Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-05-20

Wat bewoog de markten: 15 tot 19 mei 


Aandelenmarkten stijgen verder

De internationale aandelenmarkten stegen vorige week. Er was optimisme dat het schuldenplafond van Amerika binnenkort wordt verhoogd. De deadline hiervoor ligt op 1 juni. Mocht een akkoord hierover tussen de democraten en republikeinen uitblijven, dan zou dit in principe betekenen dat Amerika zijn schulden niet meer kan betalen. Overeenstemming hierover zal daarom zeer waarschijnlijk wel gevonden worden. Het macro-economisch nieuws was beperkt afgelopen week. In Nederland was sprake van een economische krimp van 0,7% in het eerste kwartaal.  De economie in de eurozone groeide nog net met 0,1% op kwartaalbasis. De inflatie in de EU bleef in april vrijwel onveranderd op 7,0%. Dat niveau is nog te hoog. De meeste bedrijven hebben inmiddels een kwartaalcijfers gepubliceerd. Over het algemeen waren deze beter dan verwacht. Verder viel op dat de Europese gasprijs voor het eerst in bijna 2 jaar kortstondig onder de 30 euro zakte. De olieprijs steeg 2%, terwijl ook de 10-jaarsrente in zowel de VS als in Europa opliep.

Duurzaam topic

Microsoft en de Deense energieleverancier Orsted hebben een overeenkomst gesloten voor de aankoop van 2,76 miljoen ton koolstofverwijdering. Orsted zal gedurende een periode van 11 jaar biogene koolstof, emissies als gevolg van biomassa, afvangen en opslaan. Orsted heeft een contract met een looptijd van 20 jaar, dat in 2025 zal beginnen met het afvangen en opslaan van biogene koolstof. Vanaf 2026 kan jaarlijks circa 430.000 ton CO2 worden afgevangen en opgeslagen. De nieuwe overeenkomst is de laatste in een reeks recente koolstofverwijderingsovereenkomsten voor Microsoft en maakt deel uit van het initiatief van het bedrijf om tegen 2030 koolstofnegatief te worden en tegen 2050 al zijn historische emissies te hebben verwijderd.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt zag de koersen flink oplopen afgelopen week, met name de technologie aandelen lagen goed. De Nasdaq steeg 3,5%, terwijl de toonaangevende S&P 500 index 1,6% won. De volatiliteit daalde licht naar een niveau van 16,8%.

AEX Index

Ook de AEX index steeg afgelopen week. De Amsterdamse index noteerde 1,9% hoger en sloot de week af op een stand van 767,10. Van de 25 AEX bedrijven stegen er afgelopen week 19. Het best presterende aandeel was Besi dat maar liefst 8,1% steeg, gevolgd door ASML (7,8%) en Aegon (+7,1%). Minder goed presteerde het aandeel Heineken dat 2,4% verloor. Ook Unilever (-1,5%) en Wolters Kluwer (-1,4%) daalden afgelopen week.

Europese indices

De meeste overige Europese indices sloten eveneens hoger afgelopen week. De EuroStoxx50 index steeg 1,8% en de Duitse Dax won 2,3%. De Britse FTSE-index bleef onveranderd. De volatiliteit daalde in Europa naar het laagste niveau in meer dan 2 jaar. De V-Stoxx index noteerde 15,7%, 1,3% lager dan een week eerder.

TOPSELECTIE

Cisco Systems

Cisco Systems presteerde beter dan verwacht. De omzetverwachting voor het hele jaar werd verlaagd, terwijl de winstverwachting juist werd verhoogd. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet met 13,5% naar 14,6 miljard dollar, 200 miljoen dollar boven de verwachting van analisten. De nettowinst kwam uit op 3,2 miljard dollar of $ 1,00 per aandeel. Een jaar eerder was dit nog $ 0,87. Analisten rekenden op $ 0,97 winst per aandeel. De afgegeven outlook voor het huidige kwartaal lag ook licht boven de verwachtingen. Het aandeel steeg 1,3% na de cijfers.

IMCD

IMCD neemt Euro Chemo-Pharma en diens dochterbedrijf Biofresh Green over. Dit is een speciaaldistributeur uit Maleisië met een jaaromzet van omgerekend 55 miljoen euro. Biofresh is een mengbedrijf van voedingsingrediënten. De overname wordt in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht.

Sage Group

Sage Group (software) zag de omzet met 16% stijgen tot 1,09 miljard Britse pond, analisten gingen uit van 1,06 miljard omzet. De operationele winst steeg met 24% tot 227 miljoen pond, 11 miljoen meer dan verwacht. De operationele marge steeg met 0,6% tot 20,8%. Sage Group verhoogde de omzetverwachting voor heel 2023 en was tevens enthousiast over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Het aandeel steeg 2,7% na de cijfers.

Target

Target heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en handhaafde de jaaroutlook. Echter de verwachtingen voor het tweede kwartaal stelden teleur. De omzet steeg met 0,6% tot 25,3 miljard dollar, nipt meer dan verwacht. De aangepaste winst per aandeel kwam uit $ 2,05. Dit was 5% lager dan een jaar eerder, maar fors hoger dan de analistenverwachting van $ 1,77. Voor het lopende kwartaal verwacht Target een lichte omzetdaling, maar voor het hele jaar voorziet het bedrijf een omzet vergelijkbaar met een jaar eerder. De winstoutlook voor het lopende kwartaal van circa $ 1,50 was ruim onder de verwachting van $ 1,95. Voor het hele boekjaar handhaafde Target de winstverwachting. Het aandeel steeg aanvankelijk 3%. Later verslechterde het sentiment waardoor het aandeel de week 3,6% lager afsloot.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De detailhandelsverkopen stegen in April met 0,4% op jaarbasis. Er werd gerekend op een stijging van 0,8%. De leidende indicatoren, die de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weergeeft daalde met 0,6%. Het was de dertiende maand op rij dat de leidende indicatoren daalden.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal definitief vastgesteld op 0,1%, conform een eerdere raming. Op jaarbasis was er sprake van 1,3% groei. De inflatie in de eurozone is in april licht gestegen tot 7,0%. In maart bedroeg de inflatie nog 6,9%. De kerninflatie, voor de ECB de belangrijkste graadmeter, kwam uit op 5,6%, een maand eerder was dit nog 5,7%.

Nederland

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,7% gekrompen in vergelijking met het vierde kwartaal vorig jaar. Er werd gerekend op een krimp van 0,1%. Op jaarbasis groeide de economie met 1,9%. De werkloosheid in Nederland is in april gedaald. Het aantal werklozen lag in april op 343.000 tegen 357.000 in maart. Het werkloosheidspercentage daalde van 3,5% naar 3,4%.

Duitsland

In Duitsland liepen de producentenprijzen in april op met 4,1% vergeleken met een jaar eerder. Dit was de kleinste stijging sinds april 2021.

Azië

De Japanse economie is in het eerste kwartaal met 1,6% op jaarbasis gegroeid. Op kwartaalbasis was er sprake van 0,4% groei, verwacht was 0,2% groei. De inflatie steeg van 3,2% in maart naar 3,5% in april. In China stegen de detailhandelsverkopen met 18,4% op jaarbasis, verwacht was een plus van 20,5%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Aegon

Aegon zag de operationele kapitaalaanwas met 5% stijgen tot 292 miljoen euro. Analisten rekenden op 240 miljoen euro aanwas. De solvency 2 ratio kwam uit op 210%, licht hoger dan verwacht. Het aandeel steeg 4% na de cijfers.

KPN

Een joint venture van KPN en APG heeft goedkeuring gekregen van de mededingingsautoriteit in Nederland om samen met het Belgische TINC de uitrol van glasvezelnetwerken in Nederland te versnellen.

Philips

Philips heeft het onderzoek naar de problemen met de DreamStation apneu-apparaten afgerond. Het afbrokkelen van de schuimlaag levert volgens Philips geen extra gezondheidsrisico’s op. Inmiddels is 95% van alle apparaten onderzocht, de onderzoeksresultaten zijn voorgelegd aan de Amerikaanse FDA en andere relevante toezichthouders.

Prosus

De Chinese dochteronderneming Tencent zag de omzet met 11% stijgen tot omgerekend 20 miljard euro. Analisten rekenden op 8% omzetgroei. De nettowinst van Tencent steeg met 10% tot 3,45 miljard euro, analisten rekenden echter op 4 miljard euro winst. Prosus, dat voor 28% aandeelhouder is, steeg 2% na de cijfers van Tencent.

Internationaal bedrijfsnieuws

Home Depot

Het Amerikaanse doe-het-zelfbedrijf zag de omzet met 4,2% dalen tot 37,3 miljard dollar. Analisten rekenden op 38,6 miljard omzet. De winst per aandeel daalde met 6,5% tot $ 3,82 tegen een verwachting van $ 3,87. Het aandeel daalde 2% na de cijfers.

Easyjet

Easyjet zag de omzet in de eerste helft van hun gebroken boekjaar stijgen met 80% tot 2,69 miljard pond. Het verlies voor belastingen daalde van 557 miljoen naar 415 miljoen pond. Het aandeel daalde 5% na de cijfers.

Siemens

Siemens zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 15% stijgen tot 19,4 miljard euro, verwacht was 18,7 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 3,6 miljard euro, mede door een terugboeking van een bijzondere waardevermindering van het belang in Siemens Energy. Hierdoor steeg de winst met 1,6 miljard euro. Het aandeel steeg circa 5% na publicatie van de resultaten.

Walmart

Walmart heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 7,6% tot 152 miljard dollar. Analisten rekenden op 149 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 1,67 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 13% tot $ 1,47, verwacht was $ 1,32. Walmart verhoogde de winstverwachting voor het hele boekjaar met 3%. Het aandeel noteerde ruim 1% hoger na de cijfers.

Weekconclusie en vooruitzicht

De aandelenmarkten stegen afgelopen week wereldwijd. Het economisch nieuws was beperkt maar desalniettemin was het sentiment positief vanwege de mogelijkheid op een akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond. Ook de aankomende week is zowel het bedrijfsnieuws als het macro-economisch nieuws beperkt. De notulen van de laatste vergadering van de Amerikaanse centrale bank worden gepubliceerd en de tweede raming van de economische groeicijfers over het eerste kwartaal in de VS en Duitsland wordt bekendgemaakt. Vrijdag staat het PCE kerninflatiecijfer in de VS op de agenda. Voor de Fed is dit één van de belangrijkste graadmeters voor het bepalen van het monetair beleid.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 22 - 26 mei


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen