Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Wat beweegt de markten: 2022-02-20

WAT HEEFT DE MARKT AFGELOPEN WEEK BEWOGEN? (14-18 februari 2022)

Geopolitieke onrust en notulen FED zorgen voor onzekerheid en dalende koersen.

De geopolitieke onrust tussen Rusland en Oekraïne blijft de gemoederen bezig houden en zorgde voor druk op de aandelenkoersen. Amerika blijft overtuigd van een Russische inval. Separatistische leiders in Oost-Oekraïne willen de burgerbevolking daar evacueren. De aankomende week vindt waarschijnlijk weer overleg plaats tussen de Amerikanen en Russen. De afloop van het conflict is nog allerminst zeker. Oorlog tussen Rusland en Oekraïne zal tot gevolg hebben dat de hoge inflatie waarschijnlijk langer aanhoudt, omdat de aanvoer van belangrijke grondstoffen langer verstoord wordt.

Uit de notulen van de FED bleek dat zij in hun beleidsvergadering eind januari spraken over een versneld tijdschema voor het verhogen van de rente, vanwege de hoge inflatie. Te beginnen met een verwachte stijging van de rente in maart. De meeste leden van de FED concludeerden dat een sneller tempo nodig is, als de inflatie hoog blijft. Enkele leden van het FED-comité uitten hun bezorgdheid over de risico's van een agressieve afbouw van de balans voor de financiële markten. De verwachting van de Amerikaanse centrale bank is overigens dat de inflatie in de loop van 2022 zal matigen. De 10-jaarsrente in de VS en Nederland noteerde vrijwel onveranderd afgelopen week. Positief inflatienieuws kwam uit Azië, zowel in China als in Japan daalde de inflatie in januari ten opzichte van het niveau in december. Al met al beleefden de aandelenmarkten wederom een moeizame week, met verliezen tussen de 1,5% en 2,5% voor de belangrijkste indices.

Kwartaalcijfers update

De meeste kwartaalcijfers zijn inmiddels gepubliceerd. Van de S&P500 bedrijven rapporteerde 77% een hogere winst per aandeel dan verwacht, waarbij de winst gemiddeld 8,5% boven de ramingen is uitgekomen. Bedrijven die positieve winstverassingen voor het vierde kwartaal van 2021 hebben gemeld, zagen een beperkte gemiddelde koersstijging van 0,2% twee dagen vóór de publicatie tot twee dagen na de publicatie van de resultaten. Het vijfjaarlijkse gemiddelde hiervan is een stijging van de koersen met 0,8%. Bedrijven die negatieve winstcijfers voor het vierde kwartaal meldden, zagen een gemiddelde koersdaling van 2,8% in dezelfde periode. Deze procentuele daling is groter dan de vijfjarig gemiddelde koersdaling van 2,3%.

Analisten zijn negatiever in hun vooruitzichten en ramingen voor het eerste kwartaal van 2022 ten opzichte van de afgelopen kwartalen. Analisten hebben de ramingen voor de winst per aandeel voor S&P 500 bedrijven in januari met 0,7% verlaagd. De markt reageert blijkbaar meer op de neerwaartse herzieningen van de schattingen voor het eerste kwartaal van 2022 dan op de positieve winstcijfers over het vierde kwartaal van 2021.

Amerikaanse indices

De Russische dreiging zorgde voor dalende indices in de Verenigde Staten. De toonaangevende S&P500 index daalde 1,6%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,7% verloor.  De VIX-Index, de beweeglijkheidsgraadmeter, bleef vrijwel onveranderd afgelopen week en eindigde op een stand van 27,8%.

AEX Index

De AEX had het door de geopolitieke onrust ook moeilijk afgelopen week en verloor 2,2%. Ondanks het slechte marktsentiment steeg Besi na sterke kwartaalcijfers 4,9%. Ook Randstad (+4,6%), Signify (+4,5%) en Heineken (+4%) presteerden prima. De kwartaalcijfers van Ahold werden niet goed ontvangen, het aandeel verloor 7,2% afgelopen week. Prosus verloor 6,4%. ING en Just Eat Takeaway noteerden beide 5,9% lager.

AMX Index

De midcap-index beperkte het verlies tot 0,7%. Het best presterende aandeel in de AMX index was Alfen, dat profiteerde van sterke kwartaalcijfers, het aandeel steeg maar liefst 21%. Ook de cijfers van  Fugro (+13,5%) en Arcadis (+6,1%) werden goed ontvangen. Minder goed presteerden Air France-KLM (-8%), Pharming (-8%) en Fagron (-7%).

Europese indices

Ook de overige Europese indices verloren flink terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 Index en de Engelse FTSE-index verloren beide 1,9%. De Duitse DAX Index presteerde nog slechter en verloor 2,5%.

TOP SELECTIE

- Ahold Delhaize

Ahold Delhaize heeft in het vierde kwartaal meer omzet en winst geboekt dan vorig jaar en tevens beter gepresteerd dan verwacht. De outlook viel tegen. Het bedrijf voorziet voor 2022 een daling van de onderliggende winst per aandeel tot 5%, waar de analistenconsensus rekening houdt met een daling van 1,4%. Voor de periode 2023 tot en met 2025 verwacht Ahold dat de omzetgroei zal versnellen, waarbij de omzet uit online activiteiten kan verdubbelen. De omzet in het vierde kwartaal steeg 3% naar 20,15 miljard euro, terwijl analisten rekenden op 19,8 miljard euro omzet. De operationele winst bedroeg 895 miljoen euro, beduidend meer dan de 808 miljoen euro van  de consensus. De winst per aandeel steeg 7,6% naar € 0,59. De sterke kwartaalcijfers werden overschaduwd door de tegenvallende outlook, het aandeel daalde maar liefst 7%.

+ DSM

DSM heeft in de tweede helft van 2021 de prijzen verhoogd om de effecten van de hoge inflatie op te vangen. Mede hierdoor steeg de omzet het afgelopen kwartaal met 16% naar 2,42 miljard euro. Analisten gingen uit van  2,25 miljard euro omzet. De EBITDA steeg van 390 naar 440 miljoen euro. De consensus lag hier op 424 miljoen euro. Over heel 2021 steeg de omzet van DSM met 14%. De EBITDA steeg in 2021 met 18% naar 1,8 miljard euro. Over 2022 liet DSM zich optimistisch uit. Het aandeel steeg 1,8% na publicatie van de cijfers.

+ NN Group

Verzekeraar NN Group heeft in de tweede helft van 2021 de nettowinst fors zien stijgen van 1,32 miljard naar 1,86 miljard euro. De kaspositie verbeterde van 1,53 naar 2,0 miljard euro. De solvabiliteit stond eind december op 213%, tegenover 209% halverwege 2021. NN Group verhoogt het dividend met 7%. Het slotdividend wordt € 1,56 per aandeel waardoor het totale dividend over 2021 op € 2,49 uitkomt. Verder is het bedrijf van plan om 1 miljard euro eigen aandelen in te kopen dit jaar. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na publicatie van de resultaten. Verder koopt NN het resterende belang in de divisie levensverzekeringen van ABN AMRO Verzekeringen voor een bedrag van 253 miljoen euro. NN had al een belang van 51%.

+ Randstad

Uitzendbureau Randstad heeft in het vierde kwartaal de omzet en winst zien stijgen en de verwachtingen ook weer weten te overtreffen. De omzet steeg 16,3% naar 6,75 miljard euro. Analisten rekenden op 6,49 miljard. De nettowinst kwam uit op 238 miljoen euro of € 1,39 per aandeel. De analistenconsensus was hier € 1,11 winst per aandeel. Randstad stelt voor een gewoon dividend van € 2,19 en een speciaal dividend van € 2,81 per aandeel uit te keren. Verder is het bedrijf positief gestemd over 2022, met een vergelijkbare omzetgroei van 16% in het eerste kwartaal. De consensus lag op 7% groei. Randstad verwacht wel dat de brutomarge in het eerste kwartaal iets lager zal liggen dan in het vierde kwartaal. Beleggers reageerden enthousiast, het aandeel steeg 5%.

+ Besi

Besi heeft in het vierde kwartaal conform verwachting de omzet zien dalen en rekent voor het lopende kwartaal weer op groei. Besi behaalde een omzet van 172 miljoen euro, een stijging van 56% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar een daling van 17% ten opzichte van het derde kwartaal. Door de hevige regenval in Maleisië werden assemblagefabrieken daar stilgelegd. De brutomarge bedroeg 56,7%. De nettowinst kwam het afgelopen kwartaal uit op 67,1 miljoen of € 0,86 per aandeel. Analisten rekenden op € 0,71 winst per aandeel. Besi keert een dividend uit van € 3,33 per aandeel, dat is 96% meer dan een jaar eerder. Voor het lopende kwartaal rekent Besi op een omzetgroei van 15% op kwartaalbasis. Het aandeel steeg 5% na publicatie van de cijfers.

+ Analog Devices

Analog Devices heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 72% zien stijgen naar 2,7 miljard dollar, 100 miljoen meer dan verwacht. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,94, waar analisten rekenden op $ 1,79. Ook voor het aankomende kwartaal verwacht Analog Devices een robuuste omzetgroei van 68% te realiseren. Voor het hele jaar wordt een groei van 33% voorzien. Het aandeel steeg bijna 4% na de cijfers.

- Garmin

Garmin heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en ook de afgegeven outlook lag boven de analistenconsensus. De omzet steeg 3% naar 1,39 miljard dollar, dit was iets boven de voorziene 1,36 miljard omzet. De operationele winst kwam uit op 315 miljoen dollar. De winst per aandeel bedroeg $ 1,48. Analisten rekenden op $ 1,43 winst per aandeel. Over heel 2022 verwacht Garmin een omzet te realiseren van 5,5 miljard dollar met een brutomarge van 57,5%. De consensus lag op 5 miljard dollar omzet. De koers van het aandeel daalde licht na bekendmaking van de resultaten.

+ Cisco Systems

Cisco heeft beter dan verwachte kwartaalcijfers gepubliceerd. De omzet steeg 6% naar 12,7 miljard dollar, nipt boven de analistenverwachting van 12,65 miljard. De nettowinst in het afgelopen kwartaal kwam uit 3,0 miljard dollar of $ 0,84 per aandeel. Analisten voorspelden $ 0,81 winst per aandeel. Cisco verhoogt het dividend met 3% en gaat opnieuw eigen aandelen inkopen. Voor het gebroken boekjaar 2022 voorziet het bedrijf een omzetgroei van 5,5 tot 6,5%, met een winst per aandeel tussen $ 3,41 en $ 3,46. De consensus lag hier op $ 3,42. Het aandeel steeg 3% na bekendmaking van de resultaten.

- Baxter International

Nieuwkomer in de topselectie Baxter International heeft in het vierde kwartaal iets beter gepresteerd dan verwacht. De winst per aandeel steeg 30% naar $ 1,04. Analisten rekenden op een winst per aandeel van $ 1,03. De omzet steeg 10% naar 3,51 miljard dollar. De consensus lag op 3,3 miljard dollar omzet. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel daalde 2,7%.

+ Mettler-Toledo

Mettler-Toledo heeft enkele dagen na publicatie van de kwartaalcijfers de outlook voor heel 2022 afgegeven. Het bedrijf verwacht 3,98 miljard dollar omzet te realiseren, de consensus was 3,9 miljard. De winst per aandeel komt in 2022 vermoedelijk uit tussen de $ 38,15 en $ 38,50. Analisten rekenden gemiddeld op een winst per aandeel voor 2022 van $ 37,36.

Macro Economisch nieuws

EUROZONE

De economie in de eurozone is in het vierde kwartaal minder hard gegroeid. Het bruto binnenlands product steeg met 0,3% op kwartaalbasis, op jaarbasis groeide de economie het afgelopen kwartaal met 4,6%. Dit was beide conform verwachting. De industriële productie steeg in december 1,2% ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis steeg de industriële productie 1,6%. Beide cijfers waren beter dan verwacht.

VERENIGDE STATEN

De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in januari met 1% op maandbasis gestegen. Economen rekenden op een stijging van 0,5%. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen met 9,7%. De verkopen in de Amerikaanse detailhandel zijn in januari sterker hersteld dan verwacht. De verkopen namen op maandbasis met 3,8% toe, waar een stijging van 2,1% was verwacht. De industriële productie in de Verenigde staten is in januari sterker dan verwacht gegroeid. De productie steeg met 1,4% na een daling van 0,1% in december. Economen rekenden op een toename van 0,5%.

NEDERLAND

 Ondanks de kerst-lockdown groeide de Nederlandse economie in het vierde kwartaal met 0,9% op kwartaalbasis en 6,2% op jaarbasis. De horeca en detailhandel hadden te lijden onder de lockdown, maar de industrie bleef goed draaien en de overheid gaf veel geld uit. Over heel 2021 groeide de economie met 4,8%. Vergeleken met 2019 bedroeg de groei 0,8%. In 2020 was er sprake van een krimp van 3,8%. De werkloosheid in Nederland is in januari verder afgenomen. De werkloosheid daalde naar 3,6% van de beroepsbevolking. In december was dit nog 3,8%.

AZIË

De consumentprijzen in China zijn in januari minder hard gestegen. Op jaarbasis stegen de prijzen 0,9%. Economen rekenden op 1% inflatie. In december bedroeg de inflatie nog 1,5%. De producentenprijzen zijn in januari opnieuw gestegen, maar minder hard dan een maand eerder. Op jaarbasis stegen de prijzen met 9,1%, na een plus van 10,3% in december. De Japanse economie kon in het vierde kwartaal herstellen na krimp een kwartaal eerder. Het bruto binnenlands product groeide 1,3% op kwartaalbasis en 5,4% op jaarbasis. De inflatie in Japan kwam in januari uit op 0,5% op jaarbasis, in december was dit 0,8%.

Nederlands bedrijfsnieuws

+ Heineken

Heineken heeft in 2021 de bierverkoop zien oplopen. Het afgelopen jaar steeg de omzet 11% naar 21,9 miljard euro. Analisten rekenden op 21,5 miljard euro. De biervolumes stegen met 4,6%, conform verwachting. In Azië liepen de volumes terug met 11,7%, terwijl Europa en Amerika de volumes zagen stijgen met 3,8 en 8,2%. De nettowinst bedroeg 2,0 miljard, de consensus lag op 1,9 miljard euro. Heineken wil over 2021 € 1,24 per aandeel dividend uitkeren. Voor 2022 verwacht Heineken een operationele marge te kunnen realiseren van 17%, dat was 12,3% in 2020 en 15,6% in 2021. Het aandeel steeg 1,5% na bekendmaking van de resultaten.

+ Alfen

Alfen heeft een sterk jaar achter de rug. De omzet steeg op jaarbasis met 32% naar 250 miljoen euro. De brutomarge steeg behoorlijk in 2021. De nettowinst kwam uit op 22,1 miljoen euro tegen 12,5 miljoen euro een jaar eerder. Voor het komend jaar mikt Alfen op een omzet van 330 tot 370 miljoen euro, een stijging van 40%, aangejaagd door de energietransitie, vooral bij het opladen van elektrische auto's en energieopslag. De omzetoutlook lag ver boven de verwachtingen. Het aandeel steeg maar liefst 13,5%.

- Air France-KLM

Air France-KLM heeft in het vierde kwartaal van 2021 de omzet bijna zien verdubbelen naar 4,8 miljard euro. De analistenconsensus was 4,6 miljard euro omzet. Het operationeel resultaat was positief, 178 miljoen euro tegen een verlies van 1,1 miljard euro in 2020. Analisten rekenden op een operationeel verlies van 267 miljoen euro. Het nettoresultaat was nog wel negatief en kwam uit op 127 miljoen euro verlies. Analisten hadden een groter verlies voorzien van 276 miljoen euro. Er werd geen outlook afgegeven voor heel 2022, vanwege de onzekerheden gerelateerd aan de coronapandemie. Diverse analisten maken zich echter wel zorgen dat het bedrijf binnenkort nieuw kapitaal nodig heeft. Het aandeel daalde 7% na publicatie van de resultaten.

+ Arcadis

Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 8% zien toenemen naar 652 miljoen euro. De operationele winst steeg met 11% naar 70 miljoen. Het aandeel noteerde 10% hoger na de cijfers.

+ AkzoNobel

AkzoNobel wil de productie van harsen verder opvoeren. Harsen zijn cruciale ingrediënten voor het maken van coatings. Door in de productie te investeren wordt Akzo minder afhankelijk van toeleveranciers. Ook bevordert dit de innovatie en het bereiken van duurzaamheidsdoelen. AkzoNobel denkt dat de investering circa 15 tot 20 miljoen euro zal bijdragen aan de EBITDA in 2023.

+ IMCD

IMCD neemt het Latijns-Amerikaanse Quelaris International over, een distributeur van grondstoffen. Qualaris boekte in 2021 een omzet van 52 miljoen dollar en is actief in 14 landen in Latijns-Amerika. De afronding van de deal wordt in maart verwacht. Financiële details werden niet bekend gemaakt.

Internationaal bedrijfsnieuws

- Nvidia

Nvidia heeft een recordomzet geboekt het afgelopen kwartaal en zag de winst verdubbelen. De nettowinst kwam uit op 3 miljard dollar of $ 1,32 per aandeel. Analisten rekenden op $ 1,23 winst per aandeel. De omzet steeg 53% naar 7,6 miljard dollar, waar de consensus lag op 7,42 miljard dollar omzet. Voor het lopende kwartaal voorziet Nvidia een omzet van ruim 8 miljard dollar, terwijl analisten rekenden op 7,3 miljard omzet. Ondanks de sterke resultaten daalde het aandeel 5%.

 + Nestlé

Nestlé heeft in 2021 meer omzet geboekt, maar voorziet een vertraging van de omzetgroei in het lopende jaar. Het Zwitserse voedings- en drankenconcern boekte een 7,5% hogere omzet, door hogere prijzen en stijgend marktaandeel. De omzet bedroeg in 2021 87,1 miljard Zwitserse frank, met een operationele marge van 17,4%. Zowel voor het lopende jaar als op middellange termijn mikt Nestlé op een omzetgroei van 5% en een bescheiden verbetering van de operationele marge. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na bekendmaking van de resultaten.

+ Applied Materials

De producent van apparatuur en software voor de chipsector heeft het afgelopen kwartaal een recordomzet geboekt. De omzet steeg 21% naar 6,3 miljard dollar, de nettowinst kwam uit op 1,8 miljard dollar of $ 2,00 per aandeel. Analisten rekenden op $ 1,86 winst en 6,2 miljard dollar omzet. Het aandeel opende 2% hoger na publicatie van de resultaten.

+ Intel

Intel neemt het Israëlische Tower Semiconductor over voor 5,4 miljard dollar in contanten. Intel betaalt 53 dollar per aandeel voor de halfgeleiderspecialist, wat een premie is van 60% ten opzichte van de slotkoers een dag eerder. De transactie moet binnen 12 maanden worden afgerond. Intel verwacht dat de deal direct bij zal dragen aan de winst per aandeel.

+ Walmart

Retailer Walmart heeft in het vierde kwartaal heeft de omzet marginaal zien stijgen naar 152,9 miljard dollar. Analisten rekenden op 151,5 miljard omzet. De nettowinst bedroeg 3,56 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $ 1,53 tegenover de analistenverwachting van $ 1,50. Walmart verwacht het lopende jaar 4% meer omzet te realiseren. Het aandeel noteerde 4% hoger na bekendmaking van de resultaten.

-Allianz

Allianz heeft operationeel een goed vierde kwartaal achter de rug, echter door een voorziening van 3,7 miljard euro vanwege een miljardenverlies met hedgefondsen aan het begin van de coronacrisis boekte het bedrijf een nettoverlies van € 0,74 per aandeel. De omzet steeg 32% naar 38,4 miljard euro. Analisten gingen uit van € 4,88 winst per aandeel en 32 miljard euro omzet. Over heel 2021 bedroeg de nettowinst 6,6 miljard euro, 3% minder dan in 2020. Operationeel boekte het bedrijf een recordwinst van 13,4 mijard euro, 25% boven het niveau van 2020. Het dividend wordt 12,5% verhoogd en Allianz start met de inkoop van eigen aandelen. Het aandeel verloor bijna 2% na publicatie van de resultaten.

Week Conclusie en Vooruitzicht

De aandelenmarkten zijn nog steeds in mineur. Vanaf de start van het jaar overheersen de zorgen over hoge inflatie, hogere rentes en ook de geopolitieke spanningen. Hoe het conflict in Oost-Europa verloopt is moeilijk te voorspellen; hopelijk vinden de politieke leiders een diplomatieke oplossing, zodat oorlog vermeden kan worden. Rusland/Poetin blijft echter onberekenbaar.

De gepubliceerde kwartaalcijfers waren over het algemeen goed, maar de hoge inflatie en problemen met de toeleveringsketen zorgen dat bedrijven voorzichtig zijn met de vooruitzichten over de aankomende periode. De aandelenmarkten hebben in ieder geval al een hoop negatief nieuws ingeprijsd. Zo noteert de AEX index dit jaar reeds 6,6% lager, de Nasdaq verloor zelfs al 14% dit jaar. Een herstel van de aandelenmarkten is dan ook zeker welkom. Zolang er veel onzekerheid is, zullen de beurzen vermoedelijk nerveus blijven.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK  (21 -25 februari 2022)

Meer info: https://www.investing.com/economic-calendar/

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling.

De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat.

Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen