Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-11-12

Wat bewoog de markten in de week van 7 tot 11 november


Meevallende inflatiecijfers VS stuwen aandelenbeurzen

Eindelijk was er sprake van meevallende inflatiecijfers in de Verenigde Staten. De consumentenprijzen stegen in oktober weliswaar nog met maar liefst 7,7%, maar dit was 0,5% lager dan een maand eerder en 0,3% onder de verwachtingen. Ook de inflatie in China kwam lager uit dan verwacht. De opluchting hierover zorgde voor forse koersstijgingen op de aandelenmarkten wereldwijd. Verder kondigde China nog aan de lockdown-maatregelen af te zwakken.

Met name de technologiefondsen profiteerden van de meevallende inflatiecijfers. Zo stegen in Nederland Adyen en Besi met meer dan 20%. In de topselectie kon Pandora door sterke kwartaalcijfers zelfs 27,6% bijschrijven. Er was overigens duidelijk sprake van een draai in de markt van defensieve aandelen naar groeiaandelen. De aandelen die de laatste tijd juist goed presteerden, zagen afgelopen week veelal de koers dalen De 10-jaarsrente in de VS en Europa daalde flink door de toenemende kans dat de centrale banken de komende maanden de rente minder agressief gaan verhogen, nu de inflatiepiek lijkt te zijn bereikt. Verder verloor de dollar meer dan 3% ten opzichte van de euro. De euro is inmiddels weer meer waard dan de dollar. De energieprijzen daalden eveneens afgelopen week. De olieprijs noteerde 2,6% lager, terwijl de Europese gasprijzen bijna 15% daalden.

Duurzaam topic  

Shell koopt 3,25 miljard liter ethanol uit suikerriet van het Braziliaanse Raizen. De aankoop moet Shell helpen om de doelstelling te realiseren om in 2025 emissieneutraal te zijn. Raizen wil hiervoor 5 fabrieken bouwen in Brazilië, een investering van circa 1,5 miljard dollar. Raizen is een joint venture die voor 44% in handen is van Shell. De hoeveelheid CO2 die het bio-ethanol uitstoot is volgens Shell 75% lager dan bij benzine. De ethanol wordt gemaakt van restafval van suikerriet.

Amerikaanse indices

De meevallende inflatiecijfers veroorzaakten een rally op de Amerikaanse aandelenbeurzen. De S&P 500 index steeg 5,9%, terwijl technologiebeurs Nasdaq in één week maar liefst 8,8% kon bijschrijven. Beide indices bereikten hiermee de hoogste stand in 2 maanden tijd. Hierdoor daalde angstgraadmeter de VIX-index naar 22,5%, het laagste niveau sinds eind augustus.

AEX Index

De AEX index sloot voor het eerst sinds eind augustus weer boven de 700 punten. De AEX steeg afgelopen week 4,6% en sloot de week af op een stand van 702,91 punten. Vooral de technologiebedrijven stegen fors afgelopen week. Adyen was de sterkste stijger met een koerswinst van 24,1%. Besi en ASML volgden met respectievelijk 20,8% en 18,8% koersstijging. Ondanks de mooie beursweek waren er toch nog 7 aandelen die de week in de min afsloten. Shell was met een verlies van 6,5% de hekkensluiter. Ook Ahold Delhaize (-3,0%) en RELX (-2,9%) verloren flink.

Europese indices

Op het Europese vasteland stegen de koersen eveneens fors. De EuroStoxx50 won 4,9% en de Duitse DAX index steeg 5,7% afgelopen week. De Engelse FTSE-index verloor echter 0,2%, nadat deze juist de week ervoor sterk steeg. Ook in Europa daalde de volatiliteit verder en wel naar 20,8%, de laagste stand sinds half januari dit jaar.

TOPSELECTIE

De zes bedrijven uit de topselectie die afgelopen week hun kwartaalcijfers rapporteerden, hebben allemaal beter gepresteerd dan verwacht. Op Ahold Delhaize na was de koersreactie eveneens positief.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize heeft in het derde kwartaal de omzet met 21% zien stijgen naar 22,4 miljard euro. Analisten rekenden op 21,8 miljard omzet. De Verenigde Staten was goed voor 66% van de omzet. De nettowinst kwam uit op 589 miljoen euro of € 0,70 per aandeel. De consensus was € 0,60 winst per aandeel. Verder koopt Ahold eigen aandelen in ter waarde van 1 miljard euro. Tevens wil Ahold het dividend verhogen. In eerste instantie werd positief gereageerd op de cijfers, maar uiteindelijk verloor het aandeel 1% afgelopen week.

Deutsche Post

Deutsche Post heeft in het afgelopen kwartaal 20% meer omzet geboekt. De omzet kwam uit op 24,0 miljard euro tegen een verwachting van 22,3 miljard euro omzet. De nettowinst steeg met 13% tot 1,23 miljard euro. Analisten rekenden op 1,17 miljard winst. Deutsche Post verhoogde de outlook voor heel 2022 en ziet nu een operationele winst van 8,4 miljard euro tegen een eerdere verwachting van 8,0 miljard winst. Het aandeel steeg 1,2% na de cijfers.

IMCD

IMCD heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de omzet met 38% zien stijgen tot 3,51 miljard euro. De nettowinst nam toe met 74% tot 264 miljoen euro. De organische groei (overnames buiten beschouwing gelaten) bedroeg 29%. Het aandeel steeg 6% na publicatie van de resultaten.

Merck KGaA

Merck heeft in het derde kwartaal 17% omzetgroei gerealiseerd. De omzet kwam uit op 5,8 miljard euro. De operationele winst steeg eveneens 17% tot 1,70 miljard euro, nipt boven de verwachting. Verder bevestigde Merck de outlook voor heel 2022. Het aandeel steeg 4% na de cijfers

Pandora

Pandora heeft in het afgelopen kwartaal 11% meer omzet geboekt. De omzet kwam uit op 5,26 miljard Deense kronen (circa 715 miljoen euro), analisten rekenden op 5,16 miljard omzet. Voor het hele jaar voorziet Pandora een organische groei van 4% tot 6% met een operationele marge van 25% tot 25,5%. Pandora heeft in het begin van het vierde kwartaal de prijzen met 4% verhoogd. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg 10%.

Securitas

Securitas heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Het bedrijf behaalde een organische omzetgroei van 7%. De omzet kwam uit op 36,0 miljard Zweedse kronen (circa 3,35 miljard euro). Verwacht was 34,1 miljard kronen omzet. De operationele winst kwam uit op 2,33 miljard kronen (circa 217 miljoen euro) tegen een verwachting van 1,89 miljard kronen winst. Het aandeel steeg 3,4% na de cijfers.

AmerisouceBergen

Grootaandeelhouder Walgreens Boots Alliance heeft 10 miljoen aandelen verkocht tegen een prijs van $ 154,60 per aandeel, bijna 5% van de uitstaande aandelen van AmerisourceBergen. Hiervan kocht AmerisourceBergen zelf 3,2 miljoen aandelen ter waarde van circa 500 miljoen dollar. Na de verkoop houdt Walgreens Boots Alliance nog een belang van 20%.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De inflatie in de Verenigde Staten is in oktober lager uitgekomen dan verwacht. De consumentenprijzen stegen met 7,7% waar 8,0% inflatie was verwacht. In september was dit nog 8,2%. De kerninflatie, zonder voeding en energie, kwam uit op 6,3% tegen 6,6% een maand eerder. Verwacht was 6,5% kerninflatie.

Eurozone

De detailhandelsverkopen in de eurozone waren hoger dan verwacht. Op maandbasis was er sprake van 0,4% groei, terwijl de verkopen op jaarbasis 0,6% daalden, er werd gerekend op een daling van 1,3%.

Nederland

De consumentenprijzen in Nederland volgens het CBS iets minder hard gestegen dan in september. In oktober kwam de inflatie uit op 14,3% na 14,5% een maand eerder.

Duitsland

De industriële productie in Duitsland is in september op jaarbasis met 2,6% gestegen.

Azië

De consumentenprijzen in China zijn in oktober met 2,1% gestegen op jaarbasis. In september bedroeg de inflatie nog 2,8%. De Chinese productenprijzen zijn in oktober zowel op maandbasis als op jaarbasis gedaald. Op jaarbasis daalden de producentenprijzen met 1,3%.

In Japan stegen de producentenprijzen in oktober met 9,1%. Een maand eerder was er sprake van 10,2% stijging.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

ABN AMRO heeft in het afgelopen kwartaal fors meer winst geboekt dan verwacht, dankzij lage voorzieningen voor slechte leningen en boekwinsten. De nettowinst verdubbelde naar 743 miljoen euro. Analisten rekenden op 301 miljoen euro winst. Met de verkoop van enkele onderdelen werd een boekwinst van 175 miljoen euro behaald. Ook de rentebaten en fee-inkomsten stegen sterker dan verwacht. Het aandeel steeg 4,3% na publicatie van de resultaten.

Aegon

Aegon heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 206 miljoen euro door koersdalingen van beleggingen. Analisten vreesden een veel hoger verlies door de sterke stijging van de rente. Het operationeel resultaat daalde van 443 miljoen naar 429 miljoen euro. Analisten gingen echter uit van een stijging tot 456 miljoen euro. De solvabiliteit daalde licht van 214% naar 212%. Ook hier werd gerekend op een lichte stijging tot 216%. Het aandeel verloor ruim 1% na de cijfers.

Alfen

Alfen (laadpalen en energieopslagsystemen) zag de omzet in het derde kwartaal ruimschoots verdubbelen naar 123 miljoen euro. De operationele winst kwam uit op 24,5 miljoen euro tegen 9,7 miljoen een jaar eerder. Wel daalde de brutomarge van 36,9% naar 34,8%. Alfen handhaafde de outlook voor het hele jaar. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel verloor bijna 15%.

ArcelorMittal

ArcelorMittal heeft de omzet en winst in het derde kwartaal zien teruglopen. De omzet daalde met 6% tot 19,0 miljard dollar. De operationele winst halveerde tot 2,66 miljard dollar, analisten hadden een nog grotere daling voorzien tot 2,34 miljard dollar. Het aandeel steeg 2% na de cijfers.

ASML

ASML heeft de groeidoelen naar boven bijgesteld. In 2025 verwacht ASML een omzet van 30 tot 40 miljard euro met een brutomarge van circa 55%. In 2030 moet dit oplopen tot 44 tot 60 miljard euro en circa 58% marge. Eerder ging ASML uit van een omzet van 24 tot 30 miljard euro voor 2025. Beleggers reageerden enthousiast op de groeivooruitzichten, het aandeel won maar liefst 9,7%.

Vopak

Olie- en gasopslagbedrijf Vopak heeft in het derde kwartaal veel beter gepresteerd dan verwacht. De winst kwam 12% hoger uit dan verwacht en tevens verhoogde Vopak de outlook voor heel 2022. Het aandeel steeg bijna 18% na bekendmaking van de resultaten.

Internationaal bedrijfsnieuws

Disney

Disney heeft in het laatste kwartaal van het boekjaar een recordomzet behaald, maar de winst viel tegen. De omzet steeg met 8,7% tot 20,15 miljard dollar. Analisten rekenden echter op 21,1 miljard omzet. De winst per aandeel daalde van 37 cent naar 30 cent. De consensus lag op 56 cent winst per aandeel. Wel is streamingdienst Disney+ inmiddels Netflix voorbijgestreefd in het aantal abonnees. De winstgevendheid had hier wel onder te lijden, omdat Disney veel geld uitgeeft om nieuwe abonnees aan te sluiten en zo te concurreren met Netflix. Het aandeel verloor maar liefst 13% na de cijfers.

Adidas

Adidas heeft de omzet- en winstverwachting voor 2022 verlaagd. De nettowinst wordt nu ingeschat op circa 250 miljoen euro, de helft van wat Adidas eerder verwachtte. In het derde kwartaal daalde de omzet met 4% tot 6,4 miljard euro, mede door de exit uit Rusland. De operationele marge daalde bijna 3 procentpunt tot 8,8%. De winst per aandeel kwam uit op € 0,34 tegen een verwachting van € 1,40. In 2023 verwacht Adidas dat de winst weer zal opveren. Ondanks de matige cijfers steeg het aandeel 3,7%. Een week eerder was het aandeel Adidas al ruim 20% toen bekend werd gemaakt dat de CEO van Puma de overstap maakt naar Adidas. Vrijdag 11 november stond het aandeel ruim 44% hoger dan het slot op donderdag 3 november.

Bayer

Bayer heeft in het derde kwartaal 5,7% meer omzet geboekt. De nettowinst kwam conform verwachting 7,6% hoger uit op 546 miljoen euro. Het aandeel daalde 5% na de cijfers.

Meta Platforms

Meta Platforms (Facebook) gaat circa 13% van het personeel ontslaan. Meer dan 11.000 werknemers zullen het bedrijf hierdoor verlaten. Meta had fors geïnvesteerd tijdens de coronapandemie, maar de omzetgroei bleek niet blijvend.

Tesla

Elon Musk heeft voor bijna 4 miljard dollar aan aandelen Tesla verkocht, op de overname van Twitter voor een bedrag van 44 miljard dollar gedeeltelijk te financieren. Dit jaar verkocht Musk circa 19,5 miljoen aandelen goed voor 19 miljard dollar aan aandelen Tesla. Musk houdt nog een belang van 14% in Tesla.

Renault

Renault wil zijn activiteiten op het vlak van elektrische voertuigen volgend jaar naar de beurs in Parijs brengen. De EV-tak, genaamd Ampere, zou volgends Renault circa 10 miljard euro waard zijn.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De inflatiecijfers veroorzaakten een heuse rally op de beurzen afgelopen week. De aandelenmarkt kon deze meevaller goed gebruiken. Het zou mooi zijn als de piek in de prijsstijging nu eindelijk bereikt blijkt. Beleggers kunnen die onzekerheid dan achter zich laten. Maar met één meevallend cijfer is het daar wellicht nog te vroeg voor. De inflatiecijfers uit de VS zorgden in ieder geval voor licht aan het eind van de tunnel. Deze week rapporteren het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de inflatiecijfers over oktober. Verder publiceert de eurozone de groeicijfers over het derde kwartaal. Het cijferseizoen is grotendeels achter de rug, al zijn er nog diverse bedrijven die de aankomende week de resultaten over de afgelopen drie maanden bekendmaken, zoals Siemens, Nvidia, Walmart en zes bedrijven uit onze topselectie: NN group, Acciona, Sage Group, Target, Palo Alto en Cisco systems.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 14 - 18 november


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen