Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2022-12-17

Wat bewoog de markten in de week van 12 tot 16 december


Koersen dalen na renteverhogingen

Afgelopen week werden de rentes in de VS, de Eurozone, Zwitserland en Groot Brittannië allemaal verhoogd met 50 basispunten. Dit was in alle gevallen ook verwacht. Echter zowel de Amerikaanse centrale bank als de ECB liet in hun toelichting merken dat het einde van de renteverhogingen nog niet in zicht is. De centrale bankiers zijn vastbesloten de rente te verhogen totdat er vertrouwen is dat de inflatie op de weg terug is naar de 2% . In Amerika werd de rente verhoogd tot 4,5%, de renteprognose voor 2023 werd omhoog bijgesteld van 4,6% naar 5,1% en voor 2024 van 3,9% naar 4,1%. De inflatieprojecties in de VS werden licht naar boven bijgesteld. De Fed verwacht een economische groei van 0,5% voor zowel dit jaar als volgend jaar. Voor 2024 wordt een groei van de Amerikaanse economie van 1,6% voorzien.

In Europa ligt het renteniveau nu op 2%, hetgeen aanzienlijk lager is dan in de VS. Voorzitter Lagarde meldde dan ook dat er nog zeker enkele verhogingen van 50 basispunten zullen volgen. De inflatie is nog veel te hoog is en zal naar verwachting te lang boven de doelstelling van 2% blijven bij het huidige renteniveau. De aandelenmarkten hadden de renteverhogingen verwacht, echter het ‘hawkish’ commentaar van de centrale bankiers zorgde voor forse koersdalingen. De inflatie lijkt over het hoogtepunt, maar er is meer nodig om deze weer naar de 2% te krijgen.

Overigens waarschuwde de Europese centrale bank voor een mogelijke krimp van de economie van het eurogebied in het huidige en volgende kwartaal, maar volgens de projecties van de bank zal een recessie relatief kort en mild zijn. De economie groeit volgens de ECB met 3,4% in 2022, met 0,5% in 2023, met 1,9% in 2024 en 1,8% in 2025.

De euro werd ook afgelopen week weer iets sterker ten opzichte van de dollar. De gasprijs in Europa daalde ondanks het koude weer met 17%. De olieprijs steeg daarentegen met 3,9%. Na alle renteverhogingen steeg de 10-jaarsrente in Europa met circa 26 basispunten, in de Verenigde Staten daalde de lange rente echter met 9 basispunten.

Duurzaam topic

Producent van bier en sterke drank Diageo heeft een partnerschap aangekondigd met glasfabrikant Encirc voor de bouw van een oven op waterstof voor de allereerste productie van glazen flessen zonder uitstoot. Diageo, bekend van Smirnoff, Johnnie Walker, Guinness en Baileys, wil in 2030 jaarlijks 200 miljoen flessen produceren. De oven zal naar verwachting de totale koolstofuitstoot met 90% verminderen door het gebruik van zowel groene elektriciteit als koolstofarme waterstof. De oven moet in 2027 operationeel zijn en wordt door Diageo gezien als een belangrijke stap in de doelstelling om met netto nul CO2 te produceren in 2030.

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt liep aan het begin van de week nog flink op, maar het rentebesluit van de centrale bank zorgde ervoor dat de week in mineur werd afgesloten. De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,1%, technologiebeurs Nasdaq verloor 2,8%. Ondanks de volatiele handelsweek daalde de volatiliteit in de VS licht naar 22,6%. Het meeste nieuws is nu achter de rug en de markt maakt zich op voor de feestdagen.

AEX Index

De AEX index verloor 3,3% afgelopen week. De toelichtingen op de renteverhogingen zorgden voor bezorgdheid bij beleggers. De index sloot de week af op exact 700 punten, een daling van 24 punten. Alle 25 aandelen in de index eindigden in de min. Randstad (-0.5%), NN Group (-0.5%) en ING Groep (-0,8%) hielden de schade nog enigszins beperkt. De slechts presterende aandelen afgelopen week waren ArcelorMittal (-7,3%), Just Eat Takeaway (-7,3%) en BESI (-6,9%).

Europese indices

Ook de grote Europese aandelenindices verloren allemaal terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 index verloor 3,5%, de Duitse Dax index daalde 3,3%  en de Engelse FTSE-index hield de schade enigszins beperkt met een daling van 1,9%. Ook in Europa daalde de volatiliteit fractioneel naar een niveau van 21,3%.

TOPSELECTIE

Ahold Delhaize

Supermarktketen Jan Linders bouwt zijn winkels om naar Albert Heijn-winkels en wordt franchisenemer van Albert Heijn. Het overgrote deel van de 63 Jan Linders-supermarkten wordt franchiseonderneming, voor een aantal winkels wordt een nieuwe eigenaar gezocht. Tevens neemt Albert Heijn het distributiecentrum van Jan Linders over.

Microsoft

Microsoft neemt een belang van 4% in LSE (London Stock Exchange). LSE zal minstens 2,8 miljard dollar spenderen bij Microsoft aan cloudverbruik.

Assurant

Assurant heeft zich ten doel gesteld de uitstoot van broeikasgassen met 40% te reduceren voor 2030.

Henry Schein

De Amerikaanse distributeur van gezondheidszorgproducten en -diensten gaat een strategische samenwerking aan met Biotech Dental Group. Financiële details werden niet bekendgemaakt, wel verwacht Henry Schein dat de transactie licht negatief zal zijn voor de winst per aandeel in 2023.Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De consumentenprijzen in de VS zijn in november minder hard gestegen dan verwacht. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,1% na een plus van 0,4% in oktober. De verwachting lag op een stijging van 0,3%. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 7,1% tegen 7,7% een maand eerder. De kerninflatie, zonder voeding en energie, kwam uit op 6%. De detailhandelsverkopen daalden in november sterker dan voorzien. Op maandbasis kwamen de verkopen 0,6% lager uit, waar een daling van 0,3% werd verwacht. Op jaarbasis was er sprake van een toename van 6,5%.

Eurozone

Het definitieve inflatiecijfer in de eurozone kwam 0,1% hoger uit dan eerder gemeld. De inflatie bedroeg 10,1% over november; in oktober was dit nog 10,6%. De kerninflatie kwam uit op 5%, net als in oktober. Zowel het vertrouwen in de dienstensector als de industrie laten in december een kleine verbetering zien.

Nederland

In Nederland is het aantal werklozen in november licht gedaald tot 364.000, dat is 3,6% van de beroepsbevolking. Gemiddeld over de afgelopen 3 maanden nam het aantal werklozen met 5.000 per maand af.

Azië

In China zijn de detailhandelsverkopen in november stevig gedaald. De verkopen daalden met 5,9% op jaarbasis, economen rekenden op een daling van 3,3%. De Chinese industriële productie steeg met 2,2% op jaarbasis, verwacht was een stijging van 3,7%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Adyen

Adyen lanceert zijn unified commerce-oplossing in Japan. Hiermee kunnen bedrijven met één systeem zowel online- als offline betalingen verrichten. Adyen ziet ‘enorme groeikansen’ voor bedrijven in Japan die één geïntegreerde betaaloplossing kunnen bieden aan klanten.

ASML

De Verenigde Staten willen dat ASML meer doet om de Chinese chipindustrie af te knellen. Topman Peter Wennink vindt echter dat ASML al genoeg heeft ingeleverd door de nieuwe technologie EUV niet naar China te exporteren. Volgens de CEO hebben Amerikaanse bedrijven er profijt van dat ASML geen EUV aan China mag leveren.

Just Eat Takeaway

Just Eat is een samenwerking aangegaan met supermarktketen Co-op voor de levering van de boodschappen in het Verenigd Koninkrijk. Klanten van meer dan 1.000 filialen kunnen hun boodschappen bij Co-op bestellen in de app en op de website van Just Eat, die vervolgens binnen dertig minuten de bestelling bezorgt.

KPN

KPN zal vanaf 2027 meer dan de helft van zijn stroomverbruik afnemen van het windpark Hollandse Kust. Het windpark met 54 windturbines wordt de komende maanden gebouwd en is een joint venture van Shell en Eneco.


Internationaal bedrijfsnieuws

Adobe

Adobe heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en heeft eveneens een positieve outlook afgegeven. De omzet steeg met 10% naar 4,53 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 12,5%. Het aandeel steeg 3% na de cijfers.

Oracle

Ook Oracle presteerde beter dan verwacht. De omzet steeg met 18%, de winst per aandeel bleef gelijk op $ 1,21, de consensus lag echter op $ 1,17. Het aandeel steeg aanvankelijk 5% na opening maar sloot de dag na de cijfers onveranderd af.

Moderna

Het aandeel Moderna boekte een koerswinst van 20% nadat bekend werd dat een aangepast Moderna-vaccin effectief bleek bij de behandeling van huidkanker.

Eli Lilly

De Amerikaanse farmaceut Eli Lilly heeft voor 2023 een tegenvallende winstverwachting afgegeven. Het bedrijf rekent op $ 8,20 winst per aandeel, de markt ging uit van $ 9,16. Het aandeel verloor 2,5% na de update.

Lufthansa

Deutsche Lufthansa heeft de winstverwachting voor 2022 verhoogd vanwege de aantrekkende vraag naar vliegreizen. Het bedrijf verwacht een operationele winst van circa 1,5 miljard euro tegen een eerdere verwachting van meer dan 1 miljard euro. Het aandeel steeg bijna 4%.


Weekconclusie en vooruitzicht

Ondanks dat de renteverhogingen conform verwachting waren, daalden de aandelenmarkten fors afgelopen week. Vooral de opwaartse bijstelling van de renteprognoses voor 2023 bezorgden beleggers rentevrees. Zowel de Fed als ECB gaf aan dat de rente verder omhoog moet om de inflatie omlaag te krijgen. De markten blijven voorzichtig over de vooruitzichten van de economie. Gevreesd wordt dat hogere financieringskosten de komende maanden de bedrijfswinsten zullen drukken.

De aankomende week is zowel het bedrijfsnieuws als de macro-economische agenda beperkt. In de VS publiceren Nike, Fedex en Micron Technology hun kwartaalresultaten. Verder komt Japan met het rentebesluit. De verwachting is dat deze 0,1% negatief zal blijven. Ook worden de definitieve economische groeicijfers over het derde kwartaal in de VS en Nederland bekendgemaakt. De impact hiervan is waarschijnlijk gering. De aandelenmarkten maken zich op voor de laatste twee weken van het jaar, waarin de meeste boeken inmiddels gesloten zijn. Wellicht dat de markt na de afstraffing van de afgelopen dagen zich weer enigszins kan herstellen in de rustige periode richting het jaareinde.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 19 - 23 december


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen