Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-04-22

Wat bewoog de markten: 17 tot 21 april


Kwartaalcijfers krijgen de aandelenmarkt (nog) niet in beweging

Het cijferseizoen is goed van start gegaan. In totaal heeft tot nu toe 18% van de S&P 500 bedrijven de resultaten gepubliceerd. Van deze bedrijven heeft 76% meer winst geboekt dan verwacht. Gemiddeld werd er 5,8% beter gepresteerd dan verwacht, echter voor de 500 S&P bedrijven wordt nog steeds een winstdaling van 6,2% verwacht voor het eerste kwartaal. Individueel waren er uiteraard veel koersreacties, maar de indices kwamen zowel in de VS als in Europa afgelopen week amper van hun plaats. In Amerika daalden de indices licht, terwijl de beurzen in Europa kleine winsten boekten. Op macro-economisch vlak kwam China met positief nieuws. Na het loslaten van de coronamaatregelen groeide de economie daar in het eerste kwartaal met 4,5%. Verder werd in de VS het Beige Book over de algehele economische activiteit in de afgelopen weken gepubliceerd. Hierin werd weinig verandering gemeld. De verwachtingen voor de toekomstige groei bleven onveranderd en ook de consumentenbestedingen in de VS waren stabiel de afgelopen weken. De prijsniveaus stegen gematigd, het tempo van de prijsstijgingen lijkt wel te vertragen.

De 10-jaarsrente steeg licht afgelopen week zowel in Europa als in de VS, terwijl de olieprijs en de Europese gasprijzen licht daalden. De dollar bleef vrijwel onveranderd ten opzichte van de euro.

Duurzaam topic

Intel, één van de grootste chipproducenten ter wereld wil in 2040 geen broeikasgassen meer uitstoten en daarmee de klimaatimpact van de onderneming fors verlagen. Het maken van chips kost veel energie en bij de productie wordt perfluorkoolwaterstof (PFK) uitgestoten, een broeikasgas dat 700 tot 7.000 keer sterker is dan CO2. Intel wil de netto-nul uitstoot bereiken met eigen wind- en zonne-energie. Intel wil voor 2030 al 100% hernieuwbare elektriciteit gebruiken. Daarnaast heeft Intel installaties gebouwd die PFK-gassen vernietigen voordat ze worden uitgestoten. In plaats van aardgas wil Intel gebruik maken van waterstof en elektriciteit opwekken via plasmatechnologie.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt daalde licht afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index verloor 0,1%. Technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6%. Door de geringe beweging daalde de volatiliteit daalde verder van 17,1% naar 16,8%.

AEX Index

Ook de AEX index kwam bijna niet van zijn plaats afgelopen week. De AEX steeg 0,1% en sloot de week af op een stand van 762,19 punten. Het best presterende aandeel in de AEX was Philips dat voorafgaand aan de kwartaalcijfers 6,9% steeg, DSM-Firmenich won nadat de fusie afgerond was 5,7% en AkzoNobel completeerde de top 3 met een stijging van 3,6%. Het slechtst presterende aandeel was afgelopen week ABN AMRO dat 5,2% daalde, gevolgd door ASML (-4,3%) en Randstad (-4,3%). Afgelopen week stegen 13 van de 25 aandelen in de AEX index.

Europese indices

De grote Europese indices wonnen allemaal terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 index steeg 0,4%, terwijl zowel de Duitse DAX index en de Engelse FTSE index beide 0,5% opliepen. In Europa steeg de volatiliteit licht en kwam net boven de 17% uit.

TOPSELECTIE

AmerisourceBergen

AmerisourceBergen is samen met TPG Capital overeengekomen dat zij OneOncology overnemen voor een bedrag van 2,1 miljard dollar. OneOncology is een netwerk van toonaangevende oncolologiepraktijken. AmerisourceBergen krijgt een minderheidsbelang van 33%.

Assurant

Assurant verwacht in het eerste kwartaal ongeveer 50 miljoen dollar aan catastrofeverliezen te rapporteren. In het eerste kwartaal vorig jaar bedroeg dit vergelijkbare verlies 40,5 miljoen dollar.

F5 Networks

F5 Networks heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 11% zien stijgen tot 703 miljoen dollar. Analisten gingen uit van 700 miljoen dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 81 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg $ 2,53. De consensus was $ 2,42 winst per aandeel. Voor het hele boekjaar verlaagde F5 de omzetverwachting en wil het 9% van zijn personeelsbestand ontslaan. Beleggers reageerden teleurgesteld op de cijfers, het aandeel daalde 4%.

IMCD

IMCD Sweden heeft ACM AB overgenomen. ACM AB is een distributeur van mineralen en chemicaliën met een jaaromzet van circa 13 miljoen euro. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Seagate Technology

Seagate Technology heeft in het afgelopen kwartaal teleurstellend gepresteerd. De omzet daalde met 34% tot 1,86 miljard dollar. Analisten rekenden op 1,97 miljard dollar omzet. Het nettoresultaat was 433 miljoen dollar negatief, een jaar eerder was er nog sprake van 346 miljoen dollar winst. Per aandeel bedroeg het verlies $ 0,28, analisten rekenden op een winst per aandeel van $ 0,25. Voor het huidige kwartaal voorziet Seagate een verlies per aandeel van circa $ 0,20. Het aandeel daalde 9%.

WR Berkley

WR Berkley heeft in het eerste kwartaal van 2023 meer omzet, maar minder winst geboekt dan verwacht. De omzet bleef vrijwel onveranderd en kwam uit op 2,9 miljard dollar, 100 miljoen meer dan analisten hadden voorzien. De nettowinst bedroeg 294 miljoen dollar of $ 1,00 per aandeel. De consensus was echter $ 1,20. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel daalde 9% na de cijfers.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De inkoopmanagersindex voor zowel de dienstensector als de Amerikaanse industrie steeg in april. De samengestelde index steeg van 52,3 naar 53,5, de hoogste stand in 11 maanden. Een stand boven de 50 wijst op economische groei.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is conform de eerste raming in maart uitgekomen op 6,9% op jaarbasis. In februari was dit nog 8,5%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, bedroeg in maart 5,7%. De economie in de eurozone is in april sterker dan verwacht gegroeid, volgens de inkoopmanagersindex.

Nederland

Het consumentenvertrouwen in Nederland is in april gestegen, maar ligt nog altijd ruimschoots onder het langjarig gemiddelde. De werkloosheid is in maart vrijwel gelijk gebleven op 3,5% van de beroepsbevolking.

Duitsland

De producentenprijzen in Duitsland zijn in maart op maandbasis met 2,6% gedaald. Op jaarbasis was er echter nog sprake van een prijsstijging van 7,5%. De Duitse economische activiteit is in april toegenomen, de inkoopmanagersindex steeg naar het hoogste niveau in 12 maanden.

Azië

De Chinese economie is in het eerste kwartaal met 4,5% op jaarbasis gegroeid. Er werd gerekend op 4,0% groei. De detailhandelsverkopen in China zijn in maart met 10,6% gestegen vergeleken met een jaar eerder. Analisten gingen uit van 7,9%. Verder heeft de Chinese centrale bank de rente ongewijzigd gelaten. De éénjaarsrente bleef op 3,65% en de vijfjaarsrente op 4,3%.

 In Japan zijn de consumentenprijzen in maart gestegen met 3,2%, in februari bedroeg de inflatie 3,3%.

Nederlands bedrijfsnieuws

DSM-Firmenich

DSM en Firmenich hebben alle goedkeuringen voor hun fusie gekregen. De nieuwe aandelen zullen worden verhandeld onder de naam DSM-Firmenich. DSM heeft daarnaast aangegeven Adare Biome over te willen nemen. Adare Biome is actief op het gebied van postbiotica met een geschatte ondernemingswaarde van 275 miljoen euro.

Heineken

Heineken heeft in het eerste kwartaal conform verwachting de omzet met 8,9% zien groeien naar 6,4 miljard dollar. De volumes daalden echter met 3,1%, analisten rekenden op 1,7% volumedaling. Heineken boekte een nettowinst van 403 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 417 miljoen euro. Heineken verwacht voor 2023 5% tot 10% groei van de operationele winst, de analistenconsensus rekende op 6,6% groei. Het aandeel steeg 4% na de cijfers.

ING

ING eist een schadevergoeding van 170 miljoen dollar van de Industrial and Commercial Bank of China. De grootste bank van China zou contractvoorwaarden hebben geschonden waardoor ING verliezen leed op de financiering van metaaltransacties in China.

Philips

Philips heeft in het eerste kwartaal van 2023 beter gepresteerd dan verwacht. De outlook voor 2023 werd gehandhaafd, maar Philips nam opnieuw een voorziening van 575 miljoen euro voor een schikking rond de slaapapneu-apparaten. Philips zag de omzet met 8% stijgen naar 4,2 miljard euro. Analisten rekenden op 4,0 miljard euro omzet. Het operationele resultaat steeg van 243 miljoen naar 359 miljoen euro. De consensus lag op 206 miljoen euro. Door de getroffen voorziening boekt Philips in het eerste kwartaal een nettoverlies van 665 miljoen euro. Het aandeel steeg 11% na de cijfers.


Internationaal bedrijfsnieuws

Bank of America

Bank of America heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 8,16 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 17,5% en kwam uit op $ 0,94. Analisten gingen uit van $ 0,79. De tweede grootste bank in de VS zag de omzet met 13% stijgen naar 26,3 miljard dollar, ruim 1 miljard meer dan verwacht. Het aandeel steeg 0,6% na de cijfers.

IBM

IBM heeft in afgelopen kwartaal meer winst geboekt dan verwacht maar de omzet viel tegen. De omzet steeg van 14,2 naar 14,3 miljard dollar, 100 miljoen minder dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 927 miljoen dollar of $ 1,36 per aandeel. Analisten rekenden op $ 1,26 winst per aandeel. De koers van IBM bleef nagenoeg onveranderd na de cijfers.

Johnson & Johnson

Farmaceut Johnson & Johnson zag de omzet in het eerste kwartaal met 5,6% stijgen tot 24,7 miljard dollar, ruim 1 miljard meer dan verwacht. De aangepaste nettowinst kwam uit op 7,07 miljard dollar of $ 2,68 per aandeel. Analisten gingen uit van $ 2,50 winst per aandeel. Tevens verhoogde Johnson & Johnson de outlook voor heel 2023. Desondanks daalde het aandeel 2,8% na publicatie van de resultaten.

Morgan Stanley

De Amerikaanse zakenbank zag de nettowinst dalen van 3,67 miljard naar 2,98 miljard dollar. Ook de omzet daalde licht naar 14,5 miljard dollar. Analisten rekenden op een daling tot 14,0 miljard dollar. De winst per aandeel daalde met 16% tot $ 1,70, nipt beter dan de verwachting van $ 1,68. Het aandeel steeg 0,7% na de cijfers.

Netflix

Netflix kreeg er in het eerste kwartaal van 2023 1,75 miljoen abonnees bij, terwijl analisten rekenden op 2,2 miljoen nieuwe klanten. De omzet steeg conform verwachting met 4% tot 8,2 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1,31 miljard dollar of $ 2,88 per aandeel, 2 cent meer dan verwacht. Het aandeel Netflix daalde 3,2% na de cijfers.

Tesla

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal minder omzet geboekt dan verwacht. De omzet steeg met 24% tot 23,3 miljard dollar. Analisten rekenden echter op 23,6 miljard dollar omzet. Tesla zag de brutowinstmarge dalen van 29% in het eerste kwartaal vorig jaar naar 19,3% dit kwartaal. Tesla had zelf 20% marge als ondergrens ingesteld. Hierdoor daalde de winst met bijna 25% tot 2,5 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit conform verwachting op $ 0,85 een jaar eerder was dit nog $ 1,07. Het aandeel Tesla verloor bijna 10% na de cijfers.

Weekconclusie en vooruitzicht

De tot nu toe gepubliceerde bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal zijn veelal beter dan verwacht, maar dit heeft vooralsnog niet tot echt hogere beurskoersen geleid. De bewegingen op de aandelenmarkten was ook afgelopen week gering, waardoor de volatiliteit daalde naar het laagste niveau sinds lange tijd. Aankomende week komen de grote techbedrijven met hun kwartaalcijfers. Onder meer Microsoft, Alphabet (Google), Amazon en Meta Platforms (Facebook) openen de boeken. In Nederland publiceren AkzoNobel, Randstad, ASMI, IMCD en Unilever de kwartaalresultaten. Op macro-economisch vlak worden de economische groeicijfers over het eerste kwartaal in de VS en de eurozone bekendgemaakt. Ook de PCE kerninflatie, een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse centrale bank wordt gepubliceerd. Kortom een week met volop nieuws en bedrijfscijfers.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 24 - 28 april


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen