Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-09-17

Wat bewoog de markten in de week van 12 - 16 september


Inflatie VS toch weer hoger, aandelenmarkt in mineur

De Amerikaanse inflatiecijfers over augustus vielen ronduit tegen. De markt rekende erop dat de inflatie in de Verenigde Staten zou afzwakken, echter de consumenten prijzen stegen in augustus met 0,1%, waardoor de inflatie op jaarbasis uitkwam op 8,3%. Analisten rekenden op een daling van 8,5% naar 8,0%. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg zelfs van 5,9% naar 6,5%. De aandelenbeurzen gingen hierdoor hard onderuit. De hardnekkige inflatiedruk zal de Amerikaanse centrale bank dwingen om nog een tandje bij te schakelen in het verkrappen van het monetair beleid. Aankomende week zal de rente wederom worden verhoogd, vermoedelijk met 75 basispunten. Hierdoor wordt de angst voor een substantiële recessie vergroot. De inflatie In het Verenigd Koningrijk kwam in augustus overigens lager uit dan in juli. Inmiddels zet de daling van zowel de Europese gasprijzen als de olieprijs door, hetgeen uiteraard bemoedigend is voor de inflatieontwikkelingen. De gasprijs in Nederland daalde 9,3% en de olieprijs 1,6% afgelopen week. De olieprijs is inmiddels gedaald tot rond de 90 dollar per vat. Er was afgelopen week weinig bedrijfsnieuws. Pakketvervoerder FedEx gaf een winstwaarschuwing, het bedrijf ziet het aantal pakketverzendingen wereldwijd afnemen.


Duurzaam topic 

United Airlines heeft een overeenkomst getekend met Eve Air Mobility voor de aankoop van 200 vierzits elektrische vliegtuigen (eVTOL), plus een optie voor nog 200 vliegtuigen. De elektrische vliegtuigen kunnen verticaal opstijgen en landen, waardoor ze kunnen worden gebruikt voor luchttaxidiensten in stedelijke gebieden. Daarnaast heeft United Airlines een bestelling geplaatst van 100 elektrische eVTOL vliegtuigen bij ontwikkelaar Archer. De eerste leveringen van de nieuwe elektrische vliegtuigen wordt in 2026 verwacht. United Airlines heeft als doel om tegen 2050 netto-nul CO2-uitstoot te bereiken zonder gebruik te maken van koolstofcompensaties. Het bedrijf investeert daarom in een vroeg stadium in verschillende geavanceerde technologieën, zoals eVTOL vliegtuigen.

Amerikaanse indices

De onverwachte verdere stijging van de inflatie in Amerika zorgde voor een dramatische handelsweek op de  Amerikaanse aandelenbeurzen. De toonaangevende S&P 500 index verloor maar liefst 4,8%. Technologiebeurs Nasdaq presteerde met een verlies van 5,8% nog slechter. De Nasdaq noteert daardoor tot nu toe dit jaar ruim 27% lager. Het jaarverlies van de S&P 500 index bedraagt momenteel 18,7%. De dollar is in 2022 12% gestegen ten opzichte van de euro, waardoor de verliezen op Amerikaanse aandelen in Europa een stuk minder zijn. De angstgraadmeter oftewel de volatitlity index steeg weer flink afgelopen week naar 26,3% van 22,8% een week eerder.

AEX Index

De AEX index kon zich niet aan de malaise onttrekken. De index verloor 3,1%  en sloot de week af op een stand van 664,8 punten. Door de verder stijgende rente presteerden de financiële aandelen wel goed afgelopen week. Het aandeel ING steeg maar liefst 8,6%. Ook verzekeraars NN Group (+2,0%) en Aegon (+1,5%) noteerden hoger. Van de 25 fondsen in de AEX Index sloten er slechts 5 de week positief af. Vooral de techsector had het weer moeilijk. Zo verloor Adyen maar liefst 11,3%. Ook Besi (-10,2%) en ASMI (-8,9%) hadden met flinke verliezen te kampen.

Europese indices

De grote Europese indices hielden de schade enigszins beperkt afgelopen week. De EuroStoxx50 index daalde 2,0%. De Duitse DAX index noteerde een verlies van 2,7% en de Engelse FTSE-index, die traditiegetrouw wat minder volatiel is, verloor 1,6%. Ook in Europa steeg de volatiliteit. De beweeglijkheidsgraadmeter van de Eurostoxx50 index steeg van 25,0% naar 26,4%, waardoor de volatiliteit in Europa en de Verenigde Staten op een vrijwel gelijk niveau ligt.


Topselectie

Securitas

Het Zweedse beveiligingsconcern Securitas zal een nieuwe aandelenemissie ter waarde van 9,60 miljard Zweedse kronen ( circa 900 miljoen euro) uitvoeren met voorkeursrechten voor bestaande aandeelhouders. Het doel is om kapitaal aan te trekken voor de overname van het Amerikaanse bedrijf Stanley Security ter waarde van 3,2 miljard dollar. Aandeelhouders die niet deelnemen aan de claimemissie zullen hun aandeel met maximaal 36% zien verwateren, maar kunnen hun inschrijvingsrechten verkopen om het verwateringseffect te compenseren.

NN  Group

NN Group heeft de voormalige MetLife pensioenactiviteiten in Polen verkocht aan Generali, zonder financiële details bekend te maken. De pensioenactiviteiten, goed voor 2,5 miljard euro onder beheer, kocht NN in april 2022 toen het MetLife Polen overnam. NN verwacht geen significante impact op het resultaat.

AmerisourceBergen

De Amerikaanse geneesmiddelendistributeur AmerisourceBergen neemt het Duitse PhamaLex over voor een bedrag van 1,28 miljard euro. PharmaLex biedt biofarmaceutische bedrijven strategische begeleiding en ondersteuning op het gebied van regelgeving, waaronder advies tijdens de klinische ontwikkeling en vergunningverlening voor het op de markt brengen. Verwacht wordt dat Pharmalex na afronding van de deal ongeveer 15 cent per aandeel zal toevoegen aan de winst van AmerisourceBergen voor de laatste zeven maanden van het boekjaar 2023.

Arrow Electronics

Arrow Electronics heeft aangekondigd voor een bedrag van 600 miljoen dollar extra eigen aandelen in te kopen.

Merck KGaA

Het Duitse Merck investeert meer dan 130 miljoen euro in de versterking van productiecapaciteit in Frankrijk. De investering is nodig om het doel van 25 miljard euro omzet in 2025 te kunnen bereiken.

Microsoft

De Britse toezichthouder wil nader onderzoek naar het overnamebod van 69 miljard dollar op Activizion Blizzard. Microsoft slaagde er niet in slaagde oplossingen te bieden om tegemoet te komen aan mededingingsbezwaren.

Waste Management

Waste Management neemt een meerderheidsbelang in de Amerikaanse activiteiten van Avangard Innovative. Het bedrijf blijft onafhankelijk  opereren onder de naam Natura PCR. Door het meerderheidsbelang kan Waste Management snel groeien en opschalen in de opkomende PCR-sector (gerecycled plastic).


Macro Economisch Nieuws

De Verenigde Staten

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in augustus toch weer gestegen. Op maandbasis stegen de prijzen 0,1%, waar een daling van 0,1% werd verwacht. Op jaarbasis kwam de inflatie in augustus uit op 8,3% tegen 8,5% in juli. De kerninflatie, zonder energie en voeding, steeg naar 6,3% tegen 5,9% in juli.

De producentenprijzen stegen minder hard. In augustus lagen de producentenprijzen 8,7% hoger tegen 9,8% in juli. De detailhandelsverkopen in de VS stegen op jaarbasis met 9,1%.

Eurozone

De definitieve inflatie in de eurozone bedroeg in augustus 9,1%, dit kwam overeen met de eerste raming. De arbeidskosten in de eurozone zijn in het tweede kwartaal met 4,0% op jaarbasis gestegen, in het eerste kwartaal stegen de arbeidskosten met 4,2%.

Nederland

De werkloosheid in Nederland is in augustus gestegen. Het aantal werklozen kwam uit op 378.000. Dat is 3,8% van de beroepsbevolking, in juli was dit nog 3,6%. Meer mensen gingen volgens het CBS op zoek naar een baan. De toename leidde niet tot meer WW-uitkeringen. Eind augustus registreerde het UWV 152.000 lopende WW-uitkeringen.

Duitsland

De Duitse economie koelt scherp af en belandt volgens onderzoeksinstituut IFO volgend jaar in een recessie. De definitieve inflatie kwam in augustus in Duitsland uit op 7,9%, hetgeen gelijk was aan de eerste raming.

Nederlands bedrijfsnieuws

Philips

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelt Philips aansprakelijk voor de miljardenschade die beleggers hebben geleden door de apneu-affaire. Volgens de VEB hebben beleggers hierdoor ruim 16 miljard euro aan beurswaarde zien verdampen. De VEB geeft Philips twee weken de tijd om in gesprek te treden.  Philips zal vermoedelijk niet bereid zijn om voor miljarden te schikken.

Aegon

Aegon ziet af van de verkoop van Transamerica in Azië. Aegon zou minimaal 700 miljoen dollar willen ontvangen voor de Aziatische activiteiten, maar investeerders willen minder betalen, waardoor de verkoop voorlopig niet doorgaat, aldus Bloomberg.

Shell

CEO Ben van Beurden wordt per 1 januari 2023 opgevolgd door Wael Sawan. Sawan is nu topman van de divisie Integrated gas, Renewables en Energy Solutions bij Shell.

Saxo Bank

Saxo Bank, dat enkele jaren terug BinckBank overnam, onderzoekt mogelijkheden voor een beursnotering in Amsterdam.


Internationaal bedrijfsnieuws

Adobe

Adobe heeft het afgelopen kwartaal meer winst behaald dan verwacht, maar de afgegeven omzetverwachting voor het lopende kwartaal stelde teleur. Verder gaf het bedrijf aan Figma , een web-first design platform, over te nemen voor een bedrag van 20 miljard dollar. De aankoop werd als te duur beoordeeld, het aandeel verloor maar liefst 17%.

Oracle

Oracle heeft het afgelopen kwartaal 18% meer omzet behaald. De omzet kwam zoals verwacht uit op 11,5 miljard dollar. De winst per aandeel bleef onveranderd op $ 1,03. Analisten rekenden op $ 1,07 winst per aandeel. Na publicatie van de cijfers verloor het aandeel 1,5%.

FedEx

FedEx verwacht voor het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2023 tegenvallende winst- en omzetcijfers. De vermoedelijke omzet steeg nog wel met 5,7%, maar kwam met 23,2 miljard dollar bijna een half miljard lager uit dan verwacht. Ook de winst komt fors lager uit dan verwacht. De winst per aandeel daalt met 20% naar $ 3,33. Analisten rekenden op $ 5,14 winst per aandeel. Voor het hele boekjaar heeft FedEx de outlook fors verlaagd en ook de investeringen worden teruggeschroefd. Voor de middellange termijn houdt het bedrijf wel vertrouwen. De volledige kwartaalcijfers worden volgende week gepubliceerd. Het aandeel verloor maar liefst 22%.

Alphabet

Alphabet, het moederbedrijf van Google, kreeg van de Europese Unie in 2018 een miljardenboete opgelegd, welke nu door het Europese Hof werd onderschreven. De boete werd opgelegd vanwege machtsmisbruik. Wel verlaagde de rechter de boete met 5% tot 4,1 miljard euro.

Hennis & Maurits

Het Zweedse modebedrijf H&M heeft aangegeven een zwakke start van het derde kwartaal achter de rug te hebben, wel verbeterden de verkopen geleidelijk tijdens het kwartaal. Het aandeel verloor bijna 5% na de bekendmaking.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Toch weer tegenvallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten afgelopen week, zorgden voor malaise op de aandelenmarkten. De 10-jaarsrente steeg zowel in de VS als in Europa verder. Hierdoor is de mooie zomerrally bijna weer geheel tenietgedaan. De angst voor de hoge inflatie, rentestijgingen en een naderende recessie overheerst momenteel. Woensdag komt de Amerikaanse centrale bank bijeen voor het volgende rentebesluit. 75% van de analisten verwacht een stijging van 75 basispunten, 25% gaat uit van een renteverhoging van een vol procent. Het huidige renteniveau ligt in de VS momenteel op 2,5%. De rente is de afgelopen drie keer overigens telkens met 0,75% verhoogd. Ook zal de Fed de groei- en inflatieverwachtingen voor het huidige jaar en de aankomende jaren bekendmaken. Hopelijk kan Fed-voorzitter Jerome Powell de markt enigszins geruststellen. Verder komen deze week de inkoopmanagers in de VS en Europa, die cijfers geven een indicatie van het economisch klimaat in september.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 19 - 23 september


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen