Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-11-05

Wat bewoog de markten in de week van 31 oktober tot 4 november


Europa hoger, VS lager na renteverhoging Fed

De verschillen op de aandelenmarkt tussen Europa en de Verenigde Staten waren groot afgelopen week. Waar de Europese indices mooie plussen noteerden, stonden de Amerikaanse aandelen onder druk. Technologiebeurs Nasdaq verloor maar liefst 6%, terwijl in Engeland de koersen juist 4% stegen. De nieuwe premier in het Verenigd Koninkrijk Sunak geniet het vertrouwen van beleggers, terwijl Amerika in afwachting is van de Midterm verkiezingen op dinsdag 8 november. Dit zijn tussentijdse verkiezingen met de verdeling van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden als inzet. Volgens peilingen zou Biden zo goed als zeker het Huis van Afgevaardigden verliezen, terwijl voor de Senaat een nek-aan-nek race wordt verwacht.

De Amerikaanse centrale bank verhoogde afgelopen week zoals verwacht de rente met 75 basispunten tot 4%. De Fed herhaalde te blijven streven naar maximale werkgelegenheid en een inflatie van 2% op de lange termijn. De rente wordt naar verwachting in december verder verhoogd, maar waarschijnlijk met 50 basispunten. De verwachting is dat de rente in het eerste kwartaal van 2023 nogmaals verhoogd wordt. Het renteplafond zou dan bereikt moeten zijn met een rentestand rond de 5%. Beleggers hoopten op meer bemoedigende woorden van Fed-voorzitter Powell. Overigens ondervindt de Amerikaanse banenmarkt nog weinig last van de hogere rente. De banengroei kwam hoger uit dan verwacht. De 261.000 nieuwe banen betekenden wel de laagste groei sinds december 2020. . De 10-jaarsrente, die vorige week nog flink daalde, had toch weer de stijgende lijn te pakken zowel in de VS als in Europa. Verder stegen de olie- en gasprijs licht afgelopen week.

Derde kwartaalcijfers S&P 500 bedrijven

Inmiddels heeft 85% van de S&P 500 bedrijven hun kwartaalcijfers bekendgemaakt. De gemiddelde winstgroei in het derde kwartaal bedroeg 2,2%. Dit is het laagste groeicijfer sinds het derde kwartaal 2020. Toch presteerde 70% van de bedrijven beter dan verwacht, zowel qua winst als omzet. De gemiddelde omzetgroei kwam uit op 10,5%, voor het zevende kwartaal op rij boven de 10%. Alle sectoren meldden een omzetgroei op jaarbasis.

De verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn de laatste maanden flink naar beneden bijgesteld. Eind juni gingen analisten nog uit van 9% groei, eind september was dit bijgesteld naar 4% en inmiddels voorzien analisten een winstdaling van 1% voor het vierde kwartaal. Overigens verwachten analisten dat de winstgroei in het eerste kwartaal van 2023 weer terugkeert met 2,3% groei. In ieder van de resterende kwartalen in 2023 verwachten analisten verdere winstgroei.

Duurzaam topic  

Volkswagen brengt een groot deel van de verwerking van data onder bij Green Mountain, een Noorse operator van CO2-neutrale datacenters. Met deze stap is een kwart van de wereldwijde datacenteractiviteiten van de Volkswagengroep nu al klimaatneutraal. Dat resulteert in een jaarlijkse CO2-besparing van 10.000 ton. Tegen 2027 moeten alle datacenters van Volkswagen klimaatneutraal opereren. Volkswagen neemt deze stap, omdat de IT-sector verantwoordelijk is voor zo’n drie procent van de wereldwijde CO2-uitstoot met een hoofdrol voor datacenters. In Noorwegen is overigens reeds 98,9% van de elektriciteitsproductie hernieuwbaar, waarbij het grootste gedeelte wordt opgewekt uit waterkracht met een minimale ecologische impact.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt verloor flink terrein afgelopen week, al herstelden de koersen vrijdag na het sterke banenrapport enigszins. De S&P 500 daalde 3,3%, terwijl de Nasdaq duidelijk last had van de stijgende rente. De technologie-index verloor maar liefst 6%. Ondanks de forse koersdalingen bleef de VIX-index de dalende trend continueren. De angstgraadmeter/ beweeglijkheidsindex daalde ruim 1% naar 24,6%.

AEX Index

De AEX index won voor de derde week op rij terrein, als was de stijging afgelopen week beperkt. De index steeg 0,7% en sloot de week af op 671,88 punten. Prosus en Just Eat Takeaway waren de best presterende aandelen, de koersen stegen respectievelijk 21,3% en 19,3%. Ook het aandeel ING, dat de koers met 10,2% zag stijgen na de kwartaalcijfers, presteerde uitstekend. De aandelen met een hoge koers/winst verhouding hadden het moeilijk door de stijgende rente. Adyen verloor 9,9%, Wolters Kluwer kwam met cijfers en daalde 7,5% en ook ASMI noteerde flink lager (-5,2%). Overigens eindigden 16 bedrijven in de AEX index in de plus afgelopen week, 9 aandelen verloren terrein.

Europese indices

Ook de overige Europese indices lieten afgelopen week mooie winsten zien. De gepubliceerde kwartaalcijfers werden over het algemeen goed ontvangen. Opvallend was de sterke koersstijging van de Engelse FTSE-index, normaliter de beurs met de minste volatiliteit. De FTSE kon afgelopen week maar liefst 4,0% bijschrijven. De Eurostoxx50 index noteerde 2,1% hoger, terwijl de Duitse DAX index 1,6% steeg. Ook in Europa daalde de volatiliteit. De V-Stoxx index daalde bijna 2% tot net onder de 23%, de laagste stand sinds half augustus.

TOPSELECTIE

Deze week publiceerden 13 bedrijven uit de Topselectie de resultaten over het afgelopen kwartaal. Hiervan werden er negen goed ontvangen, terwijl vier aandelen daalden na bekendmaking van de kwartaalresultaten.

AmerisouceBergen

AmerisourceBergen heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 3,8% naar 61,2 miljard dollar. Analisten rekenden op 60,3 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 295 miljoen dollar of $ 2,60 per aandeel, 2 cent boven de verwachtingen. Het aandeel steeg 2% na de cijfers.

Arista Networks

Arista Networks presteerde in het derde kwartaal veel beter dan verwacht. De omzet nam toe met maar liefst 58% naar 1,18 miljard dollar, de consensus was 1,06 miljard omzet. De nettowinst bedroeg 354 miljoen dollar of $ 1,25 per aandeel tegen een verwachting van $ 1,05. De winst per aandeel steeg met 69% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Beleggers reageerden dan ook enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg 5,7%.

Arrow Electronics

Arrow Electronics heeft in het afgelopen kwartaal de omzet zien stijgen met 9% naar 9,27 miljard dollar. Analisten rekenden op 9,20 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 342 miljoen dollar of $ 5,45 per aandeel, dit was 6 cent boven de consensus. Voor het huidige kwartaal mikt Arrow op een winst per aandeel van circa $ 5,70. Het aandeel steeg 1% na bekendmaking van de resultaten.

Assurant

Assurant gaf vorige week een winstwaarschuwing. Het verzekeringsbedrijf zag zowel de winst als de omzet dalen, maar blijft vertrouwen houden in de toekomst. De resultaten bleven eveneens achter bij de verwachtingen. De omzet nam af met 3,5%, terwijl de winst per aandeel daalde van $ 1,41 vorig jaar naar $ 1,01. De winstdaling was voornamelijk het gevolg minder goede prestaties van Assurant Ventures dat investeert in technologiebedrijven in de durf- en groeifase en verliezen op posities van vastrentende effecten (obligatites). Het aandeel verloor 2,7% na de cijfers.

BCE

Het Canadese telecombedrijf BCE heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 3,2% naar 6,0 miljard Canadese dollars, de consensus lag op 5,86 miljard omzet. De aangepaste nettowinst kwam uit 801 miljoen dollar of C$ 0,88 per aandeel, 7,3% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Analisten voorspelden C$ 0,84 winst per aandeel. Na de cijfers steeg het aandeel 0,4%.

BMW

BMW heeft in het afgelopen kwartaal uitstekend gepresteerd, maar verwacht omzetdruk nu inflatie de koopkracht van consumenten raakt. De omzet steeg met 35% naar 37,2 miljard euro. Verwacht was 35,5 miljard omzet. De winst voor belastingen van 4,1 miljard euro overtrof de analistenverwachting van 3,4 miljard euro. Door de voorzichtige outlook van BMW daalde het aandeel 4,7% na de cijfers.

Broadridge Financial Solutions

Fintech onderneming Broadridge Financial Solutions heeft de omzet in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2023 met 7,5% zien stijgen naar 1,28 miljard dollar. Analisten rekenden op 1,26 miljard omzet. De winst per aandeel viel echter terug van $ 1,07 naar $ 0,84. Er werd $ 0,88 winst per aandeel verwacht. Broadridge bevestigde de outlook voor 2023, het bedrijf verwacht 7 tot 11% winstgroei en 6 tot 9% omzetgroei te realiseren in het boekjaar 2023. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel verloor bijna 8%.

CBOE Global Markets

CBOE heeft beter gepresteerd dan verwacht in het derde kwartaal. De omzet nam toe met 21% naar 442 miljoen dollar, 6 miljoen meer dan verwacht. De winst per aandeel steeg met 20% naar $ 1,74. De analistenconsensus lag op $ 1,64 winst per aandeel. CBOE verhoogde de outlook voor heel 2022. Het aandeel steeg bijna 3% na de cijfers.

DSM

DSM heeft in het derde kwartaal meer omzet en een hoger operationeel resultaat behaald, maar verlaagde de outlook voor heel 2022. DSM heeft met name in Europa last van gestegen prijzen van energie en grondstoffen. De vraag in de markt blijft echter wel veerkrachtig. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van 1,82 miljard naar 2,18 miljard euro. Analisten gingen uit van 2,10 miljard omzet. De operationele winst nam toe met 2,6% naar 356 miljoen euro, waar analisten mikten op 359 miljoen euro winst. De marge daalde van 19% een jaar eerder naar 16,3%. Het aandeel verloor 4% na de cijfers.

Henry Schein

De distributeur van producten voor de gezondheidszorg zag de omzet met 3,5% zien dalen tot 3,07 miljard dollar. Analisten rekenden op 3,22 miljard dollar omzet. Henry Schein had last van de sterke dollar. De nettowinst kwam uit op 150 miljoen dollar of $ 1,15, nipt boven de verwachting en 4,5% meer dan een jaar eerder. Het aandeel steeg 4,8% na publicatie van de resultaten.

Iron Mountain

Data opslag bedrijf Iron Mountain zag de omzet met 14% stijgen naar 1,29 miljard dollar. De consensus was 1,32 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 192 miljoen dollar, de aangepaste winst per aandeel steeg met 20% naar $ 0,48 tegen een verwachting van $ 0,44 winst per aandeel. Na de cijfers steeg het aandeel 1,3%.

Johnson Controls International

Johnson Controls heeft in het afgelopen kwartaal een nettowinst behaald van 761 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 12,5% naar 99 cent, één cent boven de verwachting. De omzet nam toe met 5,3% tot  6,73 miljard dollar. Analisten rekenden op 6,78 miljard dollar omzet. Het aandeel steeg bijna 6% na de cijfers.

Novo Nordisk

De Deense farmaceut heeft in de eerste negen maanden van het jaar de omzet met 26% zien stijgen tot 129 miljard Deense kronen. In het derde kwartaal steeg de winst per aandeel met 20% tot DKK 6,34. Analisten rekenden op DKK 6,20 winst per aandeel. Novo Nordisk verhoogde de winstverwachting voor heel 2022 dankzij sterke verkopen van diabetesmedicijn Ozempic. Het bedrijf ziet het afslankmiddel Wegovy als toekomstige groeimotor. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg 7,5%.

IMCD

IMCD breidt zijn positie op de Chinese Markt voor persoonlijke verzorging uit met de overname van Sanrise. Sanrise boekte in 2021 een omzet van 90 miljoen euro, 2,6% van de omzet van IMCD. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Dit was al de tiende overname van IMCD dit jaar. De gezamenlijke omzet van deze overnames bedraagt 346 miljoen euro, dat is goed voor een bijdrage van 10% aan de totale omzet van IMCD.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De banengroei in de VS was in oktober sterker dan verwacht. Er was sprake van een groei van 261.000 banen. De markt ging uit van een stijging van 205.000 banen. De werkloosheid kwam in oktober uit op 3,7%. In september was dit nog 3,5%. De arbeidskosten in de VS zijn in het derde kwartaal gestegen met 3,5% op kwartaalbasis. De verwachting lag op 4% stijging. Beleggers werden daardoor enigszins gerustgesteld dat de hoge inflatie (nog) niet tot sterk stijgende lonen leidt.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het derde kwartaal 0,2% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Op jaarbasis was er sprake van 2,1% groei. Het werkloosheidspercentage kwam in september uit op 6,6% tegen 6,7% een maand eerder. De producentenprijzen in de EU lagen in september 41,9% hoger dan een jaar eerder, op maandbasis waren de prijzen 1,6% hoger.

Nederland

De detailhandelsverkopen zijn in september met 5,3% gestegen in vergelijking met een jaar eerder.

Duitsland

De detailhandelsverkopen in Duitsland zijn in september 0,9% gedaald op jaarbasis. Het aantal werklozen liep licht op maar het Duitse werkloosheidspercentage bleef constant op 5,5%.

Azië

De inkoopmanagersindex in China wijst op economische krimp in oktober. De index daalde van 50,9 naar 49. Een stand boven de 50 wijst op groei.

Nederlands bedrijfsnieuws

ING

ING heeft in het derde kwartaal, zoals verwacht, een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. ING verhoogde de voorzieningen voor slechte leningen en had verliezen op hedging en Poolse hypotheken. De nettowinst daalde van 1,37 miljard euro naar 979 miljoen euro. Analisten gingen uit van 1,10 miljard euro winst. De lagere winst werd vooral veroorzaakt door een verliespost in hedge-boekhouding van 288 miljoen euro, wat in de komende jaren weer als positieve impact terugkomt in de resultaten. ING kondigde een aandeleninkoop van 1,5 miljard euro aan. Het aandeel steeg ruim 8% na de cijfers.

Wolters Kluwer

Dataconcern Wolters Kluwer heeft in de eerste negen maanden van het jaar 6% omzetgroei geboekt. Het operationeel resultaat steeg eveneens 6% tegen constante wisselkoersen. Wolters Kluwer verwacht in het vierde kwartaal lichte vertraging in de omzetgroei. Het aandeel daalde afgelopen week 7,5%.

Prosus

Prosus is niet van plan alle aandelen Tencent te verkopen. Prosus houdt vertrouwen in de vooruitzichten op lange termijn van het Chinese Tencent.  De koers van Prosus is door het belang in Tencent afhankelijk van de koersbeweging van Tencent. Prosus steeg afgelopen week 21% doordat de koers van Tencent sterk herstelde in China,..

Adyen

eBay heeft het resterende belang in Adyen verkocht, het betrof 66.000 aandelen voor ongeveer 120 miljoen dollar.

Shell

Shell richt zich op meer overnames in Australië. Shell is één van de grootste exporteurs van LNG in Australië, maar streeft naar minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Internationaal bedrijfsnieuws

Pfizer

Pfizer heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Zowel de omzet als de winst versloegen de verwachtingen ruimschoots. Verder verhoogde Pfizer de outlook voor heel 2022. Het aandeel steeg 3% na de cijfers.

Starbucks

Het aandeel Starbucks steeg 10% na beter dan verwachte kwartaalresultaten. De vergelijkbare winkelverkopen stegen met 7% waar de markt uitging van 4,2% groei.

Adidas

Het aandeel Adidas steeg 20% nadat bekend werd gemaakt dat de CEO van Puma overstapt naar Adidas.

Uber

Uber Technologies boekte in het afgelopen kwartaal 72% omzetgroei. De omzet kwam uit op 8,3 miljard dollar. Wel leed Uber nog wel een verlies van 1,2 miljard dollar, een stuk minder dan de 2,4 miljard dollar verlies in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aandeel steeg 12% na de cijfers.

Saudi Aramco

Het Saoedische staatsbedrijf Saudi Aramco heeft in het derde kwartaal de nettowinst zien stijgen van 30,4 naar  42,4 miljard dollar.

Moller Maersk

Het Deense transport- en logistiekconglomeraat Moller Maersk heeft in het derde kwartaal de omzet en winst sterk zien stijgen. De omzet steeg van 16,6 miljard naar 22,8 miljard dollar. De operationele winst ging van 5,9 naar 9,5 miljard dollar. Moller Maersk waarschuwde echter voor tegenwind in het komende kwartaal. Ondanks de beter dan verwachte cijfers daalde het aandeel 4,5%.

Zalando

Zalando heeft de outlook voor heel 2022 bevestigd, maar verwacht wel dat de resultaten aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte zullen uitvallen. In het derde kwartaal steeg de omzet met 3% naar 2,35 miljard euro. Onder de streep restte een nettoverlies van 35 ,4 miljoen euro. Een jaar eerder was dit een verlies van 8,4 miljoen euro. Het aandeel daalde ruim 5% na de cijfers.

 Société Generale

Société Generale heeft beter gepresteerd dan verwacht. De Franse bank zag de winst dalen van 1,6 miljard naar 1,5 miljard euro, analisten gingen uit van 1,1 miljard winst. De omzet steeg 2,3% naar 6,8 miljard, een half miljard meer dan verwacht. Het aandeel steeg 2,5%.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De Europese aandelenmarkt profiteerde afgelopen week duidelijk van sterke kwartaalcijfers, terwijl in de VS het cijferseizoen alweer ten einde loopt. Daar zorgde de stijgende rente voor dalende koersen. Inmiddels hebben analisten de winstverwachtingen voor het vierde kwartaal negatief bijgesteld, terwijl zij voor 2023 nog wel positief zijn. Aankomende dinsdag vinden in de VS de Midterm verkiezingen plaats. Behoudt Biden de meerderheid in de Senaat of verliest hij beide huizen waardoor regeren een stuk moeilijker wordt. Donderdag worden in de VS de inflatiecijfers over oktober bekendgemaakt. De verwachting is dat de consumentenprijzen in oktober minder hard zijn gestegen dan in september. De verwachting is dat de algemene inflatie uitkomt op 8% en dat het prijspeil, waarbij wordt gecorrigeerd voor de energie- en voedingsprijzen op 6,5% is gestegen. Tot nu toe is de inflatie in de VS dit jaar hardnekkig blijven stijgen. Of de renteverhogingen van de Amerikaanse bank eindelijk leiden tot dalende inflatiecijfers moet blijken. In Europa komen nog diverse bedrijven met kwartaalcijfers. De bedrijfscijfers in Europa werden tot nu toe overwegend goed ontvangen.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 7 - 11 november


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen