Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-04-15

Wat bewoog de markten: 10 tot 14 april


Sentiment op de aandelenmarkten blijft goed

De inflatie in de Verenigde Staten is in maart verder gedaald tot 5,0%. Echter de kerninflatie, zonder voeding en energie liet een lichte stijging zien ten opzichte van februari en kwam uit op 5,6%. In Europa kwam de inflatie in maart lager uit dan een maand eerder, waarbij de consumentenprijzen in Nederland “slechts” 4,4% stegen. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank bleek dat Fed-functionarissen zich zorgen maken over de impact van de bankencrisis op de economie. De Fed-vergadering werd enkele dagen na de ineenstorting van Silicon Valley Bank gehouden. Afgelopen vrijdag kwamen echter enkele Amerikaanse grootbanken met beter dan verwachte resultaten. Analisten verwachten dat door de sterke kwartaalcijfers van de grootbanken de zorgen van de Fed omtrent de gezondheid van de financiële sector afnemen en dat de centrale bank door kan gaan met verdere renteverhogingen. ING verwacht dat de Fed de rente in mei opnieuw zal verhogen, maar dat dit tevens de piek zal zijn. De inflatiedruk neemt af en er zijn nog steeds risico’s op een recessie waardoor de Fed later dit jaar van koers verandert, aldus ING. Overigens bereikte in China de inflatie het laagste punt in anderhalf jaar, terwijl ook de producentenprijzen wereldwijd dalen.

De aandelenmarkten profiteerden afgelopen week dan ook van de afnemende inflatievrees en de sterke kwartaalcijfers van de Amerikaanse banken. Overigens zien we in het eerste kwartaal wel dalende pc en chipverkopen. De hoge inflatie begint de economische groei toch aan te tasten. Na TSMC kondigde ook Samsung aan de chipproductie te verlagen. Verder daalden afgelopen week de Europese gasprijzen met bijna 5%, terwijl de olieprijs met 1,5% verder opliep. De euro won wederom terrein op de dollar en is inmiddels gestegen tot $ 1,10. Ook de 10-jaarsrente steeg afgelopen week zowel in de VS als in Europa met zo’n 25 basispunten tot 3,5% in de VS en 2,8% in Nederland.

Verwachtingen IMF

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de wereldeconomie de komende jaren minder gemakkelijk groeit door de hoge inflatie. Voor 2023 rekent het IMF op een gemiddelde wereldwijde inflatie van 7% en 4,9% in 2024. Overigens verwacht het IMF geen recessie. De economische groei in de Verenigde Staten komt vermoedelijk dit jaar uit op 1,6% en volgend jaar op 1,1%. De groei in de eurozone zal volgens het IMF in 2023 uitkomen op 0,8%, gevolgd door 1,4% in 2024. China en India liggen op koers voor een sterke groei dit jaar van respectievelijk 5,3% en 5,9%.

Duurzaam topic

Apple heeft een reeks nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen aangekondigd, waaronder de doelstelling om in 2025 100% gerecycled kobalt te gebruiken in batterijen. In 2022 was dit ongeveer 25%. Daarnaast heeft Apple laten weten dat het gebruik van hernieuwbare elektriciteit door zijn productiepartners in 2022 met bijna 30% is toegenomen en dat tientallen andere toeleveranciers hebben toegezegd om voor de Apple productie over te stappen op 100% hernieuwbare energie. De uitstoot van de productieketen vormt meer dan 70% van de CO2-uitstoot van Apple. Tevens heeft Apple aangekondigd 200 miljoen dollar uit te trekken voor de oprichting van een nieuw fonds ter ondersteuning van koolstofverwijderingsprojecten.

Amerikaanse indices

Onder aanvoering van de bankaandelen zag de Amerikaanse aandelenmarkt de koersen licht stijgen afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,8%. Technologiebeurs Nasdaq kreeg er slechts 0,1% bij. De volatiliteit daalde naar het laagste niveau in meer dan een jaar en kwam uit op 17,1%.

AEX Index

De AEX index liet afgelopen week een minimale stijging zien van 0,2%. De index sloot de week af op een stand van 761,40 punten. Het best presterende aandeel in de AEX was ING dat 8% steeg, gevolgd door ASR Nederland (+6,4%) en Randstad (+5,9%). De grote verliezers waren Universal Music Group, dat 6,8% verloor, Philips (-2,7%) en Prosus (-2,7%). Afgelopen week stegen 16 van de 25 aandelen in de AEX index.

Europese indices

De grote Europese indices noteerden allemaal mooie plussen afgelopen week. De EuroStoxx50 index steeg 1,9%, de Duitse DAX index won 1,3% en de Engels FTSE-index noteerde 1,7% hoger. Ook in Europa daalde de volatiliteit fors tot een niveau van 16.4%, de laagste stand sinds november 2021.

TOPSELECTIE

Hartford Financial Services Group

Hartford heeft voorlopige resultaten over het eerste kwartaal gepubliceerd. De verzekeraar verwacht een winst per aandeel van $ 1,68 tegen de analistenverwachting van $ 1,98. De nettowinst komt vermoedelijk uit op 536 miljoen dollar. Hartford had catastrofe verliezen van 185 miljoen dollar door zware winterstormen en tornado’s in de VS. Verder heeft het bedrijf voor 350 miljoen dollar aan eigen aandelen ingekocht. Het aandeel daalde bijna 4% na de update.

Henry Schein

Henry Schein heeft een meerderheidsbelang verworven in Biotech Dental, een aanbieder van plannings- en diagnosesoftware voor tandheelkundige zorg. Daarnaast is het een van snelst groeiende fabrikanten in Frankrijk van implantaten en clear aligners (tandheelkundige beugels). Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Merck & Co

Merck heeft de overname van Prometheus Biosciences aangekondigd voor een bedrag van 10,8 miljard dollar. Hiermee breidt Merck zijn aanwezigheid in immunologie uit. Merck betaalt $ 200 per aandeel voor het in Californië gevestigde biotechnologiebedrijf dat gespecialiseerd is in behandelingen voor auto-immuunziekten. Dat is 75% meer dan de slotkoers de dag voor de aankondiging van de overname. Merck ziet de medicijnen van Prometheus als ”een miljardenkans”.

Target

Advocatenkantoor Liebhad wil een class action rechtszaak tegen Target aanspannen. Target kwam in het eerste kwartaal van 2022 met een winstwaarschuwing waardoor de koers van het aandeel fors daalde. Target miste de winstramingen doordat het bedrijf overtollige voorraden met hoge kortingen moest verkopen. Volgens het advocatenkantoor had Target eerder met het slechte nieuws naar buiten moeten komen.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De inflatie in de VS is in maart lager uitgekomen dan verwacht. De consumentenprijzen stegen op jaarbasis met 5,0% tegen een verwachting van 5,1%. In februari bedroeg de inflatie nog 6%. De kerninflatie, zonder voeding en energie, kwam zoals verwacht uit op 5,6%, een lichte stijging ten opzichte van de 5,5% een maand eerder. De producentenprijzen daalden op maandbasis met 0,5%. Economen rekenden op een ongewijzigd prijsniveau. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in maart met 2,7%, in februari was dit nog 4,9%.

Eurozone

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in februari met 0,8% op maandbasis gedaald. Vergeleken met een jaar eerder daalden de verkopen met 3,0%.

Nederland

De Nederlandse inflatie is, conform de eerste raming, in maart definitief uitgekomen op 4,4% na een inflatie van 8,0% in februari.

Duitsland

De consumentenprijzen zijn in Duitsland conform de eerste raming in maart gestegen met 7,4%, na een inflatie van 8,7% in februari.

Azië

In China is de inflatie gedaald naar het laagste niveau sinds september 2021. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 0,7% na een inflatie van 1,0% in februari. Er werd gerekend op 0,9% inflatie. De producentenprijzen in China daalden in maart, zoals verwacht, met 2,5% op jaarbasis. In Japan bleven de producentenprijzen op maandbasis ongewijzigd. Op jaarbasis lagen deze 7,2% hoger. In februari bedroeg de prijsstijging nog 8,3%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

ABN AMRO heeft het aandelen inkoopprogramma ter waarde van 500 miljoen euro afgerond. In totaal kocht de bank 32 miljoen aandelen, ruim 3,5% van de uitgegeven aandelen, tegen een gemiddelde prijs van $ 15,65.

ASML

ASML heeft flink minder orders ontvangen voor EUV-apparaten van zijn grootste klant TSMC. Volgens bronnen zou TSMC de orders met meer dan 40% hebben verlaagd of uitgesteld.

Philips

Philips moet van de Italiaanse rechter haast maken met de vervanging van ondeugdelijke apneu-apparaten. De rechtbank legde Philips een dwangsom van 20.000 per dag op als de terugroepactie niet voor 30 april is afgerond. De kans is groot dat dit niet lukt. Het gaat in Italië om tienduizenden apparaten, waarvan eind 2022 nog minder dan een-derde was vervangen.

Shell

De Nederlandse overheid wil Shell in de komende jaren ondersteunen bij het afbouwen van de CO2-uitstoot. Shell heeft als doel tegen 2030 de uitstoot met 3,9 megaton terug te brengen. Dit is circa 20% van de totale uitstoot van de gehele Nederlandse industrie die moet worden teruggebracht om de klimaatdoelstellingen te behalen.

TomTom

TomTom heeft in het eerste kwartaal goed gepresteerd. De omzet steeg met 10% tot 141 miljoen euro, 7% meer dan door analisten voorzien. TomTom boekt een nettowinst van 3 miljoen euro, analisten rekenden op een verlies van 11 miljoen euro.


Internationaal bedrijfsnieuws

UnitedHealth

UnitedHealth heeft in het eerste kwartaal van 2023 een nettowinst geboekt van 5,61 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 14% tot $ 6,26. Analisten rekenden op $ 6,16 winst per aandeel. De omzet steeg met 14,7% tot 91,9 miljard dollar tegen een verwachting van 89,3 miljard dollar omzet. Het aandeel daalde 2,7% na de cijfers.

BlackRock

Vermogensbeheerder BlackRock zag de winst dalen in het eerste kwartaal. De nettowinst kwam uit op 1,16 miljard dollar of $ 7,93 per aandeel. Een jaar eerder was dit nog $ 8,93. Analisten rekenden op $ 7,73 winst per aandeel. De omzet daalde met 5%, analisten rekenden op een grotere daling. Het aandeel steeg 3% na de cijfers.

Citigroup

Citigroup heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De Amerikaanse bank zag de omzet stijgen met 11,5% tot 21,4 miljard dollar. Analisten rekenden op 20,0 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 4,6 miljard dollar of $ 1,86 per aandeel tegen een verwachting van $ 1,65. Het aandeel steeg 4,8% na publicatie van de resultaten.

JPMorgan Chase

Ook JPMorgan Chase presteerde in het eerste kwartaal beter dan verwacht. De grootbank zag de omzet met 25% stijgen tot 38,3 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 12,6 miljard dollar of $ 4,10 per aandeel tegen een verwachting van $ 3,41. De winst per aandeel was 56% hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. Het aandeel steeg 7,5% na de cijfers.

Wells Fargo

Wells Fargo zag de winst in het eerste kwartaal stijgen van 3,8 miljard naar 5,0 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 35% naar $ 1,23. Analisten rekenden op $ 1,13 winst per aandeel. De omzet steeg met 17% tot 20,7 miljard dollar, verwacht was 20,1 miljard dollar omzet. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.

Apple

Volgens cijfers van International Data Corp is de wereldwijde verkoop van pc’s in het eerste kwartaal flink gekrompen, waarbij Apple de hardste klappen opliep. De verkoop daalde in de eerste drie maanden van 2023 met 29% op jaarbasis. Bij Apple nam de verkoop van MacBooks echter met meer dan 40% af, volgens het databureau. De dalende verkoop is een combinatie van zwakkere vraag, grote voorraden en verslechtering van het macro-economisch klimaat.

Samsung

Samsung heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal fors zien dalen. Samsung rekent op een daling van de operationele winst met 96% tot 600 miljard won (circa 420 miljoen euro), de laagste kwartaalwinst sinds 2009. Analisten gingen uit van 1,4 biljoen won operationele winst. De omzet daalde met 19% tot 63 biljoen won, analisten rekenen op 65 biljoen won. Samsung gaat de productie van geheugenchips flink terugschroeven, net als sectorgenoten. De definitieve cijfers volgen 27 april. Het aandeel steeg 4% na de update.

LVMH (Louis Vuitton Moët Hennesy)

LVMH, de grootste fabrikant van luxeproducten ter wereld, heeft in het eerste kwartaal heeft in het eerste kwartaal de omzet met 17% zien stijgen tot 21,0 miljard euro. Analisten rekenden op 20,0 miljard euro omzet. LVMH vertrouwt erop zijn leidende marktpositie in luxegoederen verder te versterken in de komende tijd. Het aandeel steeg 5,6% na de update.

Weekconclusie en vooruitzicht

Het sentiment op de beurzen blijft goed in 2023. De aandelenmarkt kan zich nu opmaken voor het cijferseizoen dat sterk is afgetrapt door de Amerikaanse banken. Dit zorgde voor opluchting bij de Fed, omdat een nieuwe bankencrisis vooralsnog achterwege lijkt te blijven. Op macro-economisch vlak zien we dat de inflatie blijft dalen tot meer acceptabele maar nog steeds te hoge niveaus.

Aankomende week komen internationaal onder meer Tesla, Netflix, Johnson & Johnson, SAP en Procter & Gamble met cijfers. In Nederland maken ASML en Heineken woensdag de resultaten over het eerste kwartaal bekend. Op macro-economisch vlak zien we economische groeicijfers uit China, inflatiecijfers uit de EU en het Verenigd Koninkrijk en geven de inkoopmanagersindices een eerste economisch beeld over april te zien.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 17 - 21 april


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen