Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Wat beweegt de markten: 2022-01-31

Wat heeft de markt afgelopen week bewogen? (24-28 januari 2022)

Fed houdt rente ongewijzigd, aandelenmarkten blijven nerveus

De Fed heeft de Amerikaanse belangrijkste rente, zoals verwacht, ongewijzigd gelaten op 0,25%. Wel sprak de centrale bank de intentie uit om halverwege maart de rente te verhogen in een poging de hoge inflatie te bestrijden. Voorzitter Jerome Powell liet weten dat de Fed de middelen heeft om te voorkomen dat de inflatie nog lang op het huidige, hoge niveau blijft. De centrale bank is zich verder bewust van het risico dat hogere lonen een verdere stijging van de inflatie kunnen veroorzaken. Als de inflatieontwikkelingen verslechteren, dan moet de Fed ingrijpen, aldus Powell. Over het terugdringen van de balans zal de Fed tijdens de volgende bijeenkomsten definitieve beslissingen nemen. Wel gaf Powell aan dat de Fed kan besluiten om de balans sneller af te bouwen dan voorheen aangegeven. Over toekomstige verdere renteverhogingen werden geen uitspraken gedaan. Volgens de Fed-voorzitter is er veel ruimte om de rentes te verhogen, zonder de arbeidsmarkt in gevaar te brengen. De markt gaat nog steeds uit van 4 renteverhogingen in de VS dit jaar.  De aandelenmarkten daalden verder na de toelichting op het rentebesluit.

Kwartaalcijfers update

Tot nu toe hebben 33% van de bedrijven in de S&P500 index kwartaalcijfers gerapporteerd. Van deze bedrijven heeft 77% betere winstcijfers gepresteerd dan verwacht. Gemiddelde presteerden deze bedrijven 4% boven de schattingen, wat lager is dan het vijf-jaar gemiddelde van 8,6%. Uitgaande van de feitelijke resultaten en de geschatte resultaten voor bedrijven die nog moeten rapporteren, wordt een winstgroeipercentage van 24,3% verwacht. Met name bedrijven in de technologiesector en financials presteerden beter dan verwacht, terwijl de industriële sector achterbleef bij de verwachtingen. Op basis van omzetgroei presteerde tot nu toe 75% van de S&P500 bedrijven beter dan verwacht het afgelopen kwartaal. De totale inkomsten lagen tot nu toe 2,5% boven de verwachtingen; boven het vijf-jaar gemiddelde van 1,5% ligt.

Tot nu toe hebben slechts 3 AEX bedrijven de kwartaalcijfers gepresenteerd. ASML en Signify presteerden beide fors beter dan verwacht, terwijl de resultaten van Philips tegenvielen.

Amerikaanse indices

Door het sterke herstel vrijdag in Amerika sloten de toonaangevende Amerikaanse indices de week met een winstje af. De S&P500 index steeg 0.8% en technologiebeurs Nasdaq 0,1%. De bewegingsgraadmeter de VIX-Index daalde licht van 29% naar 27,5%. Daarmee ligt de VIX-index nog ruim boven de gemiddelde stand in 2021 van 19,7%. Beleggers zijn er nog niet gerust op dat de rust op de aandelenmarkten al terugkeert.

AEX Index

De AEX-index verloor net als vorige week 2,5%. De aandelenmarkt bleef nerveus en de rentes stegen ook afgelopen week verder. Hierdoor presteerden vooral technologie aandelen slecht. ASMI verloor maar liefst 13,4%, gevolgd door BESI met een daling 12,1%. Ook Just Eat Takeaway (-11,7%) en ArcelorMittal (-11,3%) verloren fors. 8 van de 25 AEX aandelen eindigden in de plus afgelopen week. Het beste presteerde Shell dat door de hogere olieprijs 5,5% steeg. Signify kwam met sterke kwartaalcijfers en steeg daardoor 3,8%. Ook Unilever herstelde en kon 3,7% bijschrijven afgelopen week.

AMX Index

De AMX Index presteerde wel een stuk beter dan de AEX, maar verloor toch 0,2%. Galapagos presenteerde een nieuwe topman en profiteerde van enkele koersdoelverhogingen van analisten; het aandeel steeg bijna 15% afgelopen week. Ook PostNL presteerde sterk en steeg 7,7%. De slechtst presterende aandelen in de AMX waren Aperam (-7,3%) en Aalberts (-4,7%).

Europese indices

In Europa verloor de Eurostoxx50 index afgelopen week 2,3%. De Duitse aandelenindex DAX verloor 2,2%. De Engelse FTSE index presteerde een stuk minder slecht maar verloor toch nog 0,4%. De genoemde indices staan dit jaar rond de 4% lager dit jaar. De AEX index, die veel zwaarwegende technologiefondsen bevat, verloor tot nu toe 6,7% dit jaar.

Topselectie DBAandelenClub

Van de 40 bedrijven in de Topselectie hebben tot nu toe 6 bedrijven hun kwartaalcijfers gepubliceerd. Alle zes bedrijven behaalden een hogere winst dan vooraf door analisten voorspeld. Gemiddeld lag de winst per aandeel 5,3% boven de schattingen. De onderstaande bedrijven van de Topselectie kwamen afgelopen week met kwartaalresultaten.

+ Microsoft

Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal een recordomzet geboekt. De omzet steeg sterk van 43,1 miljard naar 51,7 miljard dollar. Dit was een miljard dollar meer dan de analistenconsensus en voor het eerst een omzet boven de 50 miljard dollar in één kwartaal. De winst in het afgelopen kwartaal was 18,8 miljard dollar of $ 2,48 per aandeel, ruim hoger dan de $ 2,03 vorig jaar hetzelfde kwartaal. De analistenverwachting lag op $ 2,31 winst per aandeel. Nabeurs steeg het aandeel ruim 4% na publicatie van de cijfers.

+ Texas Instruments

Texas Instruments heeft in het vierde kwartaal fors beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 19%, door sterke vraag in de industriële en automobielmarkten, naar 4,83 miljard dollar. Analisten gingen uit van 4,43 miljard dollar omzet. De winst per aandeel steeg 28% en kwam uit op $ 2,31. Analistenconsensus was $ 1,95 winst per aandeel. Tevens verhoogde Texas Instruments de omzetverwachting voor het lopende kwartaal en gaf aan dat het zich meer gaat richten op chips die worden gebruikt in de lucratieve auto- en industriële sectoren. Het aandeel steeg ruim 4% na publicatie van de resultaten.

+ Seagate Technology

Seagate Technology heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg 18% in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst per aandeel steeg van $ 1,29 naar $ 2,41. Dit was boven de analistenverwachting van $ 2,36. Vooral het nieuws dat het bedrijf zijn langetermijndoelstelling voor de operationele marges verhoogt tot 18% tot 22% van de omzet (vergeleken met de eerdere doelstelling van 15% tot 20%) zorgde ervoor dat het aandeel 8% steeg na de cijfers.

- Marsh & McLennan

Marsh & McLennan heeft de omzet in het vierde kwartaal met 15% zien stijgen naar 5,1 miljard dollar. De analistenconsensus lag op 4,9 miljard dollar omzet. De professionele dienstverlener rapporteerde een nettowinst van 803 miljoen dollar of $ 1,36 per aandeel. Dit was nipt beter dan de analistenverwachting van $ 1,34 winst per aandeel en 14% hoger dan hetzelfde kwartaal in 2020. Het aandeel daalde 4% na publicatie van de cijfers.

- T Rowe Price Group

Vermogensbeheerder T Rowe Price Group heeft in het vierde kwartaal een nettowinst geboekt van 740 miljoen dollar of $ 3,17 per aandeel. De analistenverwachting lag op een winst per aandeel van $ 3,10. Vorig jaar was dit nog $ 3,33. De omzet steeg met 13% naar 1,96 miljard dollar.  Verder gaf het bedrijf aan dat voor 2022 verwacht dat de netto-instroom onder de lange termijn 1% tot 3% groeidoelstelling zal blijven. Het aandeel verloor 4% na bekendmaking van de resultaten.

Macro Economisch nieuws

Eurozone

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in januari, conform verwachting, licht gedaald. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector van de eurozone is in januari gedaald, terwijl de industrie juist beter presteerde. De samengesteld index daalde van 53,3 in december naar 52,4 in januari. Dit was het laagste niveau in 11 maanden. Overigens wijst een indexstand boven de 50 op groei.

Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2021 met 6,9% gegroeid. Economen rekenden vooraf op een groei van 5,5%. Over heel 2021 komt de groei daarmee uit op 5,7%, tegenover een krimp van 3,4% in 2020.  De Amerikaanse centrale bank heeft de rente ongewijzigd gelaten op 0,25%. Het consumentenvertrouwen in de VS daalde licht in januari, al was de daling kleiner dan verwacht. De economische activiteit in de Amerikaanse industrie en dienstensector is in januari afgenomen. De samengestelde index kwam voor januari uit op 50,8, het laagste niveau in anderhalf jaar.  De forse toename van coronagevallen en de verstoringen in de aanvoerketen waren hier debet aan.

Het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen daalde zoals verwacht van 290.000 naar 260.000. De arbeidskosten in de VS zijn in het vierde kwartaal minder hard gestegen dan verwacht. De arbeidskosten stegen met 1%, economen rekenden op een stijging van 1,2%. De PCE kerninflatie steeg in december op jaarbasis naar 4,9%, tegen 4,7% een maand eerder. De Fed beschouwt deze kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie en als leidraad voor het monetaire beleid.

Nederland

Het vertrouwen onder Nederlandse ondernemers in de industrie is in januari iets gedaald, maar ligt nog altijd ruim boven het langjarig gemiddelde. De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in december iets minder hard gestegen. De prijzen stegen met 19,5% op jaarbasis. De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. De olieprijs was in december 59% hoger dan een jaar eerder. De huizenprijzen in Nederland lagen in het vierde kwartaal 19,6% hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde woningprijs bedroeg 403.000 euro. In het vierde kwartaal wisselden 52.800 woningen van eigenaar. Dat is 2% minder dan in het derde kwartaal en 21% minder dan in het vierde kwartaal van 2020.

Duitsland

De Duitse economie is in het vierde kwartaal van 2021 gekrompen. Het bruto binnenlands product daalde op kwartaalbasis met 0,7%. Op jaarbasis was er sprake van 1,4% groei. Beide cijfers lagen onder de verwachtingen van economen. Het Duitse ondernemersklimaat is in januari verbeterd. De IFO-index voor het ondernemersklimaat voor de industrie en handel steeg naar 95,7. Economen hadden vooraf gerekend op een stand van 94,7. Ook het consumentenvertrouwen voor februari is in Duitsland gestegen. De vertrouwensindex onder consumenten kwam uit op -6,7 tegen -6,9 in januari. Economen rekenden op een daling naar -8.

Azië

Er was afgelopen week geen macro-economisch nieuws uit China. In Japan heeft de dienstensector in januari een fikse krimp laten zien, terwijl de industrie juist aantrok. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 46,6 tegen 52,1 in december. De index voor de industrie steeg licht naar 64,6. De samengestelde index daalde hierdoor naar 48,8. Een indexstand onder de 50 wijst op krimp.

Nederlands bedrijfsnieuws

- Philips

Philips zag in het vierde kwartaal van 2021 vanwege terugroepacties en problemen in de aanvoerketen de resultaten onder druk staan. In het afgelopen kwartaal boekte Philips een omzet van 4,9 miljard, een daling van 6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Philips boekte een EBITA winst van 647 miljoen euro in het vierde kwartaal. De winst per aandeel kwam uit op € 0,57, waar analisten uitgingen van een winst per aandeel van € 0,65. Voor het laatste kwartaal werd een voorziening getroffen van 420 miljoen euro, hetgeen Philips al eerder bekendmaakte. Philips verwacht voor het lopende eerste kwartaal nog een omzetdaling, maar mikt voor heel 2022 op een omzetgroei van 5 tot 6%. Ook wordt een stijging van de EBITA-marge verwacht door het bedrijf. Het aandeel Philips dat toch al maanden onder druk ligt, daalde door het recente nieuws verder.

+ Unilever

Trian Fund Management van de activistische belegger Nelson Peltz heeft een belang opgebouwd in Unilever. De grootte van het belang is nog onduidelijk. De afgelopen tijd stond het aandeel Unilever onder druk na het mislukte bod op de consumententak van GlaxoSmithKline en Pfizer. Unilever wil een stevige reorganisatie doorvoeren onder het management. Het bedrijf wil een simpeler managementmodel waardoor het wereldwijd 1.500 banen kan inkrimpen. Dit is circa 20% van de managementbanen van Unilever. Beleggers reageerden positief op deze nieuwsfeiten en beloonden het aandeel met een koersstijging.

+ Signify

Signify, wereldleider in verlichting, heeft in het vierde kwartaal een hogere omzet en winst geboekt die de verwachtingen van analisten overtroffen. Ondanks de sterke kostenstijgingen van grondstoffen, componenten en logistiek steeg de operationele winstmarge voor het achtste jaar op rij. De omzet steeg 4,5% naar 2 miljard euro. Analisten rekenden op 1,9 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 170 miljoen euro tegen 137 miljoen euro een jaar eerder. Analisten rekenden juist op een daling tot 119 miljoen euro. Voor 2022 ziet Signify een omzetgroei van 3 tot 6% en een verbetering van de EBITA-marge van 50 basispunten. Het aandeel steeg maar liefst 10% na de cijfers.

+ DSM

Chemiebedrijf Lanxess en investeerder Advent bereiden een bod voor op de kunststofactiviteiten van DSM, aldus het Duitse Handelsblatt. Het prijskaartje voor DSM Engineering Plastics wordt geschat op 3 miljard euro. Deze transactie past in de koers van DSM om afscheid te nemen van oude activiteiten en te investeren in nieuwe duurzame activiteiten.

+ Accell

Een consortium onder leiding van KKR heeft een bod gedaan op fietsenfabrikant Accell (bekend van onder meer Batavus, Koga, Haibike) van 58 euro per aandeel, wat neerkomt op een bod van 1,56 miljard euro. Het overnamebod lag 26% hoger dan de slotkoers vorige week vrijdag. Accell heeft het bod geaccepteerd.

Internationaal bedrijfsnieuws

+ Apple

Apple heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 11% naar 124 miljard dollar. Analisten rekenden op 119 miljard omzet. De nettowinst steeg naar een nieuw record van 34,6 miljard dollar. Dat was 20% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar en 3,3 miljard meer dan analisten hadden voorspeld. Apple ondervond hinder van problemen in de toeleveringsketen het afgelopen kwartaal, maar verwacht verbeteringen in het lopende kwartaal. Het aandeel steeg 4% na bekendmaking van de cijfers.

+ Mastercard

Mastercard heeft in het vierde kwartaal de omzet met 26% zien stijgen naar 5,2 miljard dollar, waarmee de analistenverwachting nipt werd verslagen. De nettowinst kwam uit op 2,4 miljard dollar of $ 2,35 per aandeel. Analisten rekenden op een winst per aandeel van $ 2,21. Verder gaf het bedrijf aan optimistisch te zijn over heel 2022. Het aandeel opende 2% hoger na de cijfers.

+ Visa

Ook Visa presteerde beter dan verwacht. De omzet steeg met 24% en kwam voor het eerst boven de 7 miljard dollar uit. De winst per aandeel steeg met 27% naar $ 1,81. Analisten gingen uit van een winst per aandeel van $ 1,70. In de nabeurshandel steeg het aandeel 5%.

- Tesla

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst geboekt, maar waarschuwde dat de verstoringen in de aanvoerketen ook in 2022 een rol zullen spelen. De omzet steeg met 65% tot 17,7 miljard dollar. Analisten gingen uit van 17,1 miljard dollar. De winst in het vierde kwartaal bedroeg 2,3 miljard dollar of $ 2,54 per aandeel. De analistenconsensus lag op $ 2,36 winst per aandeel. In 2021 boekte Tesla een winst van 5,5 miljard dollar. Het was het eerste kalenderjaar waarin Tesla winst boekte. Ondanks de sterke resultaten verloor het aandeel ruim 11%.

- Comcast

Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf boekte het afgelopen kwartaal een omzetgroei van 9%. De omzet kwam uit op 30,3 miljard. De winst per aandeel steeg van $ 0,56 naar $ 0,77, dit was 4 cent boven de analistenconsensus. Het aandeel daalde 1% na de cijfers.

+ IBM

Het eerste kwartaal na de spin-off van Kyndryl boekte IBM sterke resultaten. De nettowinst steeg naar 2,3 miljard dollar, vergeleken met 1,4 miljard een jaar eerder. De winst per aandeel bedroeg $ 3,35, analisten rekenden op $ 3,14. De omzet steeg 6,5% naar 16,7 miljard dollar. Beleggers reageerden enthousiast op de resultaten, het aandeel steeg ruim 5%.

- Verizon

Telecommunicatiebedrijf Verizon zag de omzet het afgelopen kwartaal de omzet dalen met 2% naar 34,1 miljard dollar. De winst per aandeel steeg wel met 8% en kwam uit op $ 1,31, nipt boven de analistenverwachting van $ 1,28. De nieuwe winstoutlook lag iets boven de consensus. Het aandeel daalde echter ruim 3% na de cijfers.

- Chevron

Chevron heeft in het vierde kwartaal geprofiteerd van stijgende olie- en gasprijzen, maar stelde desondanks teleur. De winst kwam uit op 5,1 miljard dollar of $ 2,56 per aandeel. Vorig jaar leed Chevron nog verlies in het vierde kwartaal, analisten hadden echter gerekend op een hogere winst van $ 3,12 per aandeel. Het aandeel opende 3% lager na publicatie van de resultaten.

- SAP

SAP heeft in het vierde kwartaal een nettowinst van 1,9 miljard euro gerapporteerd, of € 1,86 per aandeel. Analisten rekenden op een winst per aandeel van € 1,70. De omzet steeg 5,8% naar 8 miljard euro, de analistenconsensus lag op een omzet van 7,8 miljard euro. Verder wil het bedrijf fintech Taulia overnemen. Financiële details over de deal werden niet bekend gemaakt. Ondanks de beter dan verwachte cijfers verloor het aandeel 6% na de cijfers.

+ Johnson & Johnson

Farmaceut Johnson & Johnson heeft in het vierde kwartaal hogere resultaten behaald, maar de omzet viel tegen. De winst per aandeel steeg 14% naar $ 2,13, dit was conform verwachting. De omzetgroei van 10% bleef achter bij de verwachtingen. De outlook voor heel 2022 lag echter boven de analistenconsensus. Hierdoor steeg het aandeel 2,5% na de cijfers.

+ Samsung

Samsung heeft de winst in het afgelopen kwartaal fors zien stijgen. De nettowinst ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg maar liefst 61% naar 10,8 biljoen won, omgerekend 7,8 miljard euro. Het aandeel steeg bijna 3% na publicatie van de resultaten.

Week Conclusie en Vooruitzicht

Ondanks dat de gepubliceerde kwartaalcijfers in bijna 80% van de gevallen beter waren dan verwacht, wil de aandelenmarkt vooralsnog niet herstellen. De Fed hield de rente, zoals verwacht, nu nog ongewijzigd maar zal in maart de eerste renteverhoging doorvoeren. Fed-voorzitter Powell bleef echter nog onduidelijk over de afbouw van het obligatie opkoopprogramma. Beleggers houden niet van onzekerheid en hadden liever concrete maatregelen gehoord. De 10-jaarsrente in zowel de VS als in Europa liep daardoor verder op afgelopen week, al was de stijging gering. De Russische dreiging om Oekraïne binnen te vallen hangt ook nog steeds boven de markt. De kans dat Poetin aanvalt is groot, hoewel Rusland dan zeker economische schade zal lijden door westerse sancties. Al met al zijn het roerige tijden op de financiële markten.

Vrijdag herstelde de aandelenmarkt in de Verenigde Staten. Het is te hopen dat dit herstel doorzet en de beurzen weer in een wat rustiger vaarwater komen. De aankomende week komen de Europese centrale bank en de Bank of England met hun rentebesluit. Verwacht wordt dat de ECB de rente in 2022 ongemoeid laat. Beleggers zijn echter wel benieuwd wat voorzitter Lagarde donderdag te zeggen heeft. Vrijdag wordt in Amerika het officiële werkgelegenheidscijfer over januari bekendgemaakt. De Chinese beurzen blijven de hele week gesloten door de viering van het Chinees Nieuwjaar.

Belangrijke onderwerpen volgende week (31 - 4 februari)

Meer info: https://www.investing.com/economic-calendar/

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling.

De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat.

Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.


Reactie plaatsen