Marktupdate DBAC 2022-08-29

Wat bewoog de markten de in de week van 22 - 26 augustus


Centrale bankiers zetten beurzen lager

Afgelopen vrijdag zorgde de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell voor fors lagere koersen. De belangrijkste boodschap was dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig geen reden ziet om het agressieve rentebeleid aan te passen. De rentes worden verhoogd tot men zeker is dat de inflatie onder controle is. Overigens meldde de president van de Nederlandsche bank, Klaas Knot, dat ook de Europese centrale bankiers overwegen de rente sneller te laten stijgen om de inflatie aan te pakken. Hij pleit voor een verhoging door de ECB van minimaal 0,5% en mogelijk zelfs 0,75% in september. De PCE-inflatie in de Verenigde Staten kwam in juli uit op 6,3% tegen 6,8% een maand eerder. De kerninflatie, zonder energie en voeding, zakte van 4,8% naar 4,6%. Beleggers hoopten door de licht afkoelende inflatie op een gematigder toon van Fed-voorzitter Powell. De obligatiemarkt prijsden al in dat de Amerikaanse centrale bank aan het eind van het jaar een draai zou maken. In dat geval zou de Fed de renteverhogingen stoppen en wellicht zelfs terugdraaien. Maar de speech van Powell maakte duidelijk dat het langer gaat duren om de inflatie te drukken. De gevolgen waren dalende aandelenkoersen, een doorstijgende dollar en hogere rentes. De dollar werd afgelopen week meer waard dan de euro, voor het eerst sinds 2002 toen de euro fysiek werd uitgegeven. De aandelenbeurzen in de VS verloren vrijdag ruim 3%. De 10-jaarsrente in zowel de VS als in Europa stegen weer. In Amerika is het niveau weer boven de 3% uitgekomen, in Nederland noteert deze rond de 1,75%.. Verder explodeerden afgelopen week de Europese gasprijzen gegeven stijgingen van bijna 40%. De olieprijs steeg met 4%, maar noteert nog wel onder de 100 dollar.

Duurzaam Topic

Spoorwegvervoerder Alstom heeft 14 passagierstreinen in gebruik genomen die voor 100% op waterstof rijden. De treinen stoten alleen stoom en gecondenseerd water uit. De waterstoftreinen vervangen bestaande treinen die op diesel rijden. Waterstof wordt gezien als één van de belangrijkste bouwstenen van de overgang naar een schonere energietoekomst. Waterstof is met name belangrijk voor sectoren met moeilijk te reduceren emissies, waar hernieuwbare energieoplossingen zoals wind- of zonne-energie minder praktisch zijn. Volgens Alstom vervangt één kilogram waterstof ongeveer 4,5 liter dieselbrandstof, wat de belasting van het milieu aanzienlijk vermindert. De Coradia iLint is 's werelds eerste passagierstrein die rijdt op een waterstofbrandstofcel die elektrische energie opwekt voor de aandrijving. Het voertuig is voorzien van schone energieomzetting en flexibele energieopslag in batterijen. Het waterstofbijvulsysteem van gas- en ingenieursbedrijf Linde zal de 14 passagierstreinen van brandstof voorzien, waardoor elke trein 1.000 km emissievrij kan rijden met één tankbeurt.

Amerikaanse indices 

De Amerikaanse aandelenbeurzen beleefden een slechte week. De S&P 500 index verloor 4%, terwijl de Nasdaq zelfs 4,2% daalde. De S&P 500 was vanaf begin juli 500 punten gestegen, maar verloor in de laatste anderhalve week circa 250 punten, waardoor de stijging inmiddels voor de helft is gecorrigeerd. De volatiliteit in de VS is fors gestegen door de hernieuwde renteangst. De VIX-index steeg van 20,6 naar 25,6%.

AEX Index

De AEX hield afgelopen week de schade ten opzichte van andere indices redelijk beperkt en verloor 2,0%. De weekslotstand kwam uit op 705 punten. De AEX kende slechts 3 winnaars afgelopen week. Shell presteerde als gevolg van de stijgende energieprijzen het beste, het aandeel won 4%. Prosus (+3,3%) en ArcelorMittal (1,4%) volgden. Het meest volatiele aandeel in de AEX was deze week weer de grootste verliezer, Just Eat Takeaway verloor 16,5%. Ook Philips (-8,6%) en Unibail-Rodamco-Westfield (-8,1%) presteerden slecht.

Europese indices

Ook de grote Europese indices verloren allemaal terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 index verloor 3,4%, de Duitse DAX index daalde zelfs 4,2%. De Engelse FSTE-index kon de schade weer redelijk beperkt houden en daalde 1,6%. Ook in Europa steeg de volatiliteit. De V-Stoxx index steeg van 24,6% naar 26,7%. Het verschil met de volatiliteit in de VS werd een stuk kleiner, maar Europese volatiliteitsindex noteert nog wel een 1% hoger dan die in de VS.

Topselectie

Afgelopen week publiceerden twee bedrijven uit de topselectie hun kwartaalcijfers, te weten Palo Alto en Netapp. Daarnaast kwamen nog diverse andere bedrijven uit de topselectie met nieuws van belang.

Palo Alto

Palo Alto heeft in het vierde kwartaal van hun gebroken boekjaar 2022 27% meer omzet geboekt dan een jaar eerder. De omzet kwam uit op 1,60 miljard dollar tegen een verwachting van 1,54 miljard omzet. De winst per aandeel steeg maar liefst 49% en kwam uit op $ 2,39. Analisten rekenden op $ 2,28 winst per aandeel. Over het hele boekjaar steeg de omzet 29% tot 5,5 miljard dollar en de winst per aandeel steeg met 23% tot $ 7,56. Verder zal er een aandelensplitsing van 1:3 plaatsvinden. Het aandeel steeg maar liefst 12% na publicatie van de cijfers.

Netapp

Netapp heeft in het eerste kwartaal van hun gebroken boekjaar de omzet met 9% zien stijgen tot 1,59 miljard dollar. Analisten rekenden op 1,55 miljard omzet. De winst per aandeel steeg met 4,4% tot $ 1,20. De analistenconsensus was $ 1,10 winst per aandeel. Netapp verhoogde de outlook voor het hele jaar. Het aandeel steeg 7,8% na bekendmaking van de resultaten.

IMCD

IMCD neemt het Mexicaanse PromaPlast over, een distributeur die zich richt op de Mexicaanse en Amerikaanse markten. Er werden geen financiële details bekendgemaakt.

Securitas

Securitas heeft na de overname van Stanley Security, die in juli werd afgerond, nieuwe financiële doelen bekendgemaakt. Securitas verwacht de aankomende jaren 8 tot 10% omzetgroei te realiseren en 8% operationele marge in 2025, welke op lange termijn boven de 10% moet uitkomen. Deze nieuwe margedoelstellingen vervangen de oude doelstelling van 10% jaarlijkse winstgroei. Beleggers reageerden teleurgesteld op de nieuwe doelstellingen, het aandeel verloor 6%.

NN Group

Een Japanse toezichthouder op financiële instellingen wil onderzoek doen bij een levensverzekeringsbedrijf van NN Group vanwege mogelijke hulp aan mkb-bedrijven om belasting te ontwijken.

Novo Nordisk

Het aandeel Novo Nordisk steeg 4,5% na positieve fase 2 resultaten van het medicijn Cagrisema voor mensen met diabetes type 2 en obesitas.Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen, maar minder hard dan in een eerste raming werd gemeld. De economie kromp met 0,6%, eerder werd een krimp van 0,9% gemeld. Na de krimp van 1,6% in het eerste kwartaal is de VS feitelijk in een recessie terecht gekomen. Verder werden In de VS de PCE-inflatiecijfers over juli gepubliceerd. De Fed beschouwt de PCE-kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter en daarmee leidraad voor het monetair beleid. Op jaarbasis bedroeg deze inflatie 4,6% tegen 4,8% een maand eerder. De reguliere PCE inflatie bedroeg in juli 6,3% tegen 6,8% in juni.

Duitsland

De Duitse economie is in het tweede kwartaal toch gegroeid. Op kwartaalbasis was er sprake van 0,1% groei, aanvankelijk werd een nulgroei gemeld. Op jaarbasis was er sprake van 1,7% groei. Het Duitse ondernemersklimaat is in augustus licht gedaald, maar minder hard dan verwacht. Hetzelfde gold voor de graadmeter voor de Duitse economische activiteit in augustus: krimp, maar minder dan verwacht.

Nederland

In Nederland is het consumentenvertrouwen verder afgenomen tot het laagste niveau gemeten vanaf de start van de metingen in 1986.

Azië

De Japanse economische activiteit is in augustus gedaald. De samengesteld inkoopmanagersindex daalde tot 49,2. Een stand onder de 50 betekent krimp.


Nederlands bedrijfsnieuws

ASR Nederland

ASR Nederland heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een lager operationeel resultaat behaald, maar de daling was minder sterk dan verwacht. De operationele winst kwam uit op 513 miljoen euro, circa 5% hoger dan de analistenverwachtingen. De solvabiliteit van ASR is gestegen naar 214%. De kapitaalaanwas van 428 miljoen euro lag 16% boven de consensus. Het aandeel steeg 3,9% na de cijfers.

Alfen

Alfen heeft de omzetverwachting voor dit jaar verhoogd en de winst verdubbeld. De leverancier van laadpalen voor elektrische auto’s zag de omzet toenemen met 79% tot 110 miljoen euro in het tweede kwartaal. De EBITDA-winst bedroeg 20,2 miljoen euro, ruim het dubbele van het jaar ervoor. Het aandeel steeg ruim 10% na de cijfers.

Unibail-Rodamco-Westfield

Unibail-Rodamco-Westfield heeft de verkoop van een winkelcentrum in Californië afgerond. Met de verkoop is een bedrag van 537,5 miljoen dollar gemoeid. Sinds 2021 heeft Unibail voor 900 miljoen dollar in de VS en in Europa 3,2 miljard euro aan vastgoed afgestoten.


Internationaal bedrijfsnieuws

Nvidia

Nvidia, producent van computerchips en videokaarten, heeft in het tweede kwartaal de omzet licht zien stijgen tot 6,7 miljard dollar. Dit was in lijn met de verwachtingen, welke overigens waren aangepast van 8 miljard dollar na een omzetwaarschuwing van het bedrijf eerder dit jaar. De winst per aandeel halveerde. De afgegeven omzetverwachting van circa 5,9 miljard dollar lag 1 miljard lager dan eerdere voorspellingen van analisten. Ondanks de matige cijfers en outlook steeg het aandeel 4%.

Salesforce

Salesforce, een cloudgebaseerd platform voor customer relationship management, heeft iets beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 22% tot 7,7 miljard dollar. De winst daalde echter van $ 1,48 naar $ 1,19 per aandeel. Analisten rekenden op $ 1,03 winst. Het bedrijf gaat voor 10 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Beleggers reageerden teleurgesteld op de cijfers, het aandeel verloor ruim 3%.

Zoom Video Communications

Zoom heeft in het afgelopen kwartaal minder winst behaald en verlaagde de outlook voor het hele jaar. De winst per aandeel daalde met 23% tot $ 1,05. Analisten rekenden op $ 0.95 winst per aandeel. De omzet nam toe met 8% tot 1 miljard dollar, 100 miljoen minder dan verwacht. Zowel de winst- als omzetoutlook kwamen lager uit dan de analistenverwachtingen. Het aandeel werd afgestraft na de cijfers en daalde 16,5%.

Amazon / EA Sports

Volgens bronnen wil Amazon computerspelmaker Electronic Arts (EA) overnemen. Naast Amazon hebben ook Apple en Disney interesse in EA. Het aandeel EA steeg bijna 4% op de geruchten.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De inflatiecijfers uit de VS afgelopen week waren bemoedigend, echter het doel van 2% inflatie is nog lang niet bereikt. Hierdoor gaven centrale bankiers dan ook aan dat er nog enkele renteverhogingen kunnen worden verwacht. Ook de gigantisch hoge gasprijzen blijven natuurlijk een punt van zorg. De arbeidsmarkt blijft echter nog steeds robuust en het ondernemersvertrouwen ligt op een hoog niveau. Aankomende week is het qua bedrijfsnieuws vrij rustig. Op macro-economisch vlak zijn vooral het banenrapport en de werkloosheidscijfers die vrijdag in de VS worden gepubliceerd van groot belang. In Europa zijn de inflatiecijfers uit de eurozone en Duitsland van belang voor de ontwikkelingen op de aandelenmarkten deze week. Hopelijk ebt de renteangst weer wat weg en kunnen de aandelenmarkten enigszins herstellen van de moeizame beursdagen van de afgelopen week.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 29 augustus - 2 september


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen