCyte aangekondigd. ViaCyte is een biotechnologiebedrijf dat zich met name richt op medicijnen tegen diabetes type 1. De overnamesom bedraagt 320 miljoen dollar. Vertex verwacht de overname later dit jaar af te ronden.




Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De consumentprijzen in de VS zijn in juni harder dan verwacht gestegen. Op jaarbasis steeg de inflatie naar 9,1% tegen 8,6% een maand eerder. De kerninflatie, zonder voeding en energie, kwam uit op 5,9% tegen 6% in mei. Ook de producentenprijzen stegen in juni harder dan verwacht. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen met 11,3% en de kernprijzen met 6,4%. De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in juni op maandbasis met 1%, op jaarbasis was er sprake van een stijging van 8,4%.

Duitsland

De inflatie is in Duitsland in juni definitief vastgesteld op 7,6% tegen 7,9 % in mei. De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in juli verslechterd en lager uitgekomen dan verwacht.

Azië

De economie in China is in het tweede kwartaal nipt gegroeid. De economie groeide met 0,4% ten opzichte van een jaar eerder. Economen gingen uit van 0,9% groei. Op kwartaalbasis kromp de economie in China mede door de lockdowns met 2,6%. Over het eerste halfjaar kwam de groei in China uit op 2,5%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASMI

ASM Internatonal neemt het Italiaanse LPE over, een fabrikant van epitaxiale reactoren voor siliciumcarbide. De vraag naar chips gemaakt van siliciumcarbide neemt snel toe door gebruik in elektrische auto’s. ASMI betaalt 283 miljoen euro in contanten en 631.154 eigen aandelen voor de overname. Dit komt neer op een overnamesom van 425 miljoen euro. Een extra betaling van 100 miljoen euro volgt als binnen twee jaar bepaalde prestaties worden behaald. Volgens analisten past LPE perfect bij ASMI en krijgt het bedrijf er een groeiaanjager bij. ASMI hoopt in november de overname af te ronden.

ING

ING meldde in een trading update dat zowel de rentebaten als de fee-inkomsten circa 75 miljoen euro lager uitvallen dan in het eerste kwartaal. Ook de beleggingsinkomsten daalden, maar ING ontving het afgelopen kwartaal wel 72 miljoen euro uit het faillissement van DSB Bank 12 jaar geleden. Verder ziet ING de rentemarges door de stijgende rentes verbeteren.

AkzoNobel

AkzoNobel investeert 20 miljoen euro om de productie te verhogen en verbeteren bij twee fabrieken in Frankrijk.

 Prosus

Prosus heeft deelgenomen aan een investeringsronde van 28 miljoen dollar voor Detect Technologies. Detect levert software in de cloud waarmee bedrijven industriële risico’s automatisch zichtbaar maken en hun productiviteit kunnen verhogen.


Internationaal bedrijfsnieuws

TSMC

TSMC, de grootste chipproducent ter wereld, heeft in het tweede kwartaal zijn nettowinst met 76% zien stijgen tot omgerekend 7,9 miljard. De omzet steeg met 44%. De operationele marge was 49,1% een stijging van 10 procentpunt. Het aandeel steeg 3% na de cijfers.

UnitedHealth

UnitedHealth, de Amerikaanse zorggigant en verzekeraar, heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en tevens de outlook voor heel 2022 naar boven bijgesteld. De omzet steeg 13% naar 80 miljard dollar, terwijl de operationele marge steeg van 8,4 naar 8,9%. De winst per aandeel steeg met 18%. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg 5,5%.

Amerikaanse grootbanken

De kwartaalresultaten van Morgan Stanley, JPMorgan en Wells Fargo vielen tegen. Deze banken zagen de omzet dalen en verhoogden de voorzieningen voor slechte leningen in verband met de verslechterde economische omstandigheden. Citigroup daarentegen zag de omzet stijgen met 11% en boekte meer winst dan verwacht. De aandelen van Citigroup en Wells Fargo stegen circa 8% na de cijfers, terwijl Morgan Stanley en JPMorgan beide circa 2% daalden.

 Pepsico

Pepsico heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en de omzetverwachting voor het hele boekjaar verhoogd. De Amerikaanse fabrikant van frisdranken en snacks zag de omzet met 5% stijgen naar 20,2 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel nam toe met 7%. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na publicatie van de resultaten.

BASF

BASF heeft in het tweede kwartaal boven verwachting gepresteerd. Het Duitse chemiebedrijf zag de omzet met 16% stijgen naar 23 miljard euro. De nettowinst nam toe met 26% naar 2,1 miljard euro, fors hoger dan de verwachte 1.4 miljard winst. Het aandeel steeg 3% na publicatie van de resultaten.


Weekconclusie en Vooruitzicht

Afgelopen week kwam de inflatie in de VS toch weer hoger uit dan in mei en hoger dan verwacht. Bemoedigend is wel dat de grondstofprijzen en de olieprijs de laatste tijd flink zijn gedaald. In de tweede helft van deze week moet de gaspijplijn Nord Stream 1 na onderhoud weer in gebruik worden gesteld. Onder meer de Duitse industrie is grotendeels afhankelijk van deze pijplijn. Als Rusland de gaskraan  weer opendraait, zal Europa opgelucht ademhalen en de gasprijzen fors dalen. Verder lijken de tekorten in de chipsector en de aanvoerketen als geheel af te nemen, hetgeen gunstig is voor de inflatie. Dinsdag worden de inflatiecijfers over juni in de eurozone bekendgemaakt. De 10-jaarsrente in Europa en de Verenigde Staten staat inmiddels zo’n 0,6% lager dan een maand geleden. Aankomende donderdag zal de Europese centrale bank voor het eerst sinds 2011 de rente verhogen met 0,25%. Van belang is vooral hoe de ECB de verkrapping van het monetair beleid in de aankomende periode gestalte wil geven. Het cijferseizoen komt deze week echt goed op gang. In Nederland publiceren ASML, ASMI, Besi en AkzoNobel de kwartaalcijfers. Ook in de VS en de rest van Europa komen diverse bedrijven met hun resultaten naar buiten. Het sentiment op de aandelenmarkten zal de aankomende weken bepaald worden door de bedrijfsresultaten en uiteraard de rentebesluiten van de ECB en de FED.


BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 18- 22 juli )


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen