Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Markupdate DBAC 2023-04-29

Wat bewoog de markten: 24 tot 28 april


Kwartaalcijfers veelal beter dan verwacht, economische groei valt tegen

De tot nu toe gepubliceerde kwartaalcijfers zijn over het algemeen beter dan verwacht. De koersreacties waren afgelopen week echter gemixt. De grote tech-bedrijven in de VS presteerden beter dan verwacht, waardoor met name de Nasdaq afgelopen week een mooie stijging liet zien. Europa bleef daarbij achter. De AEX index daalde zelfs een half procent, mede door tegenvallende vooruitzichten bij ASMI International.

In de Verenigde Staten viel de economische groei over het eerste kwartaal tegen. De groei kwam uit op 1,1% waar analisten rekenden op 2,0% groei.  In de eurozone was de groei op kwartaalbasis met 0,1% miniem. De angst voor een bankencrisis kwam weer terug doordat First Republic Bank meldde dat er voor ongeveer 100 miljard dollar aan deposito’s was opgenomen in het eerste kwartaal. De koers van het bankaandeel halveerde op dat nieuws. Sinds het begin van het jaar verloor het aandeel 97% van zijn waarde.  Inmiddels heeft grootbank JP Morgan Chase een groot deel van de activa van het noodlijdende First Republic Bank overgenomen. De sterke kwartaalcijfers overheersten echter, hierdoor liet de aandelenmarkt in de VS een mooie weekstijging zien. Verder daalde de 10-jaarsrente in zowel Europa als Amerika. De Europese gasprijs daalde 4% en noteert weer onder de 40 euro per megawattuur. Ook de olieprijs daalde een kleine 3% tot onder de 80 dollar per vat. De dollar zelf verloor wederom licht terrein ten opzichte van de euro.

Update kwartaalcijfers S&P 500 bedrijven

Tot nu toe heeft ruim de helft van de S&P 500 bedrijven de kwartaalcijfers gepresenteerd. Hiervan heeft 79% beter gepresteerd dan verwacht. Gemiddeld rapporteerden bedrijven 6,9% meer winst dan geraamd. Tot nu toe is er sprake van een gemiddelde winstdaling voor het eerste kwartaal van 3,7%. De verwachting was een maand geleden nog 6,7% winstdaling.

De omzetcijfers over het eerste kwartaal laten wel groei zien. Gemiddeld was er sprake van 2,9% omzetgroei. 74% van de bedrijven boekten meer omzet dan verwacht.

Duurzaam topic

KLM is begin april een samenwerking met het AeroDelft studententeam gestart voor het bouwen van een waterstofvliegtuig. KLM en AeroDelft delen de gedachten dat vliegreizen essentieel zijn voor mensen en diverse sectoren, maar dat het innoveren van de luchtvaartsector van groot belang is. Het project bestaat uit de ontwikkeling van een drone en aansluitend een bemand vliegtuig. Het streven is in 2024 het bemande vliegtuig te laten vliegen met gasvormige waterstof en een jaar later met vloeibare waterstof. KLM wil met dit project een leidende rol spelen in het innoveren van de luchtvaart.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt liet afgelopen week mooie plussen zien. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,9%, terwijl technologiebeurs Nasdaq maar liefst 1,9% won. De VIX-index, de beweeglijkheidsgraadmeter daalde licht naar 18,4%.

AEX Index

De AEX index verloor enigszins terrein afgelopen week. De AEX daalde een half procent en sloot de week af op een stand van 758,49 punten. Het best presterende aandeel in de AEX was Philips dat na beter dan verwachte kwartaalcijfers ruim 10% steeg. De resultaten van Besi werden eveneens enthousiast ontvangen, het aandeel steeg 5,5%, terwijl KPN 1,8% steeg. De kwartaalcijfers van IMCD en ASMI werden minder goed ontvangen, deze aandelen daalden respectievelijk 6,2% en 5,8%. ING Groep, dat nog met cijfers moet komen, verloor 4,5% afgelopen week. Slechts 9 van de 25 aandelen in de AEX index sloten de week in de plus af.

Europese indices

De overige Europese indices lieten een gemengd beeld zien. Zo steeg de Duitse DAX index 0,3%, terwijl de EuroStoxx50 index en de Britse FTSE-index respectievelijk 1,1% en 0,9% daalden. De volatiliteit steeg licht en kwam uit op 17,4%.

TOPSELECTIE

Astra Zeneca

Astra Zeneca heeft in het eerste kwartaal van 2023 een stabiele omzet geboekt van 10,88 miljard dollar, ondanks 1.46 miljard dollar minder omzet gerelateerd aan Covid-19. De consensus was 10,80 miljard dollar omzet. Exclusief Covid-19 medicijnen steeg de omzet met 15%. De nettowinst kwam uit op 1,8 miljard dollar of $ 0,96 per aandeel. Analisten gingen uit van $ 0.86.  Ondanks de sterke resultaten daalde het aandeel 0,7% na de cijfers.

Enphase Energy

Enphase Energy heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar de omzetverwachting voor het huidige kwartaal viel tegen. Enphase zag de omzet stijgen met 65% tot 726 miljoen dollar. Analisten rekenden op 723 miljoen dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 147 miljoen dollar of $ 1,37 per aandeel. Een jaar eerder was dit nog $ 0,79. De analistenconsensus was $ 1,21 winst per aandeel. De sterke resultaten werden overschaduwd door de omzetoutlook. Enphase verwacht dat de omzet in het huidige kwartaal uitkomt tussen de 700 en 750 miljoen dollar. Analisten gingen echter uit van 762 miljoen omzet. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel werd afgestraft met een koersdaling van 25%.

Hartford Financial Services

Hartford heeft in het eerste kwartaal 10% omzetgroei geboekt. De omzet kwam uit op 5.91 miljard dollar tegen een verwachting van 5,88 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 530 miljoen euro of $ 1,68 per aandeel, 2 cent meer dan een jaar eerder. Analisten rekenden echter op $ 1,72 winst per aandeel. Na de cijfers noteerde het aandeel 1,5% hoger.

IMCD

IMCD boekte in het eerste kwartaal 5% meer omzet, welke uitkwam op 1,16 miljard euro. De nettowinst steeg 5% tot 82,6 miljoen euro of € 1,74 per aandeel. Het aandeel daalde bijna 4% na publicatie van de resultaten.

Juniper Networks

Juniper Networks heeft in het eerste kwartaal de omzet met 17% zien stijgen tot 1,37 miljard dollar. Analisten rekenden op 1,35 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 85,4 miljoen dollar of $ 0,48 per aandeel. De verwachting was $ 0,43 winst per aandeel. Ondanks de beter dan verwachte resultaten verloor het aandeel 4%.

KONE

Het aandeel KONE steeg 5,7% na beter dan verwachte kwartaalcijfers. KONE zag de omzet toenemen met 4,7% tot 2,56 miljard euro. De nettowinst steeg met 41% tot 186 miljoen euro of € 0,36, 2 cent meer dan verwacht.

Merck & CO

Merck heeft in het eerste kwartaal een nettowinst behaald van 2,82 miljard dollar. De winst per aandeel daalde van $ 2,14 naar $ 1,40. Analisten gingen uit van $ 1,32 winst per aandeel. De omzet daalde met 9% tot 14,5 miljard dollar. De consensus was 13,8 miljard dollar omzet. Merck verwacht voor heel 2023 een stijging van de winst per aandeel van bijna 20%. Het aandeel steeg 1,5% na publicatie van de kwartaalresultaten.

Microsoft

Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 7% zien stijgen tot 52,9 miljard dollar. Analisten gingen uit van 50,9 miljard dollar omzet. De nettowinst nam toe met 9% en kwam uit op 18,3 miljard dollar of $ 2,45 per aandeel. De analistenconsensus was $ 2,22 winst per aandeel. Na de cijfers noteerde het aandeel ruim 7% hoger. Overigens keurde de Britse toezichthouder de overname van Activision Blizzard af, wat de vraag oproept of de overname van Microsoft wel zal doorgaan. Ook de EU moet nog goedkeuring geven.

Rogers Communication

Rogers Communication heeft in het eerste kwartaal van 2023 een nettowinst geboekt van 378 miljoen dollar of $ 0,81 per aandeel. Analisten rekenden op $ 0,78. De winst per aandeel steeg met 20% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet steeg met 9% tot 2,84 miljard dollar, verwacht was 2,71 miljard dollar omzet. Het aandeel won 2,6% na de cijfers.

Tractor Supply

Tractor Supply behaalde in het afgelopen kwartaal nipt meer omzet dan verwacht, maar de winst viel licht tegen. De omzet steeg met 9% tot 3,3 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 183 miljoen dollar of $ 1,65 per aandeel. Analisten rekenden echter op $ 1,69. Voor heel 2023 rekent Tractor Supply op circa 7% winst- en omzetgroei. Het aandeel verloor 1,7% na de cijfers.

Waste Management

Waste Management boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 533 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 2 cent naar $ 1,31. Analisten rekenden op $ 1,28. De omzet steeg met 5% tot 4,89 miljard dollar. De consensus was 4,84 miljard omzet. Het aandeel verloor 1,2% na de cijfers.

WW Grainger

De industriële distributeur zag de omzet met 12% stijgen tot 4,09 miljard dollar. Analisten rekenden op 4,06 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 488 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met maar liefst 57% tot $ 9,61. De analistenconsensus lag op $ 8,55 winst per aandeel. Voor heel 2023 verwacht WW Grainger een omzetstijging van circa 8,5% en een stijging van de winst per aandeel van circa 17,5% te realiseren. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg 5,5%.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van 2023 met 1,1% op kwartaalbasis gegroeid. In het voorgaande kwartaal bedroeg de groei nog 2,6%. De verwachting lag op 2% economische groei. De Amerikaanse PCE-kerninflatie bedroeg in maart 4,6% ten opzichte van 4,7% in februari. Analisten rekenden op 4,5% inflatie. Op maandbasis stegen de prijzen zoals verwacht met 0,3%.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal conform verwachting met 0,1% op kwartaalbasis gegroeid. In het vierde kwartaal van 2022 was er sprake van een nulgroei. Op jaarbasis was er sprake van 1,3% groei, verwacht was een plus van 1,4%.

Nederland

De detailhandelsverkopen zijn in maart met 4,1% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De verkoopvolumes daalden met 7%. In februari steeg de omzet nog 8% op jaarbasis.

Duitsland

De Duitse inflatie is in april lager uitgekomen dan verwacht. De consumentenprijzen stegen met 7,2% op jaarbasis, na een inflatie van 7,4% in maart. Verwacht was 7,3% inflatie.

Azië

De Bank of Japan heeft de rente ongewijzigd gelaten op min 0,1%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Aegon

Aegon neemt het platform voor Collaterized Loan Obligations met het bijbehorende team over van NIBC voor een niet nader genoemd bedrag. Het platform hield als eerste rekening met ESG-factoren voor duurzaamheid bij aankoop en beheer van investeringen.

AkzoNobel

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van AkzoNobel met 5% tot 2,66 miljard euro. Analisten rekenden op 2,63 miljard euro omzet. De hoeveelheid verkochte producten daalde, maar door de prijsstijging steeg de omzet toch. De nettowinst daalde van 154 naar 94 miljoen euro. De winst per aandeel kwam uit op € 0,73 tegen een verwachting van € 0,55. Het aandeel daalde 0,9% na de cijfers.

ASMI

ASM International waarschuwde dat de jaaromzet minder hard zal stijgen dan eerder voorzien. In het eerste kwartaal van 2023 steeg de omzet met 40% tot 710 miljoen euro. De nettowinst steeg zelfs van 143 miljoen naar 380 miljoen euro. Voor het tweede kwartaal rekent ASMI op circa 670 miljoen euro omzet. Analisten rekenden op circa 695 miljoen euro omzet. Het aandeel verloor 7,5% na de cijfers.

Besi

Besi heeft in het afgelopen kwartaal 133 miljoen omzet geboekt. Een jaar eerder was dit nog 202 miljoen euro. Ten opzichte van het vierde kwartaal kwam de omzet 3,1% lager uit. Voor het tweede kwartaal rekent Besi op een omzetstijging van 15 tot 25% ten opzichte van het eerste kwartaal. De brutomarge kwam uit op 64,2% tegen een verwachting van 62%. De winst per aandeel daalde van € 0,81 naar € 0,44. Analisten rekenden op € 0,41. Het aandeel steeg 3% na publicatie van de resultaten.

Heineken

Heineken heeft de overname van Distell Group en Namibia Breweries afgerond. De twee ondernemingen gaan verder onder het label Heineken Beverages. In de komende jaren wil Heineken meer dan 500 miljoen euro in de bedrijven investeren.

KPN

KPN heeft in het eerste kwartaal van 2023 de omzet met 2% zien stijgen tot 1,33 miljard euro, conform verwachting. De nettowinst nam toe met 9% tot 196 miljoen euro. Analisten rekenden op 165 miljoen euro winst. Het aandeel steeg 0,9% na de cijfers.

Randstad

Randstad heeft in het eerste kwartaal de omzet met 1,5% zien dalen tot 6,52 miljard euro. Dit was conform verwachting. Het operationeel resultaat kwam uit op 266 miljoen euro tegen een verwachting van 260 miljoen euro. De brutomarge steeg van 20,5% naar 21,0%. De nettowinst daalde van 209 miljoen naar 154 miljoen euro. Het aandeel daalde ruim 5% na de cijfers.

Universal Music Group

UMG zag de omzet in het eerste kwartaal stijgen met 11% tot 2,5 miljard euro. De aangepaste operationele winst steeg met 15% tot 522 miljoen euro. Zowel de omzet als de operationele winst lagen boven de consensus, het aandeel leverde echter bijna 7% in na de cijfers.


Internationaal bedrijfsnieuws

Afgelopen week publiceerden een groot aantal bedrijven hun kwartaalresultaten. In onderstaande tabel een overzicht van de belangrijkste bedrijfscijfers. Bijna alle winst- en omzetcijfers waren beter dan verwacht. De koersreacties waren echter behoorlijk gemixt. Enkele kwartaalcijfers zijn nader toegelicht.


Alphabet (Google)

Alphabet presteerde in het eerste kwartaal beter dan verwacht. Het bedrijf zag de omzet stijgen met 3% tot 68,9 miljard dollar, nipt beter dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 15,1 miljard dollar. De winst per aandeel daalde echter met 5% tot $ 1,17, verwacht was een nog grotere daling naar $ 1,08. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.

Amazon

Ondanks dat Amazon beter presteerde dan verwacht, daalde het aandeel met 4%. Amazon zag de omzet stijgen met 9,4% tot 127,4 miljard dollar, verwacht was 124,6 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 3,2 miljard dollar of $ 0,31 per aandeel. Een jaar eerder boekte het bedrijf nog verlies. Verwacht $ 0,21 winst per aandeel. De daling van de koers werd veroorzaakt door teleurstelling over de groei bij de webservices- en cloud-diensten.

Intel

Intel boekte het grootste kwartaalverlies ooit. In het eerste kwartaal leed het bedrijf een verlies van 2,76 miljard dollar. Analisten rekenden echter op een nog groter verlies van meer dan 3 miljard dollar. De brutomarge daalde van 50,4% naar 34,2%. De omzet daalde met 36% tot 11,7 miljard dollar. Dit was wel meer dan de 11,0 miljard dollar waar analisten vanuit gingen. Ook voor het tweede kwartaal verwacht Intel negatieve resultaten. Desondanks steeg het aandeel 4% na de cijfers.

Meta Platforms (Facebook)

Het aandeel Meta steeg maar liefst 14% na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Meta boekte een nettowinst van 5,71 miljard dollar of $ 2,20 per aandeel. Een jaar eerder was dit nog $ 2.72. Analisten rekenden echter $ 2,02 winst per aandeel. De omzet steeg met 3% tot 28,7 miljard dollar, ruim 1 miljard meer dan verwacht.

Weekconclusie en vooruitzicht

Het sentiment op de aandelenmarkten was in het eerste kwartaal van 2023 uitstekend. De AEX index steeg in de eerste drie maanden van het jaar zo’n 10%, terwijl technologiebeurs Nasdaq zelfs meer dan 20% in waarde steeg. De gepubliceerde kwartaalcijfers zijn over het algemeen beter dan verwacht en het consumentenvertrouwen is stijgende. Aankomende week komen zowel de Amerikaanse als de Europese Centrale Bank met het nieuwste rentebesluit. Voor de Fed rekent de markt op een verhoging van 25 basispunten, wat wellicht de laatste renteverhoging zou kunnen zijn. Ook in Europa ligt de consensus op een renteverhoging van 0,25%, echter een verhoging met 50 basispunten wordt niet uitgesloten. Dinsdag, twee dagen voor het rentebesluit van de ECB, worden de inflatiecijfers over de maand april in de eurozone bekendgemaakt. Aanstaande vrijdag zal alle aandacht uitgaan naar de banengroei en werkloosheidcijfers in de Verenigde Staten over de maand april. Ook komen deze week nog diverse bedrijven met kwartaalcijfers, zoals Apple, Pfizer, Shell, Volkswagen en Wolters Kluwer.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 1 - 5 mei


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen