Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-10-22

Wat bewoog de markten in de week van 17 - 21 oktober


Aandelenmarkten profiteren van sterke bedrijfsresultaten

 De westerse aandelenmarkten stegen fors de afgelopen week. Sterke bedrijfsresultaten overschaduwden de vrees voor een recessie. Over het algemeen presteerden bedrijven in het derde kwartaal beter dan verwacht. Verder meldde de voorzitter van de Fed in San Francisco dat het tijd wordt voor de Amerikaanse centrale bank om het tempo van de renteverhogingen te vertragen. Het lagere tempo is belangrijk omdat de Fed de rente niet te veel wil verhogen. Enkele renteverhogingen liggen echter nog steeds in het verschiet. De afzwakkende toon van de Fed-bestuurder gaf steun aan de aandelenmarkten. 

In het Verenigd Koninkrijk is de fel bekritiseerde premier Truss inmiddels afgetreden en in China werd leider Xi Jinping  voor een derde termijn herkozen. De geopolitieke spanningen in de wereld blijven hoog met een Chinese dreiging om Taiwan in te lijven en de oorlog in Oekraïne. Ondanks de continue Russische raketaanvallen op de energievoorzieningen in Oekraïne daalden de gasprijzen in Europa met maar liefst 20% afgelopen week. Verder steeg de 10-jaarsrente zowel in de VS als in Europa licht verder. De euro won iets terrein terug op de dollar.

Update kwartaalcijfers

 Tot nu toe hebben 20% van de bedrijven in de S&P 500 index de resultaten over het derde kwartaal gerapporteerd. Van deze bedrijven heeft 72% beter gepresteerd dan verwacht. Gemiddeld lagen de winsten 2,3% boven de verwachtingen. Met name bedrijven in de telecomsector en de gezondheidszorg presteerden beter dan verwacht. Qua omzet heeft 70% van de bedrijven boven de afgegeven ramingen gepresteerd, waarbij de omzet gemiddeld 1,3% boven de verwachtingen lag. Tot nu toe rapporteerden 2,6% van de bedrijven in de S&P 500 een winstdaling. De bedrijfscijfers die tot nu toe in Europa zijn gerapporteerd bleken ook beter dan verwacht. 

Duurzaam topic  

Autofabrikant BMW investeert 1,7 miljard dollar om de elektro-capaciteit in de Verenigde Staten uit te breiden. De nieuwe investeringen volgen op BMW's aankondiging van vorig jaar om de inspanningen van het bedrijf in de strijd tegen klimaatverandering uit te breiden. BMW heeft als doelstelling om de uitstoot van voertuigen gedurende de hele levenscyclus aanzienlijk te verminderen, de CO2-uitstoot per voertuig in 2030 met 40% te verlagen en minimaal 50% van de wereldwijde verkoop uit elektrische voertuigen te halen. 700 miljoen dollar gaat naar de bouw van een nieuwe accu-assemblagefabriek. In samenwerking met batterijtechnologiebedrijf Envision AESC wordt een nieuw batterijformaat ontwikkeld dat de laadsnelheid met 30% moet verbeteren en de actieradius met 30% vergroot.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt toonde veerkracht afgelopen week en zag de koersen flink aantrekken. De toonaangevende S&P 500 index steeg maar liefst 4,7% en technologiebeurs Nasdaq deed daar met een stijging van 5,8% nog een schepje bovenop.  De VIX-index, een indicator voor de beweeglijkheid, daalde bijna 2,5% naar 29,7%.  

AEX Index

De AEX index presteerde beter dan overige Europese indices, mede door de sterke koersstijgingen van de technologiebedrijven. De AEX steeg 3,5% en sloot de week af op 652,46 punten. Het best presterende aandeel afgelopen week was Just Eat Takeaway dat maar liefst 20% steeg. Technologiebedrijven BESI, ASML en ASMI stegen respectievelijk 16,3%, 15,6% en 15,1%. De kwartaalcijfers van Besi en ASML werden zeer goed ontvangen. ASMI publiceert de resultaten deze week. Heineken was het slechtst presterende aandeel afgelopen week, de koers daalde met 5,8% na een winstwaarschuwing van Deense brouwer Royal Unibrew. Ook Prosus (-4,0%) en Philips (-1.6%) verloren terrein. Afgelopen week noteerden 19 van de 25 AEX bedrijven hoger.

Europese indices

 Ook de overige Europese indices lieten mooie winsten zien. De Eurostoxx50 index steeg 2,8%, de Duitse DAX index noteerde 2,4% hoger, terwijl de Engelse FTSE-index  de winst beperkte tot 1,6%. Ook in Europa daalde de volatiliteit. De V-Stoxx index noteerde 2% lager op 27,8%

Topselectie

BESI

BE Semiconductor zag de omzet en winst in het derde kwartaal dalen, maar heeft beter gepresteerd dan verwacht. Besi behaalde een omzet van 169 miljoen euro, een daling van 21% ten opzichte van het tweede kwartaal en 22% minder dan in het derde kwartaal vorig jaar. De orderinstroom daalde van 153 miljoen naar 125 miljoen euro, analisten rekenden op slechts 97 miljoen euro. De brutomarge kwam uit op 62,3%. Netto verdiende Besi in het derde kwartaal 57 miljoen euro, een daling van 24% op kwartaalbasis, als gevolg van de lagere omzet en hoger R&D uitgaven. Het aandeel steeg maar liefst 15,7% na publicatie van de resultaten.

Omnicom Group

Reclame/marketingbedrijf Omnicom heeft in het derde kwartaal 3,44 miljard dollar omzet geboekt, met een organische groei van 7,5%. De nettowinst kwam uit op 364,5 miljoen dollar of $ 1,77 per aandeel, een stijging van 7,3%. De analistenconsensus lag op $ 1,68 winst per aandeel. Het aandeel verloor 1% na de cijfers.

Tractor Supply

Lifestyle-detailhandelaar Tractor Supply heeft in het derde kwartaal nipt beter gepresteerd dan verwacht. Het bedrijf zag de omzet met 8,3% stijgen naar 3,27 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 234 miljoen dollar of $ 2,10 per aandeel, 7,7% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Tractor Supply verwacht voor heel 2022 11% meer winst en omzet te boeken. Het aandeel daalde 4% na bekendmaking van de kwartaalcijfers.

Robert Half

Uitzendbureau Robert Half heeft in het derde kwartaal niet aan de verwachtingen voldaan. De omzet steeg met 7% naar 1,83 miljard dollar. Analisten rekenden op 1,91 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 166 miljoen dollar of $ 1,53 per aandeel tegen een verwachting van $ 1,62 winst per aandeel. Het aandeel verloor 8.5% na de cijfers.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize heeft een minderheidsbelang verworven in Adhese, een bedrijf actief in advertentietechnologie. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Merck KGaA

De Duitse farmaceut Merck krijgt een onderzoek van de Franse rechtbank vanwege misleidende informatie over het medicijn Levolthyrox. Het betreft geen onderzoek naar de werking van het medicijn. De koers van het aandeel kwam na dit nieuws onder druk te liggen en sloot 4% lager.

Deutsche Post

Deutsche Post dochter DHL gaat volgend jaar naast pakketten ook brieven en poststukken bezorgen in Nederland.

Everest Re

Everest Re raamt de totale netto catastrofeverliezen voor belastingen op 730 miljoen dollar voor het derde kwartaal. Orkaan Ian, die aan de oostkust van de VS huishield, is goed voor circa 600 miljoen dollar schade. Hierdoor wordt een verlies voor het derde kwartaal ingecalculeerd van $ 4.60 per aandeel bij een 10% hoger omzet.

 

Macro Economisch Nieuws

De Verenigde Staten

De economische bedrijvigheid in de VS is bescheiden gegroeid sinds het laatste Beige Book rapport zes weken geleden. In de meeste districten steeg de werkgelegenheid licht. De inflatie bleef hoog, wel werd er in verschillende districten enige vertraging waargenomen. Er worden over het algemeen bescheiden prijsstijgingen verwacht voor de komende periode.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is voor september definitief vastgesteld op 9,9%, een eerdere raming ging uit van 10,0% inflatie. De verkoop van personenauto’s is in september gestegen met 9,6%. In de eerste negen maanden van dit jaar daalde de verkoop in de EU juist met 9,9%. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in oktober onverwacht verbeterd.

Nederland

De werkloosheid is in september gelijk gebleven op 382.000, dit is 3,8% van de beroepsbevolking. De Nederlandse consumenten hebben in september 4,1% meer uitgegeven dan een jaar eerder. Consumenten gaven meer uit aan diensten en minder aan goederen.  

Duitsland

De producentenprijzen in Duitsland lagen in september 45,8% hoger dan een jaar eerder. Op maandbasis was er sprake van 2,3% stijging. Het economisch sentiment is volgens de ZEW-index verbeterd, terwijl een verslechtering werd verwacht.

Azië

In China zijn de economische groeicijfers na de herverkiezing van leider Xi Jinping gepubliceerd. In het derde kwartaal groeide de economie met 3,9% tegen een verwachte groei van 3,4%. In de eerste negen maanden van dit jaar is de Chinese economie met 3% gegroeid, de officiële doelstelling voor het jaar is 5,5% groei.

In Japan bedroeg de inflatie in september net als een maand eerder 3%. 

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

ASML heeft in het derde kwartaal veel beter gepresteerd dan verwacht. De omzet daalde met 5,5% naar 5,82 miljard euro, analisten rekenden op 5,41 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 1,7 miljard euro, de consensus lag op 1,42 miljard winst. De winst per aandeel kwam uit op € 4,20 tegen een verwachting van € 3,75. Voor het hele jaar verwacht ASML ruim 13% meer omzet te boeken, waar het eerder aangaf een omzetstijging van 10% te verwachten. Beleggers reageerden enthousiast op de resultaten, het aandeel steeg ruim 8%.

AkzoNobel

De nettowinst van AkzoNobel halveerde in het derde kwartaal van 164 miljoen euro vorig jaar naar 84 miljoen euro. Analisten rekenden op 124 miljoen euro winst. De omzet steeg wel met 19% naar 2,86 miljard euro. AkzoNobel liet de doelstelling voor 2023 los, door de aanhoudende verslechtering van de wereldeconomie. Het bedrijf verwacht dat de inkoopkosten voor grondstoffen zullen dalen in 2023, waardoor de marges kunnen stijgen volgend jaar. Het aandeel daalde 1,5% na de cijfers.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway heeft onverwachts een positief operationeel resultaat geboekt in het derde kwartaal. Het aantal orders daalde met 11%, maar de bruto transactiewaarde liep in het derde kwartaal op met 2%. Just Eat sneed flink in de kosten en ligt op schema om de margedoelstellingen op lange termijn te behalen. Het bedrijf verwacht in 2023 operationeel winstgevend te zijn. Het aandeel steeg 1% na bekendmaking van de cijfers.

RELX

RELX heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de omzet met 9% zien stijgen.

Internationaal bedrijfsnieuws

Bank of America

Bank of America heeft door hogere voorzieningen voor slechte leningen minder winst geboekt in het derde kwartaal. De nettowinst kwam uit op 7,1 miljard dollar tegen 7,7 miljard een jaar eerder. De winst per aandeel bedroeg $ 0,81 tegen een verwachting van $ 0,78. Afgezien van de voorzieningen steeg de winst met 11%, vooral door stijgende rentebaten. Het aandeel steeg 6% na de cijfers.

Tesla

Tesla heeft 56% meer omzet geboekt in het derde kwartaal. De omzet kwam uit op 21,45 miljard dollar, analisten gingen echter uit van 21,96 miljard omzet. De nettowinst bedroeg 3,29 miljard dollar. De winst per aandeel steeg van $ 0,62 naar $ 1,05 tegen een verwachting van $ 1,00 winst per aandeel. Het aandeel verloor 6,7% na publicatie van de kwartaalresultaten.

Johnson & Johnson

Farmaceut Johnson & Johnson heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar verlaagde toch de outlook voor heel 2022. De omzet steeg met 2% naar 23,8 miljard dollar, waar analisten rekenden op 23,4 miljard dollar omzet. De nettowinst steeg met 21,6% tot 4,5 miljard dollar. J&J verwacht nu dit jaar circa 2% omzetgroei, waar het eerder uitging van 2,6% groei. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.

Netflix

Netflix heeft in derde kwartaal sterk gepresteerd. Het aantal nieuwe abonnees steeg met 2,4 miljoen, analisten rekenden op 1,1 miljoen nieuwe abonnees. De omzet steeg met 6% tot 7,9 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 3,10 tegen een verwachting van $ 2,14. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg 13%.

Verizon

Telecombedrijf Verizon heeft in het derde kwartaal de omzet met 4% zien stijgen naar 34,2 miljard dollar tegen een verwachting van 33,8 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 4,9 miljard dollar of $ 1,32 per aandeel. De consensus was $ 1,28 winst per aandeel. Het aandeel verloor evenwel 4,5%.

American Express

American Express heeft 21% meer omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet kwam uit op 13,56 miljard tegen een verwachting van 13,51 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1,85 miljard dollar of $ 2,47 per aandeel, 9% meer dan een jaar eerder en boven de consensus van $ 2,40. Het aandeel daalde desondanks 1,7%.

Nestlé

Het Zwitserse voedingsconcern heeft de omzetoutlook voor heel 2022 iets naar boven bijgesteld en verwacht nu 8% groei. De omzet steeg in de eerste negen maanden met 9% naar 69,1 miljard Zwitserse frank. Het aandeel daalde 1% na publicatie van de resultaten.

Procter & Gamble

De Amerikaanse levensmiddelenfabrikant heeft meer omzet en winst geboekt dan verwacht, maar verlaagde de outlook voor heel 2022. De nettowinst daalde van 4,11 miljard naar 3,94 miljard dollar of $ 1,57 per aandeel. De consensus was $ 1,55 winst per aandeel. De omzet groeide met 1% naar 20,6 miljard dollar. Het aandeel steeg 1% na de cijfers.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De tot nu toe gepubliceerde kwartaalcijfers vallen alleszins mee. Meer dan 70% van de S&P 500 bedrijven liet beter dan verwachte winstcijfers zien. Beleggers reageerden dan ook opgelucht en de rentevrees werd overvleugeld door de sterke bedrijfsresultaten. Dit resulteerde in mooie koersstijgingen afgelopen week. Aankomende week belooft een erg drukke week te worden met een stroom aan bedrijfscijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De verwachting is een renteverhoging van de ECB van 75 basispunten naar 1,5%. Overigens komt volgende week de Amerikaanse centrale bank bijeen voor het komende rentebesluit. Verder bepalen de cijfers van de grote techbedrijven Apple, Google, Facebook en Amazon, alsmede die van andere blue chips bedrijven de marktbewegingen aankomende week. Op macro-economisch gebied trappen Duitsland en Frankrijk aankomende vrijdag af met de inflatiecijfers over oktober. In de VS staan de PCE-inflatiecijfers over september op de rol, een belangrijke indicator bij het vaststellen van monetair beleid van de Fed.

Kortom een overvolle week met veel belangrijke data die de bewegingen op de financiële markten gaan bepalen.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 24 - 28 oktober


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen