Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-12-03

Wat bewoog de markten in de week van 28 november tot 2 december


Aandelenkoersen stijgen verder

De consumentenprijzen in de diverse Europese landen en de eurozone waren in november nog steeds hoog, maar de inflatie daalde wel ten opzichte van oktober. Zowel in de eurozone als Duitsland kwam de inflatie uit op 10%, in Nederland daalde de inflatie naar 11,2%. Dit zijn nog steeds ongekende cijfers, maar de piek lijkt nu eindelijk bereikt. In Amerika is de daling een maand eerder ingezet. Het gevolg hiervan was dat de 10-jaarsrentestanden verder daalden. In de VS noteert deze momenteel rond de 3,5% na een piek van 4,25% een maand eerder. De 10-jaarsrente in Nederland daalde naar 2,1%. De aandelenmarkten reageerden hier uiteraard positief op. De markt kreeg tevens een boost nadat Fed-voorzitter Powell liet doorschemeren dat de rente in december met “slechts” een half procent zal worden verhoogd. Echter de oververhitte arbeidsmarkt in de VS moet nog wel afkoelen om de inflatiedoelstelling van 2% te kunnen bereiken. Uit het maandelijkse banenrapport bleek een grotere toename van het aantal banen dan verwacht. Ook de loongroei lag boven de 5%, ruim 2% boven de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank. De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal met 2,9% na een krimp van 0,6% een kwartaal eerder. De euro won wederom terrein op de dollar en bereikte de hoogste stand sinds eind juni. De energieprijzen stegen de afgelopen week. De olieprijs steeg ruim 2%, terwijl de Nederlandse gasprijs maar liefst 9% hoger noteerde. Al met al was het sentiment op de aandelenmarkten de afgelopen week wederom positief, zowel in Europa als in Amerika.

Duurzaam topic

Rolls-Royce en EasyJet hebben met succes voor het eerst succesvol getest met een vliegtuigmotor aangedreven op waterstof. De grondtest werd uitgevoerd met een Rolls-Royce vliegtuigmotor en een voorraad groene waterstof, afkomstig van wind- en getijdenenergie. Met de test werd het potentieel van waterstof aangetoond voor de aandrijving van vliegtuigen vanaf het midden van de jaren 2030. De luchtvaartindustrie is verantwoordelijk voor 2 tot 3% van de mondiale broeikasgasemissies en dat cijfer kan de komende decennia sterk stijgen als geen actie wordt ondernomen. Er worden dan ook verschillende initiatieven op het gebied van elektrische en op waterstof gebaseerde motoren ontplooid om het klimaateffect van de sector aan te pakken.  Deze succesvolle test is een enorme stap voorwaarts op het pad naar netto nul uitstoot in 2050.

Amerikaanse indices

Op de Amerikaanse aandelenmarkt bleef de stemming afgelopen week positief. De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,1,%. Gesteund door de dalende rente konden de technologiebedrijven genoteerd aan de Nasdaq 2% bijschrijven. Ook deze week daalde de volatiliteit. De VIX beweeglijkheidsindex daalde bijna 1,5% naar 19,06%, de laagste stand sinds begin dit jaar.

AEX Index

De AEX index hield net als vorige week gelijke tred met de S&P 500 index en eindigde derhalve ook 1,1% in de plus. De AEX sloot vrijdag op een stand van 731,04 punten, vrijwel gelijk aan de hoogste stand die tijdens de zomerrally in augustus werd bereikt. Het best presterende aandeel was afgelopen week ASM International met een koersstijging van 7,8%, gevolgd door Prosus (+7,1%) en Just Eat Takeaway (+7,0%). De grootste verliezers afgelopen week waren Unibail-Rodamco-Westfield (-2,7%), AkzoNobel (-2,6%)  en ING (-1,9%). Net als vorige week eindigden 18 van de 25 aandelen in de AEX Index in de plus.

Europese indices

De overige Europese aandelenindices presteerden minder goed dan de AEX.  De EuroStoxx 50 index steeg 0,4%, de Duitse DAX index daalde zelfs met 0.1%. De Engelse FTSE index presteerde beter dan de Europese indices op het vasteland en kon 0,9% bijschrijven.  Ook in Europa daalde de volatiliteit verder tot 19,3%, het laagste niveau sinds begin januari dit jaar.

TOPSELECTIE

Netapp

Netapp heeft in het tweede kwartaal van hun gebroken boekjaar 2022/2023 meer winst geboekt dan verwacht, maar de winst- en omzetverwachting voor het lopende kwartaal vielen beide tegen. De nettowinst kwam uit op 750 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 15,6% naar $ 1,48. Analisten gingen uit van $ 1,33 winst per aandeel. De omzet nam toe met 5,7% naar 1,66 miljard dollar, in lijn met de verwachtingen. Netapp verwacht voor het hele boekjaar een winststijging van circa 2% te realiseren. Het aandeel verloor 5,8% door de voorzichtige outlook.

Acciona

Acciona gaat een haventunnel in Sydney ontwerpen en bouwen. Het contract wordt geschat op 2,8 miljard euro. Dochter Acciona Energia gaat een windpark ter waarde van 1,3 mijard euro bouwen in Australië, waarmee het de opwekkingscapaciteit verdubbelt. Hierdoor kan Acciona jaarlijks 1,4 miljoen huizen voorzien van schone energie.

BMW

BMW heeft geïnvesteerd in Jetti Resources, dat technologie heeft om meer koper te winnen en metaal te produceren met een lage koolstofuitstoot. De technologie van Jetti vermindert de CO2-uitstoot met circa 40%. BMW wil met de investering grondstoftekorten voorkomen wanneer de vraag naar elektrische voertuigen stijgt.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer heeft de verkoop van zijn Franse en Spaanse activiteiten op het gebied van juridische informatie afgerond. Deze deal werd in december vorig jaar aangekondigd en leverde 120 miljoen euro op.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

In november kwamen er 263.000 banen bij in de Verenigde Staten, beduidend meer dan de 200.000 banen waar de markt op rekende. De werkloosheid bleef gelijk op 3,7%. Het gemiddelde uurloon steeg op jaarbasis met 5,1% tegen een verwachting van 4,7%. De kerninflatie kwam in oktober uit op 5,0% ten opzichte van 5,2% een maand eerder. De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 2,9% gegroeid; de eerste raming kwam uit op 2,6% groei. In het tweede kwartaal was sprake van een krimp van 0,6%.

Eurozone

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in november met 10,0% gestegen, na een stijging van 10,6% in oktober. De kerninflatie, zonder energie en voeding, bedroeg 5,0%, net als in oktober.

De werkloosheid in de Eurozone is in oktober licht gedaald tot 6,5%, tegen 6,6% een maand eerder. De producentenprijzen zijn op maandbasis gedaald met 2,9%. Vergeleken met een jaar eerder lagen de prijzen echter 30,8% hoger.

Nederland

De Nederlandse inflatie gemeten volgens Europese richtlijnen is in november gedaald en uitgekomen op 11,2%. In oktober was nog sprake van 16,8% inflatie. De Nederlandse detailhandel heeft in oktober 4,2% meer omgezet, maar wel bij dalende volumes.

Duitsland

De consumentenprijzen in Duitsland zijn in november minder hard gestegen dan verwacht. De inflatie kwam uit op 10,0%, in oktober stegen de prijzen met 10,4% op jaarbasis. Ten opzichte van een maand eerder daalden de prijzen met 0,5%, verwacht was dat de inflatie ongewijzigd zou blijven. De werkloosheid nam licht toe in Duitsland met 17.000, wat neerkomt op 5,6%.

Azië

De Chinese industrie is in november licht gekrompen.

In Japan bleef de werkloosheid onveranderd op 2,6% en de detailhandelsverkopen stegen 4,3% win oktober. Dit was iets minder sterk dan verwacht.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASMI

ASM International verwacht dat de impact van nieuwe Amerikaanse exportbeperkingen naar China minder negatief uitpakt dan eerder ingeschat en verhoogt daarom de outlook voor het vierde kwartaal. ASMI rekende eind oktober nog op een negatieve impact van 40% op de omzet in China, maar verwacht nu dat dit uitkomt op 15 tot 25%. Daardoor verwacht ASMI nu een omzet van 630 tot 660 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2022. Eerder ging het bedrijf nog uit van 600 tot 630 miljoen euro aan omzet.

 DSM

DSM heeft een begin gemaakt met de bouw van een faciliteit in Schotland voor de productie van voedingsadditieven met methaan-reducerende bestanddelen voor herkauwers. DSM maakte geen financiële details bekend.

Heineken

Heineken heeft op de beleggersdag een reeks sterke strategische ideeën gepresenteerd en herhaalde de doelstellingen. De markt vreesde dat deze zouden worden verlaagd. Heineken heeft zijn Japanse joint venture Heineken Kirin beëindigt en heeft zelf alle aandelen gekocht. De activiteiten gaan verder als Heineken Japan, volgens Heineken wordt het bedrijf daarmee effectiever om te groeien in de Japanse markt.

Shell

Shell neemt voor een bedrag van 1,9 miljard euro het Deense Nature Energy Biogas over. Het biogas wordt gewonnen uit landbouwafval, maar ook van afval van huishoudens en industrie. Met de overname krijgt Shell de grootste producent van hernieuwbare energie in Europa in handen. Nature Energy heeft 14 fabrieken.

Unilever

Unilever en het Franse L'Oreal willen de populaire shampoomaker Kristin Ess Hair inlijven. Het bedrijf heeft een omzet van 250 miljoen dollar. Hoeveel  met een eventuele overname van Kristin Ess Hair gemoeid zou zijn, is niet bekend.

Internationaal bedrijfsnieuws

Salesforce

De aanbieder van bedrijfssoftware presteerde beter dan verwacht. De omzet steeg conform verwachting met 14% naar 7,8 miljard. De winst per aandeel steeg met 10%. Analisten rekenden op een winstdaling. Het aandeel daalde echter 8%, nadat bekend werd gemaakt dat de Co-CEO Bret Taylor, die verantwoordelijk is voor de operationele zaken bij het bedrijf, onverwachts opstapt. Mark Benioff wordt daardoor weer alleen verantwoordelijk.

Kroger

De Amerikaanse retailer zag de omzet stijgen met 7,3% naar 34,3 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 398 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 13% naar 88 cent, verwacht was 82 cent winst per aandeel. Tevens verhoogde Kroger de outlook voor het hele jaar. Ondanks de sterke cijfers verloor het aandeel 1,5%.

Nestlé

Nestlé heeft de outlook voor heel 2022 verhoogd en verwacht nu een autonome omzetgroei van 8 tot 8,5% met een marge van 17%. Nestlé heeft in de eerste negen maanden van dit jaar 9,2% omzetgroei gerealiseerd, de autonome groei bedroeg 8,5%. Het bedrijf koopt in de periode 2022 tot en met 2024 in totaal voor 20 miljard Zwitserse frank aan eigen aandelen in. Het aandeel daalde 2% na de cijfers.

Disney

Disney gaat meer de nadruk leggen op winstgevendheid van zijn streamingsdienst Disney+ en minder op de groei van het aantal abonnees. Deze strategische verschuiving werd al sinds begin dit jaar door beleggers van Disney gevraagd. Het aandeel steeg dan ook 3% na de bekendmaking.

Meta Platforms (Facebook)

De Ierse privacywaakhond heeft Meta een boete gegeven van 265 miljoen euro vanwege het onvoldoende beveiligen van telefoonnummers en andere informatie van zijn gebruikers. Het is de derde keer dat Ierland Meta en dochterbedrijven Whatsapp en Instagram een boete geeft in de afgelopen 15 maanden. Inmiddels lopen de boetes op tot meer dan 900 miljoen dollar.

Weekconclusie en vooruitzicht

Het macro-economische nieuws liet een divers beeld zien afgelopen week. De inflatie in Europa lijkt eindelijk over zijn top heen en Fed-voorzitter Powell zag voldoende aanleiding om de rente minder snel te verhogen. Echter het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag jl. werd gepubliceerd toonde nog steeds krapte op de arbeidsmarkt en sterke loongroei.

Aankomende week lijkt wederom een rustige week te worden, met beperkt macro-economisch nieuws en een vrijwel lege bedrijfsagenda. Het duurt nog tot halverwege december wanneer de centrale banken van Amerika en de eurozone hun laatste rentebesluit van dit jaar nemen. De kans is groot dat beleggers daarom deze week een afwachtende houding aannemen, waarschijnlijk blijven de koersuitslagen beperkt.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 5 - 9 december


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen