Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-01-14

Wat bewoog de markten in de week van 9 tot 13 januari


Aandelenmarkt zet nieuwjaarsrally voort

Ook in de tweede week van het nieuwe jaar waren beleggers optimistisch gestemd. De koersen stegen over een breed front, waarbij wel opviel dat Europese aandelen beter blijven presteren dan die in Noord-Amerika. Het verschil is over de laatste maanden opgelopen tot meer dan 10%. Extra opvallend is dat dit gebeurt terwijl de euro terrein wint op de dollar. De inflatie is in de Verenigde Staten in december gedaald ten opzichte van een maand eerder. De consumentenprijzen lagen 6,5% hoger dan in december een jaar eerder, exact volgens de verwachting. In november was nog sprake van 7,1% inflatie. De inflatie in de VS beweegt zich derhalve in de juiste richting, waardoor de druk op de Amerikaanse centrale bank afneemt. Steeds meer analisten verwachten renteverhogingen van slechts 25 basispunten. Overigens steeg in China de inflatie juist licht. Het cijferseizoen werd afgelopen vrijdag afgetrapt door de Amerikaanse financials. De resultaten waren over het algemeen beter dan verwacht en de koersreacties waren dan ook positief. Verder steeg de olieprijs met maar liefst 8,5%, de Europese gasprijs daalde daarentegen met bijna 7%. De euro won wederom flink terrein op de dollar, waardoor voor het eerst sinds april 2022 de eurodollar koers boven de 1,08 uitkwam. De 10-jaarsrente daalde zowel in de VS als in Europa licht.

Duurzaam topic

Climeworks, een in Zürich gevestigde startup voor Direct Air Capture (DAC) kondigde de allereerste verwijdering van kooldioxide aan voor zakelijke klanten, waaronder Microsoft en Shopify. De verwijdering van koolstof werd uitgevoerd in IJsland, waar momenteel de enige commerciële DAC- en opslaginstallatie ter wereld staat, die jaarlijks 4.000 ton CO2 kan verwijderen. Climeworks wil zijn CO2-afvangcapaciteit opschalen tot een gigaton in 2050. Wereldwijd ligt de CO2-uitstoot momenteel rond de 50 gigaton.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse indices beleefden wederom een mooie handelsweek. De toonaangevende S&P 500 index steeg 2,7%, en technologiebeurs Nasdaq noteerde maar liefst 4,5% hoger. De beweeglijkheidsgraadmeter de VIX index daalde fors van 21,8% naar 18,4% , het laagste niveau sinds de eerste week van het vorige jaar.

AEX Index

Na de sterke start van het jaar continueerde de AEX index de opgaande lijn. De index sloot de week af op 748 punten, een stijging van 24 punten oftewel 3,3%. De technologie-aandelen presteerden afgelopen week sterk. ASM International was de grootste stijger, het aandeel steeg maar liefst 13,5%. ASML volgde met een koersstijging van 9,6% en Unibail-Rodamco-Westfield completeerde de top3, het aandeel won 7,3%. Minder goed presteerden Randstad (-3,2%), Universal Music Group (-2,5%) en Heineken (-0,8%). De afgelopen week stegen 19 van de 25 aandelen in de AEX index.

Europese indices

Op het Europese vasteland waren de winsten afgelopen week gelijk verdeeld. Net als de AEX stegen ook de EuroStoxx50 en de DAX Index exact 3,3%. De Engels FTSE-index bleef met een koersstijging van 1,9% enigszins achter. Ook in Europa daalde de volatiliteit. De V-Stoxx index daalde ruim 1% tot 17,3%, het laagste niveau sinds november 2021..

TOPSELECTIE

AstraZeneca

AstraZeneca neemt het Amerikaanse CinCor Pharma over voor een bedrag van 1,8 miljard dollar om veelbelovende nieuwe behandelingen voor hoge bloeddruk en nierziekten te krijgen. Het is de eerste grote overname van AstraZeneca sinds de overname van Alexion Pharmaceuticals in 2021, een specialist in zeldzame ziekten die werd overgenomen voor 39 miljard dollar. 

BMW

De groepsomzet van BMW is in het vierde kwartaal met 10,6% gestegen, mede dankzij minder knelpunten in de toeleveringsketen. De leveringen over het hele jaar daalden met 4,8%, waarbij Europa en China het slechtst presteerden. De verkoop van elektrische voertuigen is in 2022 meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. De Duitse automaker verkocht 215.755 volledig elektrische BMW en MINI voertuigen in 2022. Vooruitkijkend zei het bedrijf dat het verwacht een winstgevende groei te handhaven in 2023. BMW heeft voor het komende jaar als doel gesteld dat 15% van de totale verkoop afkomstig is van elektrische voertuigen.

Microsoft

Microsoft heeft Fungible overgenomen, een 6 jaar oude startup die bedrijven helpt met datacenteropslag en netwerkbehoeften. De deal wordt geschat op 190 miljoen dollar.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer heeft het Amerikaanse Nurse Tim overgenomen, zonder financiële details bekend te maken. Nurse Tim biedt opleidingen en educatie aan verplegend personeel en studenten. De overname heeft een beperkt effect op de winstgevendheid van Wolters Kluwer.Macro Economisch Nieuws

De Verenigde Staten

De Amerikaans inflatie daalde in december conform verwachting. De consumentenprijzen daalden op maandbasis met 0,1%. Op jaarbasis stegen de prijzen met 6,5%, in november was dit nog 7,1%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, kwam op jaarbasis uit op 5,7% tegen 6% in november. Alle cijfers waren exact als verwacht.

Eurozone

De industriële productie in de eurozone is in november op jaarbasis met 2% toegenomen. 

Nederland

De inflatie is in december definitief vastgesteld op 9,6%, conform de eerste raming. In november lag de inflatie op 9,9% in oktober was dit nog 14,3%.  De consumentenprijzen lagen over het hele jaar 2022 10% hoger dan in 2021. In 2021 kwam de inflatie uit op 2,7%.

Duitsland

De economische groei in Duitsland is in 2022 uitgekomen op 1,9%, verwacht was 1,8% groei. In 2021 bedroeg de groei nog 2,6%. 

Azië

In China zijn de consumentenprijzen in december in een hoger tempo gestegen. De inflatie kwam uit op 1,8% tegen 1,6% in november. In heel 2022 stegen de prijzen in China met 2,0%. De producentenprijzen daalden in december met 0,7% op jaarbasis.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML / ASMI

De Verenigde Staten zijn in gesprek met Nederland, Japan en Zuid-Korea over een exportverbod voor halfgeleiders naar China. Washington hoopt de drie landen op één lijn te krijgen voor het invoeren van strikte maatregelen voor de export naar China. Elk land heeft belang bij een bepaalde uitkomst, verwacht wordt dan ook dat een deal moeilijk tot stand zal komen.

Prosus

De Chinese overheid is zijn greep op de techsector aan het verstevigen en zou een belang overwegen in techbedrijf Tencent, waarvan Prosus 27% van de aandelen in bezit heeft. 

Signify

Signify heeft in het vierde kwartaal de resultaten in China sterker zien teruglopen dan verwacht als gevolg van de coronacrisis. Op basis van voorlopige resultaten verwacht Signify dat de omzet met 8,8% daalt, waardoor de omzetgroei in 2022 uitkomt op 1,2%, eerder mikte Signify nog op een groei van 2 tot 3%. De brutomarge bleef vrijwel gelijk. Op 27 januari komt Signify met de volledige kwartaalcijfers. Het aandeel daalde aanvankelijk 6%, maar sloot uiteindelijk 0,7% na de winstwaarschuwing.


Internationaal bedrijfsnieuws

Amerikaanse financials

 

De Amerikaanse grootbanken lieten bijna allemaal beter dan verwachte cijfers zien. In eerste instantie daalden de meeste koersen, echter aan het eind van de dag beloonden beleggers de behaalde resultaten met mooie koerswinsten. 

UnitedHealth

UnitedHealth heeft het afgelopen kwartaal de omzet en winst zien toenemen. De omzet steeg met 12% naar 82,8 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 4,8 miljard dollar of $ 5,34 per aandeel, een stijging van 19% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Analisten rekenden op $ 5,17 winst per aandeel. In heel 2022 boekte de Amerikaanse zorggigant een nettowinst van 20,1 miljard dollar op een omzet van 324,2 miljard dollar.

TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, de grootste chipfabrikant ter wereld, heeft in het vierde kwartaal de omzet met 43% zien stijgen in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De nettowinst steeg met 78% naar omgerekend zo’n 8,9 miljard euro. TSMC is een belangrijke klant van ASML.

Delta Airlines

Delta Airlines heeft een nettowinst geboekt van 828 miljoen dollar of $ 1,48 per aandeel. Analisten rekenden op $ 1,32 winst per aandeel. Delta Airlines boekte in het vierde kwartaal dit jaar 17,5% meer omzet dan in hetzelfde kwartaal van 2019, het jaar voor corona. Door de gestegen brandstofkosten bleef de winst wel achter. Delta Airlines is positief gestemd over 2023 en verwacht een omzetstijging van 15 tot 20%.

Tesla

Na prijsverlagingen in China heeft Tesla nu ook de prijzen in de Verenigde Staten verlaagd met 14 tot 20%. Door de prijsverlaging komen de auto’s nu in aanmerking voor belastingvoordelen in de VS.

Weekconclusie en vooruitzicht

Beleggers zijn het nieuwe jaar overtuigend positief begonnen, gesteund door de dalende 10-jaarsrente. In Nederland werd het jaar afgesloten met een rentestand van 2,91%, inmiddels is de 10-jaarsrente in twee weken tijd gedaald naar een niveau van 2,47%. Vooral in Europa resulteerde dit in een sterke start van het jaar met mooie koerswinsten.

De aankomende week publiceren vanuit de Verenigde Staten diverse bedrijven hun kwartaalcijfers. in Europa start het cijferseizoen een week later. Op macro-economisch vlak zijn er inflatiecijfers in Europa, een rentebesluit in Japan en in de VS komt de Fed met het Beige Book, met de huidige stand van de economie. Tevens worden de ontwikkelingen in de producentenprijzen in de VS en Duitsland bekendgemaakt. Kortom een goed gevulde weekagenda die kan leiden tot verdere koerswinsten of een pas op de plaats.


BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 16 - 20 januari


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen