Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Wat beweegt de markten: 2022-03-20

WAT HEEFT DE MARKT AFGELOPEN WEEK BEWOGEN?  (14- 18 maart)



Sterk herstel aandelenmarkten wereldwijd, Fed verhoogt de rente

De beurzen herstelden wereldwijd sterk afgelopen week, ondanks alle ellende van de oorlog in Oekraïne. Wereldwijd stegen de indices tussen 5 en 10%. De Russische beurs is sinds het uitbreken van de oorlog overigens nog steeds gesloten. De Amerikaanse centrale bank heeft de rente zoals verwacht verhoogd met 25 basispunten naar 0,5%, vanwege de toenemende zorgen over de inflatiedruk. De Fed-bestuurders gaan er nu vanuit dat de rente tot aan het einde van 2022 zal worden verhoogd tot rond de 2%. Dit houdt in dat er nog 6 rentverhogingen van 25 basispunten worden verwacht dit jaar. Ondertussen verhoogde de Bank of England voor de derde maal op rij de rente met 0,25% naar 0,75%. De rentestijgingen werden echter goed ontvangen op de beurs. Beleggers in de VS zien dat de bedrijven nog steeds sterke fundamenten hebben. Ook de sterke Amerikaanse arbeidsmarkt wordt in staat geacht consumenten te helpen de economie te laten groeien.

De aandelen in China lieten sterk herstel zien afgelopen week, na berichten van staatsmedia dat de regering de aandelen- en kapitaalmarkt zal stabiliseren en economische groei gaat stimuleren. In de voorgaande weken waren de aandelenkoersen gedaald door vrees voor Westerse sancties, omdat China de Russische inval van Oekraïne niet wil veroordelen. De olieprijs daalde aan het begin van de week tot onder de 100 dollar, maar sloot de week af op 108 dollar. Dit resulteerde per saldo in een daling van circa 4% afgelopen week. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zorgen de sancties ervoor dat dagelijks 3 miljoen vaten Russische olie minder beschikbaar worden. Het IEA verlaagde de raming voor het wereldwijde aanbod van olie dit jaar met 2 miljoen vaten tot 99,5 miljoen vaten per dag. De Europese gasprijzen daalden met maar liefst 20%, maar bevinden zich nog steeds op een hoog niveau. Ook de 10-jaarsrente steeg afgelopen week in zowel de Verenigde Staten als Europa verder. De Amerikaanse 10-jaarsrente is gestegen tot 2,17%. De Nederlandse 10-jaarsrente, die aan het begin van het jaar nog op 0,02% stond, is inmiddels gestegen naar 0,63%.

Groei- en inflatieverwachtingen Verenigde Staten

De Fed heeft toenemende zorgen over de inflatiedruk. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn onzeker, maar stuwen op korte termijn de inflatie omhoog en beïnvloeden daardoor de economische groei nadelig. Overigens verwacht de Fed niet dat de Verenigde Staten in een recessie zullen belanden. Zowel bedrijven als huishoudens staan er volgens voorzitter Jerome Powell financieel nog steeds goed voor. De raming voor de economische groei in 2022 werd echter wel neerwaarts bijgesteld. De Fed gaat nu uit van een groei van 2,8%, waar eerder nog werd uitgegaan van 4,0% groei in 2022. De centrale bank handhaafde voor 2023 en 2024 de groeiverwachtingen voor de VS op respectievelijk 2,2% en 2,0%. De inflatieverwachting voor 2022 is aanzienlijk verhoogd. In december ging men nog uit van 2,6% inflatie, terwijl de Fed nu verwacht dat het prijspeil in 2022 met 4,3% toeneemt. Ook voor 2023 en 2024 werd de inflatie opwaarts bijgesteld. De raming voor 2023 werd 0,4% verhoogd naar 2,7%. Voor 2024 verwacht de Fed nu een inflatie van 2,3% tegen eerder 2,1%. Voor de langere termijn wordt de inflatie geraamd op 2,0%, hetgeen overeenkomt met de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse indices stegen sterk afgelopen week. De S&P 500 index won 6,2%. Technologiebeurs Nasdaq deed daar nog een schepje bovenop en steeg maar liefst 8,4%. Ondanks dit mooie herstel staan beide indices nog steeds in de min voor dit jaar. De VIX Index daalde sterk ondanks de forse bewegingen op aandelenmarkten. Vorige week vrijdag noteerde de index nog 31,8. Afgelopen vrijdag stond de VIX maar liefst 22% lager op 23,9. Afgaande op de daling in de VIX index lijkt de angst voor de oorlog in Oekraïne op de aandelenbeurzen in ieder geval een stuk minder.

AEX Index

De AEX Index herstelde afgelopen week net als de Amerikaanse indices fors, de index steeg met 6,2% naar 716 punten. 23 van de 25 bedrijven in de AEX eindigden de week in de plus. Het best presterende aandeel was BESI dat maar liefst 19,8% won. Ook ASMI en Adyen stegen sterk met respectievelijk 18,3% en 16,8%. Het minst presteerde Shell dat 1,5% verloor. Ook Philips sloot de week in de min af. Het aandeel verloor echter slechts 0,2%. Overigens noteert de AEX index nog wel ruim 10% lager dit jaar.

AMX Index

Ook de Nederlandse midcap-index presteerde uitstekend afgelopen week, de AMX steeg 5,1%. Inpost was met een stijging van 13,8% het best presterende aandeel, gevolgd door WDP (+9,8%) en Corbion (+8,7%). De AMX kende drie verliezers afgelopen week, te weten Alfen (-4%), Flow Traders (-0,6%) en Accell (-0,4%).

Europese indices

Ook de Europese indices aandelen presteerden afgelopen week goed. De Engelse FTSE index bleef met een stijging van 3,5% wat achter bij de overige Europese indices. De Duitse DAX index won 5,8%, terwijl de EuroStoxx50 index 6,1% steeg.


TOPSELECTIE

- BMW

BMW heeft zijn winstmargeverwachtingen voor zijn autosegment in 2022 licht verlaagd omdat de oorlog in Oekraïne gevolgen heeft voor de toeleveringsketens. BMW verwacht nu een winstmarge voor rente en belastingen van 7-9%. Zonder de impact van de oorlog had het bedrijf gerekend op 8-10% marge. BMW waarschuwde voor meer productie onderbrekingen als gevolg van de oorlog, hoewel het bedrijf in staat is door te gaan met de levering van onderdelen uit fabrieken in het westen van Oekraïne. Het bedrijf is in gesprek met partners en leveranciers om de flexibiliteit in zijn productienetwerk te bevorderen. Verder gaf BMW aan dat het tekort aan halfgeleiders in de tweede helft van het jaar verbetert. Daarnaast is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van nieuwe batterij-technologie en verwacht 15 volledig elektrische modellen in productie te hebben dit jaar.

+ HP

HP heeft de winstoutlook voor 2022 verhoogd. Het bedrijf verwacht een winst per aandeel te realiseren van $4,18-$ 4.38. De analistenconsensus lag op $4,17 winst per aandeel.

+ Cisco/Netapp

Netapp en Cisco verdiepen hun samenwerking en kondigen de nieuwe FlexPod aan om de infrastructuur uit te breiden naar de cloud. FlexPod biedt een geautomatiseerd platform voor moderne toepassingen, gegevens en hybride clouddiensten. Het platform zal naar verwachting medio 2022 wereldwijd beschikbaar zijn.

 + Merck & Co

Keytruda, een medicijn van Merck tegen kanker is goedgekeurd door de FDA als therapie voor tal van soorten kanker. Uit klinische studiegegevens bleek het medicijn het risico van terugkeer of overlijden van longkanker te verminderen met 24%.

+ Williams Companies

Williams koopt de ophaal- en verwerkingsactiviteiten van Trace Midstream voor een bedrag van 950 miljoen dollar. Hiermee breidt het bedrijf zijn activiteiten op het gebied van schone energie uit. Verder heeft Williams de winstverwachting voor 2022 afgegeven. Het bedrijf verwacht een winst per aandeel tussen $ 1,29 en $ 1,54 te realiseren. Analisten rekenen gemiddeld op $ 1,32 winst per aandeel in 2022.



Macro Economisch nieuws

Eurozone

De definitieve inflatie in de eurozone bedroeg in februari 5,9%, een voorlopige meting ging uit van 5,8% inflatie. In januari was dit nog 5,1%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, bedroeg 2,7%, gelijk aan de eerdere raming. De arbeidskosten zijn in het vierde kwartaal van 2021 in de eurozone met 1,9% op jaarbasis gestegen. In het derde kwartaal stegen de arbeidskosten nog 2,3%.

Verenigde Staten

De Amerikaanse producentenprijzen zijn in februari minder hard opgelopen dan een maand eerder en tevens minder dan verwacht. De producentenprijzen stegen in februari met 0,8%, in januari was dit nog 1,2%. Zonder energie en voeding stegen de producentenprijzen 0,2% in februari tegen 0,8% een maand eerder. Op jaarbasis stegen de prijzen 10% en de kernprijzen 6,6%. De detailhandelsverkopen stegen in februari met 0,3% iets minder hard dan verwacht. Op jaarbasis namen de verkopen met 17,6% toe. De Amerikaanse olievoorraden zijn vorige week gestegen. De voorraden stegen met 4,3 miljoen vaten tot 416 miljoen. Er was gerekend op een afname van 1,4 miljoen vaten. Verder steeg het aantal in aanbouw genomen woningen in februari met 6,8%, op jaarbasis zelfs met 22,3%. Het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen daalde afgelopen week met 15.000 tot 214.000.

Nederland

De werkloosheid in Nederland is in februari verder gedaald. 3,4% van de beroepsbevolking was in februari werkloos; in januari was de werkloosheid nog 3,6%. Het aantal werklozen in februari kwam daarmee uit op 336.000. Het UWV registreerde eind februari 188.000 werkloosheidsuitkeringen.

Duitsland

De Duitse ZEW index die het economisch sentiment weergeeft is in maart fors gedaald. De ZEW-verwachtingsindex daalde van 54,3 in februari naar negatief 39,3 in maart. De producentenprijzen stegen in februari met 1,7% ten opzichte van januari. Op jaarbasis was er in februari in Duitsland sprake van een stijging van 16,6% van de producentenprijzen.

Azië

In China stegen de detailhandelsverkopen harder dan verwacht. De verkopen stegen afgelopen twee maanden met 6,7% op jaarbasis. Verwacht was een groei van 3%. Ook de industriële productie steeg in de eerste twee maanden van dit jaar sterk in China. De productiestijging kwam uit op 7,5% op jaarbasis, waar een stijging van 3,9% was verwacht.

In Japan zijn de consumentenprijzen in februari gestegen met 0,9% op jaarbasis, in januari bedroeg de inflatie nog 0,5%. De kerninflatie, zonder voedsel en energie, daalden op jaarbasis met 1%. De bank of Japan heeft het monetair beleid ongewijzigd gelaten. De rente blijft daarmee op 0,1% negatief. Zoals eerder aangekondigd wordt de inkoop van obligaties gereduceerd tot het niveau van voor de uitbraak van corona.

Nederlands bedrijfsnieuws

+ ASMI

ASMI heeft Reno Sub-Systems overgenomen. Reno levert RF matching sub-systems voor de bouw van chipmachines. Het betreft een relatief kleine overname, financiële details werden niet bekendgemaakt.

+ ArcelorMittal

ArcelorMittal investeert 300 miljoen euro om, met de steun van de Franse regering, op een duurzamere wijze staal te produceren in Noord-Frankrijk. De nieuwe faciliteit zal zich specialiseren in met behulp van elektriciteit staal voor motoren van elektrische voertuigen te produceren. Verder heeft ArcelorMittal van de Spaanse toezichthouder een boete opgelegd gekregen van 24 miljoen euro in verband met prijsafspraken.

- AkzoNobel

Verffabrikant AkzoNobel verwacht dat de Russische activiteiten binnen enkele weken stilvallen. Door de sancties zijn grondstoffen binnenkort niet meer beschikbaar en/of kunnen klanten niet meer betalen.

- Prosus

Prosus heeft een belang van 29% in de Chinese internetgigant Tencent. Tencent hangt mogelijk een recordboete boven het hoofd, omdat het mobiele betaalnetwerk WeChat Pay niet voldoet aan de regels van de toezichthouders. WeChat Pay zou de regels in China overtreden met betrekking tot witwassen. Hierdoor ligt de koers van het aandeel Prosus al enige tijd onder druk.

- Pharming

Pharming heeft in 2021 minder omzet en winst geboekt dan het jaar ervoor. De omzet daalde met 6% naar 199 miljoen dollar. De nettowinst halveerde van 37,7 miljoen naar 16,0 miljoen dollar. De omzetdaling was volgens Pharming het gevolg van een lagere verkoop van Ruconest in de VS. Tevens was er sprake van een aanzienlijke stijging van de bedrijfskosten. Pharming verwacht in 2022 weer een omzetgroei te realiseren. Het aandeel daalde 8% na de cijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

+ Nike

Nike heeft in het afgelopen kwartaal de winst met 70% zien stijgen naar 1,45 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 0,90, de analistenconsensus was $ 0,76 winst per aandeel. De omzet steeg met 2,5% naar 10,36 miljard dollar. Analisten gingen uit van 11,02 miljard dollar omzet. Het aandeel steeg 2% na publicatie van de resultaten.

- Fedex

De omzet van Fedex is in het afgelopen kwartaal conform verwachting met 10% gestegen naar 23,6 miljard dollar. De winst per aandeel steeg 32% naar $ 4,59. Analisten rekenden op $ 4,69 winst per aandeel. Het aandeel verloor ruim 4% na de cijfers.

- Inditex

Het Spaanse modehuis, onder meer bekend van ZARA, heeft in 2021 fors meer omzet en winst behaald. De omzet steeg van 20,4 miljard naar 27,7 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 3,2 miljard euro tegen 1,1 miljard euro in 2020. De winst per aandeel in het vierde kwartaal kwam uit € 0,24. Analisten rekenden op € 0,38 winst per aandeel. Het aandeel daalde 2,5%.

+ Volkswagen

Volkswagen heeft in 2021 8% minder auto’s verkocht, maar heeft desondanks 12% meer omzet geboekt. De operationele winst steeg van 10,6 miljard naar 20,0 miljard euro. In het vierde kwartaal rapporteerde het bedrijf een winst per aandeel van € 7,94, waar analisten uitgingen van € 6,49. Vanwege alle onzekerheden gaf het bedrijf geen outlook af voor 2022. De koers van het aandeel bleef vrijwel onveranderd.

Week Conclusie en Vooruitzicht

De angst voor de oorlog werd afgelopen week door de aandelenmarkten duidelijk achter gelaten. De hoop is nog steeds gevestigd op diplomatieke oplossingen en een snel einde van de oorlog. Tevens zorgde een temporisatie in de stijging van de grondstofprijzen voor lucht op de aandelenmarkten. Echter de onzekerheid is nog steeds hoog. Beleggers reageren nu op zeer korte termijn trends, dat wil zeggen kopen op rally’s en verkopen op dalingen, met forse dagelijkse koersuitslagen tot gevolg. In China bracht de regering goed nieuws, maar zijn er weer zorgen over de nieuwe corona-uitbraak. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de aanvoerketen, die nog altijd verstoringen kent. Aankomende week worden geen noemenswaardige bedrijfsresultaten gerapporteerd en ook op het macro-economisch vlak is het nieuws beperkt. De ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne zijn deze week waarschijnlijk bepalend voor het koersverloop op de aandelenmarkten.

 BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK  (21 - 25 maart)

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.


Reactie plaatsen