Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-02-25

Wat bewoog de markten in de week van 20 tot 24 februari

Aandelenmarkt doet een flinke stap terug

De onverwachtse stijging van de Amerikaanse kernprijzen en sterke macro-economische cijfers in de voorgaande week zorgden voor druk op de aandelenmarkten afgelopen week. Een lichte correctie was eigenlijk al in de voorgaande week verwacht. Momenteel is er op de markten sprake van goed nieuws is slecht nieuws. Sterke economische cijfers zijn een bedreiging voor de inflatie. Dat bleek dan ook afgelopen vrijdag. Economen gingen uit van een lichte daling van de Amerikaanse kernprijzen, echter in januari steeg het inflatieniveau met 0,1% in de VS en kwam uit op 4,7%. Verwacht was een daling tot 4,4%. De inflatie beweegt daarmee de verkeerde kant op, dat is verontrustend nieuws voor de economie en de aandelenmarkten. Dit zorgde voor rentevrees, de Amerikaanse en Europese tienjaarsrente steeg afgelopen week dan ook weer verder. De verwachting is dat de Amerikaanse en Europese centrale banken voorlopig nog niet klaar zijn met de renteverhogingen. Toch wezen Fed bestuurders erop dat beleggers veel te bevreesd zijn voor een recessie. Volgens hen is de Amerikaanse economie veel weerbaarder dan gedacht. Fed’s Bullard houdt rekening met een gematigde groei van de Amerikaanse economie, mede door het herstel van de Chinese economie na de opheffing van de coronamaatregelen, terwijl ook de economie van Europa sterker blijkt dan verwacht.

De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal iets minder hard dan de eerste raming aangaf.  In Duitsland was er sprake van iets meer economische krimp dan eerder gemeld. Verder steeg afgelopen week door de sterke Amerikaanse data en hogere inflatiecijfers de dollar ten opzichte van de euro. De eurodollar koers van afgelopen vrijdag was het laagste niveau dit jaar. De olieprijs bleef vrijwel onveranderd, terwijl de Europese gasprijzen 4% stegen afgelopen week, na enkele weken van forse prijsdalingen.

Duurzaam topic

De oorlog in Oekraïne is naast een humanitair ook een ecologisch drama. De grond in Oekraïne wordt ernstig vervuild door de oorlog. Door raketten en granaten heeft de grond veel te verduren. Er komen metalen in de bodem terecht en de bodemvruchtbaarheid is waarschijnlijk flink afgenomen. Daarnaast wordt de bodem stuk gereden door de zware tanks en de kans is groot dat er brandstof lekt uit de militaire voertuigen. De vervuilde grond heeft ook gevolgen voor de landbouw. Oekraïne is een belangrijke speler op de voedselmarkt, met name zonnebloemolie, tarwe en gerst komen voor een groot deel uit Oekraïne. Volgens het milieuprogramma van de VN kan verontreiniging een negatieve invloed hebben op de productiviteit van de bodem. Schadelijke stoffen kunnen worden opgenomen door de planten. Vervolgens kunnen mensen die dit consumeren kunnen deze stoffen ook binnenkrijgen. Vervuilde grond kan wel schoongemaakt worden, echter dit zal waarschijnlijk geen prioriteit krijgen na de oorlog.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt deed een flinke stap terug afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,7%. Technologiebeurs Nasdaq verloor zelfs 3,1%.  De volatiliteit steeg door de forse daling van 20,0% naar 21,7%.

AEX Index

Ook de AEX index verloor terrein afgelopen week. De index daalde 2,4% en sloot de week af op een stand van 746,41 punten. Wolters Kluwer dat sterke kwartaalcijfers publiceerde was de grootste stijger, het aandeel won 6,9%. De cijfers van Besi zorgden voor een weekstijging van 4,4% en RELX completeerde de top 3 met een koersstijging van 2,1%. Adyen dat de voorgaande week nog de grootste winnaar was, verloor afgelopen week maar liefst 9,6%. Ook Prosus (-8,7%) en Aegon (-6,7%) verloren flink. Slechts 6 van de 25 aandelen noteerden hoger afgelopen week.

Europese indices

De overige Europese indices daalden eveneens, zij het iets minder dan de AEX index. De EuroStoxx50 index verloor 2,2%, De Duitse DAX index daalde 1,8%. De Engelse FTSE-index hield de schade beperkt tot een verlies van 1,6%. Ook in Europa steeg de volatiliteit tot exact hetzelfde niveau als de VIX index in Amerika, 21,7%.

TOPSELECTIE

Afgelopen week publiceerden vijf bedrijven uit de Topselectie hun kwartaalresultaten. Bij vier van de vijf aandelen steeg de koers na de cijfers.

IMCD

IMCD heeft in de tweede helft van 2022 de omzet zien stijgen met 30% naar 2,3 miljard euro. In heel 2022 steeg de omzet 34%. De nettowinst over het hele jaar kwam uit op 313 miljoen euro, een stijging van 51% ten opzichte van een jaar eerder. De winst was conform verwachting. Het dividend wordt verhoogd met 46% tot € 2,37 per aandeel. IMCD gaf geen concrete outlook voor 2023 af. Het aandeel daalde 4% na de cijfers.

Iron Mountain

Iron Mountain heeft in het vierde kwartaal de omzet met 10% zien stijgen tot 1,28 miljard dollar. Analisten rekenden op 1,3 miljard omzet. De nettowinst bedroeg 112 miljoen dollar of $ 0.42 per aandeel. De consensus was $ 0,43 winst per aandeel. De voor het bedrijf belangrijke funds from operations kwam uit op 98 cent tegen een verwachting van 94 cent. Voor 2023 verwacht Iron Mountain 8 tot 10% omzetgroei te realiseren. Het aandeel steeg 4,2% na de cijfers.

Netapp

Netapp heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt dan verwacht, maar de omzet viel tegen. De winst per aandeel daalde met 5% naar $ 1,37. Analisten gingen uit van $ 1,31 winst per aandeel. De omzet daalde eveneens met 5% tot 1,53 miljard dollar. De consensus was 1,62 miljard omzet. De winstverwachting voor het huidige kwartaal kwam overeen met de verwachtingen. Het aandeel won 0,6% na de cijfers.

Palo Alto

Palo Alto heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 26% tot 1,66 miljard dollar, nipt meer dan de analisten voorzagen. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,05. Een jaar eerder was dit nog $ 0,58. De verwachting van analisten was $ 0,78 winst per aandeel. Palo Alto verhoogde de omzet- en winstverwachting voor het hele jaar. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg maar liefst 12,5%.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer heeft in de tweede helft van 2022 prima resultaten geboekt. De omzet steeg met 14% tot 2,85 miljard euro. In heel 2022 steeg de omzet eveneens 14% en kwam uit op 5,45 miljard euro. De nettowinst over 2022 steeg van 885 miljoen euro naar 1,06 miljard euro. De aangepaste winst per aandeel steeg met 8% naar € 4,14. Wolters Kluwer keert € 1,81 dividend per aandeel uit, een stijging van 15% ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast kondigde het een nieuw aandeleninkoop programma aan ter waarde van 1 miljard euro. Voor 2023 voorziet Wolters Kluwer circa 7 tot 9% winstgroei en een licht stijgende operationele marge. Het aandeel won 5,5% na de cijfers.


Macro Economisch Nieuws

De Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is in het 4e kwartaal van 2022 met 2,7% gegroeid. De eerste raming wees op 2,9% groei. Een kwartaal eerder bedroeg de groei 3,2%. De PCE-kerninflatie, de belangrijkste graadmeter voor de Amerikaanse Centrale Bank voor de inflatie, kwam in januari uit op 4,7%. In december was dit 4,6%. Economen rekenden op een daling naar 4,4%.

Eurozone

De inflatie in de eurozone in januari is definitief vastgesteld op 8,6%. Eerder werd 8,5% inflatie gemeld. In december stegen de prijzen nog met 9,2%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, steeg in januari met 0,1% en kwam uit op 5,3%.

Nederland

In Nederland is het consumentenvertrouwen in februari gestegen. Consumenten waren minder pessimistisch over de economie, echter het vertrouwen is nog steeds uitzonderlijk laag.

Duitsland

De Duitse economie is in het 4e kwartaal met 0,4% gekrompen. De eerste raming gaf een krimp van 0,2% aan. Op jaarbasis was er nog wel sprake van  0,3% groei. De inflatie in Duitsland is uitgekomen op 8,7%, conform de eerste raming. In december bedroeg de inflatie nog 8,6%. De producentenprijzen daalden 1% ten opzichte van december. Op jaarbasis was er nog wel sprake van 17,8% hogere prijzen.

Azië

De inflatie in Japan is in januari gestegen naar 4,3%. In december was dit nog 4,0%. Hiermee bereikte de inflatie in Japan het hoogste niveau sinds december 1981.


Nederlands bedrijfsnieuws

Besi

Besi heeft zoals verwacht in het vierde kwartaal de omzet zien dalen, maar de marge viel hoger uit dan verwacht. De omzet daalde met 18% tot 138 miljoen euro. Besi haalde voor 181 miljoen euro aan nieuwe orders binnen, een stijging van 44% op kwartaalbasis. De brutomarge kwam uit op 62,3%, waar Besi zelf mikte op 60 tot 62%. De nettowinst kwam uit op 40,2 miljoen euro of € 0,50 per aandeel. Analisten rekenden daar op € 0,49. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg ruim 9%.

DSM

DSM en Firmenich hebben goedkeuring gekregen voor de fusie van de Europese Commissie. Een combinatie van de twee bedrijven levert geen zorgen op over de concurrentie. Inmiddels hebben 9 van de 10 toezichthouders groen licht gegeven. Alleen India moet nog goedkeuring gegeven.

Heineken

Bill Gates heeft een belang van 3,76% opgebouwd in Heineken Holding. Bill Gates kocht de aandelen van het Mexicaanse Femsa, dat vorige week meldde zijn belang in Heineken te willen verkopen. Het belang van Gates vertegenwoordigt een waarde van circa 900 miljoen euro.

Philips

De huidige bestuurders van Philips hebben besloten af te zien van de bonus over 2022, vanwege het teleurstellende jaar. De onlangs afgetreden CEO Frans van Houten deed geen afstand van zijn bonus.

 Shell

Shell heeft de overname van Nature Energy Biogas afgerond. Shell betaalde 1,9 miljard euro voor de Deense duurzame aardgasproducent.

 Coolblue

Coolblue heeft in 2022 de omzet met 0,6% zien stijgen naar 2,35 miljard euro. Het bedrijf leed een verlies van 6 miljoen euro, in 2021 was er nog sprake van 39 miljoen euro winst. Het beursgenoteerde HAL heeft een belang van 49% in Coolblue.

Internationaal bedrijfsnieuws

Nvidia

Nvidia heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet daalde met 20% naar 6,05 miljard dollar. Analisten rekenden echter op een daling tot 6,00 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 1,41 miljard dollar of $ 0,88 per aandeel, 33% lager dan een jaar eerder. De consensus was echter $ 0,81 winst per aandeel. De omzetoutlook die het bedrijf gaf voor het eerste kwartaal was hoger dan verwacht. Het aandeel steeg maar liefst 14% na de cijfers.

Walmart

Supermarktketen Walmart heeft in het vierde kwartaal 7,3% omzetgroei behaald. De omzet kwam uit op 164 miljard dollar. Analisten rekenden op 160 miljard dollar omzet. De nettowinst bedroeg 6,3 miljard dollar of $ 1,71 per aandeel, 20 cent meer dan verwacht. De winst- en omzetoutlook voor het eerste kwartaal bleef echter achter bij de verwachtingen. Het aandeel steeg 0,6% na bekendmaking van de resultaten.

 BASF

BASF heeft in 2022 11% meer omzet geboekt, maar het bedrijfsresultaat daalde door de terugtrekking uit Rusland en de financieringskosten van Nord Stream met 11,1% tot 6,9 miljard euro. BASF leed een nettoverlies van 627 miljoen , terwijl in 2021 nog 5,5 miljard euro werd verdiend. Het bedrijf verwacht voor 2023 een licht lagere omzet en bedrijfsresultaat te boeken. Het aandeel daalde 6% na de cijfers.

 Alibaba

Alibaba heeft in het afgelopen kwartaal 2% meer omzet en winst geboekt. De omzet steeg met 2% tot omgerekend 36 miljard dollar. De winst steeg door lagere afschrijvingen met maar liefst 138% naar 6,8 miljard dollar. De winst per aandeel steeg van $ 1,15 naar $ 2,79. Analisten rekenden op $ 2,44 winst per aandeel. Het aandeel steeg 8% na de cijfers.

 Moderna

Moderna heeft door minder verkochte coronavaccins flink minder omzet en winst geboekt. De omzet daalde van 7,2 miljard naar 5,1 miljard dollar. De winst daalde van 4,9 miljard naar 1,5 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 3,61 waar $ 4,60 werd verwacht. Het aandeel daalde 6,7% na bekendmaking van de resultaten.

Home Depot

Het Amerikaanse doe-het-zelf bedrijf heeft in het vierde kwartaal de omzet licht zien stijgen tot 35,8 miljard dollar, nipt lager dan verwacht. De nettowinst kwam uit 3,36 miljard dollar of $ 3,30 winst per aandeel. Analisten rekenden op $ 3,27. Home Depot verwacht in 2023 een vlakke omzetontwikkeling en een daling van de winst per aandeel van circa 5%. Het aandeel daalde 7% na de cijfers.

Weekconclusie en vooruitzicht

De lichte correctie op de aandelenmarkten was vrij logisch afgelopen week. De aandelenmarkten zijn dit jaar zeer sterk begonnen en noteren momenteel tussen de 6 en 10% hoger dan de slotstand van 2022 . Door de hoger dan verwachte inflatie in de Verenigde Staten en daardoor stijgende renteniveaus kon een lichte correctie dan ook niet uitblijven. Echter de economie lijkt vooralsnog een stuk sterker dan verwacht, waardoor de angst voor een recessie steeds meer wegebt. Voor de tweede helft van het jaar voorzien analisten dan ook weer stijgende bedrijfswinsten.

 Aankomende week zijn er nog wel enkele bedrijven die hun kwartaalcijfers publiceren, maar het cijferseizoen is inmiddels achter de rug. De meeste bedrijven presteerden beter dan verwacht en de outlook voor het huidige kwartaal was over het algemeen niet negatief. Op macro-economisch vlak zijn met name de inflatiecijfers over februari in Duitsland en de eurozone deze week van belang. Daarnaast geven de inkoopmanagersindices die wereldwijd worden gepubliceerd een beeld van de huidige economische situatie.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 27 februari - 3 maart


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen