Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-01-28

Wat bewoog de markten in de week van 23 tot 27 januari


Mooie week door meevallende bedrijfs- en economische cijfers

De tot nu toe gepubliceerde kwartaalcijfers worden over het algemeen goed ontvangen. Circa twee derde van de kwartaalresultaten zijn tot nu toe beter dan verwacht. De winstcijfers zijn overigens wel lager dan een jaar eerder. De hoge inflatie en verslechterde economische omstandigheden, mede veroorzaakt door de coronabeperkingen in China het afgelopen kwartaal, drukten de winstcijfers.  Op macro-economisch vlak waren de cijfers afgelopen week bemoedigend. De PCE-kerninflatie in de Verenigde Staten kwam in december uit op 4,4%, ten opzicht van 4,7% een maand eerder. De verdere afkoeling van de Amerikaanse inflatie zal voor de Amerikaanse Centrale Bank geen aanleiding zijn voor nieuwe zorgen. De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal met 2,9%, dit was 0,3% meer dan verwacht. In de eerste jaarhelft was er nog sprake van lichte krimp, terwijl in het derde kwartaal de economie in de VS met  3,2% groeide.

De 10-jaarsrente steeg licht afgelopen week zowel in Europa als in de VS. De dollar en de olieprijs bleven de gehele week vrijwel op hetzelfde niveau hangen, terwijl de gasprijzen in zowel Europa als in de VS fors daalden. In Europa daalde de prijs van gas met 17% tot 55 euro per megawattuur. Dit is het laagste niveau sinds september 2021. In Amerika is de prijs van gas inmiddels ruim onder de gemiddelde prijs van de afgelopen 5 jaar gedoken. Verder hebben met name diverse technologiebedrijven ontslagrondes aangekondigd, hetgeen zorgt voor minder druk op de arbeidsmarkt.

Update kwartaalcijfers S&P 500 bedrijven

Tot nu toe hebben 29% van de bedrijven in de S&P 500 index de kwartaalcijfers gerapporteerd. Hoewel 67% van de bedrijven positief verrasten, blijft dit percentage toch achter bij het 10-jaarsgemiddelde van 73%. Op basis van de reeds gepubliceerde cijfers verwachten analisten nu een winstdaling van 5,0% voor dit kwartaal vergeleken met het vierde kwartaal 2021. Dat is dus inclusief de bedrijven die nog moeten rapporteren. Als -5,0% de werkelijke daling voor het kwartaal is dan zou dit de eerste winstdaling op jaarbasis zijn sinds het derde kwartaal van 2020 (-5,7%). Overigens gaan analisten er vanuit de gemiddelde omzet in het vierde kwartaal een groei van 3,9% laat zien.

Duurzaam topic

Fintech leverancier Broadridge Financial Solutions (opgenomen in de Topselectie van DBAC) heeft een nieuw analyse tool op de markt gebracht, de ESG Analyzer. De tool stelt bedrijven in staat om al hun ESG-gegevens in één dashboard te bekijken en de gegevens te vergelijken met concullega's. Op die manier verkrijgen zij inzicht in welke informatie collega's/concurrenten al dan niet verstrekken en welke toezeggingen zij hebben gedaan. Volgens Broadridge is het een perfect instrument voor het management van bedrijven om inzicht te krijgen in hun sterke en zwakke punten op het gebied van duurzaamheid. Tevens geeft de tool bedrijven inzicht in de verbetermogelijkheden op ESG-gebied.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt kende een zeer sterke week. Met name de technologie aandelen in de VS presteerden uitstekend. De Nasdaq steeg maar liefst 4,7%. De toonaangevende S&P 500 index won 2,5%. Door het positieve sentiment daalde de angstgraadmeter, de VIX-index. De volatiliteit daalde ruim 1% naar 18,5%.

AEX Index

De AEX index pakte de positieve trend van het begin van het jaar weer op. De index steeg 1,6% en sloot voor het eerst sinds februari vorig jaar boven de 750 punten. Het best presterende aandeel was ASMI dat 7,5% steeg, gevolgd door Unibail-Rodamco-Westfield (+6,7%) en Signify (+6,6%). DSM was de negatieve uitschieter afgelopen week, de koers daalde 7,4%. Ook Ahold Delhaize (-3,7%) en Unilever (-1,7%) hielden het niet droog. Overigens sloten 18 van de 25 aandelen in de AEX index de week in de plus af.

Europese indices

De overige Europese indices presteerden minder goed dan de AEX. De EuroStoxx50 index steeg 1,4%, de Duitse DAX-index noteerde 0,8% hoger, terwijl de Engelse FTSE-index 0,1% verloor. De volatiliteit in Europa daalde met 1,4% naar 17,3%.

TOPSELECTIE

Seagate Technology

Seagate heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, ondanks een dalende omzet en winst. De omzet daalde met 39% tot 1,89 miljard dollar, analisten gingen echter uit van 1,83 miljard omzet. De winst per aandeel daalde van $ 2,36 naar $ 0,16. De consensus was $ 0,09 winst per aandeel. Seagate verwacht het huidige kwartaal 2 miljard omzet te realiseren, 150 miljoen meer dan analisten voorzagen. Het aandeel steeg bijna 11% na de cijfers.

Tractor Supply

Tractor Supply boekte een nettowinst van 271 miljoen dollar in het vierde kwartaal. De winst per aandeel steeg  met 26% en kwam uit op $ 2,43. Analisten rekenden op $ 2,35 winst per aandeel. De omzet nam toe met 21% tot 4,01 miljard dollar, de consensus was 3,88 miljard omzet. Voor 2023 verwacht Tractor Supply 8% omzet- en winstgroei te realiseren. Het aandeel steeg 6% na bekendmaking van de resultaten.

Microsoft

Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal de winst zien dalen tot 16,4 miljard dollar of $ 2,32 per aandeel tegen $ 2,48 vorig jaar. De winst was wel nipt hoger dan verwacht. De omzet steeg met 3%, maar bleef licht achter bij de verwachting. De clouddivisie groeide met 31%, terwijl het PC-segment de omzet met 19% zag dalen. Microsoft zet meer in op kunstmatige intelligentie, het bedrijf investeert 10 miljard dollar in OpenAI. Het aandeel daalde 0,6% na publicatie van de cijfers.

F5 Networks

Het computernetwerkbedrijf heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet van F5 Networks steeg met 2% naar 700 miljoen dollar, nipt boven de verwachting. De nettowinst kwam uit op 72 miljoen dollar of $ 2,47 per aandeel. Analisten rekenden op $ 2,33. Overigens daalde de winst per aandeel met 14% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De afgegeven winstoutlook voor het huidige kwartaal bleef iets achter bij de analistenvoorspellingen, waardoor het aandeel licht daalde (-0,7%).

W.R. Berkley

De nettowinst van verzekeraar W.R. Berkley kwam in het vierde kwartaal uit op 382 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 14% naar $ 1,16, verwacht was $ 1,10 winst. De omzet daalde licht naar 2,43 miljard dollar, analisten rekenden op 2,51 miljard omzet. De premie-inkomsten stegen met 6,5%. Beleggers reageerden toch enigszins teleurgesteld, het aandeel verloor 2,9%.

AmerisourceBergen

AmerisourceBergen heeft aangekondigd dat het zijn naam gaat veranderen in Cencora. De nieuwe naam staat moet de voortdurende groeistrategie van het bedrijf en zijn impact op de gezondheidszorg beter weergeven. De naamsverandering zal in de tweede helft van het jaar worden doorgevoerd.

AstraZeneca

De Amerikaanse Food & Drugs Administration staat het gebruik van het medicijn Evusheld tegen Covid-19 voorlopig niet langer toe. Het medicijn van AstraZeneca zou teveel bijwerkingen vertonen.


Macro Economisch Nieuws

De Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal met 2,9% gegroeid, verwacht was een groei van 2,6%. In het derde kwartaal was er sprake van 3,2% na de lichte krimp in de eerste twee kwartalen van 2022. De PCE-kerninflatie in de VS bedroeg in december 4,4%, in november was dit nog 4,7%. De  kerninflatie kwam uit conform verwachting. De Amerikaanse centrale bank ziet de kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie.

Eurozone

Uit de inkoopmanagersindex bleek dat de economie in de eurozone in januari weer lichte groei vertoont na enkele maanden van krimp. De stand van de index kwam nipt boven de 50 uit, hetgeen wijst op groei.

Nederland

De huizenprijzen zijn in december met 2,3% gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dit was de grootste daling in 10 jaar. Op jaarbasis stegen de prijzen van koopwoningen nog wel met 2,7%, het laagste niveau in 7 jaar.

Duitsland

Het ondernemersklimaat in Duitsland is in januari verder verbeterd, de IFO index steeg van 88,6 naar 90,2. Het consumentenvertrouwen steeg eveneens licht, maar bleef wel achter bij de verwachtingen.


Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

ASML heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 29% tot 6,43  miljard euro. De brutomarge kwam uit op 51,5% en de nettowinst bedroeg 1,8 miljard euro of € 4,60 per aandeel. Analisten rekenden op € 4,34 winst per aandeel en 49% marge. In 2022 kwam de omzet uit op 21,2 miljard en de nettowinst was 5,6 miljard euro. Voor 2023 rekent ASML op een omzetgroei van 25%. Het aandeel steeg 0,6% na bekendmaking van de resultaten.

Signify

Signify zag als gevolg van de coronacrisis in China de omzet in het afgelopen kwartaal dalen met 1,5% tot 2,0 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 86 miljoen euro, in het vierde kwartaal van 2021 was dit nog 170 miljoen euro. Voor Signify was 2022 een uitdagend jaar, maar het bedrijf verwacht verbetering in het lopende jaar. Het aandeel steeg 5,5% na de cijfers.

DSM

DSM heeft de aanmeldingstermijn voor de fusie met Firmenich enkele maanden verlengd. De benodigde goedkeuring van toezichthouders laat op zich wachten. Het aandeel daalde 4% na de bekendmaking.

Philips

Volgende week publiceert Philips de jaarcijfers. Volgens bronnen zal het bedrijf een reorganisatie aankondigen wat ten koste gaat van 1.000 banen in Nederland en 6.000 banen wereldwijd. In oktober werd reeds een ontslagronde aangekondigd die 4.000 banen kostte.

Heineken

Heineken wacht nog steeds op goedkeuring van de Zuid-Afrikaanse toezichthouders voor de overname van Distell. Heineken wil Distell alleen inlijven als het alle merken mag overnemen.

Prosus

Prosus gaat 30% van het kantoorpersoneel ontslaan. Prosus is één van de grootste investeerders in e-commerce in Europa. De banen verdwijnen in Amsterdam, Hong Kong en Zuid-Afrika. Prosus wil ook kosten besparen bij de ruim 80 bedrijven waarin is geïnvesteerd. Daardoor moet Prosus in 2025 operationeel winstgevend zijn.

Shell

Shell twijfelt of de levering van energie aan huishoudens in Nederland, Engeland en Duitsland nog wel past in de strategie van het bedrijf. Het bedrijf evalueert de strategie en trekt daar een aantal maanden voor uit.


Internationaal bedrijfsnieuws

Afgelopen week werd een stroom aan kwartaalcijfers gepubliceerd. In het onderstaande overzicht de resultaten van de grootste bedrijven. Enkele opvallende cijfers en nieuwsfeiten worden vervolgens nog toegelicht.


Tesla

Het aandeel Tesla steeg 11% na de cijfers. De winst steeg met 59% tot 3,7 miljard dollar. Elon Musk gaf aan dat de doorgevoerde prijsverlagingen de vraag een sterke impuls zullen geven. Daarnaast voert het bedrijf een kostenbesparingsprogramma door. Tesla verwacht ook in 2023 een nieuw productierecord.

STMicroelectronics

De Franse chipmaker rapporteerde een omzetgroei in het afgelopen kwartaal van 39%, conform verwachting. De winst steeg van 750 miljoen in het vierde kwartaal van 2021 naar 1,2 miljard dollar. Voor het huidige kwartaal voorziet het een omzetgroei van ruim 30%. Het aandeel steeg 7,7% na de cijfers.

SAP

Softwarespecialist SAP zag de omzet in het vierde kwartaal met 6% stijgen naar 8,44 miljard euro. Vooral de cloud-dienstverlening presteerde goed met een omzetgroei van 30%. De operationele winst van SAP steeg met 17%, echter de nettowinst daalde. SAP maakte bekend 3.000 banen te schrappen en kostenbesparingen van 300 tot 350 miljoen euro door te voeren. SAP verwacht in 2023 7% omzetgroei te realiseren. Het aandeel steeg 7% na de cijfers.

IBM

Ondanks beter dan verwachte resultaten daalde het aandeel IBM 4,5% na de kwartaalcijfers. Het bedrijf gaat 3.900 banen schrappen, maar is evenwel optimistisch over 2023.

Alphabet (Google)

Alphabet, moederbedrijf van Google, wordt in Amerika aangeklaagd vanwege de dominantie van de zoekmachine op de digitale advertentiemarkt. Google heeft volgens de Amerikaanse autoriteiten te veel macht omdat het veel van de technologie in handen heeft die wordt gebruikt voor internetreclames.

Weekconclusie en vooruitzicht

De aandelenmarkten zijn het jaar voortvarend begonnen, waarbij technologiebeurs Nasdaq reeds 11% is gestegen dit jaar. Momenteel is de verwachting dat de centrale banken in staat zijn een zachte landing van de economie te bewerkstelligen. De Amerikaanse groeicijfers stemden beleggers tevreden en ook de verdere afkoeling van de Amerikaanse inflatie werd goed ontvangen.

Aankomende week gaan beleggers een drukke week tegemoet. Woensdag staat het rentebesluit in de VS op de agenda. Analisten houden rekening met een rentestijging van 25 basispunten, maar een verhoging van 50 basispunten is niet uitgesloten. De Europese en Britse centrale banken volgen op donderdag met hun rentebesluit. Voor beide banken wordt een verhoging van 50 basispunten verwacht. Verder komen diverse bedrijven met kwartaalcijfers. In Nederland zijn dat Philips, KPN, ING en Shell. In de VS openen onder meer de grote techbedrijven Google, Facebook, Apple en Amazon de boeken. Verder gaan de Chinese beurzen weer open, nadat ze een week gesloten waren vanwege Chinees nieuwjaar.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 30 januari - 3 februari


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen