Marktupdate DBAC 2022-09-03
Wat bewoog de markten de in de week van 29 augustus - 2 september
Rente stijgt door, aandelen verder onder druk
Door de aanhoudende hoge inflatie en de vastberadenheid van de Amerikaanse centrale bank om de rente te blijven verhogen totdat de inflatie onder controle is, is de renteangst weer volledig terug. In de eurozone steeg de inflatie in augustus tot zelfs boven de 9%. De 10-jaarsrente is daardoor bijna weer gestegen tot het niveau van eind juni. De aandelenmarkten staan sinds half augustus onder druk. Vooral de technologie aandelen moeten het ontgelden. Hierdoor daalde de AEX bijna 4%, terwijl de Duitse index, die meer waarde aandelen heeft, zelfs licht steeg afgelopen week. De Europese gasprijzen daalden 37% en de olieprijs verloor 8% van zijn waarde vorige week. Ook de tekorten in de toeleveringsketen lijken af te nemen. Deze factoren zijn natuurlijk gunstig voor de inflatieontwikkelingen. Vrijdag was er veel aandacht voor het maandelijkse banenrapport uit de Verenigde Staten. In augustus kwamen er 315.000 banen bij, 3.000 minder dan verwacht. Het werkloosheidspercentage liep op van 3,5% naar 3,7%, door bijna 800.000 nieuwe toetreders tot de arbeidsmarkt. Het banenrapport was niet te sterk, zodat de Fed nog agressiever zou moeten ingrijpen, maar ook niet zo zwak dat de Amerikaanse economie verder in het geding komt.
Duurzaam Topic
Energiebedrijf Occidental en haar dochteronderneming 1PointFive hebben plannen bekendgemaakt voor de bouw van een enorme DAC-fabriek (Direct Air Capture) in Texas. Het bedrijf wil in de toekomst 1 miljoen ton kooldioxide per jaar afvangen. DAC-technologie onttrekt CO2 rechtstreeks aan de atmosfeer om als grondstof te worden gebruikt of permanent te worden verwijderd in combinatie met opslag. In de komende decennia kunnen met deze techniek jaarlijks miljarden tonnen kooldioxide worden verwijderd. De bouw van Occidental’s eerste DAC-fabriek is een belangrijke mijlpaal op weg naar het bereiken van de netto-nul uitstoot ambities en helpt de wereld om de klimaatdoelstellingen te bereiken. De opstart van de fabriek wordt verwacht eind 2024. Tegen 2035 willen Occidental en 1PointFive wereldwijd 70 DAC-faciliteiten beheren.
Amerikaanse indices
Door de stijgende rente verloren Amerikaanse aandelenbeurzen wederom terrein. De S&P 500 index verloor 3,3%, de Nasdaq daalde 4,0%. De Amerikaanse indices dalen nu alweer drie weken op een rij.
AEX Index
De AEX index was in Europa de grote verliezer afgelopen week met een verlies van 3,8% tot 678,5 punten. Drie aandelen konden zich aan de malaise onttrekken. NN Group won 3,3%, ING (+1,8%) en Randstad (+0,8%) hielden het eveneens droog. De overige 22 aandelen in de AEX verloren, waarbij IMCD met een daling van 7,9% het slechtst presteerde. Ook Prosus (-7,5%) en ASML (-7,,1%) verloren fors.
Europese indices
De grote Europese indices lieten een gemixt beeld zien. De EuroStoxx50 index verloor 1,6% en de Engels FTSE-index 2%. De Duitse DAX index noteerde een kleine winst van 0,6%
Topselectie
HP Inc
HP heeft in het derde kwartaal van hun gebroken boekjaar teleurstellend gepresteerd. De omzet daalde met 4,5% naar 14,7 miljard dollar. Analisten rekenden op 15,5 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 1,12 miljard dollar. De winst per aandeel steeg conform verwachting met 4% naar $ 1,04. HP rekent voor het lopende kwartaal op een winst per aandeel van circa $ 0,85, ruim onder de consensus van $ 1,04. HP kocht net als een kwartaal eerder voor 1 miljard dollar eigen aandelen in. Het aandeel HP verloor ruim 7% na publicatie van de cijfers.
DSM
DSM heeft de verkoop van de divisie Protective Materials afgerond. In april werd de verkoop aangekondigd die het bedrijf 1,35 miljard euro opleverde en welke goed is voor een boekwinst van circa 1 miljard euro. Tegelijkertijd werd de aankoop van de Braziliaanse diervoederspecialist Prodap afgerond.
Macro Economisch Nieuws
De Verenigde Staten
In augustus kwamen er zoals al eerder gemeld 315.000 nieuwe banen bij, terwijl het werkloosheidspercentage licht steeg. Het consumentenvertrouwen in de VS is in augustus fors gestegen na drie maanden van dalingen.
Eurozone
De inflatie in de eurozone is in augustus uitgekomen op 9,1%, in juli was dit nog 8,9%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, voor de ECB de belangrijkste graadmeter, bedroeg in augustus 4,3%. Een maand eerder stegen de consumentenprijzen met 4%. De producentprijzen zijn in juli met 37,9% gestegen, een maand eerder was de toename 36%. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in augustus iets verbeterd vanaf het historisch dieptepunt in juli.
Duitsland
In Duitsland kwam de inflatie uit op 7,9% tegen 7,5% in juli.
Nederland
In Nederland zijn de detailhandelsverkopen in juli gestegen met 5,5%, terwijl de verkoopvolumes afnamen met 1,5%. Het ondernemersvertrouwen daalde in augustus, maar bleef nog wel boven het langjarig gemiddelde.
Nederlands bedrijfsnieuws
Philips
Philips heeft met het Amerikaanse ministerie van Justitie schikkingen getroffen in twee zaken vanwege het verstrekken van misleidende claims over gezondheidsprogramma’s in de VS. Philips trof een schikking van 24,8 miljoen dollar, recent werd al een schikking getroffen van 4,2 miljoen dollar. Philips had in het verleden al een provisie van 30 miljoen dollar getroffen voor deze zaken. De zaken ontstonden enkele jaren geleden en zijn niet gerelateerd aan de teruggeroepen beademingsapparatuur in 2021. Philips heeft weer een nieuwe terugroepactie van zogeheten Bipap-apparaten in de VS. Philips verkocht slechts 386 van deze apparaten, welke al deels waren teruggeroepen. Volgens Philips brengt de nieuwe terugroepactie nauwelijks extra kosten met zich mee.
Wolters Kluwer
Wolters Kluwer heeft de intrekking van 5 miljoen eigen aandelen afgerond. Hierdoor bedraagt het nieuwe aantal uitstaande aandelen Wolters Kluwer 257,5 miljoen.
Akzo Nobel
Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid van Akzo Nobel verlaagd van BBB+ naar BBB, met een stabiele outlook. Fitch kwam tot de verlaging vanwege de grootschalige aandeleninkoop door Akzo, overnames van meer dan 400 miljoen euro per jaar en zwakkere vooruitzichten.
Shell
Shell Offshore verkoopt het belang in Shell Onshore Ventures in Californië aan IKAV. De verkoopprijs bedraagt bijna 2 miljard dollar. CEO Ben van Beurden is volgens Reuters van plan om in 2023 zijn bestuurstaken bij Shell neer te leggen.
Internationaal bedrijfsnieuws
Hewlett Packard
Hewlett Packard heeft in het afgelopen kwartaal 1% meer omzet geboekt. De omzet kwam uit op 7,0 miljard dollar, nipt boven de verwachtingen. De aangepaste winst per aandeel steeg 2% naar $ 0,48, 1 cent boven de consensus. Hewlett Packard rekent op een omzetgroei van 3 tot 4% voor het hele boekjaar. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na bekendmaking van de cijfers.
Best Buy
De Amerikaanse detailhandelsketen in consumentenelektronica heeft ondanks een daling van de omzet en winst beter gepresteerd dan verwacht. De omzet daalde 12,5% naar 10,3 miljard dollar. De nettowinst halveerde van 734 miljoen naar 306 miljoen dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,54 tegen een verwachting van $ 1,27. Best Buy herhaalde de outlook, het aandeel steeg 1,6% na publicatie van de resultaten.
Broadcom
Broadcom, fabrikant van halfgeleiders, heeft in het afgelopen kwartaal fors meer omzet en winst geboekt. De omzet steeg van 6,8 naar 8,5 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 3,1 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 40% naar $ 9,73. De consensus was $ 9,56 winst per aandeel. Ondanks de sterke resultaten daalde het aandeel 1,4%.
Snap
Snap, bekend van de app snapshat, gaat 20% van zijn 6.400 werknemers ontslaan en schrapt verschillende projecten, vanwege tegenvallende advertentie-inkomsten. Snap verwacht voor het lopende kwartaal 8% omzetgroei, dit is lager dan verwacht. Het aandeel won 7% na het nieuws.
Nvidia
Het aandeel Nvidia daalde 7,5% nadat bekend werd dat de Amerikaanse regering de verkoop van datacenters door Nvidia in China wil beperken. Het aandeel daalde vervolgens 7,7%.
Weekconclusie en Vooruitzicht
De hoop dat de inflatie inmiddels zijn top had bereikt, bleek ijdel. In augustus lagen de consumentenprijzen in de eurozone zelfs 9% hoger dan een jaar eerder. Het jarenlang veel te ruime monetaire beleid van de centrale banken, die door het opkopen van obligaties voor duizenden miljarden dollars en euro’s in de markt pompten, betaalt zich nu uit in hardnekkige hoge inflatie. Nu de centrale banken hard op de rem trappen en de rente fors verhogen, hebben aandelenmarkten daarvan te lijden. Aankomende week komt de Europese centrale bank bijeen. Verwacht wordt een rentestijging van 0,5%. Verder komen inflatiecijfers uit in Nederland en China. Bedrijfscijfers zijn er amper aankomende week. Maandag zijn de beurzen in Amerika gesloten in verband met Labor Day.
BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 5 - 9 september
Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/
DISCLAIMER:
De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.