Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-10-15

Wat bewoog de markten in de week van 10 - 14 oktober


Inflatie blijft hardnekkig probleem voor aandelen

De kerninflatie in de Verenigde Staten is in september wederom opgelopen. Op jaarbasis kwam deze uit op 6,6% tegen 6,3% een maand eerder en 0,1% boven de verwachting. Gevolg was dat de 10-jaarsrente zowel in de VS als in Europa verder opliep, waarbij deze rente in de VS kortstondig boven de 4% noteerde. Het volgende rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank staat gepland voor 2 november. Na de recente inflatiedata rekent bijna 100% van de markt op een renteverhoging van 75 basispunten. Voor december wordt de kans op een verhoging van wederom 75 basispunten nu ingeschat op 57%. De aandelenmarkten blijven gevoelig voor de rentevrees en doken meteen na de inflatiecijfers diep in het rood, maar herstelden fors later op de dag. Vrijdag werd die winst weer ingeleverd, waardoor de week in mineur werd afgesloten. Een aantal grote banken publiceerde goede cijfers, maar hadden wel grote bedragen aan de stroppenpot toegevoegd uit voorzorg voor moeilijker tijden.

De volatiliteit en onzekerheid op de beurzen blijft hoog. Aandelen in Amerika beleefden een negatieve week, maar in Europa zaten de koersen in de lift. Met uitzondering van Europese technologie aandelen. Of we inmiddels de bodem bereikt hebben en herstel aanstaande is, blijft onzeker. De eerste cijfers over het derde kwartaal waren bemoedigend. Slechts 7% van de S&P 500 bedrijven heeft de resultaten tot nu toe gerapporteerd. Van deze bedrijven presteerde bijna 70% beter dan verwacht, maar de winsten lagen gemiddeld slechts nipt boven de verwachtingen. Verder daalde afgelopen week de olieprijs met 6,4% en de gasprijs met 9,1%. Dit zijn beide mooie opstekers in de strijd tegen de hoge inflatie.

Duurzaam topic 

Autofabrikant General Motors heeft de lancering van GM Energy aangekondigd, een nieuwe divisie die zich richt op het leveren van energiebeheeroplossingen en -producten voor woningen, bedrijven en gebruikers van elektrische voertuigen. De GM Energy oplossingen omvatten een breed scala aan energiebeheer-, opslag- en laadproducten en diensten, waaronder bi-directioneel laden, vehicle-to-home en vehicle-to-grid toepassingen, stationaire opslag, zonneproducten, softwaretoepassingen, cloud management tools en waterstofoplossingen. Diverse grote Amerikaanse bedrijven hebben reeds afgesproken met GM Energy samen te werken. De missie van GM Energy is om klanten toegang te bieden tot een volledig pakket energieproducten en -diensten, inclusief bedrijfs- en woningoplossingen, waardoor de naadloze overgang naar een volledig elektrische toekomst wordt versneld.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelen konden het herstel van vorige week geen vervolg geven. De S&P 500 index verloor 1,6%, terwijl technologiebeurs Nasdaq maar liefst 3,1% daalde. Ook deze week waren de dagelijkse schommelingen weer groot, een teken van onzekerheid bij beleggers. De beweeglijkheidsgraadmeter de VIX-index bleef vrijwel onveranderd afgelopen week rond de 32%.

AEX Index

De AEX index presteerde afgelopen week veel slechter dan de overige Europese indices. De AEX verloor 2,6% en sloot de week af op 630,58 punten. De technologiesector weegt zwaar in de AEX vergeleken met de overige indices in Europa en technologieaandelen hadden het moeilijk afgelopen week. Door de stijgende renten en opgelegde beperkingen richting China. ASML, ASMI en Besi verloren respectievelijk 11,1%, 9,5% en 9,4%. Hekkensluiter was overigens het aandeel Philips dat door een winstwaarschuwing 13,1% daalde. De best presterende aandelen waren Ahold Delhaize (+7,3%), Randstad (+6,8%) en Universal Music Group (+4,6%).

Europese indices

Het beeld in Europa was verdeeld afgelopen week. De Duitse DAX index steeg 1,3%, de EuroStoxx50 index won 0,2%, terwijl de Engelse FTSE-index 1,9% verloor. De koersbewegingen in Europa waren minder heftig dan in de VS, hierdoor daalde de volatility-index de V-Stoxx naar 29,8%.

Topselectie

Deutsche Post

De operationele winst van Deutsche Post is in het derde kwartaal uitgekomen op 2,04 miljard euro. Dat is 15% meer dan een jaar eerder en ruim boven de analistenverwachting van 1,93 miljard euro. Verder verhoogde Deutsche Post de verwachte operationele winst voor heel 2022 van 8,0 miljard naar 8,5 tot 8,8 miljard euro.

Merck & Co

Merck & Co gaat samen met Moderna een vaccin tegen kanker ontwikkelen. De behandeling werkt door middel van een mRNA-vaccin, dat het menselijke immuunsysteem zo manipuleert dat het specifieke kankercellen aanvalt. De bedrijven werken al sinds 2016 aan deze toepassing. Merck betaalt Moderna 250 miljoen dollar en de bedrijven delen de kosten en opbrengsten van het nieuwe medicijn.

BMW

BMW Group heeft in het derde kwartaal 0,9% minder auto’s verkocht ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. In China en de VS stegen de verkopen met respectievelijk 5,7% en 3,8%. Europa daarentegen zag een daling van de verkopen met 11,1% in het derde kwartaal. BMW handhaafde zijn verkoopprognoses voor heel 2022, op een iets lager niveau dan in het voorgaande jaar.

Sage Group

Sage Group neemt Spherics over, een bedrijf dat software biedt om bedrijven te helpen hun milieu-impact gemakkelijk te begrijpen en te verminderen. De overname versterkt Sage’s inzet voor duurzaamheid. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Securitas

Securitas heeft met de claimemissie 9,58 miljard Zweedse kronen (circa 850 miljoen euro) opgehaald dat gebruikt zal worden om leningen af te lossen die zijn aangegaan in verband met de overname van de elektronische beveiligingsdivisie van Stanley Black & Decker. Securitas kocht in juli Stanley Security voor 3,2 miljard dollar, de grootste overname van het bedrijf tot nu toe.

 Tractor Supply

Tractor Supply heeft van de autoriteiten toestemming om de overname van Orscheln Farm and Home af te ronden. Tractor Supply zal 81 winkels overnemen. Voor het vierde kwartaal zal de overname naar verwachting circa 75 miljoen dollar toevoegen aan de omzet van Tractor Supply.



Macro Economisch Nieuws

De Verenigde Staten

De consumentenprijzen in de VS zijn in september op maandbasis iets harder gestegen dan verwacht. De inflatie steeg op maandbasis met 0,4% tegen een verwachte stijging van 0,2%. Op jaarbasis stegen de prijzen met 8,2% tegen 8,3% in augustus. De kerninflatie, zonder energie en voeding, kwam uit op 6,6% tegen 6,3% een maand eerder. De verwachting was 6,5% inflatie. De producentenprijzen zijn in september met 8,5% gestegen en de kernprijzen met 5,6%. In augustus was dit respectievelijk 8,7% en 5,6%.

Eurozone

De industriële productie in de EU is in augustus met 2,5% gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Opvallend was dat de consumentenprijzen in Frankrijk in september licht waren gedaald.

Nederland

De export is in augustus met 2,5% gegroeid op jaarbasis, de import steeg met 1,2%.

Azië

In China is de inflatie in september minder hard gestegen dan verwacht. De consumentenprijzen stegen met 2,8% op jaarbasis, verwacht was 2,9%. In augustus bedroeg de inflatie in China 2,5%. De producentenprijzen zijn in China met 0,9% op jaarbasis gestegen na een stijging van 2,3% in augustus.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

ASML verbiedt medewerkers in de VS klanten in China te bedienen, na nieuwe regelgeving van de regering Biden. De Amerikaanse regering verbood vorige week Chinese bedrijven om apparaten te kopen om chips te maken. Zo wil de VS voorkomen dat China een grotere economische en militaire bedreiging wordt.

Philips

Philips heeft wederom een winstwaarschuwing afgegeven. Philips wordt hard geraakt door problemen in de aanvoerketen, waardoor de omzet waarschijnlijk 5% daalt. De operationele winst zal in het derde kwartaal naar verwachting uitkomen op 210 miljoen euro. Verder verwacht het bedrijf opnieuw een voorziening te moeten treffen van 1,3 miljard euro in het derde kwartaal vanwege de problemen met de beademingsapparatuur. Op 24 oktober volgen de definitieve kwartaalcijfers.

Shell

Rusland neemt de leiding over in het olie- en gasproject Sakhalin-1. In juli nam Moskou al de controle over Sakhalin-2, een LNG-project. Shell heeft een belang van 27,5% in dat project maar wil daar vanaf. Shell Energy Australia gaat samen met AMPYR een megabatterij in Australië bouwen. Het betref een batterij van 500 megawatt. Shell krijgt de rechten om de batterij te laden en de opgeslagen elektriciteit te distribueren. Financiële details van het project werden niet bekendgemaakt.

Unibail-Rodamco-Westfield

Unibail heeft een eigen mediabureau gelanceerd, onder de naam Westfield Rise. Westfield Rise krijgt kantoren in Parijs en Londen die de mediaverkoop voor 80 winkelcentra in de VS en Europa gaan verzorgen. Ook biedt het mediabureau allerlei online advertentiemogelijkheden.

Internationaal bedrijfsnieuws

Amerikaanse financials

Afgelopen week publiceerden Citigroup, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Blackrock en Wells Fargo de resultaten over het derde kwartaal. Alle banken zagen de winstgevendheid teruglopen, maar versloegen wel de analistenverwachtingen. De koersen van de bankaandelen stegen dan ook na publicatie van de cijfers, met uitzondering van Morgan Stanley.

Pepsico

Pepsico heeft in het derde kwartaal veel beter gepresteerd dan verwacht. De frisdrankreus zag de omzet met 9% stijgen naar 22 miljard dollar. De nettowinst steeg met 21,6% naar 2,7 miljard dollar. Tevens verhoogde Pepsico zowel de winst- als omzetverwachting voor heel 2022. Het aandeel won ruim 4% na publicatie van de resultaten.

BASF

BASF heeft in het derde kwartaal fors minder winst behaald door afboekingen op een indirect belang in de Nordstream-gaspijp. BASF verwacht een winstdaling van 1,25 miljard naar 910 miljoen euro. Analisten rekenden op 1,1 miljard winst. De omzet steeg wel met 12% tot 21,9 miljard euro. De outlook voor heel 2022 bleef ongewijzigd. Op 26 oktober volgen de definitieve kwartaalcijfers. Het aandeel steeg 1% na de bekendmaking.

TSMC

TSMC heeft de definitieve kwartaalcijfers gepubliceerd. Het bedrijf zag de nettowinst met 80% stijgen, van 156 miljard naar 281 miljard Taiwanese dollar, omgerekend circa 9 miljard euro. Analisten rekenden op een stijging van 71% tot 267 miljard dollar. Het aandeel steeg bijna 4% na de cijfers.

Volkswagen

Volkswagen stapt in een joint venture met het Chinese bedrijf Horizon Robotics om de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s in China te versnellen. Volkswagens softwarebedrijf CARIAD investeert de komende jaren 2,4 miljard euro in de samenwerking. CARIAD houdt een belang van 60% in de joint venture.

AMD

AMD, producent van microprocessoren en videokaarten, heeft de omzetverwachtingen voor het vierde kwartaal verlaagd als gevolg van de nieuwe regelgeving in de VS. Die legt beperkingen op aan de export van technologie aan China. De impact van de nieuwe regelgeving wordt deels gecompenseerd door verbeteringen in de aanvoerketen. AMD verlaagde de omzetverwachting met 4%.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Het wordt een eentonig verhaal, maar de hardnekkig hoge inflatie is nog steeds de dominerende factor op de aandelenmarkten. De markt verwacht dat de centrale banken de rente voorlopig fors blijven verhogen om inflatie terug te dringen. De energieprijzen bewegen echter al enige tijd in de goede richting en ook de problemen in de aanvoerketen en chiptekorten worden zienderogen minder. De verwachte afkoeling van de economie, waardoor de vraag naar producten en diensten zal afnemen, kan eveneens zorgen voor minder druk op de prijzen. Wellicht dat de rente daardoor minder lang op een hoog niveau zal blijven dan waar de markt momenteel van uitgaat.

De aankomende week publiceren zowel internationaal als in Nederland veel bedrijven hun kwartaalcijfers. Zo komen In Nederland onder andere ASML, AkzoNobel en Besi met cijfers. Belangrijk is of de bedrijfswinsten op peil zijn gebleven, Wellicht nog belangrijker: hoe zien bedrijven de ontwikkelingen voor het lopende kwartaal en het volgend jaar. Op macro-economisch vlak is de economische groei over het derde kwartaal in China van belang evenals de inflatiecijfers uit de EU, het Verenigd Koninkrijk en in mindere mate Japan.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 17 - 21 oktober


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen