Martkupdate DBAC 2022-10-01
Wat bewoog de markten in de week van 26 - 30 september
Sentiment op de beurzen blijft onverminderd slecht
De laatste week van het derde kwartaal bracht geen kentering teweeg op de beurzen. De meeste beurzen verloren weer fors terrein, op witte raaf AEX na. De Amerikaanse indices verloren circa 3%, in Europa bleef de daling enigszins beperkt. De hoge inflatie (17,1% in Nederland in september) en daarmee gepaard gaande stijgende rentes blijven de aandelenkoersen drukken. Daarnaast kondigde de Engelse regering forse belastingverlagingen aan. Hierdoor ontstonden zorgen over de nieuwe begrotingsplannen waardoor op de obligatiemarkt de rente sterk steeg en het Britse pond sterk in waarde daalde.. De Bank of England greep in om de obligatiemarkt te kalmeren. De Engelse centrale bank koopt weer obligaties op. Eigenlijk was het de bedoeling in oktober juist te starten met de verkoop van staatsobligaties.
De annexatie door Rusland van vier regio’s in de Oekraïne werd scherp veroordeeld in het Westen, waarna nieuwe sancties volgden. De hoop op een diplomatieke oplossing is door de annexatie helemaal vervlogen. Als gevolg hiervan stegen afgelopen week de olie- en gasprijs, zij het beide met slechts 2%. Het was derhalve een rumoerige week. Er is momenteel simpelweg teveel onrust in de wereld, waardoor het vertrouwen in koersherstel ontbreekt.
Duurzaam topic
De Amerikaanse Centrale Bank gaat een test met klimaatrisico’s uitvoeren met zes grote banken. Het doel is de veerkracht van de financiële instellingen bij verschillende klimaatscenario’s te beoordelen. Toezichthouders en bedrijven zijn daardoor beter in staat klimaat-gerelateerde financiële risico’s te meten en te beoordelen. Het doel is uiteindelijk om de rol van het financiële stelsel te versterken bij het beheer van klimaatveranderingsrisico's. Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo doen mee in de klimaatrisico oefening.
Amerikaanse indices
De Amerikaanse indices daalden afgelopen week wederom flink. De toonaangevende S&P 500 index verloor 2,9%. Technologiebeurs Nasdaq daalde 3,0%. In het afgelopen kwartaal daalden de S&P 500 en Nasdaq respectievelijk 5,3% en 4,1%.. De angstgraadmeter de VIX-index steeg afgelopen week verder naar 31,6%. Dit niveau weerspiegelt een dagelijkse beweging van de S&P 500 index van bijna 2%.
AEX Index
De AEX index onttrok zich als één van de weinige beurzen aan de malaise. De Amsterdamse index steeg 0,2% afgelopen week. Verantwoordelijk hiervoor waren onder andere het aandeel Just Eat Takeaway dat maar liefst 12,5% steeg. Ook Universal Music Group (+4,7%) en Besi (+3,2%) stegen flink. Aegon was het slechtst presterende aandeel afgelopen week, het aandeel verloor 5,8%. Gevolgd door ASMI dat 5,2% verloor. Het aandeel ING daalde 4,5%. De AEX kende afgelopen week 12 winnaars en 13 verliezende aandelen. In het afgelopen kwartaal presteerde de AEX index beter dan andere westerse indices. De AEX verloor slechts 1,3% de afgelopen drie maanden..
Europese indices
De grote Europese indices daalden afgelopen week. De EuroStoxx50 index verloor 0,9%, de Duitse DAX index daalde 1,4%. De Engelse FTSE-index had te lijden onder de onrust op de obligatiemarkten en presteerde het slechtste met een verlies van 1,8%. Ook in Europa steeg de volatiliteit. De beweeglijkheidsgraadmeter steeg licht verder naar 30,7%.
Topselectie
BMW
BMW verwacht ondanks de dreigende recessie een lichte verkoopstijging in 2023. Tegelijkertijd verwacht BMW een winstmarge tussen de 8 en 9% in het lopende jaar. Eerder ging het uit van 7 tot 9% marge.
Deutsche Post
Deutsche Post wil een meerderheidsbelang verwerven in de Nederlandse e-commerce specialist Monta, met als doel een internationale uitrol van Monta’s diensten voor kleine en middelgrote webwinkels. De deal moet nog worden goedgekeurd door de antitrust autoriteiten. DHL, onderdeel van Deutsche Post, focust zich op lange termijn groei in de snel groeiende e-commerce en e-fulfillment business.
Novo Nordisck
Het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk heeft een licentieovereenkomst gesloten met het Amerikaanse Ventus Therapeutics voor de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van ontstekingsziekten. De deal betreft een vooruitbetaling aan Ventus van 70 miljoen dollar. Daarnaast worden bij het behalen van diverse mijlpalen betalingen van maximaal 633 miljoen dollar gecommitteerd. In ruil krijgt Novo Nordisk exclusieve wereldwijde rechten op de ontwikkeling en commercialisering van Ventus' NLRP3-remmerprogramma voor een breed scala aan ziekten.
Palo Alto
Palo Alto is door communicatietechnologiebedrijf TELUS geselecteerd om te helpen bij de beveiliging van één van de grootste en snelste 5G-netwerken in Canada .
Macro Economisch Nieuws
De Verenigde Staten
De Amerikaanse PCE-kerninflatie is in augustus op jaarbasis iets sterker gestegen dan verwacht. Op maandbasis stegen de prijzen 0,6%, op jaarbasis bedroeg de kerninflatie 4,9%. Een maand eerder was dit nog 4,7%, dit was ook de verwachting van analisten. De economische krimp in het tweede kwartaal is definitief vastgesteld op 0,6%, gelijk aan de vorige raming.
Eurozone
Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in september verder gedaald.
Nederland
De consumentenprijzen zijn in september met 17,1% gestegen in Nederland, volgens de Europese rekenmethode. Die valt vrijwel altijd hoger uit dan die van het CBS. De Nederlandse inflatie ligt daarmee stukken hoger dan in omringende landen. Het vertrouwen onder Nederlandse industriële ondernemers is in september gedaald, maar ligt nog altijd ruim boven het langjarig gemiddelde.
Duitsland
De inflatie is In Duitsland in september verder gestegen naar 10,0%. In augustus was dit nog 7,9%. Verder daalden zowel het consumenten- als het ondernemersvertrouwen in september.
Nederlands bedrijfsnieuws
Just Eat Takeaway
Just Eat Takeaway rekent in de tweede jaarhelft op een winstgevende EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization). Eerder rekende het bedrijf nog op een negatieve EBITDA marge van 0,5 tot 0,7%. Just Eat herhaalde tevens dat het in 2023 blijft rekenen op een positieve EBITDA . Het aandeel steeg bijna 20% na de aankondiging.
AkzoNobel
AkzoNobel heeft een winstwaarschuwing afgegeven voor het derde kwartaal, vanwege grote onzekerheden in Europa en China. Akzo verwacht een operationele winst van 195 tot 215 miljoen euro. Dit was vorig jaar nog 241 miljoen euro. De markt rekende op 290 miljoen winst. Ondanks de winstwaarschuwing steeg het aandeel AkzoNobel 2% afgelopen week.
Philips
Philips heeft Roy Jakobs benoemd tot de nieuwe CEO en opvolger van Frans van Houten. Saillant detail: Jakobs was bij de divisie Connected Care betrokken bij de terugroepactie van apneu-apparaten.
Aegon
Aegon gaat voor 133 miljoen euro eigen aandelen inkopen om zo de verwatering als gevolg van de dividenduitkering in aandelen te compenseren. Dit komt bovenop het bestaande inkoopprogramma van 300 miljoen euro.
Nederlandse vastgoedbedrijven
Nederlands vastgoed wordt vanaf 2023 waarschijnlijk niet langer gekwalificeerd als een fiscale beleggingsinstelling (FBI). De winst van een FBI wordt momenteel belast tegen een vennootschapsbelastingtarief van 0%. In de huidige plannen gaat het belastingtarief omhoog naar 25,8%. Bedrijven met Nederlands vastgoed worden hierdoor flink getroffen.
Internationaal bedrijfsnieuws
Nike
Nike heeft meer winst en omzet geboekt dan verwacht, maar ziet de marges onder druk staan door hogere kosten en de dure dollar. De omzet steeg van 12,2 naar 12,7 miljard dollar. Nike boekte een winst van 1,5 miljard dollar tegen 1,9 miljard een jaar eerder. De brutomarge daalde van 46,5% naar 44,3%. Het aandeel verloor 12% na publicatie van de resultaten.
Micron Technology
Micron heeft in het vierde kwartaal van hun gebroken boekjaar 1,5 miljard dollar winst behaald tegen 2,7 miljard een jaar eerder. De omzet daalde met bijna 20% naar 6,6 miljard dollar. De winst was iets hoger dan verwacht, maar de omzet viel licht tegen. De verzwakking is geen grote verrassing omdat Micron als één van de eerste grote bedrijven in de sector meldde dat er overaanbod in de chipmarkt zit, na twee jaren van tekorten door de coronacrisis. Het aandeel steeg licht na de cijfers.
Tesla
Tesla heeft in het derde kwartaal fors meer voertuigen afgeleverd dan in de drie maanden ervoor. Tesla leverde 344.000 voertuigen tegen 255.000 in het tweede kwartaal, toen er door corona een fabriek in Shanghai tijdelijk dicht moest. Op jaarbasis was er sprake van een stijging van 42%. De markt had echter nog hogere verwachtingen. Het aandeel opende 6% lager. Op 19 oktober komt Tesla met kwartaalcijfers, de markt rekent op een recordwinst van 3,34 miljard dollar.
Credit Suisse
Het aandeel Credit Suisse verloor in september meer dan 20%. De Zwitserse bank kondigde eind juli aan dat zijn investeringsbank zou hervormen en een aantal bedrijven zou afstoten om het risicoprofiel te verlagen. De aanleiding daarvoor was een aantal financiële debacles, waaronder een verlies van 5,1 miljard dollar vorig jaar van klant Archegos Capital Management. Door de recente daling van het aandeel zou Credit Suisse moeite kunnen hebben om nieuwe aandelen uit te geven wat nodig is om de geplande herstructurering te financieren.
Apple
Apple ziet af van plannen om dit jaar de productie van de iPhone 14 te verhogen. Door het uitblijven van een vraagopleving kiest Apple ervoor productie van 6 miljoen extra iPhone 14-toestellen achterwege te laten. Apple houdt het bij de 90 miljoen iPhone 14-toestellen die dit jaar geproduceerd moeten zijn. Dit aantal is vrijwel gelijk aan de productiecijfers van de iPhone 13 vorig jaar.
Weekconclusie en Vooruitzicht
Ook afgelopen week was het afzien voor beleggers. Stijgende prijzen, stijgende rentes, oorlog, annexaties en een orkaan in de Verenigde Staten met als logisch gevolg dalende aandelenkoersen. De markt wil vertrouwen tanken na de stevige verliezen van afgelopen maand en een teleurstellend kwartaal. De vraag is waardoor het tij kan keren? De bedrijfsresultaten over het derde kwartaal laten nog even op zich wachten. Aankomende vrijdag wordt de banengroei en het werkloosheidscijfer in Amerika bekend gemaakt. De verwachting is dat er in september 250.000 nieuwe banen zijn bijgekomen. De werkloosheid wordt onveranderd op 3,7% geschat. In principe zou een licht tegenvallende banengroei goed zijn voor de markt. Dat zou namelijk de noodzaak verminderen om de rente sterk te blijven verhogen. Een fors minder aantal nieuwe banen zou de angst voor een recessie aanwakkeren, terwijl door een sterker dan verwachte banengroei de rente verder zal stijgen. Naast het banencijfer zijn deze week de inkoopmanagersindices betreffende de industrie en de dienstensector van belang. Overigens is september traditiegetrouw een slechte beursmaand. Ondanks dat oktober altijd wordt geassocieerd met beurscrashes is het meestal een vriendelijke beursmaand. Laten we ons daar maar aan vast houden.
BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 3 - 7 oktober
Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/
DISCLAIMER:
De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.