Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Wat beweegt de markten: 2022-03-27

WAT HEEFT DE MARKT AFGELOPEN WEEK BEWOGEN?  (21- 25 maart)


Oorlog in status quo, rente stijgt verder, aandelenmarkten kalmeren

De oorlog in Oekraïne is inmiddels een maand aan de gang. De oorlogssituatie is onveranderd gebleven en vermoedelijk zullen de vijandelijkheden nog enige tijd aanhouden. Als gevolg hiervan steeg de olieprijs verder. De gasprijs daalde licht na het nieuws dat Amerika meer LNG naar Europa zal exporten. Tevens wil de Europese Commissie dat Europese landen gezamenlijk gas gaan inkopen en stelt voor dat landen verplicht gasvoorraden aanvullen voor de winter. Ondanks de oorlog en het feit dat de 10-jaarsrente in zowel Europa als in de Verenigde Staten fors steeg, beleefden de aandelenmarkten een vrij rustige week. De indices in Amerika stegen licht, terwijl de koersen Europa een gemengd beeld lieten zien. De hoge inflatie heeft er inmiddels voor gezorgd dat de 10-jaarsrente in 2022 in de VS met 98 basispunten is gestegen naar 2,49%. De Amerikaanse centrale bank heeft laten doorschemeren dat het de rentes met grotere stappen kan verhogen om de inflatie te beteugelen. De Nederlandse 10-jaarsrente steeg dit jaar van -0,03% naar 0,86%. Opvallend was daarbij afgelopen week dat de technologie aandelen beter presteerden dan de markt. Wellicht waren de koersen van de technologie aandelen iets te fors gedaald aan het begin van het jaar. Bedrijfscijfers waren er niet afgelopen week. De macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten waren over het algemeen sterk; de Europese beduidend minder. Amerika is dan ook niet afhankelijk van Russisch gas en de oorlog heeft daar een stuk minder impact dan hier in Europa.

Inflatie en het effect op aandelen

Hogere inflatie wordt als negatief voor aandelen beschouwd omdat inflatie zorgt voor hogere inputkosten (arbeid en materialen), de leenkosten doet stijgen en de levensstandaard verlaagt. Doordat het enige tijd duurt voordat bedrijven de prijsstijgingen aan hun klanten kunnen doorberekenen, veroorzaakt dit meer marktvolatiliteit en kunnen de aandelenkoersen onder druk komen te staan. Met name groeiaandelen presteren meestal minder goed als de inflatie hoog is. Dat komt omdat de winsten van groeiaandelen voor een groot deel in de toekomst liggen en als de rente stijgt, moeten de toekomstige winsten tegen die hogere rente worden verdisconteerd. Inflatie is echter niet altijd slecht. Inflatie in tijden van hoogconjunctuur is anders dan inflatie in economisch slechte tijden. Aandelen kunnen dan ook bescherming bieden tegen inflatie omdat de omzet en winst van een bedrijf sneller kunnen groeien omdat hogere prijzen worden doorberekend. Milde inflatie is over het algemeen goed, omdat het een teken is dat de economie groeit en bedrijven hun prijzen kunnen verhogen. Wanneer we de lange termijn rendementen van de S&P 500 index bekijken en corrigeren voor inflatie, blijkt dat de hoogste reële rendementen worden behaald wanneer de inflatie tussen de 2% en 3% ligt. Hoge inflatie die gepaard gaat met economische neergang en hoge werkloosheid, zoals de periode van stagflatie in de jaren zeventig, is het worst-case scenario. De aandelenmarkt kwam destijds in een lange bear market terecht. Vooralsnog lijken de markten niet van een dergelijk scenario uit te gaan gegeven de stijgende tendens.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse indices stegen deze week verder. De S&P 500 index won 1,8% en sloot de week af op 4.543 punten. Technologiebeurs Nasdaq presteerde nog iets beter en steeg 2,3%. De volatiliteit was afgelopen week beduidend minder dan de voorgaande weken. De beweeglijkheidsgraadmeter, de VIX Index, daalde van 23.9 naar 20,8.

AEX Index

Ook de AEX Index kwam in een iets rustiger vaarwater afgelopen week. De koersen herstelden verder, waardoor de AEX met 1,1% steeg. De week werd daarmee afgesloten op 723,9 punten. Drie bedrijven in de AEX noteerden fors in de plus afgelopen week. Het best presterende aandeel was ArcelorMittal  met een koersstijging van 10%. Ook Shell en Aegon stegen sterk met respectievelijk 9,9% en 9,1%. Prosus was het slechtst presterende aandeel afgelopen week, met een koersdaling van 10,8%. Ook Just Eat Takeaway (-7,0%) en Signify (-6,5%) verloren fors.

AMX Index

De Nederlandse midcap-index noteerde marginaal hoger afgelopen week, de AMX steeg 0,4% en sloot de week af op 1.047 punten. OCI was het best presterende aandeel (+17%), gevolgd door AMG (+12%) en Fagron (+7%). Corbion was de grootste verliezer in de AMX, het aandeel daalde 4,8%, gevolgd door JDE Peet’s (-4,6%) en Aalberts (-2,8%).

Europese indices

De grote Europese indices vertoonden een gemixt beeld afgelopen week. De EuroStoxx50 index en de Duitse Dax index verloren beide terrein, met koersdalingen van respectievelijk 0,9% en 0,7%. De Engelse FTSE-index daarentegen noteerde 1,1% hoger.


TOPSELECTIE

+ Novo Nordisk 

Diabetes- en obesitasmedicijnmaker Novo Nordisk gaat aanzienlijk investeren in zijn toeleveringsketencapaciteit om toekomstige leveringstekorten te voorkom. Een deel van de cashflow die het bedrijf anders aan de aandeelhouders zou teruggeven, wordt nu besteed aan het opbouwen van die capaciteit. Door leveringsproblemen kon het bedrijf afgelopen jaar niet geheel aan de vraag voldoen van een nieuw obesitasmedicijn. Novo Nordisk verwacht in de tweede helft van dit jaar wel aan de vraag te kunnen voldoen.

+ Deutsche Post

Deutsche Post dochter DHL heeft de grootste overeenkomst ooit inzake duurzame vliegtuigbrandstof gesloten, waarbij meer dan 800 miljoen liter duurzame vliegtuigbrandstof van leverancier BP en Neste wordt afgenomen voor de aankomende 5 jaar. Hierdoor vermijdt het bedrijf ongeveer 2 miljoen ton koolstofdioxide-uitstoot, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van 400.000 personenauto’s of 12.000 koolstofneutrale langeafstandsvluchten.

+ NN Group

Analisten verwachten dat NN door de verkoop van NN Investment Partners meer kapitaal gaat teruggeven aan aandeelhouders, hetgeen als een katalysator kan werken voor de koers. Ook profiteert NN van de stijgende rente. Bovendien is de verwachting van analisten dat de jaarlijkse kapitaalaanwas van NN in de komende twintig jaar sterk zal groeien.

 + DSM

FrieslandCampina wil door middel van het voeradditief van DSM de uitstoot van methaan terugdringen. Het is de bedoeling dat 200 Nederlandse melkveebedrijven aan de pilot met het nieuwe veevoeradditief Bovaer deelnemen. Vanaf 2023 kan dit verder worden opgeschaald. Bovaer zorgt voor een reductie van de methaanuitstoot van koeien met zo’n 30%.



Macro Economisch nieuws

Eurozone

De economie in de eurozone is in maart minder gegroeid. De inkoopmanagersindex die de activiteit in de dienstensector meet, kwam in maart uit op 54,8 tegen 55,5 in februari. Voor de industrie daalde de index van 58,2 naar 57. De samengestelde index daalde daardoor van 55,5 in februari naar 54,5 in maart. Dit was wel boven verwachting. De impact van de oorlog in Oekraïne werd meteen zichtbaar in deze cijfers. Een boven de 50 duidt op economische groei.

Verenigde Staten

In Amerika is de economische activiteit in zowel de industrie als de dienstensector in maart juist toegenomen. De index voor de dienstensector steeg van 56,5 naar 58,9. De index voor de industrie kwam uit op 58,5 tegen 57,3 in februari. De samengestelde index kwam daarmee in maart boven verwachting uit op 58,5, de hoogste stand in 8 maanden. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is de afgelopen week sterk gedaald naar 187.000, het laagste punt sinds september 1969. De nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS zijn in februari gedaald met 2,2%, economen rekenden op een daling van 1%. De olievoorraden daalden met 2,5 miljoen vaten.

Nederland

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2021 met 1% gegroeid op kwartaalbasis. Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie in het vierde kwartaal met 6,5%. Bij een eerste berekening was dat 6,2%. De Nederlandse consumenten hebben in januari 11,1% meer besteed dan in januari 2021. De uitbraak van de oorlog heeft het consumentenvertrouwen in maart een knauw gegeven. De vertrouwensindex kwam uit op negatief 39, ruim onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van negatief 8.

Duitsland

De Duitse producentenprijzen zijn in februari hard gestegen. Vergeleken met een jaar eerder was er sprake van een toename van 25,9%. Op maandbasis was de prijsstijging in februari 1,4%. Het ondernemersvertrouwen is in Duitsland in maart flink gedaald. De IFO index voor het Duitse ondernemersklimaat daalde naar 90,8 van 98,5 in februari. Economen rekenden op een indexstand van 93,5. De economische activiteiten voor zowel de industrie als de dienstensector daalden wel in maart, maar minder dan verwacht. De samengestelde index kwam uit op 55,0. Een stand boven de 50 duidt op groei.

Azië

In Japan zijn de consumentenprijzen in maart met 1,3% gestegen op jaarbasis. De kernprijzen, zonder voeding en energie kwam uit op 0,8%. Dit was hoger dan de verwachte prijsstijging van 0,4%. De economische activiteit in Japan is in maart beduidend minder gekrompen dan in februari. De samengestelde inkoopmanagersindex steeg van 45,8 naar 49,3. Een stand onder de 50 geeft aan dat er nog wel sprake is van krimp.

Er was afgelopen week geen Chinees macro-economisch nieuws van belang.

Nederlands bedrijfsnieuws

+ Aegon

Verzekeraar Aegon heeft de verkoop van twee Hongaarse dochterbedrijven aan Vienna Insurance Group afgerond. Met de transactie is een bedrag van 620 miljoen euro gemoeid. De verkoop is onderdeel van de eerder aangekondigde desinvestering in Centraal en Oost Europa ter waarde van 830 miljoen. De verkoop van activiteiten in Polen, Roemenië en Turkije zal naar verwachting later dit jaar worden afgerond. Aegon gebruikt de verkoopopbrengst deels om zijn schulden te verlagen en daarnaast om eigen aandelen in te kopen.

+ ArcelorMittal

ArcelorMittal heeft een samenwerkingsverband gesloten met het Indiase Greenko met als doel minder vervuilende energie op te wekken. Hiermee is in totaal 600 miljoen dollar gemoeid, bedoeld voor zonne- en windenergie. Verder gaf het bedrijf aan dat het geen Russische grondstoffen meer afneemt. Overigens daalde de mondiale staalproductie in februari met 5,7% op jaarbasis. Dit kwam vooral door China, waar de productie met 10% afnam. China is goed voor meer dan de helft van de mondiale staalproductie.

+ ASML

ASML verwacht dat de tekorten in de chipsector nog twee jaar aanhouden. ASML verkoopt dit jaar en volgend jaar meer machines, maar kan nog niet aan de vraag voldoen. ASML moet daarvoor de capaciteit opschroeven met meer dan 50% en dat kost tijd.

+ Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway gaat de samenwerking met McDonalds intensiveren. Beide partijen tekenden een wereldwijd strategisch partnerschap, de overeenkomst moet volgens Just Eat leiden tot grotere operationele voordelen.

- Philips

Philips heeft 310 beademingsapparaten in de VS teruggeroepen, vanwege kans op falen. Tot nu toe zijn er geen meldingen van daadwerkelijk falen van de betreffende apparaten. In 2021 riep Philips al 3 tot 4 miljoen beademingsapparaten terug.

+ Shell

Shell is van plan om het komende decennium 20 tot 25 miljard pond te investeren in het Britse energiesysteem. Meer dan 75% zal worden geïnvesteerd in koolstofarme en koolstofvrije producten en diensten, waaronder offshore wind, waterstof- en elektrische mobiliteit.

Internationaal bedrijfsnieuws

- Husqvarna

Husqvarna, producent van grasmaaiers en tuinartikelen (Gardena), heeft voor het lopende kwartaal een omzetwaarschuwing afgegeven. Het bedrijf verwacht 15 miljard Zweedse kronen omzet te behalen, de analistenconsensus was 16.4 miljard kronen. De vraag is sterk, maar door problemen in de aanvoerketen, waardoor er tekorten zijn aan onderdelen, kan het bedrijf niet aan de vraag voldoen. Het aandeel daalde 2% na de waarschuwing.

+ BP

BP gaat een samenwerking aan met de Japanse investeerder Marubeni voor windenergie op zee. Japan wil in 2050 CO2-neutraal zijn.

+ Volkswagen

Volkswagen is in China een joint venture gestart met twee bedrijven, gericht op de aanvoer van grondstoffen voor batterijen in elektrische auto’s. Met het project wil Volkswagen de kosten verlagen, terwijl ook de aanvoer van grondstoffen zeker wordt gesteld. Volkswagen wil de kosten per batterij met 30 tot 50% verlagen.


Week Conclusie en Vooruitzicht

De oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en het krappere monetaire beleid van de centrale banken blijven de belangrijkste items voor de aandelenmarkt. De 10-jaarsrentes staan inmiddels op de hoogste niveaus in bijna drie jaar. Ook de grondstofprijzen staan op recordniveaus. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne heeft het westen behoorlijk wakker geschud voor wat betreft de afhankelijkheid van essentiële economische grondstoffen en producten uit landen als China en Rusland. Dit heeft er al toe geleid dat bijvoorbeeld de chipsector fors gaat investeren om de productie in Europa te verhogen. Ook wil Europa in principe binnen twee  jaar onafhankelijk zijn van Russisch gas. Dat vraagt om flinke investeringen. Daarnaast zal de druk op de prijzen en inflatie voorlopig doorzetten. Voor wat betreft de aandelenmarkten de aankomende week: er zijn wederom geen bedrijfscijfers, wel wordt vrijdag het banenrapport en de werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten bekend gemaakt. Daarnaast komen inflatiecijfers uit de VS en Duitsland. Verder zullen de ontwikkelingen in Oekraïne medebepalend zijn voor het verloop van de aandelenkoersen aankomende week.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK  (28 maart - 2 april)



DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen