Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-11-26

Wat bewoog de markten in de week van 21 tot 25 november


Positieve stemming aandelenmarkt in rustige week

De bewegingen afgelopen week bleven zoals verwacht beperkt, maar het sentiment bleef positief. In Europa en in de VS stegen de indices en daalde de volatiliteit. Het nieuws was beperkt zowel op bedrijfsniveau als macro-economisch. In Amerika laten de eerste Black Friday verkoopcijfers een lichte stijging zien in vergelijking met vorig jaar. De grootste winkelomzetten moeten echter nog komen. Uit de notulen van de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank bleek dat enkele bestuursleden de voorkeur hadden om de rente met 50 basispunten te verhogen in plaats van de doorgevoerde 0,75% verhoging. De verwachting is dat in Europa en in de VS halverwege december de rente wordt verhoogd. Maar dit keer in beide gevallen met 50 basispunten, waardoor het tempo van de renteverhogingen daalt. In het eerste kwartaal  van volgend jaar worden de laatste renteverhogingen verwacht. Daarna zijn de rentestanden voldoende om te zorgen dat de inflatie daalt naar de gewenste 2%. Vanuit Duitsland kwam afgelopen week het bemoedigende bericht dat de producentenprijzen op maandbasis voor het eerst in twee jaar waren gedaald. Verder daalde de olieprijs afgelopen week verder na berichten over een hoger dan verwacht prijsplafond voor Russische olie. De Europese Unie stelt een marge voor tussen de 65 en 70 dollar per vat olie. Dat ligt boven de productiekosten van Rusland en heeft daarom naar verwachting minimale gevolgen voor de handel. Overigens steeg de gasprijs in Nederland met 7,7% naar bijna 125 euro per megawattuur. De euro won weer licht terrein op de dollar.

Duurzaam topic

Waste Management (WM)  en Dow Chemicals kondigden een nieuwe samenwerking aan om de recycling van moeilijk te recyclen plastic folies te verbeteren door consumenten in staat te stellen deze rechtstreeks te recyclen. Het initiatief is gestart met een proef van 3.500 huishoudens die  plastic folie zoals broodzakjes en huishoudfolie rechtstreeks kunnen recyclen. Wanneer het programma op volle capaciteit draait, verwacht WM jaarlijks meer dan 120.000 ton plastic folie van stortplaatsen te weren. Tot 2025 investeert WM 800 miljoen dollar in de verbetering van de recyclinginfrastructuur. De samenwerking is onderdeel van de doorlopende zoektocht van WM en Dow naar een uitgebreider recyclingsysteem in heel Amerika. Dat moet in 2030 3 miljoen ton circulaire en hernieuwbare oplossingen opleveren.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt beleefde een rustige week, waarin de koersen opliepen. De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,5%. Technologiebeurs Nasdaq won 0,7%. Door de beperkte beweging daalde de volatiliteit van 23,1% naar 20,5%, het laagste niveau sinds half augustus tijdens de zomerrally.

AEX Index

De AEX index won net als de S&P 500 index 1,5% afgelopen week en sloot de week af op 722,93 punten. Ook In Amsterdam bleven de dagelijkse koersfluctuaties deze week beperkt. Universal Music Group was het best presterende aandeel, met een koersstijging van 8,1%, gevolgd door Signify (+6,2%) en IMCD (+5,4%). De grootste verliezer was afgelopen week NN Group dat 3,1%. Ook Adyen (-1,8%) en DSM (-1,7%) behoorden tot de achterblijvers. Afgelopen week eindigden 18 van de 25 aandelen in de AEX Index in de plus.

Europese indices

De overige Europese aandelenindices stegen afgelopen week eveneens, zij het in mindere mate dan de AEX. De EuroStoxx 50 index steeg 1,0%, De Duitse DAX index won 0,8%. De Engelse FTSE index steeg afgelopen week 1,4% en noteert ruim 1% in de plus voor 2022. De Engelse beurs presteert daarmee veel beter dan de overige Westerse aandelenindices. Ook in Europa daalde de volatiliteit, tot net onder de 20%. De laatste keer dat de beweeglijkheidsindicator onder de 20% noteerde was halverwege januari dit jaar.

TOPSELECTIE

HP inc

HP heeft in het afgelopen kwartaal de omzet flink zien teruglopen. De omzet daalde met 11% naar 14,8 miljard dollar. Analisten rekenden op 14,63 miljard dollar omzet. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $ 0,85, nipt boven de analistenverwachting maar wel lager dan de $ 0,94 winst per aandeel in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over het hele gebroken boekjaar 2022 zag HP de omzet dalen met 1% tot 62,98 miljard dollar. De netto jaarwinst kwam uit op 3,2 miljard dollar of $ 3,05 per aandeel. Voor het aankomend jaar verwacht HP tussen de $ 3,20 en $ 3,60 winst per aandeel. Daarnaast gaat het bedrijf 10% van zijn personeel, zo’n 4.000 man, ontslaan. Het bedrijf ziet dat vervangingsaankopen worden uitgesteld. Beleggers reageerden positief op de cijfers en de aangekondigde kostenbesparingen, het aandeel steeg 1,8%.

IMCD

IMCD neemt het Indiase Parkash DyeChem over, een distributeur van speciale chemicaliën voor bouw- en drukinkt. Het bedrijf boekte vorig boekjaar een omzet van circa 30 miljoen euro. Financiële details werden niet vermeld.

Deutsche Post

De Duitse vakbond eist een loonsverhoging van 15% voor de circa 160.000 werknemers bij Deutsche Post vanwege de stijgende inflatie en het financiële succes van het bedrijf. Op 6 januari beginnen de loononderhandelingen.

Merck & Co

Merck neemt voor een bedrag van 1,35 miljard dollar Imago BioSciences over. Imago is een biofarmaceutisch bedrijf dat nieuwe geneesmiddelen ontwikkelt voor de behandeling van beenmergziekten.

Merck KGaA

Het Duitse Merck wil het onderzoek naar geneesmiddelen versnellen. Het bedrijf ziet mogelijkheden om de productiviteit van onderzoek op het gebied van oncologie, neurologie en immunologie te verbeteren door onder andere meer samenwerking. Het doel is om gemiddeld elk anderhalf jaar een nieuw product of belangrijke nieuwe toepassing voor een bestaand product te introduceren.

Microsoft

Begin dit jaar kondigde Microsoft aan dat het Activision Blizzard zou kopen voor 70 miljard dollar, waarmee het de grootste overname in de geschiedenis van gaming wordt. Na klachten van Sony en de Britse toezichthouder wordt nu beweerd dat de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) overweegt de overname tegen te houden.

Novo Nordisk

Novo Nordisk investeert 5,4 miljard Deense kronen (circa 725 miljoen euro) in de uitbreiding van bestaande klinische productiefaciliteiten en de bouw van een nieuwe fabriek. De investering zal extra capaciteit creëren zodat kwordt voldaan aan de toekomstige vraag naar de  medicijnen van het bedrijf.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De inkoopmanagersindex in november daalde van 48,2 naar 46,3, de laagste stand in drie maanden. Een score onder de 50 wijst op economische krimp. Het consumentenvertrouwen in de VS daalde minder hard dan verwacht.

Eurozone

De inkoopmanagersindex in de eurozone is in november gestegen van 47,3 naar 47,8. Ook nam het consumentenvertrouwen in de eurozone toe.

Nederland

Ook in Nederland steeg het consumentenvertrouwen na het dieptepunt in oktober. In september stegen de investeringen met 4,4% op jaarbasis. De huizenprijzen zijn in oktober met een half procent gedaald ten opzichte van een maand eerder, de koopwoningen waren in oktober 7,8% duurder dan een jaar eerder ondanks de daling op maandbasis.

Duitsland

De Duitse economie is in het derde kwartaal harder gegroeid dan eerder gemeld. Het bruto binnenlands product steeg met 0,4% op kwartaalbasis en 1,3% op jaarbasis. De producentenprijzen zijn in oktober voor het eerst in meer dan twee jaar gedaald. Op maandbasis was er sprake van een prijsdaling van 4,2%. Vergeleken met een jaar eerder lagen de producentenprijzen nog wel 34,5% hoger. Verder verbeterde het ondernemersklimaat in november in Duitsland.

Nederlands bedrijfsnieuws

DSM

De fusie tussen DSM en het Zwitserse Firmenich is goedgekeurd door de AFM. Aandeelhouders kunnen tot 23 januari hun aandelen DSM aanbieden, zodat deze 1 op 1 kunnen worden omgezet in aandelen DSM-Firmenich. Aandeelhouders van DSM krijgen een belang van 65,5% in DSM-Firmenich.

Philips

Philips heeft nieuwe problemen bij de vervanging van beademingsapparaten. Sinds juni 2021 is Philips bezig om 5,5 miljoen slaapapneu- en beademingsapparaten te vervangen of te repareren. Philips heeft echter opnieuw klachten ontvangen van bepaalde apparaten die reeds zijn vervangen. Het reparatieproces van deze apparaten is inmiddels stopgezet en wordt onderzocht.

Prosus

Prosus heeft in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2023 de groepsomzet met 9% zien stijgen tot 16,5 miljard dollar. De groepswinst daalde met 37% tot 1,4 miljard dollar als gevolg van een lagere bijdrage van Tencent en investeringen in uitbreidingen van e-commerce. Prosus wil binnen 2 jaar winstgevend zijn met de e-commerce portefeuille. Het aandeel steeg 2% na de cijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

Zoom Video Communications

Zoom heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde de winstprognoses voor het hele boekjaar. De omzet nam toe met 5% in lijn met de verwachtingen. De winst per aandeel daalde met 4% tot $ 1,07, analisten rekenden op $ 0,83. De afgegeven outlook viel tegen bij beleggers, het aandeel verloor bijna 4% en is inmiddels zo’n 85% gedaald ten opzichte van de top die werd bereikt gedurende de coronapandemie.

Best Buy

De Amerikaanse retailer in consumentenelektronica heeft ondanks een omzetdaling beter gepresteerd dan verwacht. Best Buy verhoogde de outlook voor het hele jaar, nadat deze eerder tweemaal was verlaagd. De omzet daalde met 11% naar 10,6 miljard dollar, de nettowinst daalde van 499 miljoen naar 277 miljoen dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,38 tegen een verwachting van $ 1,03. Het aandeel steeg bijna 13% na publicatie van de resultaten.

Deere

De Amerikaanse landbouwmachinefabrikant Deere heeft veel beter gepresteerd dan verwacht en is ook positief over het aankomend jaar. De omzet van Deere steeg het afgelopen kwartaal met 37% naar 15,5 miljard dollar, de winst steeg met 75% naar 2,2 miljard dollar. Het aandeel steeg ruim 5% na de cijfers.

Home Depot

Doe-het-zelf bedrijf Home Depot zag in het derde kwartaal de omzet met 5,6% stijgen. De winst steeg van 4,1 naar 4,33 miljard dollar. Het aandeel steeg 1,6% na de cijfers.

Remi Cointreau

Remi Countreau heeft 21% meer omzet geboekt en de nettowinst met 67% zien stijgen naar 224 miljoen euro. De Franse producent en distributeur van sterke drank verwacht dat de groei zal afzwakken, het aandeel steeg 1% na de cijfers.

Apple

Aandelen Manchester United noteerden 8% hoger na geruchten dat Apple interesse heeft om de Engelse voetbalclub over te nemen. Apple daalde overigens ruim 2% na problemen bij zijn grootste iPhone-fabriek in China. Afgelopen week demonstreerden honderden medewerkers tegen slechte werkomstandigheden en geschonden beloftes over bonussen.

Tesla

Tesla moet ongeveer 80.000 auto’s terugroepen in China vanwege problemen met de software en veiligheidsgordels. Daarnaast dringt de Amerikaanse toezichthouder aan op een terugroepactie van honderdduizenden auto’s. Het aandeel verloor slechts 0,3%.

Weekconclusie en vooruitzicht

Zoals verwacht bleven de aandelenmarkten in de week van Thanksgiving dicht bij huis. De aandelenmarkten hielden het positieve sentiment van de laatste weken vast. Zowel de S&P 500 als de AEX zijn in het vierde kwartaal tot nu toe meer dan 12% gestegen, hoewel de jaarrendementen voor beide indices nog steeds flink negatief scoren. Aankomende week publiceren Duitsland en de eurozone inflatiecijfers over november. Hieruit zal blijken of de inflatiepiek in Europa inmiddels is bereikt of, en dat is voor de aandelenmarkten niet te hopen, dat de inflatie nog steeds verder oploopt. Deze inflatiecijfers zijn van het grootste belang voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank over twee weken. Daarnaast wordt het belangrijke banenrapport aanstaande vrijdag in de Verenigde Staten gepubliceerd. Deze indicatoren bepalen deze week voornamelijk het sentiment op de aandelenmarkten.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 28 november - 2 december


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen