Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Wat beweegt de markten: 2022-02-06

Wat heeft de markt afgelopen week bewogen? (31 januari - 04 februari 2022)


ECB houdt rente ongewijzigd, sterke banengroei VS en aandelen blijven grillig

De Europese centrale bank heeft de rente, zoals verwacht, ongewijzigd gelaten maar sluit niet uit dat de rente later dit jaar verhoogd gaat worden. In december zei voorzitter Lagarde nog dat het onwaarschijnlijk zou zijn dat de rente in 2022 zou worden verhoogd. Dat is nu anders door zorgen over de hoge inflatie. Daarbij gaat men er vanuit dat de inflatie langer op een verhoogd niveau blijft. Bij het rentebesluit in maart krijgt de ECB meer inzicht in de outlook voor de inflatie. De verwachting is dan ook dat de ECB in maart meer duidelijkheid zal geven over het afbouwen van het obligatie opkoopprogramma en een eventuele renteverhoging later dit jaar. Na de persconferentie van de ECB steeg de tienjaarsrente fors in Europa en bereikte het hoogste niveau in 3 jaar. De Nederlandse tienjaarsrente is inmiddels weer positief en noteerde vrijdag 0,36%. De euro, die al wekenlang in een dalende trend zat ten opzicht van de dollar, steeg maar liefst 2,7% ten opzichte van de dollar afgelopen week. Overigens verhoogde de Bank of England de rente met 0,25%. Daarmee staat de belangrijkste rente daar nu op 0,5%.

In de Verenigde Staten was er in januari sprake van een veel sterkere banengroei dan verwacht. Het sterke banenrapport haalt waarschijnlijk het laatste restje twijfel bij de Amerikaanse centrale bank over de noodzaak van een renteverhoging weg. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg na het banenrapport verder naar 1,93%. De aandelenmarkten blijven door de hoge inflatie en renteperikelen grillig. Per saldo sloten de beurzen de week positief af, maar de volatiliteit is nog altijd groot. De reacties op afwijkende kwartaalcijfers zijn dan ook heftig. Zo verloor Meta (Facebook) maar liefst 25% van zijn waarde na tegenvallende cijfers, terwijl Amazon (13,5%) en Alphabet (7%) en Apple (7%) fors stegen na sterke kwartaalcijfers.

Kwartaalcijfers update

56% van de bedrijven uit de S&P500 index hebben inmiddels de kwartaalcijfers gepubliceerd. 76% van die bedrijven heeft meer winst behaald dan verwacht. Gemiddeld behaalden deze bedrijven 8,2% meer winst dan analisten hadden voorzien. Daarmee bedraagt de groei van de winst per aandeel in het vierde kwartaal van 2021 tot nu toe 29% vergeleken met het vierde kwartaal vorig jaar. Qua omzet presteerde 77% van de bedrijven beter dan verwacht, waarbij de gemiddelde omzet 2,8% boven de analistenverwachting lag. De sterke groei is overigens deels te verklaren door de invloed van COVID-19 op de cijfers in 2020.

Van de AEX fondsen rapporteerden afgelopen week alleen ING en Shell de kwartaalcijfers. ING kwam met licht tegenvallende cijfers, terwijl Shell zeer sterke resultaten liet zien.

Amerikaanse indices

De S&P500 index en technologiebeurs Nasdaq wonnen beide terrein afgelopen week. De toonaangevende S&P500 index steeg 1,5%, terwijl de Nasdaq 1,7% kon bijschrijven. De dagelijkse intraday bewegingen zijn nog altijd fors, maar minder heftig dan de eerste weken van het jaar. De beweeglijkheidsgraadmeter de VIX-Index daalde circa 4 punten naar 23,2%.

AEX Index

De AEX-Index sloot voor de eerste keer dit jaar de week positief af. De index steeg uiteindelijk 0,4% naar 747 punten, overigens noteerde de AEX halverwege de week kortstondig boven de 770 punten. De index kon dit niveau na het rentebesluit van de ECB niet vasthouden. Het best presterende aandeel was afgelopen week ArcelorMittal, dat 6,2% steeg, gevolgd door Randstad (+6%) en Shell (+5,6%). Unibail-Rodamco had last van de stijgende rente en was het slechtst presterende aandeel (-5,2%). Adyen verloor 3,6% en Heineken 3,2%.

AMX Index

De AMX index steeg afgelopen week 1% en presteerde daarmee beter dan de AEX. Het best presterende aandeel in de midcap was Pharming (+8,4%), gevolgd door Fagron (+6,8%) en AMG (+5,6%). Minder goed presteerden WDP (-3,4%) en Corbion (-3,2%).

Europese indices

De grote Europese indices presteerden behoorlijk verschillend van elkaar. De Eurostoxx50 index verloor 0,5%, terwijl de Duitse DAX index zelfs 1,4% daalde. Echter de Engelse FTSE index steeg afgelopen week 0,7%.

Topselectie DBAandelenClub

9 van de 40 bedrijven in de Topselectie rapporteerden afgelopen week hun kwartaalcijfers. Hiervan presteerden 7 bedrijven betere winstcijfers dan verwacht en bij 2 bedrijven was de winst per aandeel conform verwachting. De onderstaande bedrijven van de Topselectie publiceerden afglelopen week de kwartaalresultaten.

+ Waters Corp

Waters Corp , leverancier van laboratoriumapparatuur en -software,  zag de omzet in het vierde kwartaal met 6,3% stijgen naar 836 miljoen dollar. Dit was 15 miljoen dollar meer dan analisten hadden voorzien. De nettowinst bedroeg 216 miljoen dollar of $ 3,67 per aandeel, tegenover $ 3,65 vorig jaar het vierde kwartaal. De analistenconsensus lag op een winst per aandeel van $ 3,48. Het aandeel steeg ruim 1% na publicatie van de cijfers

- Broadridge Financial Solutions

Fintechbedrijf Broadridge Financial Solutions heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 15% zien stijgen naar 1,26 miljard dollar. Analisten gingen uit van 1,2 miljard omzet. De winst per aandeel steeg 12% naar $ 0,82, dit was in lijn met de analistenverwachting. Verder bevestigde het bedrijf de outlook voor heel 2022. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel verloor 3,7%.

+ Abbvie

Farmaceut Abbvie heeft in het vierde kwartaal 7,5% meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst per aandeel steeg 13% naar $ 3,31. Dit was nipt beter dan verwacht, terwijl de omzet iets achterbleef bij de verwachtingen. Over heel 2021 zag het bedrijf de omzet toenemen met 22,6%. Verder gaf het bedrijf aan positief te zijn over het aankomend jaar, waarbij de afgegeven winstverwachting boven de analistenconsensus lag. Het aandeel steeg 1% na bekendmaking van de cijfers.

+ Johnson Controls International

Johnson Controls heeft het afgelopen kwartaal de omzet met 10% zien stijgen naar 5,9 miljard dollar. Analisten voorzagen 5,1 miljard omzet. De nettowinst steeg 22% naar 380 miljoen dollar of $ 0,54 per aandeel,  1 cent boven de analistenvoorspelling. Voor het lopende kwartaal verwacht het bedrijf circa 20% winstgroei en voor het hele jaar een groei van 22% tot 25%. De koers van het  aandeel bleef vrijwel onveranderd na publicatie van de resultaten.

+ Novo Nordisk

De omzet van Novo Nordisk steeg bijna 20% het afgelopen kwartaal naar circa 38,3 miljard Deense kronen, omgerekend circa 5,2 miljard euro. De winst per aandeel steeg conform verwachting 19%. Zowel de winst- als omzetverwachting die het bedrijf voor 2022 afgaf lag boven de analistenconsensus. Het aandeel steeg daardoor 4,5%.

- Waste Management

Waste Management heeft in het vierde kwartaal de omzet met 15% zien toenemen naar 4,7 miljard dollar. De winst bedroeg 506 miljoen dollar of $ 1,26 per aandeel. Dit was conform verwachting. De outlook die het bedrijf afgaf voor heel 2022 lag nipt onder de analistenconsensus. Het aandeel verloor 1% na publicatie van de cijfers.

- Merck & Co

Merck & Co heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en is positief gestemd over 2022. De omzet steeg met 24% naar 13,5 miljard dollar. Analisten rekenden op een omzet van 13,1 miljard dollar. De winst per aandeel steeg 43% naar $ 1,80, de analistenconsensus lag op een winst per aandeel $ 1,53. Merck verwacht voor 2022 een omzet stijging tussen de 15% en 18% te realiseren. Het bedrijf verwacht een winst per aandeel voor 2022 tussen 7,12 en 7,27 dollar te behalen, een stijging van zo'n 20% ten opzichte van het afgelopen jaar. Analisten rekenden echter op een winst per aandeel van $ 7,30. Het aandeel verloor 3% na de cijfers, daarbij aangetekend dat de indices die dag ook 3% verloor.

- Arrow Electronics

Arrow Electronics heeft in het vierde kwartaal de winst per aandeel met 69% zien stijgen naar $ 5,37. Analisten verwachtten een winst per aandeel van $ 4,45. Ook de omzetgroei was sterker dan verwacht. Het bedrijf gaf aan dat het door de beperkingen in de toeleveringsketen niet optimaal kon profiteren van de groeiende vraag. Het aandeel verloor 1,% na publicatie van de cijfers.

+ CBOE Global Markets

CBOE Global Markets heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 42% naar 391 miljoen dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,70, vergeleken met $ 1,21 in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Analisten hadden een winst per aandeel van $ 1,54 voorzien. Het aandeel steeg ruim 3%.

Macro Economisch nieuws

Eurozone

De economische groei in de eurozone is in het vierde kwartaal uitgekomen op 4,6% op jaarbasis. Op kwartaalbasis bleef de groei beperkt tot 0,3%. De werkloosheid is in december verder gedaald naar 7% van 7,1% in november. De inflatie steeg in januari onverwacht verder naar 5,1% op jaarbasis, verwacht was een prijsstijging van 4,4%. De kerninflatie, zonder energie en voedsel daalde wel van 2,6% naar 2,3%. De producentenprijzen in de eurozone stegen verder. Op jaarbasis lagen de prijzen 26,2% hoger dan een jaar eerder. Vergeleken met november bedroeg de stijging van de producentenprijzen 2,9%.

Verenigde Staten

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in januari veel sterker gegroeid dan verwacht. Afgelopen maand bedroeg de banengroei 467.000, de markt had gerekend op een stijging van 150.000 banen. De werkloosheid kwam in januari uit op 4,0%, tegen 3,9% in december. De arbeidskosten in de Verenigde Staten zijn in het vierde kwartaal van 2021 minder hard gestegen dan verwacht. De arbeidskosten stegen 0,3%, een eerdere raming wees op een plus van 1%. In dezelfde periode liep de productiviteit op met 6,6%. Verder daalde de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector, zoals verwacht, in januari van 62,3 naar 59,9. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkeringen daalde iets sterker dan verwacht van 261.000 tot 238.000.

Nederland

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in december harder gegroeid. De omzet steeg met 6,2% op jaarbasis en de verkoopvolumes lagen 3% hoger. De Nederlandse industrie is in januari harder gegroeid dan in december. De inkoopmanagersindex steeg naar 60,1 van 58,7. Het lijkt erop dat het tekort aan materialen afneemt. Overigens wijst een indexstand groter dan 50 op groei.

Duitsland

De Duitse inflatie is in januari minder hard gestegen dan een maand eerder. De prijsstijging bedroeg in januari 4,9% op jaarbasis, tegen 5,3% in december. Zowel de Duitse dienstensector als de industrie groeiden in januari.

Azië

De Chinese beurs was de hele week gesloten in verband met het Chinese nieuwjaar. Vanuit Japan kwamen gemixte macro-economische cijfers. De bedrijvigheid in de Japanse industrie nam toe en de detailhandelsverkopen stegen, maar het consumentenvertrouwen daalde.

Nederlands bedrijfsnieuws

- ING

ING heeft in het vierde kwartaal meer winst geboekt dan vorig jaar, maar door voorzieningen voor oninbare leningen van 346 miljoen euro slechter gepresteerd dan analisten hadden voorzien. De winst steeg naar 945 miljoen euro of € 0,25 per aandeel. Analisten gingen uit van € 0,27 winst per aandeel. Over heel 2021 kwam de nettowinst uit op 4,78 miljard euro, een stijging van 92%. ING wil een slotdividend uitkeren van € 0,41; er was al een interimdividend van € 0,21 uitgekeerd. Verder voert ING gesprekken met Boursorama van Sociéte General om de Franse retailtak te verkopen. Het aandeel verloor ruim 2% na publicatie van de cijfers.

+ Shell

Shell heeft in het vierde kwartaal van 2021 weten te profiteren van de opgelopen olie- en gasprijzen. De winst steeg sterker dan verwacht naar 6,4 miljard dollar. Analisten hadden een winst van 5,2 miljard dollar voorzien. In heel 2021 verdiende Shell 19,3 miljard dollar. Verder kondigde het bedrijf aan dat het in het eerste halfjaar van 2022 voor 8,5 miljard dollar aandelen wil inkopen. Het kwartaaldividend werd vastgesteld op $ 0,25, een stijging van 4%. Het aandeel steeg 0,5% en bereikte daarmee de hoogste stand sinds februari 2020.

+ KPN

KPN heeft in de laatste 3 maanden van 2021 meer winst geboekt dan verwacht en start een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 300 miljoen euro. De omzet steeg met 5 miljoen euro en kwam uit op 1,36 miljard. Analisten hadden een lichte daling van de omzet verwacht. De nettowinst kwam uit op 157 miljoen euro, tegenover een verwachting van 117 miljoen euro. Het aandeel steeg 1% na de cijfers.

- Tomtom

TomTom heeft in het vierde kwartaal, zoals verwacht, verlies geleden en gaf voor 2022 een tegenvallende outlook af. De omzet daalde van 125 miljoen naar 115 miljoen euro. Het nettoverlies bedroeg 39 miljoen euro, de analistenconsensus was een verlies van 21 miljoen euro. Het aandeel verloor maar liefst 15% na publicatie van de kwartaalresultaten.

+ AMG

AMG Advanced Metallurgical Group heeft de outlook voor heel 2022 verhoogd. De EBITDA winstverwachting is verhoogd van 185 miljoen naar 225 miljoen dollar. Het bedrijf gaat 450 miljoen dollar investeren in de lithiumactiviteiten, waarbij een beursgang van de lithiumdivisie niet wordt uitgesloten. Het aandeel steeg 5% op het nieuws.

+ NXP

Het aan de Nasdaq genoteerde NXP, de voormalige halfgeleidersdivisie van Philips, heeft in het vierde kwartaal 21% meer omzet geboekt. De omzet kwam uit op 3,03 miljard dollar. De nettowinst steeg naar 602 miljoen dollar of $ 2,27 per aandeel. De consensus lag op $ 2,08. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg ruim 8%.

Internationaal bedrijfsnieuws

+ Alphabet (Google)

Alphabet heeft in het afgelopen kwartaal fiks meer omzet geboekt en de winst harder zien stijgen dan verwacht. De omzet steeg met 32% naar 75,3 miljard dollar. De nettowinst bedroeg het afgelopen kwartaal 20,6 miljard dollar, tegen 15,2 miljard een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op $ 30,69. Analisten gingen uit van $ 28 winst per aandeel. In heel 2021 verdubbelde de nettowinst naar 76 miljard dollar. Alphabet kondigde ook een aandelensplitsing aan. Voor elk aandeel Alphabet krijgen aandeelhouders 20 nieuwe. Het aandeel steeg ruim 7%.

- Paypal

Paypal heeft teleurstellend gepresteerd in het afgelopen kwartaal. De omzet steeg 13% naar 6,9 miljard dollar. De winst per aandeel steeg van $ 1,08 naar $ 1,11. Analisten gingen uit van een winst per aandeel van $ 1,12. De outlook die het bedrijf voor heel 2022 gaf, lag ruim onder de analistenconsensus. Het aandeel verloor bijna 25% na de cijfers.

+ Amazon

Amazon heeft ondanks hogere kosten beter gepresteerd dan verwacht. Een groot deel van de winst was afkomstig door de investeringen van Amazon in Rivian Automotive, dat recent naar de beurs ging. De winst werd hierdoor met 11,8 miljard dollar opgeschroefd. De winst per aandeel kwam uit $ 27,75 tegenover een verwachting van $ 3,61. De outlook voor het lopende kwartaal bleef echter achter bij de analistenverwachtingen. Het aandeel steeg ruim 13% na publicatie van de cijfers.

- Meta (Facebook)

Het aandeel Meta (Facebook) verloor meer dan 25% na teleurstellende kwartaalcijfers. De omzet steeg met 20% naar 33,7 miljard dollar, nipt beter dan verwacht. De winst daalde echter met 10% naar 10,3 miljard dollar of $ 3,67 per aandeel. De analistenconsensus lag op een winst per aandeel van $ 3,85. De omzetverwachting die Meta gaf voor het lopende kwartaal lag eveneens lager dan de analistenverwachting. De marktwaarde van het bedrijf daalde na publicatie van de resultaten maar liefst 230 miljard dollar, het grootste verlies van een individueel aandeel op één dag ooit.

+ Snap

Snap heeft het afgelopen kwartaal voor eerst in haar bestaan winst geboekt. De omzet steeg met 42%. De winst kwam uit op 22 miljoen dollar of $ 0,22 per aandeel. Analisten rekenden op een verlies van $ 0,09 per aandeel. De koers explodeerde na de cijfers en steeg maar liefst 54%. Het aandeel was voorafgaand aan de cijfers flink gedaald.

- Roche

De kwartaalcijfers van Roche vielen tegen. De omzet steeg door met name een sterke stijging van Corona-tests, echter de winst kwam lager uit dan verwacht. De winst per aandeel bedroeg 9,25 Zwitserse frank. De analisten gingen uit van een winst per aandeel van 9,54. Het bedrijf verwacht dat in 2022 het aantal Corona-tests zal afnemen. Het aandeel verloor ruim 3% na publicatie van de cijfers.

- Sanofi

De Franse farmaceut heeft in het vierde kwartaal meer omzet en winst geboekt. De omzet steeg 6% naar 10 miljard euro. De nettowinst steeg 4,6% naar 1,13 miljard euro of  € 0,79 per aandeel lag boven de analistenverwachting van € 0,76. Het aandeel verloor 1% na de cijfers.

Week Conclusie en Vooruitzicht

De kwartaalcijfers die over het afgelopen kwartaal tot nu toe zijn gepubliceerd zijn gemiddeld een stuk beter dan verwacht. Echter de hoge inflatie, de stijgende rente en de Russische dreiging zorgen ervoor dat de aandelenmarkten voorlopig nog niet willen herstellen. Het banenrapport in de Verenigde Staten en de economische groei daar geven aan dat het economisch gezien nog steeds goed gaat. Al met al zijn er voldoende factoren die ervoor zorgen dat de aandelenkoersen nog steeds sterk fluctueren. De rust op de markten lijkt dan ook voorlopig nog niet terug te keren.

Aankomende week is er weinig macro-economisch nieuws; de focus ligt nog steeds op de kwartaalresultaten. Maar liefst 7 AEX-bedrijven komen aankomende week met hun cijfers. Deze week zullen de kwartaalcijfers dan ook het sentiment op de beurzen gaan bepalen.

Belangrijke onderwerpen volgende week (7 - 11 februari)

Meer info: https://www.investing.com/economic-calendar/

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling.

De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat.

Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen