Wat beweegt de markten: 2022-01-24

Wat heeft de markt afgelopen week bewogen? (17-21 januari 2022)

Is de beurscorrectie reden tot zorg?

Door de stijgende rente en de oplopende inflatie verloren de aandelenbeurzen de eerste drie weken van het jaar flink terrein. In Europa valt de schade nog enigszins mee. De AEX index verloor dit jaar 4,3%, maar staat al wel bijna 8% onder de recordstand van november. De Eurostoxx50 verloor in 2022 2,5%. Amerikaanse aandelen en dan met name de technologie-aandelen en groeiaandelen hebben het dit jaar zwaar te verduren. De Nasdaq verloor in drie weken 11,5%, terwijl de S&P500 index zo'n 7,7% verloor. Beleggers verkochten aandelen vanwege de vrees voor hogere rentes, wanneer centrale banken het stimuleringsprogramma stoppen. Daarnaast zorgde de militaire spanning bij de Oekraïne voor extra onrust.

Dergelijke periodes zijn voor beleggers altijd moeilijke. Echter in 18 van de afgelopen 20 jaren was er minstens één keer een correctie van 10% en in 11 jaren zelfs twee keer. Is dit een moment om goedkoper in te stappen of zal de beurs nog verder dalen? De markt timen kan niemand en zowel periodes van koersstijgingen als van koersdalingen lopen vaak langer door dan gedacht.

De economische vooruitzichten zijn echter nog steeds goed. Een recessie wordt niet verwacht. De bedrijfscijfers die tot nu toe zijn gepubliceerd zijn over het algemeen beter dan verwacht, echter beleggers reageren vaak toch teleurgesteld. Positief is verder dat de directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie aangaf dat de Covid-19-pandemie waarschijnlijk in de eindfase is beland en dat daarom de maatregelen los kunnen worden gelaten.

Amerikaanse indices

De S&P 500 index en met name de Nasdaq verloren veel terrein afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 verloor 5,7%, terwijl technologiebeurs Nasdaq zelf 7,5% daalde. De volatility graadmeter, de VIX-Index, steeg afgelopen week sterk door de dalende aandelenkoersen. De VIX steeg van rond de 20% naar bijna 30%, hetgeen aangeeft dat handelaren verwachten dat de beweeglijkheid voorlopig aanhoudt.

AEX Index

De AEX Index had het ook moeilijk afgelopen week en verloor 2,5%.  Desondanks waren er toch nog 3 fondsen die de week positief afsloten. Adyen was het best presterende aandeel en steeg bijna 4%, gevolgd door RELX (+3%) en KPN (+0,5%). De overige 22 aandelen daalden waarvan ArcelorMittal met 11% de grootste verliezer was, gevolgd door ASMI (-7,9%) en Unilever (-6,9%).

AMX Index

DE AMX Index presteerde iets beter dan de AEX, maar verloor toch ook nog 2,2%. Het best presterende aandeel was Galapagos, dat 5,8% steeg, gevolgd door Aalberts Industries (+1,3%) en Corbion (+0,7%). Alfen presteerde het minst goed in de AMX Index met een verlies van 7%. Ook Basic-Fit (-6,4%) en Pharming (-4,4%) verloren veel afgelopen week.

Topselectie DBAandelenClub

De aandelen van de Topselectie konden zich niet onttrekken aan de dalende aandelenmarkten wereldwijd. Slechts 3 van de 40 bedrijven in de Topselectie stegen de afgelopen week. De onderstaande bedrijven van de Topselectie kwamen met nieuws van belang.

+ Microsoft

Microsoft heeft een bod uitgebracht op Activision Blizzard, de maker van computerspellen als Call of Duty. Microsoft betaalt 68,7 miljard dollar of $ 95,00 per aandeel in contanten. Activision Blizzard heeft het bod geaccepteerd. Microsoft gaat er vanuit dat de overname direct bijdraagt aan de aangepaste winst per aandeel. De verwachting is dat de deal voor het eind van het jaar wordt afgerond.

+ Deutsche Post

Deutsche Post, het moederbedrijf van DHL, verwacht dat de vrachtkosten dit jaar op een hoog niveau zullen blijven en adviseert klanten om contracten met langere looptijd af te sluiten om zich in te dekken tegen toekomstige prijsstijgingen. Het vrachtonderdeel DHL verwacht dat de hoge tarieven de winst in 2022 blijven opstuwen.

+ Johnson Controls International

Johnson Controls heeft de overname afgerond van FogHorn, een toonaangevende ontwikkelaar van Artificial Intelligence software voor industriële en commerciële Internet of Things oplossingen. De financiële voorwaarden van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

+ IHS Markit

IHS Markit heeft in het vierde kwartaal de winst per aandeel zien stijgen van $ 0,72 naar $ 0,85. Analisten gingen uit van $ 0,83 winst per aandeel. De omzet steeg ruim 6% naar 1,18 miljard dollar. De overname door S&P Global van IHS Markit is inmiddels goedgekeurd door zowel de Verenigde Staten als Europa en zal binnenkort worden afgerond.

Macro Economisch nieuws

Eurozone

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in december verder gestegen. De inflatie kwam uit op 5,0%, conform verwachting. In november was dit 4,9%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, bedroeg in december 2,6% op jaarbasis, gelijk aan de verwachting en de inflatie in november.

Verenigde Staten

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is afgelopen week sterk gestegen met 55.000 tot 286.000. Economen hadden gerekend op 225.000 nieuwe aanvragen. Het aantal in aanbouw genomen woningen en het aantal bouwvergunningen in december zijn beide onverwachts gestegen. Het aantal verkochte woningen is in december wel gedaald in de VS. De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week licht gestegen. Het was de eerste stijging sinds eind november 2021. Er was een lichte daling van de olievoorraden voorzien. Verder zijn de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie in december verder gestegen. Deze conjunctuurindicator geeft de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weer.

Nederland

De Nederlandse werkloosheid is in december licht gestegen naar 3,8% van de beroepsbevolking. In november was dit nog 3,7%. Overigens is dit op basis van een nieuwe EU- meetmethode bepaald. De investeringen stegen in november met 1,9% op jaarbasis. Ten opzichte van 2019 lagen de investeringen ruim 1% lager. Nederlandse consumenten hebben in november 8,7% meer uitgegeven dan in november 2020. In vergelijking met november 2019 besteedden consumenten 1,6% meer. Het consumentenvertrouwen is ook in januari iets lager. Consumenten waren negatiever over zowel de economie als over hun financiële situatie.

Duitsland

De producentenprijzen in Duitsland zijn in december hard gestegen. Op maandbasis lag het prijsniveau 5% hoger, waar een stijging van 0,8% was verwacht. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen met maar liefst 24,2%. Economen gingen uit van 19,4%.

Azië

De Chinese economie is in 2021 met 8,1% gegroeid. In 2020 groeide de Chinese economie als gevolg van de corona pandemie slechts met 2,2%. In het vierde kwartaal groeide de Chinese economie met 4,0%. In het derde kwartaal was er sprake van 4,9% groei. De Chinese export steeg afgelopen jaar naar een recordniveau. De Chinese centrale bank heeft de rente voor de tweede maand op rij verlaagd om de Chinese economie te ondersteunen. De Chinese economie vertraagt door meer coronabesmettingen en strengere regelgeving. Het standaardtarief is verlaagd naar 3,7% van 3,8%. De vijfjarige rente ging van 4,65% naar 4,6%.

De Bank of Japan heeft de rente ongewijzigd gelaten op -0,1%. De bank heeft in zijn kwartaaloutlook de inflatieverwachting verhoogd naar 1,1%. Daarnaast  werd de economische  groei voor het lopende jaar verlaagd naar 2,8%, waar eerder een groei van 3,4% was voorzien. Voor het volgend jaar voorziet de Bank of Japan een groei van 3,8%. Ook in Japan wordt het obligatie opkoopprogramma vanaf april gereduceerd tot het niveau van voor de uitbraak van de coronapandemie. De inflatie in Japan is in december verder gestegen. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen in december met 0,8%, in november was dit 0,6%. De Japanse centrale bank heeft nog altijd een inflatie van 2% als doelstelling.

Nederlands bedrijfsnieuws

- Unilever

Unilever heeft eind 2020 een bod van 50 miljard Britse pond uitgebracht op de consumententak van GlaxoSmithKline en Pfizer. Dit bod werd te laag bevonden en daardoor afgewezen. Unilever is daarna in gesprek geweest met banken over aanvullende financiering om een hoger bod te kunnen doen. Unilever besloot vervolgens om toch geen hoger bod uit te brengen. Het bedrijf egt een strikte financiële discipline na te streven in zijn overnames om meer waarde voor aandeelhouders te kunnen creëren. Unilever blijft nu bij het standpunt om de prestaties van de bestaande portefeuille op te voeren, onder andere via een reorganisatie en door in te zetten op categorieën die een hogere groei realiseren. Het aandeel verloor zo'n 5% door alle perikelen.

- ASML

ASML heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug en is positief gestemd over 2022. ASML behaalde in de laatste 3 maanden van 2021 een omzet van 5,0 miljard euro met een brutomarge van 54,2%. Dit leverde een nettowinst op van 1,8 miljard euro, ofwel  een winst van € 4,39 per aandeel. De analistenconsensus lag op een winst per aandeel van € 3,71. ASML verwacht een omzetgroei van 20% in 2022 te realiseren en dat de groei in 2023 doorzet. Tevens werd bekend dat ASML en Intel hun samenwerking gaan versterken. Intel plaatste een eerste order voor het Twinscan Exe-5200 systeem van ASML, een hoogvolume EUV-systeem waarmee Intel in 2025 wil beginnen te produceren. Ondanks de sterke resultaten verloor het aandeel ruim 2% na de cijfers.

+ Shell

Shell en Scottish Power gaan samen grootschalige drijvende windparken ontwikkelen in het Verenigd Koninkrijk. De twee bedrijven kunnen hiermee zo'n 6 miljoen huizen in Schotland voorzien van duurzame elektriciteit.

+ Aegon

De Europese Commissie vermoedt dat het veto van Hongarije tegen de verkoop van de Hongaarse activiteiten van Aegon aan Vienna Insurance Group (VIG) onwettig is. Hongarije torpedeerde de transactie op 6 april 2021. Volgens Bloomberg zouden de zakenpartners van de Hongaarse premier Orban interesse hebben in de Hongaarse activiteiten van Aegon. De Europese Commissie gaf op 12 augustus 2021 toestemming voor een bredere transactie van Aegon, dat zijn verzekerings-, pensioen en vermogensbeheerbedrijven in Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije voor 830 miljoen euro verkocht aan VIG.. Afhankelijk van hoe Hongarije reageert kan de EU het land opdragen om het veto in te trekken.

Internationaal bedrijfsnieuws

+ Bank of America

Bank of America heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg 10%, zoals verwacht. De winst steeg met 28% naar 7,01 miljard dollar. Per aandeel kwam de winst uit op $ 0,82, waar analisten uitgingen van $ 0,76. De jaarwinst van Bank of America kwam uit op 32 miljard dollar, tegenover 18 miljard in 2020. Dit was een recordwinst. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na publicatie van de cijfers.

+ Morgan Stanley

Morgan Stanley heeft iets beter gepresteerd dan verwacht het afgelopen kwartaal. De omzet steeg als verwacht met ruim 6% naar 14,4 miljard dollar. De winst per aandeel steeg 11% naar $ 2,01, de analistenconsensus lag op $ 1,94 per aandeel. De jaarwinst van Morgan Stanley kwam uit op 15 miljard dollar, 4 miljard meer dan in 2020. Het aandeel steeg ruim 1% na de cijfers.

- Goldman Sachs

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft teleurstellend gepresteerd in het afgelopen kwartaal. De omzet steeg 7,5% naar 12,6 miljard dollar. Dit was beter dan verwacht, echter de winst daalde ruim 10% naar 3,9 miljard dollar of $ 10,81 per aandeel. Analisten rekenden op een winst per aandeel van $ 11,77. Het aandeel daalde bijna 7% na bekendmaking van de cijfers.

+ Procter & Gamble

Procter & Gamble heeft in het afgelopen kwartaal iets meer winst geboekt dan verwacht en verhoogde de outlook voor het hele jaar. De winst per aandeel steeg met 13% naar $ 1,66, waar analisten uitgingen van $ 1,65. De omzet steeg met 6% naar 21 miljard dollar. De markt rekende op een omzet van 20,3 miljard dollar. Het aandeel steeg ruim 3%.

+ Alcoa

Alcoa heeft in heel 2021 een recordwinst geboekt, mede dankzij hogere prijzen voor aluminium en alumina. De jaarwinst kwam uit op 1,3 miljard dollar tegen een verlies van 215 miljoen dollar een jaar eerder. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van 2,4 miljard naar 3,3 miljard dollar. Het aandeel steeg 2% na de cijfers.

- PPG

PPG Industries, de concurrent van AkzoNobel, heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 11% naar een record van 4,2 miljard dollar. Analisten rekenden op 4,04 miljard dollar omzet. De nettowinst daalde licht van 272 miljoen dollar vorig jaar naar 267 miljoen dollar dit kwartaal. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,26. Analisten gingen uit van $ 1,18. Het aandeel noteerde 2% lager in de nabeurshandel.

- Netflix

De abonneegroei van Netflix in het vierde kwartaal was conform verwachting 8,3 miljoen. Ook de omzet steeg conform verwachting met 16% naar 7,7 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,33, de analistenconsensus lag op $ 0,83. De outlook die Netflix voor het huidige kwartaal gaf viel echter tegen. Netflix rekent op 2,5 miljoen nieuwe abonnees, analisten rekenden op 5,8 miljoen. In de nabeurs-handel verloor het aandeel ruim 15%.

- Alphabet (Google)

Alphabet gaat in cassatie tegen de boete van 2,7 miljard dollar die de Europese Unie het bedrijf in 2017 oplegde vanwege het schenden van de mededingingsregels. In november verloor Google het hoger beroep in deze kwestie.

+ Intel

Intel gaat meer dan 20 miljard dollar investeren in de bouw van twee halfgeleiderfabrieken in Amerika. Het bedrijf wil daarmee de chipproductie flink opvoeren.

Week Conclusie en Vooruitzicht

Zien we een spoedig herstel in de aandelenmarkten of blijft de malaise aanhouden? Dat het vertrouwen van beleggers momenteel op een laag pitje staat is duidelijk. De start van het jaar is ronduit slecht te noemen. De bedrijfscijfers worden momenteel vaak teleurstellend ontvangen en de verwachting van renteverhogingen drukten de afgelopen weken op het sentiment.

Aanstaande woensdag komt de Amerikaanse centrale bank weer bijeen. Het nieuwe rentebesluit en vooral de bijbehorende commentaren zijn voor beleggers van belang. De verwachting is dat de Fed in maart de rente met 25 basispunten zal verhogen en dat er voor heel 2022 een viertal renteverhogingen zullen worden doorgevoerd. In maart zou ook het obligatie-opkoopprogramma afgerond moeten zijn. Wellicht dat de Fed meer laat weten over de toekomstige afbouw van het opgekochte schuldpapier. Donderdag staat het groeicijfer van de Amerikaanse economie gepland.

Of de aandelenmarkt zich binnenkort zal herstellen hangt derhalve af van de aankomende bedrijfscijfers, het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank en de economische groeivooruitzichten.

Belangrijke onderwerpen volgende week (24 - 28 januari)

Meer info: https://www.investing.com/economic-calendar/

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling.

De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat.

Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen