Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Markupdate DBAC 2022-11-19

Wat bewoog de markten in de week van 14 tot 18 november


Gemixt beeld in relatief rustige week

De koersuitslagen bleven afgelopen week redelijk beperkt, waarbij opviel dat Europese aandelen duidelijk beter presteerden dan die in Noord Amerika. De Europese indices stegen 1% tot 1,5%, terwijl de Amerikaanse indices juist 1% tot 1,5% verloren. In Europa daalde de 10-jaarsrente met zo’n 13 basispunten; de rente in de VS bleef stabiel. Tevens werden verschillende bedrijfscijfers in Europa goed ontvangen. De inflatie in Europa kwam toch weer hoger uit dan een maand eerder, terwijl de producentenprijzen in Amerika minder hard stegen dan verwacht. Uit de gepubliceerde resultaten over het derde kwartaal kwam naar voren dat de winstgroei (gemiddeld +2,2%) achterbleef bij de omzetgroei (+10,8%). Bedrijven waren blijkbaar niet in staat alle kostenverhogingen door te berekenen aan de klant. De president van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, verwacht dat de Europese Centrale Bank na een renteverhoging in december dichtbij een neutraal renteniveau komt. Op dat moment wordt de economische groei niet meer gestimuleerd, maar ook nog niet afgeremd. De kans is groot dat het tempo van renteverhogingen daarna daalt. Hoe snel en in hoeverre renteverhogingen ervoor zorgen dat de inflatie daalt naar de gewenste 2% is volgens Knot nog onduidelijk en wordt per ECB-bijeenkomst bepaald.

Op het gebied van energieprijzen was het beeld eveneens gemengd. De olieprijs daalde met bijna 9%, terwijl de Europese gasprijs opliep met maar liefst 18% nadat deze wekenlang gedaald was. De dollar bleef vrijwel onveranderd.

Groeiverwachtingen S&P 500 bedrijven

Voor het huidige kwartaal wordt een daling van de winst verwacht van 2,1%, echter daarna zien analisten de winstgevendheid weer aantrekken. Zoals blijkt uit de onderstaande tabel, met vooruitzichten van Refinitiv en Factset, wordt vanaf de tweede jaarhelft in 2023 weer aanzienlijke winstgroei verwacht. Een kritische noot hierbij is dat het slechts gaat om voorspellingen. Het geeft de belegger in ieder geval hoop op mooie beurstijden.


Duurzaam topic

BMW heeft na de eerste contracten met Europese leveranciers nu overeenkomsten gesloten voor de levering van CO2-gereduceerd staal in de VS en China. Staal is één van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot in de toeleveringsketen van BMW. Ongeveer 20% van de CO2-uitstoot van een volledig elektrische auto is toe te schrijven aan staal, na batterijcellen en aluminium. Staal is cruciaal voor de autofabricage en zal waarschijnlijk niet minder belangrijk worden in de toekomst. Daarom reorganiseert BMW hun staalinkoop ingrijpend en wil vanaf 2026 hun wereldwijde productie voor meer dan een derde bevoorraden met staal met CO2-reductie. Dit zal de CO2-voetafdruk van BMW’s toeleveringsketen met 900.000 ton per jaar verminderen en tegelijkertijd de transformatie in de staalindustrie stimuleren.

Klimaatakkoord Sharm-el-Sheikh

Afgelopen zondag werd met anderhalve dag vertraging toch een akkoord bereikt op de klimaatconferentie in Egypte. Het belangrijkste punt is de oprichting van een wereldwijd schadefonds om de gevolgen van de klimaatverandering voor kwetsbare landen te vergoeden. Toch overheerste teleurstelling over het gebrek aan klimaatambitie. Veel landen wilden hun klimaatdoelen niet verder aanscherpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Van concrete vooruitgang inzake de uitstoot van broeikasgassen is geen sprake. De overeenkomst van de vorige klimaatconferentie in Glasgow werd op sommige punten zelfs wat afgezwakt.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt daalde licht afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index verloor 0,7%, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 1,2% daalde. De S&P index noteert in 2022 daarmee 18,2% in de min. In euro’s blijft het jaarverlies beperkt tot 8,4%. De volatiliteit liep licht op in de Verenigde Staten, van 22,5% naar 23,1%.

AEX Index

De AEX index noteerde 1,4% hoger afgelopen week, waarbij de dagelijkse koersfluctuaties redelijk beperkt bleven. Prosus was het best presterende aandeel afgelopen week, met een koersstijging van 7,1%, gevolgd door ASML dat 3,6% steeg en Unilever( +3,4%). De slechtst presterende aandelen afgelopen week waren Just Eat Takeaway dat 8,0% verloor, Unibail Rodamco (-7,1%) en Universal Music Groep (-5,3%). Afgelopen week eindigden 11 van de 25 aandelen in de AEX Index in de plus. Doordat met name de zwaarwegende aandelen stegen, klom de index naar een slotstand van 712,55 punten.

Europese indices

Ook de andere Europese aandelenindices wonnen terrein. De EuroStoxx 50 index steeg net als de Duitse DAX index 1,5%. De Engelse FTSE index noteerde 0,9% hoger. De volatiliteit bleef stabiel op 20,9%. Daarmee ligt de beweeglijkheidsgraadmeter 2 procentpunt lager dan die in de VS.

TOPSELECTIE

Vier bedrijven in de topselectie publiceerden afgelopen week hun kwartaalcijfers. Drie van de vier bedrijven presteerden beter dan verwacht, de resultaten van retailer Target vielen echter tegen. NN Group en Acciona kwamen met een tradingupdate. In beide gevallen werd teleurgesteld gereageerd.

Acciona

Het Spaanse energie/bouwbedrijf handhaafde de vooruitzichten voor het boekjaar 2022: een solide tweecijferige groei van de operationele winst, ondanks lagere inkomsten van de energieactiviteiten door ingestelde gasplafond. Als gevolg van hogere investeringen zal de schuld aan het eind van het jaar naar verwachting stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Het aandeel verloor 2,5% na de update.

Cisco Systems

Cisco heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2023 beter gepresteerd dan verwacht en boekte een nettowinst van 2,67 miljard dollar. De omzet nam toe met 6% naar 13,63 miljard dollar. Analisten rekenden op 13,32 miljard omzet. De winst per aandeel steeg met 5% naar $ 0,86 tegen een verwachting van $ 0,83. Cisco verhoogde de omzetverwachting voor het hele boekjaar. Het aandeel steeg 5,8% na de cijfers.

NN Group

NN Group heeft zoals verwacht de doelstelling voor de jaarlijkse kapitaalaanwas verhoogd naar 1,8 miljard euro in 2025. Eerder was de doelstelling 1,5 miljard euro. NN Group houdt vast aan zijn doelstelling om een progressief dividend uit te keren en daarnaast een jaarlijkse aandeleninkoop van minimaal 250 miljoen euro. Analisten rekenden echter op meer dividend en hogere aandeleninkopen. Verder gaf NN Group aan dat het op koers ligt om de financiële doelen voor 2023 sneller te behalen dan de eerdere planning. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel verloor 4%.

Palo Alto

Cybersecuritybedrijf Palo Alto heeft in het eerste kwartaal van gebroken boekjaar beter gepresteerd dan verwacht. De omzet nam toe met 25% tot 1,56 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 83 cent, een stijging van 51% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder en ruim boven de analistenverwachting van 68 cent. Tevens verhoogde Palo Alto de outlook voor het hele boekjaar. De koers van het aandeel steeg 7% na de cijfers.

Sage Group

De Britse softwareleverancier heeft in de tweede helft van het gebroken boekjaar de omzet zien stijgen met 11% tot 1,01 miljard pond. Over het hele boekjaar 2022 nam de omzet toe met 6% tot 1,92 miljard pond. De operationele jaarwinst kwam uit 377 miljoen pond. De winst per aandeel steeg met 8% naar 25,74 pence, in lijn met de verwachtingen. Verder was Sage positief over het boekjaar 2023, zowel qua omzet als qua marge. Het aandeel steeg ruim 7% na publicatie van de resultaten.

Target

Retailer Target heeft wederom teleurstellende resultaten laten zien in het afgelopen kwartaal. De omzet steeg nog wel 3,5% naar 26,52 miljard dollar, nipt boven de analistenverwachting. Echter de nettowinst halveerde tot 712 miljoen dollar of $ 1,54 per aandeel. Analisten rekenden op $ 2,16 winst per aandeel. Target ziet dat de hoge inflatie de verkopen duidelijk negatief beïnvloed en kostenverhogend werkt. De brutomarge daalde daardoor van 29% naar 25,8%. Voor het belangrijke vierde kwartaal verwacht Target nu een lichte omzetdaling, terwijl analisten rekenden op een groei van 3%. Het aandeel verloor 13% na de cijfers.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De producentenprijzen in de VS zijn in oktober lager uitgekomen dan verwacht. De stijging op maandbasis kwam uit op 0,2%, verwacht was een toename van 0,4% Op jaarbasis was sprake van een stijging van de producentenprijzen van 8%. De detailhandelsverkopen stegen sterker dan verwacht. Op maandbasis kwamen de verkopen1,3% hoger uit, verwacht was een stijging van 1%. Op jaarbasis was er in oktober sprake van een stijging van 8,3%.

Eurozone

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in oktober met 10,6% gestegen, 0,1% lager dan de eerste raming. De kerninflatie kwam uit op 5%, in september was dit 4,8%. De economische groei in de eurozone kwam volgens verwachting uit op 0,2% op kwartaalbasis. Op jaarbasis groeide de economie in de eurozone het afgelopen kwartaal met 2,1%.

Nederland

De economie is in het derde kwartaal gekrompen met 0,2% in vergelijking met het tweede kwartaal. Verwacht was een 0-groei. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 groeide de economie in Nederland 3,1%. Het aantal werklozen daalde in oktober naar 365.000, dat is 3,7% van de beroepsbevolking.

Duitsland

Het economische sentiment is in Duitsland in november meer dan verwacht verbeterd.

Azië

In China zijn de detailhandelsverkopen onverwacht gedaald in oktober. De verkopen daalden met 0,5% op jaarbasis, er werd gerekend op 0,7% groei. De werkloosheid in China bleef constant op 5,5%.

De Japanse economie is in het derde kwartaal met 0,3% op kwartaalbasis gekrompen, er werd gerekend op 0,3% groei. Op jaarbasis was er zelfs sprake van 1,2% krimp, ook hier werd groei voorspeld. De Japanse inflatie is in oktober gestegen naar 3,7%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

ASML overweegt overnames te doen om aan de sterke vraag naar halfgeleiders te kunnen voldoen. ASML verwacht de omzet in 2030 te kunnen verdriedubbelen tot 60 miljard euro.

Prosus /Just Eat Takeaway

De aandeelhouders van Just Eat Takeaway zijn akkoord gegaan met de voorgenomen verkoop van het belang in iFood aan Prosus. Deze verkoop werd in augustus aangekondigd. Het belang van 33% in iFood wordt voor een bedrag van maximaal 1,8 miljard euro verkocht.

Internationaal bedrijfsnieuws

Nvidia

Nvidia heeft het afgelopen kwartaal minder omzet en winst behaald. De omzet daalde met 17% naar 5,9 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 680 miljoen dollar. De winst per aandeel halveerde tot $ 0,58, verwacht werd $ 0,70 winst per aandeel. Het aandeel verloor 1,5% na de cijfers.

Walmart

Supermarktketen Walmart zag de omzet in het afgelopen kwartaal stijgen met 8,7% naar 153 miljard dollar. Analisten rekenden op 148 miljard omzet. Walmart rapporteerde een nettoverlies van 1,8 miljard dollar als gevolg van een schikking gerelateerd aan pijnstillingsmedicijnen ten bedrage van 3,3 miljard dollar. Zonder deze eenmalige post bedroeg de winst per aandeel $ 1,50 tegen een verwachting van $ 1,32. Verder verhoogde Walmart de omzetverwachting voor het boekjaar 2023. Het aandeel steeg 6,5% na bekendmaking van de resultaten.

Siemens

Siemens heeft in het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 2,7 miljard euro tegen 1,2 miljard een jaar eerder. De omzet steeg met 18% aan tot 20,6 miljard euro. Voor het komende jaar verwacht Siemens een vergelijkbare omzetgroei te realiseren. Het aandeel steeg 1,9% na de cijfers.

Home Depot

Doe-het-zelf bedrijf Home Depot zag in het derde kwartaal de omzet met 5,6% stijgen. De winst steeg van 4,1 naar 4,33 miljard dollar. Het aandeel steeg 1,6% na de cijfers.

General Motors

General Motors heeft de outlook voor het boekjaar verhoogd en verwacht dat de elektrische voertuigentak binnen een paar jaar winstgevend is. GM wil in 2025 1 miljoen elektrische auto’s produceren.

Micron Technology

Micron Technology gaat de productie van zijn microchips met 20% verlagen om te voorkomen dat de voorraden te groot worden.

Conclusie en Weekvooruitzicht

De aandelenmarkten zijn de afgelopen weken behoorlijk opgelopen, met name de Europese indices zijn fors herstel na de dip aan het einde van het derde kwartaal. De EuroStoxx 50 index noteert sindsdien bijna 20% hoger, terwijl de stijging van de toonaangevende Amerikaanse S&P 500 index beperkt bleef tot ruim 10%. Het jaarrendement van beide indices gerekend in euro’s ontloopt elkaar met respectievelijk 8,7% negatief en 8,4% negatief weinig. Overigens heeft de dollar het juist de laatste weken weer lastiger.

Deze week worden nog slechts enkele kwartaalcijfers gepubliceerd en ook op macro-economisch vlak is het nieuws beperkt. De Fed publiceert de notulen van de laatste beleidsvergadering en in Duitsland wordt de IFO Index, dat het ondernemersvertrouwen weergeeft, bekendgemaakt. De beurzen in de Verenigde Staten zijn donderdag gesloten en vrijdag slechts beperkt open in verband met Thanksgiving. Er wordt derhalve weinig vuurwerk verwacht aankomende week.


BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 21 - 25 november


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen