Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-01-21

Wat bewoog de markten in de week van 16 tot 20 januari


Aandelenmarkt maakt pas op de plaats 

Na de zeer positieve start van het jaar maakten de aandelenmarkten een pas op de plaats afgelopen week. De lichte daling werd met name veroorzaakt doordat centrale bankiers aangaven dat de renteverhogingen voorlopig nog niet ten einde zijn. Klaas Knot, voorzitter van de Nederlandsche Bank, verkondigde dat de Europese Centrale Bank de rente in februari en maart in ieder geval twee keer met 50 basispunten gaat verhogen. Om van de hoge inflatie af te komen, is afkoeling van de economie nodig, aldus Knot. Ook in de VS gaven bestuurders van de Fed aan dat zij het liefst een renteplafond zien van boven de 5% tegen de huidige rentestand van 4,5%. Overigens daalden de producentenprijzen in Amerika en Duitsland in december vergeleken met een maand eerder, hetgeen bemoedigend is voor de inflatieontwikkeling.

De eerste bedrijfscijfers die zijn gepubliceerd vallen niet tegen. Tot nu toe heeft zo’n 10% van de S&P 500 bedrijven hun kwartaalcijfers bekendgemaakt. Hiervan heeft 67% de winstverwachting van analisten overtroffen met gemiddeld 4%. Dit past overigens in het historisch beeld, maar de winstmarges lijken wel onder druk te staan. Het Amerikaanse Beige Book toonde aan dat de economische situatie de afgelopen 2 maanden vrij stabiel was. De Amerikaanse economie lijkt wel iets te verzwakken. Enkele grote Amerikaanse technologiebedrijven kondigden reeds ontslagrondes aan. Afgelopen week bleef de 10-jaars rente vrijwel ongewijzigd. Zowel de olieprijs als de Europese gasprijs stegen circa 3%.

Duurzaam topic

Wetenschappers hebben een doorbraak bereikt die kan bijdragen aan de voedselvoorziening voor miljoenen mensen. Met succes werd een hoogproductieve en ziekteresistente rijstzaad gekloond. Door de ontdekking kunnen de kosten van de wereldwijde rijstproductie drastisch worden verlaagd. Boeren hoeven niet meer elk jaar dure rijstzaden te kopen, die voor boeren in ontwikkelingslanden onbetaalbaar zijn. In plaats daarvan schaffen boeren de hybride rijstplanten één keer aan en deze zaden kunnen zij vervolgens hergebruiken. De onderzoeken naar het klonen van hybride rijsplanten lopen al jaren, maar nu is een efficiëntie van 95% van de kwaliteit van het oorspronkelijke rijstzaad bereikt. Rijst vormt voor zo'n 4 miljard mensen de belangrijkste voedingsbron. Ook voor andere voedselgewassen, zoals maïs en tarwe zou in de toekomst deze kloontechnologie kunnen worden toegepast.

Amerikaanse indices

De bewegingen bleven beperkt op de Amerikaanse aandelenmarkt, die een gemend beeld liet zien afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,7%, terwijl technologiebeurs Nasdaq juist 0,7% steeg. Ondanks dat de beurzen redelijk dicht bij huis bleven steeg de volatiliteit. De beweeglijkheidsgraadmeter, de VIX-index, noteerde 1,5% hoger op een stand van 19,85%.

AEX Index

De AEX-index beleefde voor de eerste keer dit jaar een negatieve handelsweek. De Amsterdamse index daalde 1,3% en sloot de week af op 738,64 punten. DSM was afgelopen week de grootste stijger, het aandeel won 3,1%, gevolgd door Universal Music Group (+2,7%) en Randstad (+2,6%). De aandelen die minst presteerden waren Philips (-4,8%), NN Group (-2,8%) en Besi (-2,8%). De week werd door 10 van de 25 aandelen in de AEX index positief afgesloten.

Europese indices

Ook de overige Europese indices handelden licht lager afgelopen week. De EuroStoxx50 index daalde 0,7%, de Duitse Dax index verloor 0,4% en de Engelse FTSE-index noteerde 0,9% lager. Net als in de VS steeg ook in Europa de volatiliteit met zo’n 1,5% tot 18,7%.

TOPSELECTIE

Sage Group

Sage Group heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 10% zien stijgen tot 540 miljoen Britse pond. Met name in Noord-Amerika groeide het bedrijf sterk. De op cloudgebaseerde boekhoudsoftware voor kleine en middelgrote bedrijven steeg ruim 30% tot 390 miljoen pond. Sage bevestigde de outlook voor heel 2023 en ziet een opwaartse trend in de marges. Het aandeel opende aanvankelijk 2% hoger, maar sloot uiteindelijk 2% lager na de cijfers.

Microsoft

De mededingingswaakhond van de EU heeft zorgen geuit over de overname van Activision Blizzard door Microsoft. In de komende weken zal de commissie punten van bezwaar aan Microsoft bekendmaken. Verder gaf Microsoft aan dat het bedrijf van plan is 10.000 medewerkers te ontslaan, in navolging van andere grote technologiebedrijven die economische tegenwind verwachten.

AstraZeneca

AstraZeneca heeft de overname van Neogene Therapeutic, een biotechnologiebedrijf, afgerond. AstraZeneca betaalde 200 miljoen dollar voor de Amerikaanse pionier op het gebied van de ontwikkeling van medicijnen tegen kanker.Macro Economisch Nieuws

De Verenigde Staten

De producentenprijzen in de VS zijn in december 0,5% gedaald ten opzichte van een maand eerder. Analisten rekenden op 0,1% daling. Op jaarbasis lagen de prijzen nog wel 6,2% hoger dan een jaar eerder. De economische activiteit in de VS is in de afgelopen 2 maanden vrijwel ongewijzigd gebleven, alleen de staat New York maakte melding van een significante terugval.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in december definitief vastgesteld op 9,2% op jaarbasis conform de eerste raming. In november was de stijging nog 10,1%.

Nederland

De werkloosheid in Nederland is in december met 0,1% gedaald tot 3,5% van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen lag op 352.000. De Nederlandse consumenten zijn in januari minder pessimistisch dan een jaar eerder, hoewel het consumentenvertrouwen nog wel uitzonderlijk laag is.

Duitsland

In Duitsland is de inflatie in december conform de eerste raming definitief vastgesteld op 8,6%, in november was dit nog 10,0%. De Duitse producentenprijzen zijn in december met 0,4% gedaald in vergelijking met een maand eerder. Vergeleken met een jaar eerder lagen de producentenprijzen nog altijd 21,6% hoger.

Azië

In het vierde kwartaal van 2022 bleef de Chinese economie stabiel op kwartaalbasis. In vergelijking met het 4e kwartaal een jaar eerder sprake was van 2,9% groei, verwacht was een plus van 1,8%. In heel 2022 groeide de Chinese economie 3%, in 2021 was dit nog 8,1%.

De inflatie in Japan is in december iets verder omhoog gegaan en kwam uit op 4,0% tegen 3,7% in november. De inflatie bereikte daarmee de hoogste stand in meer dan 40 jaar.

Nederlands bedrijfsnieuws

Aegon

Aandeelhouders van ASR Nederland hebben ingestemd met de overname van de aandelen Aegon Nederland en de fusie van de twee bedrijven.

ASM International

ASMI heeft in het vierde kwartaal van 2022 meer omzet behaald dan verwacht. ASMI rekent op een omzet van circa 720 miljoen euro tegen een eerdere verwachting van circa 645 miljoen omzet. Ook het orderboek van 820 miljoen euro kwam boven verwachting uit. ASMI profiteerde van betere omstandigheden in de toeleveringsketen en daardoor een hogere conversie van de orderportefeuille. Het aandeel steeg maar liefst 10% na de update.

Unilever

Unilever verwacht nog een verdere stijging van prijzen, maar ziet wel dat de prijscurve afbuigt. Unilever verhoogde de prijzen in het derde kwartaal met 12,5%, terwijl de verkoopvolumes nauwelijks daalden.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway heeft in de tweede jaarhelft een positief EBITDA resultaat behaald van circa 150 miljoen euro. In de eerste zes maanden van 2022 was dit nog een verlies van 134 miljoen euro. De omzet per bestelling trok aan, terwijl de bezorgkosten juist terugliepen. Het aandeel steeg 5% na de positieve update.


Internationaal bedrijfsnieuws

Netflix

Netflix heeft in het afgelopen kwartaal de omzet conform verwachting met 2% zien groeien tot 7,85 miljard dollar. De winst per aandeel daalde echter van $ 1,33 naar $ 0,12 tegen een verwachting van $ 0,55. Het aantal nieuwe abonnees kwam uit op 7,7 miljoen, er werd gerekend op 4,5 miljoen nieuwe klanten. De omzetoutlook voor het lopende kwartaal was hoger dan verwacht en werd door beleggers belangrijker gevonden dan het tegenvallende resultaat, het aandeel steeg 8,5% na de cijfers.

Morgan Stanley

De nettowinst van Morgan Stanley daalde in het vierde kwartaal van 3,7 miljard naar 2,2 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,31 tegen een verwachting van $ 1,25. De omzet van de bank daalde van 14,5 naar 12,7 miljard dollar. De consensus lag echter op 12,2 miljard omzet. Het aandeel steeg 6% na publicatie van de resultaten.

Procter & Gamble

Procter & Gamble heeft in het afgelopen kwartaal 3,93 miljard dollar winst behaald, per aandeel bedroeg de winst conform verwachting $ 1,59 tegen $ 1,65 een jaar eerder. De omzet daalde licht naar 20,8 miljard dollar, analisten rekenden op 20,6 miljard omzet. De grootste leverancier van consumentengoederen ter wereld verhoogde de omzetverwachting door hogere prijzen, het aandeel verloor 2% na de cijfers.

Goldman Sachs

De investeringsbank zag de winst in het afgelopen kwartaal met 69% dalen tot 1,33 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 3,32 tegen een verwachting van $ 5,25. De omzet kwam eveneens iets lager uit dan verwacht. Het aandeel verloor 6,5% na de tegenvallende resultaten.

Alphabet (Google)

Alphabet gaat circa 12.000 banen schrappen, daarmee zou het personeelsbestand met 6% inkrimpen. Amazon, Meta (Facebook) en Microsoft kondigden eerder al ontslagrondes aan.

PPG Industries

PPG, concurrent van AkzoNobel, verwacht een winstverbetering in de loop van het jaar, door matiging van de grondstofkosten, minder verstoringen in de toeleveringsketen en sterk economisch herstel in China later dit jaar. In het vierde kwartaal boekte PPG een nettowinst van 238 miljoen dollar of $ 1,22 per aandeel, 4 cent minder dan een jaar eerder, maar 8 cent meer dan verwacht. De behaalde omzet bleef stabiel op 4,2 miljard dollar, 150 miljoen meer dan verwacht. Het aandeel steeg maar liefst 6% na de cijfers. Het aandeel AkzoNobel kon ook 3% toevoegen.

Weekconclusie en vooruitzicht

De forse koersstijgingen van de eerste twee handelsweken kregen afgelopen week geen vervolg. De aandelenmarkten daalden licht. Overigens presteren de Europese indices de laatste paar maanden aanzienlijk beter dan die in de VS. Zo is de EuroStoxx50 index nog slechts 4,5% verwijderd van de hoogste stand in 2021, terwijl de S&P 500 index daar momenteel nog zo’n 17% van is verwijderd.

Aankomende week openen met name in de VS veel bedrijven de boeken, in Nederland komen ASML en Signify met de kwartaalcijfers. De eerste gepubliceerde bedrijfscijfers waren over het algemeen conform verwachting of iets beter. Op macro-economisch vlak zijn met name de Amerikaanse groeicijfers over het vierde kwartaal van belang, ook wordt de PCE-kerninflatie in de VS over december bekendgemaakt, dat is voor de Amerikaanse centrale bank een heel belangrijke indicator voor het rentebeleid. Daarnaast worden wereldwijd de inkoopmanagersindices gepubliceerd, hetgeen meer inzicht geeft in de huidige stand van de economie.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 23 - 27 januari


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen