Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-12-10

Wat bewoog de markten in de week van 5 tot 9 december


Aandelenmarkten dalen in afwachting van rentebesluiten

Afgelopen week bleef de marktfocus liggen op de aankomende rentebesluiten van de Fed en de ECB. Het sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport zorgde voor twijfel over het tempo waarmee de Amerikaanse centrale bank verder zal verhogen. De arbeidsmarkt in de VS is nog niet afgekoeld, waardoor het optimisme over de renteontwikkeling afnam. Uiteindelijk is het niveau waar de rente op uitkomt belangrijker dan hoe snel dit niveau wordt bereikt. Door de krappe arbeidsmarkt en de nog steeds goed presterende bedrijven groeit de angst dat het renteniveau in de VS boven de 5% zal uitkomen. Dat is momenteel het renteplafond waar veel analisten op hopen.

Door de opkomende angst beleefden met name de aandelenbeurzen in de VS een mindere week. In Europa bleven de verliezen beperkt. De economie in de eurozone groeide in het derde kwartaal met 0,3% op kwartaalbasis en 2,3% op jaarbasis, waarmee de eerste ramingen werden overtroffen. Door de Europese olieboycot en het prijsplafond op Russische olie daalde de olieprijs met maar liefst 11% afgelopen week naar het laagste niveau van 2022. De Europese gasprijzen liepen na de forse stijging in de voorgaande week verder op, zij het gematigd met 2,5%. De dollar bleef vrijwel onveranderd afgelopen week.

Duurzaam topic

Afgelopen week had het Gelderse Lochem een wereldprimeur. Voor het eerst worden twaalf woningen verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet. Bij deze pilot onderzoekt Alliander of waterstof een goed alternatief is voor aardgas voor het verwarmen van woningen. In het klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland geen aardgas meer gebruiken. Waterstof is één van de alternatieven voor aardgas om woningen en gebouwen te verwarmen. Vooral bij woningen die moeilijk zijn te isoleren en waarvoor elektrische warmtepompen geen oplossing bieden. Duurzame gassen, waaronder waterstof, zijn hard nodig om onze energievoorziening te verduurzamen. De pilot in Lochem duur drie jaar.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt had het moeilijk afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index daalde 3,4%, technologiebeurs Nasdaq verloor 3,6%. Door de dalende markt en het rentebesluit van de Fed aankomende woensdag steeg de volatiliteit met bijna 4 procentpunt naar 22,8%.

AEX Index

De AEX index hield de schade beperkt afgelopen week. De index verloor 0,9% en sloot de week af op 724,17 punten. Het best presterende aandeel  was Prosus, dat 4,3% steeg, gevolgd door Unibail-Rodamco-Westfield (+2,3%) en IMCD (+2,2%). De grootste verliezers afgelopen week waren Philips, dat 6,6% daalde, Just Eat Takeaway (-5,9%) en Adyen (-5,0%). Slechts 7 van de 25 aandelen in de AEX wonnen afgelopen week terrein.

Europese indices

De grote Europese aandelenindices presteerden vergelijkbaar met de Amsterdamse beurs. De EuroStoxx50 index verloor 0,9% afgelopen week, de Duitse DAX en de Engelse FTSE-index daalden beide met 1,1%.  De volatiliteitsstijging bleef in Europa beperkt. DE V-Stoxx index steeg 2 procentpunten naar 21,4%.

TOPSELECTIE

Ahold Delhaize

Bol.com, onderdeel van Ahold Delhaize, wil de komende drie jaar 225 miljoen euro besparen en schrapt 300 banen, circa 10% van het personeelsbestand. Volgens het FD is de groei bij Bol.com stilgevallen, ook voor volgend jaar wordt geen groei verwacht. Eerder had Ahold Delhaize nog het plan om Bol.com naar de beurs te brengen. Dat plan werd door de verslechterde omstandigheden uitgesteld.

AmerisourceBergen

Grootaandeelhouder Walgreens Boots verkoopt voor 1 miljard dollar aandelen AmerisourceBergen, hierdoor daalt hun belang tot onder de 20%. Zelf koopt AmerisourceBergen hiervan voor 200 miljoen dollar eigen aandelen in.

Borgwarner

Borgwarner gaat zijn brandstofsystemen en aftermarket-segmenten afsplitsen in een aparte beursgenoteerde onderneming met de naam NewCo. De voorgenomen splitsing ondersteunt de optimalisatie van de verbrandingsportefeuille en de bevordering van de elektrificatie van Borgwarner, terwijl NewCo de groeimogelijkheden op het gebied van alternatieve brandstoffen, zoals waterstof en de aftermarket kan benutten. Daarnaast heeft Borgwarner het Zwitserse Drivetek overgenomen, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van vermogenselektronica en elektrische machines, systeemengineering en besturingssoftware voor de auto- en transportindustrie, de luchtvaart, industrie en energiesector. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Microsoft

De Federal Trade Commission wil de overname van Activision Blizzard door Microsoft tegenhouden. De datum voor de hoorzitting zal in augustus 2023 zijn. Activision ging in januari akkoord met de overname voor 69 miljard dollar en staat nog steeds achter de overname. De deal zou de concurrentie in de game-industrie schaden. Inmiddels heeft Microsoft met Nintendo afgesproken dat de komende 10 jaar het populaire computerspel Call of Duty beschikbaar wordt op de spelconsoles van Nintendo. Voor de Playstation van Sony wil Microsoft een vergelijkbare overeenkomst sluiten, maar is nog geen deal bereikt.

Vertex Pharmaceuticals

Vertex en Entrada Therapeutics gaan een samenwerking aan gericht op het ontdekken en ontwikkelen van medicijnen voor de ernstige ziekte DM1, een progressieve ziekte waarvoor momenteel nog geen behandelingen beschikbaar zijn. Entrada ontvangt een vooruitbetaling van 224 miljoen dollar en ontvangt in totaal 485 miljoen dollar indien bepaalde mijlpalen worden bereikt. Beide aandelen stegen na de bekendmaking van de samenwerking.

Waste Management

Waste Management heeft een nieuw aandeleninkoopprogramma aangekondigd ter waarde van 1,5 miljard dollar. Tevens verhoogt het bedrijf het kwartaaldividend van $ 0,65 naar $ 0,70, waardoor het jaarlijks uitgekeerde dividend uitkomt op $ 2,80 per aandeel.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De producentenprijzen in de VS zijn in november iets harder gestegen dan verwacht. Op maandbasis was er sprake een prijsstijging van 0,3%, waar 0,2% werd verwacht. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen met 7,4% tegen een verwachting van 7,2%. In oktober bedroeg de stijging nog 8,1%.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het derde kwartaal op jaarbasis gegroeid met 2,3%, de eerste raming was 2,1% groei. Op kwartaalbasis was er sprake van 0,3% groei.

Nederland

De consumentenprijzen, gemeten door het CBS, zijn in november veel minder hard gestegen dan een maand eerder. De inflatie kwam uit op 9,9%, na een inflatie van 14,3% in oktober. De Nederlandse industriële productie steeg in oktober met 3,3% op jaarbasis, het laagste groeicijfer in anderhalf jaar.

Azië

De Chinese inflatie is in november verder gedaald naar 1,6%, na een stand van 2,1% in oktober en 2,8% in september. De producentenprijzen in China daalden in november op jaarbasis met 1,3%.

De Japanse economie is in het derde kwartaal gekrompen met 0,8% op jaarbasis. De eerste meting wees op een krimp van 1,2%. Op kwartaalbasis bedroeg de krimp 0,2%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ArcelorMittal

Staalfabrikant ArcelorMittal neemt Riwald Recycling over, een Nederlandse verwerker van oud ijzer. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

ASML/ASMI

Nederland overweegt strengere exportregels voor chiptechnologie naar China. De nieuwe maatregelen worden wellicht genomen op voorspraak van de Verenigde Staten, dat de export van hoogwaardige chiptechnologie naar China wil voorkomen.

ING

ING wil groeien in Duitsland en overweegt dat te doen door lokale banken over te nemen. Kleinere banken hebben moeite om te overleven omdat ze moeten investeren in cybersecurity en digitalisering. De lokale banken zouden volgens ING makkelijk te integreren zijn.

Prosus

Prosus stelde op zijn beleggersdag dat het de winstgevendheid wil verbeteren. Daarnaast wil het bedrijf verder groeien en lange termijn waarde blijven creëren voor aandeelhouders. Prosus verkoopt de Russische marktplaats Avito en overweegt om aandelen Meituan te verkopen. De opbrengsten van de desinvesteringen worden gebruikt voor verdere groei en waarde creatie. Prosus blijft kijken naar gerichte overnames.

Unilever

Unilever heeft de outlook voor 2022 herhaald en rekent op een operationele marge van 16%. In 2023 en 2024 verwacht Unilever stijgende marges door hogere prijzen en kostenbesparingen. Volgens Bloomberg kijkt Unilever naar de eventuele verkoop van de Amerikaanse ijsmerken ter waarde van zo’n 3 miljard dollar.

Internationaal bedrijfsnieuws

Broadcom

De Amerikaanse chip- en softwareproducent heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet groeide met 20% naar 8,9 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 3,4 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 34% naar $ 10,45. Analisten rekenden op $ 10,28 winst per aandeel. Het aandeel noteerde 3% hoger na de cijfers.

Campbell Soup

De maker van soepen en sauzen zag de omzet het afgelopen kwartaal met 15% toenemen naar 2,58 miljard dollar. De winst steeg met 14,6%. Tevens werd de outlook voor het lopende boekjaar verhoogd. Het aandeel won 1,6% na de cijfers.

TSMC

TSMC gaat een tweede chipfabriek openen in Arizona in de Verenigde Staten. Met de investering zou 28 miljard dollar gemoeid zijn. Het is één van de grootste investeringen van een buitenlands bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis. De twee fabrieken kunnen samen voldoende chips produceren om aan de jaarlijkse vraag in de VS te voldoen.

Weekconclusie en vooruitzicht

De afgelopen week stond eigenlijk al in het teken van de belangrijke rentebesluiten en toelichtingen die daarop worden gegeven door de Amerikaanse, Europese en Britse centrale banken. De macro-economische data bleken sterker dan verwacht, waardoor de angst voor meer renteverhogingen weer toenam. Het gevolg hiervan was lagere koersen afgelopen week.

Aankomende dinsdag, de dag voor het rentebesluit van de Fed, wordt het inflatiecijfer in Amerika bekendgemaakt. Dit cijfer zal zeker van invloed zijn op het te nemen rentebesluit. De verwachting is dat de inflatie net als een maand eerder iets lager uitkomt in de VS. Wat betreft de rente wordt vrijwel unaniem verwacht dat deze in de VS wordt verhoogd met 50 basispunten tot 4,5%. De toelichting van voorzitter Powell over de verwachte renteontwikkelingen voor het komende jaar zal daarom grotendeels de richting van de aandelenmarkten bepalen. Donderdag is de verwachting dat de Europese en Britse centrale banken beide de rente eveneens met 50 basispunten zullen verhogen naar respectievelijk 2,5% en 3,5%. Ook hier zal de visie van de centrale banken over de rente in 2023 bepalend zijn voor het sentiment op de aandelenmarkten. Krijgen we nog een eindejaarsrally of dooft het moeilijke beursjaar 2022 als een nachtkaars uit? De centrale bankiers geven deze week het antwoord.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 12 - 16 december


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen