Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-04-08

Wat bewoog de markten: 3 tot 7 april


Weinig beweging in de week voor Pasen

Zoals verwacht bleef de beurs door gebrek aan nieuws en de korte handelsweek in verband met Pasen dicht bij huis afgelopen week. Er werden geen nieuwe problemen gemeld in de financiële sector, waardoor de bank- en verzekeringsaandelen verder konden herstellen. Wel waarschuwde JPMorgan dat de bankencrisis nog niet voorbij is, maar dat de situatie in de financiële sector er veel beter uitziet dan in 2008. De OPEC+ gaf aan dat het de olieproductie met meer dan een miljoen vaten per dag gaat verlagen. Hierdoor steeg de olieprijs afgelopen week met 7%. Een hogere olieprijs doet de inflatiezorgen weer herleven, wat de onzekerheid over het monetair beleid van de centrale banken nog groter maakt. De Europese gasprijzen daalden met 10% afgelopen week.

Het belangrijke banenrapport in de VS van afgelopen vrijdag was vrijwel conform verwachting. In maart was sprake van 236.000 nieuwe banen, 2.000 minder dan verwacht. De werkloosheid daalde licht.

Duurzaam topic

De enige diepzeehaven van Duitsland wordt in de aankomende jaren omgebouwd tot groene energiehub. Verschillende energiebedrijven investeren daar in groene waterstofproductie, faciliteiten voor CO2-opslag en de benodigde infrastructuur om groene waterstof en ammoniak op grote schaal te produceren en importeren. In totaal wordt de komende jaren meer dan 5 miljard euro geïnvesteerd in de transformatie van de haven.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt bleef afgelopen week dicht bij huis. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,9% inleverde. De volatiliteit daalde licht verder naar een niveau van 18,4%.

AEX Index

De AEX index noteerde mede door herstel van de financials een plus van 0,5%. De AEX sloot donderdagmiddag op een slotstand van 759,84 punten. Shell was het best presterende aandeel, de hogere olieprijs zorgde voor een koersstijging van 4,7%. Financials ING Groep (4,5%) en ASR Nederland (+3,1%) completeerden de top drie. De slechtst presterende aandelen afgelopen week waren Universal Music Group (-8,2%), ArcelorMittal (-7,7%) en Randstad (-7,4%). 15 van de 25 aandelen in de AEX sloten de week positief af.

Europese indices

De grote Europese indices lieten een gemengd beeld zien afgelopen week. De Engels FTSE-index noteerde 1,4% hoger, terwijl de EuroStoxx50 index en de DAX index respectievelijk 0,1% en 0,2% daalden. Net als in de VS daalde ook de volatiliteit in Europa licht tot 19,1%.

TOPSELECTIE

Sodexo

Sodexo heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar fors meer omzet en winst geboekt. De omzet steeg met 18% tot 12,1 miljard euro. Analisten rekenden op 11,9 miljard euro omzet. Sodexo zag de winstmarges stijgen waardoor de nettowinst met maar liefst 31% steeg tot 440 miljoen dollar. De winst per aandeel kwam uit op € 3,25 tegen een verwachting van € 2,85. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg 11%.

IMCD

IMCD neemt het Indiase Tradeimpex Polymer over. De distributeur van polymeren en technische kunststoffen boekte in 2022 circa 39 miljoen omzet. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Incyte

Farmaceut Incyte gaat een samenwerking en licentieovereenkomst aan met Biotheryx voor onderzoek en ontwikkeling van medicijnen tegen kanker. Biotheryx ontvangt 13 miljoen dollar voor de eerste doelstelling en dit bedrag kan oplopen tot 347 miljoen dollar. Incyte zal als enige bedrijf profiteren van de commercialisering van de medicijnen in de toekomst.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

In maart was sprake van een banengroei van 236.000. De markt rekende op 238.000 banen. De werkloosheid daalde van 3,6% naar 3,5%. Analisten rekenden op een onveranderd percentage van 3,6%. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 4,2%, nipt lager dan de verwachte 4,3% loonstijging. In februari was dit nog 4,6%.

Eurozone

De producentenprijzen in de eurozone zijn in februari op maandbasis gedaald met 0,5%. Vergeleken met een jaar eerder lagen de prijzen nog wel 13,2% hoger.

Nederland

De Nederlandse industrie is in maart harder gekrompen. De Nederlandse huishoudens hebben in februari 2,6% meer besteed dan in februari 2022.

Duitsland

In Duitsland groeide de dienstensector in maart, terwijl de industrie afgelopen maand nog harder is gekrompen.

Azië

Zowel de Chinese als Japanse dienstensector zijn in maart flink gegroeid. De industrie wijst echter op lichte krimp in beide landen.

Nederlands bedrijfsnieuws

AkzoNobel

Analisten van Morgan Stanley gaan ervan uit dat AkzoNobel een sterk meevallend kwartaal achter de rug heeft na een positieve winstbijstelling door de Amerikaanse concurrent PPG Industries. Met name de meevaller in China zou positief moeten uitwerken voor AkzoNobel.

ASML/ASMI/Besi

De door de Europese Commissie aangekondigde wetgeving om de EU minder afhankelijk te maken van Amerikaanse en Aziatische halfgeleiders krijgt mogelijk vorm op 18 april a.s. in de vorm van een miljardenprogramma voor de Europese halfgeleiderindustrie.

DSM

Ook de Indiase toezichthouder heeft de fusie tussen DSM en Firminich goedgekeurd. Daarmee hebben alle betrokken toezichthouders hun goedkeuring gegeven aan de fusieplannen van de twee bedrijven. DSM heeft verder de verkoop van zijn Engineering Materials Divisie afgerond. De verkoop ter waarde van 3,85 miljard euro werd in mei 2022 aangekondigd. DSM verwacht een boekwinst van 2,7 miljard te boeken op de transactie. Na de verkoop is DSM gefocust op voedingsingrediënten en vitamines.

Heineken

Heineken dreigt de twee grootste supermarktketens in Brazilië kwijt te raken als klant door misstanden bij een lokaal transportbedrijf. De chauffeurs zouden onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken en eisen schadevergoeding van Heineken. Het bedrijf investeerde de afgelopen jaren honderden miljoenen in Brazilië en is de tweede bierbrouwer van het land, dat één van de grootste biermarkten ter wereld is.

Philips

Philips heeft nieuwe problemen met zijn beademingsapparatuur. Sensoren meten de zuurstofwaarden in het bloed te onnauwkeurig, waardoor patiënten minder zuurstof in het bloed kunnen hebben dan het apparaat aangeeft. Philips verwacht het probleem te kunnen oplossen met een software-update voor 63.000 apparaten en dat het nieuwe probleem geen substantiële extra kosten zal opleveren.

Shell

Shell heeft een update over het eerste kwartaal gegeven die wijst op goede operationele resultaten, waarbij sprake was van een daling van de operationele kosten en een stijgende productie. Met name bij de chemietak zullen de resultaten significant hoger uitvallen van in het vierde kwartaal.


Internationaal bedrijfsnieuws

Tesla

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal meer auto’s geproduceerd, maar het aantal afgeleverde auto’s bleef achter bij de verwachtingen. Tesla produceerde 441.000 auto’s en leverde 423.000 auto’s af. Dit was een stijging van 36% vergeleken met het 1e kwartaal van 2022, maar analisten rekenden op 432.000 afleveringen. Tevens kondigde het bedrijf weer een prijsverlaging aan. Het aandeel daalde 6% na de update. Op 19 april publiceert Tesla de kwartaalcijfers.

Johnson & Johnson

Farmaceut Johnson & Johnson heeft een schikking van 8,9 miljard dollar voorgesteld om een claimzaak in verband met talkpoeder te beëindigen. Het talkpoeder zou kanker kunnen veroorzaken. Meer dan 60.000 gedupeerden zouden akkoord zijn met de deal. Het bedrag van 8,9 miljard dollar ligt beduidend hoger dan de 2 miljard dat eerder werd geboden. Johnson & Johnson zal het bedrag over een periode van 25 jaar uitbetalen. Het aandeel steeg 4% na bekendmaking van de schikking.

Exxon-Mobil

Exxon-Mobil heeft gewaarschuwd dat de lagere olieprijzen in het eerste kwartaal een negatieve impact van 600 miljoen tot 1 miljard dollar op de winst van het bedrijf zal hebben. De lagere gasprijzen hebben een negatieve impact van 400 tot 800 miljoen dollar. Eind april komt het bedrijf met de cijfers over het eerste kwartaal.

Costco

De op één na grootste retailer van Amerika zag de winkelomzet in maart dalen met 1,1%, na een toename van 3,5% in februari. Het aandeel Costco daalde hierop ruim 2%.

Weekconclusie en vooruitzicht

De beurzen konden in verband met de sluiting op Goede Vrijdag niet reageren op het banenrapport uit de VS. Doordat zowel het bedrijfsnieuws als het macro-economisch nieuws deze handelsweek zeer beperkt was, bleven de aandelenmarkten dicht bij huis.

Aankomende vrijdag wordt het cijferseizoen traditioneel afgetrapt door de Amerikaanse grootbanken. Het is van groot belang dat de banken het vertrouwen van de beleggers in de financiële sector kunnen behouden. De kwartaalresultaten en de toelichting van de banken over de stand van zaken in de financiële sector kunnen de markt maken of breken. Verder moet de aandelenmarkt nog reageren op het Amerikaanse banenrapport, maar deze kwam uit conform verwachting en zal derhalve weinig impact hebben. Komende week worden tevens inflatiecijfers over maart in de VS, China en Duitsland bekendgemaakt. Die cijfers zijn van groot belang omdat de centrale banken rentebeslissingen voor de komende periode daarop baseren. Vooralsnog is de onzekerheid over wel of geen verdere renteverhogingen in de komende maanden groot. Het belooft in ieder geval een spannende week te worden op de financiële markten.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 10 - 14 april


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen