Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-03-18

Wat bewoog de markten: 20 tot 24 maart


Beurzen herstellen ondanks perikelen in de financiële sector

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten stegen de aandelenmarkten afgelopen week, ondanks de problemen in de bankensector. Na het faillissement van SVB Bank in de VS en de overname van Credit Suisse door UBS, leek afgelopen vrijdag Deutsche Bank aan de beurt. Het aandeel verloor 8,5% waarna de Duitse bondskanselier Olaf Scholz benadrukte dat Deutsche Bank zeer winstgevend is en dat er geen reden is tot zorg. In de VS benadrukte minister van financiën Janet Yellen indien nodig te zullen ingrijpen om het financiële systeem te stabiliseren. Een bankencrisis zoals in 2008 willen de autoriteiten door krachtig optreden en snelle reacties koste wat het kost voorkomen. De Amerikaanse centrale bank verhoogde afgelopen week, zoals verwacht, de rente met 0,25% tot 5,0%. Met de verhoging van 25 basispunten laat de Fed zien nog steeds de inflatie serieus te willen bestrijden, maar toch ook voorzichtig te zijn vanwege de recente onrust in de bankensector. De verwachting is nu dat er nog één verhoging van 25 basispunten zal volgen, maar dat de rentestijgingen daarna echt voorbij zullen zijn. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen werd de rente verder verhoogd. Verder liet zowel in de VS als in Europa de inkoopmanagersindex zien dat de economische activiteit in maart flink harder is gegroeid. De 10-jaarsrente bleef op de westerse markten vrijwel onveranderd afgelopen week. De euro won bijna 1% ten opzichte van de dollar. De olieprijs steeg 2,8%, terwijl de Europese gasprijs daalde met ruim 4%.

Inflatie- en Groeivooruitzichten Verenigde Staten

Voor 2023 voorziet de Amerikaanse centrale bank een inflatie van 3,3%. In december werd nog uitgegaan van 3,1% inflatie. De raming voor 2024 en 2025 bleven onveranderd op respectievelijk 2,5% en 2,1%. Voor de langere termijn wordt de inflatie geraamd op 2,0% in lijn met de doelstelling van de Fed.

De Amerikaanse economie groeit dit jaar volgens verwachting slechts 0,4%. In december werd nog een groei van 0,5% voorspeld. In 2024 komt de groei naar verwachting uit op 1,2% en voor 2025 wordt uitgegaan van 1,9% economische groei. In december ging de Amerikaanse centrale bank nog uit van respectievelijk 1,6% en 1,8%.

Duurzaam topic

Amogy, een Amerikaanse technologiestartup dat zich richt op het koolstofvrij maken van de transportsector heeft 139 miljoen dollar opgehaald om de commercialisering van zijn technologie te financieren. Amogy werd opgericht in 2020. De technologie van het bedrijf gebruikt vloeibare ammoniak om elektrische motoren aan te drijven, wat koolstofvrij transport mogelijk maakt. Amogy wil in 2024 deze techniek op de markt brengen en stelt dat deze oplossing in 2040 meer dan 5 miljard ton CO2 equivalent-uitstoot kan reduceren. De wereldwijde uitstoot bedraagt momenteel circa 38 miljard ton CO2.

Amerikaanse indices

Ook afgelopen week liet de de Amerikaanse aandelenmarkt een mooie stijging zien. De toonaangevende S&P 500 index won net als een week eerder 1,4%. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,0% hoger. De volatiliteit daalde fors, de angstgraadmeter sloot de week af op een stand van 21,7%, bijna 4 procentpunt lager dan een week eerder.

AEX Index

De AEX index herstelde zich na de verliezen vorige week door de problemen bij Credit Suisse. De index won 1,3% en sloot de week af op een stand van 731,81 punten. Prosus, dat profiteerde van sterke resultaten van het Chinese Tencent, was met een koerswinst van 8,9% het best presterende aandeel afgelopen week, gevolgd door Universal Music Group (+6,7%) en ArcelorMittal (+4,1%). Met name de financials hadden het afgelopen week zwaar door de perikelen in de bankensector. Het slechts presterende aandeel in de AEX was NN Group, dat 4,5% daalde. Ook DSM (-4,5%) en Philips (-4,1%) verloren fors.

Europese indices

Ook de overige Europese indices herstelden na de verliezen een week eerder. De EuroStoxx50 index steeg 1,6%, de Duitse DAX index won 1,3% en de Britse FTSE-index noteerde 1% hoger afgelopen week. Ook in Europa daalde de volatiliteit fors van 30,0% naar 24,9%.

TOPSELECTIE

Infineon

Infineon heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Delta Electronics op het gebied van toepassingen voor elektrische auto’s. In de tweede helft van dit jaar wordt een innovatielaboratorium opgezet in Taiwan.

Microsoft

Microsoft en NVIDIA gaan samenwerken om honderden miljoenen zakelijke gebruikers van Microsoft toegang te geven tot krachtige industriële Artificial Intelligence en metaverse supercomputers. Via Microsoft Azure kunnen ondernemingen hun activiteiten sneller digitaliseren.

Incyte

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft nog geen goedkeuring gegeven voor een nieuw medicijn tegen een aandoening van het beenmerg. De FDA  stelt dat er aan verdere eisen moet worden voldaan voordat goedkeuring kan worden verleend. Incyte was teleurgesteld, maar gaat nauw samenwerken met de FDA om later alsnog goedkeuring te krijgen. Het aandeel verloor 4% na de berichtgeving.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse centrale bank heeft de rente conform verwachting verhoogd met 25 basispunten tot 5,0%. De inkoopmanagersindex in de VS steeg in maart van 50,1 naar 53,3, de hoogste stand in 11 maanden. Een stand boven de 50 wijst op economische groei.

Eurozone

Volgens de inkoopmanagersindex is de economie in de eurozone in maart harder gegroeid. De index steeg van 52,0 naar 54,1, de hoogste stand in 10 maanden. Economen gingen uit van een lichte daling.

Nederland

De economische groei over het vierde kwartaal is definitief vastgesteld op 0,6% op kwartaalbasis, conform de eerste raming. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie met 3,2%, eerdere berekeningen gaven 3,0% groei aan. Het consumentenvertrouwen in Nederland is in maart licht gestegen, maar ligt nog wel onder het langjarig gemiddelde.

Duitsland

De producentenprijzen zijn in Duitsland in februari licht gedaald ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis was er nog sprake van prijsstijgingen van 15,8%, in januari was dit nog 17,6%. Ook in Duitsland gaf de inkoopmanagersindex sterkere economische groei aan in maart. De index steeg van 50,7 naar 52,6, de hoogste stand in 10 maanden.

Azië

In Japan zijn de consumentenprijzen in februari minder hard gestegen. De inflatie daalde van 4,3% in januari naar 3,3%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Adyen

Adyen verwacht de winstmarge volgend jaar te herstellen. Dit jaar wil Adyen meer dan duizend medewerkers aannemen, dit zet druk op de winstgevendheid. Het Nederlandse fintechbedrijf wijkt met zijn personeelsuitbreiding af van concurrenten, die juist banen schrappen vanwege het uitdagende economische klimaat. Eind 2022 had Adyen 3.300 medewerkers.

ASR Nederland

ASR heeft een meerderheidsbelang (70%) genomen in schadeherstelbedrijf Soople en een minderheidsbelang (49,98%) in het digitale platform voor schadeklanten Fixxer. Beide ondernemingen beschikking over specialistische kennis waarmee ASR een volgende stap kan zetten in haar strategie als duurzame schadeverzekeraar, aldus ASR. Financiële details werden niet bekengemaakt.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway stopt met eigen bezorgers in het Verenigd Koninkrijk, hierdoor verdwijnen 1.700 banen. Deze stap maakt deel uit van een reorganisatie bedoeld om de efficiency te vergroten.

Pharming

Afgelopen vrijdag heeft biotechbedrijf Pharming goedkeuring gekregen van de Amerikaanse FDA voor het medicijn leniolisib voor de behandeling van APDS, een zeldzame immuunziekte. Novartis zal het medicijn van Pharming op de markt brengen. Het aandeel Pharming sloot vrijdag 33% hoger in de VS.

Internationaal bedrijfsnieuws

Nike

Nike heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde de omzetoutlook voor het hele jaar. Nike verwacht echter lagere marges omdat overtollige voorraden moeten worden opgeruimd. De omzet steeg in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar met 14% tot 12,4 miljard dollar. Analisten rekenden op 11,4 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 1,24 miljard dollar of $ 0,79 per aandeel. De consensus was $ 0,52 winst per aandeel. Ondanks de sterke resultaten daalde het aandeel bijna 5% na de publicatie.

General Mills

De Amerikaanse producent van voedingsmiddelen zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 12% stijgen tot 5,1 miljard dollar, 200 miljoen meer dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 553 miljoen dollar of $ 0,97 per aandeel. Analisten rekenden op $ 0,91 winst per aandeel. Het aandeel won 2,9% na de cijfers.

Amazon

Bij Amazon verdwijnen 9.000 extra banen, bovenop de 18.000 banen die het eerder dit jaar aankondigde te schrappen. Gezien de onzekere economische situatie en onzekerheid kiest Amazon ervoor om de kosten te drukken.

Deutsche Bank

Na Credit Suisse een week eerder, was Deutsche Bank afgelopen week de gebeten hond. Vrijdag kelderde het aandeel ruim 8%. De credit default swaps, de verzekering op obligaties van Deutsche Bank, stegen flink. Het vertrouwen in Duitslands grootste bank lag duidelijk onder druk. Berlijn benadrukte echter meteen dat Deutsche Bank niet in gevaar is en dat de bank zeer winstgevend is. In 2022 had de bank een nettowinst van 5,7 miljard euro. Vrijdagavond herstelde het aandeel in de Verenigde Staten enigszins, waardoor het verlies daar beperkt bleef tot 3,1%.

Apple

Apple is van plan om 1 miljard dollar uit te geven aan films, die ook in de bioscoop zullen worden vertoond. Het bedrijf wil meer abonnees voor zijn streamingsdienst winnen en een grotere speler in Hollywood worden.

Weekconclusie en vooruitzicht

De onrust op de financiële markten lijkt door snel optreden van de centrale banken enigszins onder controle. De verliezen van een week eerder werden grotendeels weer goedgemaakt. De centrale banken durfden toch de rente te verhogen om de inflatie verder te beteugelen. Dit gaf beleggers het vertrouwen dat de problemen in de bankensector nog onder controle zijn.  De zorgen over het bankensysteem kan echter een verdere verkrapping van de kredietvoorwaarden voor banken veroorzaken. Hierdoor neemt de vrees op een recessie weer toe. Positief is in ieder geval dat First Citizens Bank FDIC vrijwel de gehele Silicon Valley Bank (SVB) koopt, nadat deze gered moest worden toen klanten massaal hun geld weghaalden.

Deze week komen nog enkele bedrijven met hun resultaten. Op macro-economisch gebied zijn er vertrouwenscijfers uit Duitsland en de VS. Daarnaast worden de inflatiecijfers uit de eurozone en Duitsland over maart bekendgemaakt. Op donderdag wordt de economische groei in het vierde kwartaal in de VS bekendgemaakt, echter dit betreft een 2e raming.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 27 - 31 maart


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen