Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-06-03

Wat bewoog de markten: 29 mei tot 2 juni 


Schuldenplafond VS verhoogd, arbeidsmarkt blijft robuust

De afgelopen week stond vooral in het teken van het Amerikaanse schuldenplafond en het banenrapport in de VS. Zoals verwacht werd overeenstemming bereikt over het verhogen van het schuldenplafond, waardoor wanbetaling van de Amerikaanse overheid werd voorkomen. Het banenrapport over de maand mei was eveneens positief. De werkgelegenheid groeide met 339.000 banen, waar 190.000 werd verwacht. De markt verwacht al enige tijd een afkoeling van de arbeidsmarkt, maar die blijft vooralsnog achterwege. Hierdoor blijft de positie voor consumenten sterk, wat weer belangrijk is voor de Amerikaanse economie. Een recessie lijkt daarmee niet aanstaande. Dat zien we ook terug in de verhoging van de verwachtingen van analisten. Beleggers reageerden positief op zowel de verhoging van het schuldenplafond als het robuuste banenrapport. Vooral de groeiaandelen in de Verenigde Staten zagen de koersen flink stijgen.

In Europa werden de inflatiecijfers over mei bekendgemaakt. In de eurozone daalde de inflatie van 7,0% naar 6,1%. De kerninflatie, zonder voeding en energie, daalde van 5,6% naar 5,3%. Ondanks de dalende inflatie verwachten economen dat de Europese Centrale Bank voorlopig niet klaar is met het verhogen van de rente. Voor zowel juni als juli wordt een renteverhoging van 0,25% voorzien. In de Verenigde Staten, waar al eerder werd begonnen met het verhogen van de rente, verwacht meer dan 60% van de markt inmiddels dat de Fed een rentepauze inlast in juni.

Verder daalden de energieprijzen verder. De Europese gasprijzen daalden 3,4%, de olieprijs ruim 1%. De dollar werd wederom licht sterker ten opzichte van de euro en de tienjaarsrente daalden zowel in de VS als in Europa.

Duurzaam topic

De Portugese regering heeft groen licht gegeven voor de bouw van de eerste lithiummijn in het land. Savannah Resources, het grootste Europese bedrijf in de lithiumsector, zal de grondstof ontginnen. De verwachting is dat er voldoende lithium zal worden ontgonnen voor de productie van 500.000 elektrische voertuigen per jaar. De ontginning zal tegen 2026 van start gaan. Savannah Resources is van plan om later ook een raffinaderij in Portugal te bouwen. De lokale bevolking protesteert tegen het project, met name via milieugroeperingen. Na de aankondiging steeg de aandelenkoers van Savannah met 22%.

Amerikaanse indices

Beleggers in de VS reageerden opgetogen op het sterke banenrapport en de verhoging van het schuldenplafond. De S&P 500 index steeg 2,1% afgelopen week, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,7% won. De VIX index, de beweeglijkheids-/angstgraadmeter in de VS daalde van 18,0% naar 14,6%, het laagste niveau sinds februari 2020, voor de corona uitbraak.

AEX Index

De AEX index verloor afgelopen week licht terrein. De index daalde 0,4%  en sloot de week af op een stand van 764,92. Wolters Kluwer was het best presterende aandeel met een plus van 4,3%, gevolgd door RELX (+4,2%) en Adyen (+3,5%). Minder goed presteerden Heineken (-5,3%), Ahold Delhaize (-3,5%) en ABN Amro (-2,9%).  Afgelopen week waren er 13 stijgers en 12 dalers in de AEX index.

Europese indices

De aandelenmarkten in Europa lieten een gemengd beeld afgelopen week. De EuroStoxx50 index en de Engelse FTSE-index daalden beide 0,3%. De Duitse DAX index steeg echter 0,4%. Ook in Europa daalde de volatiliteit, maar minder sterk dan in de VS. De V-Stoxx daalde 1,6% naar een niveau van 16,0%.

TOPSELECTIE

HP

HP heeft in het afgelopen kwartaal beter gedraaid ondanks een forse daling van de omzet. De omzet daalde met 22% tot 12,9 miljard dollar. Analisten rekenden op 13,1 miljard omzet. De nettowinst kwam uit op 1,1 miljard dollar. De winst per aandeel daalde van $ 1,08 naar $ 0,80. Zonder de eenmalige bate in het vorige kwartaal was de winst gestegen. De consensus was $ 0,76 winst per aandeel. Het aandeel daalde 6% na de cijfers.

Netapp

Netapp presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De omzet daalde weliswaar met 6% tot 1,58 miljard dollar, maar analisten rekenden op 1,55 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 245 miljoen dollar of $ 1,54 per aandeel, 12 cent meer dan een jaar eerder en 20 cent meer dan verwacht. Het aandeel steeg 8,5% na de cijfers.

NN Group

S&P Global heeft de A-rating van NN Group gehandhaafd. De vooruitzichten voor de Nederlandse verzekeraar zijn volgens de kredietbeoordelaar positief.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De werkgelegenheid in de VS is in mei veel sterker toegenomen dan verwacht. De banengroei bedroeg 339.000, de markt rekende op 190.000 banen. Het werkloosheidspercentage steeg van 3,4% naar 3,7%, economen gingen uit van 3,5%. De werkloosheid steeg omdat meer mensen zich inschreven als werkzoekende. De loongroei bedroeg 4,3% op jaarbasis, waar gerekend werd op 4,4%. De arbeidskosten zijn in het eerste kwartaal minder sterk gestegen dan eerder gemeten. De arbeidskosten per eenheid stegen met 4,2%. De eerste raming was 6,3% stijging. Economen gingen uit van een bijstelling tot 6,0%. Dat is positief voor de inflatieverwachting en vermindert de kans op een renteverhoging.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in mei gedaald naar 6,1% op jaarbasis. In april was er sprake van 7,0% inflatie. De kerninflatie, voor de ECB de belangrijkste graadmeter, kwam in mei uit op 5,3%. Een maand eerder was dit nog 5,6%. De inflatie kwam lager uit dan verwacht.

Nederland

De detailhandelsverkopen in Nederland zijn in april met 5,3% gestegen vergeleken met een jaar eerder. De verkoopvolumes daalden echter met 4,8%. De afzetprijzen in de Nederlandse industrie lagen in april 2,3% lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Duitsland

De consumentenprijzen in Duitsland zijn in mei op maandbasis onverwacht met 0,1% gedaald. De inflatie kwam in mei uit op 6,1% op jaarbasis, na een inflatie van 7,2% in april. Er werd gerekend op een daling van de inflatie tot 6,5%.


Nederlands bedrijfsnieuws

Aegon

Aegon heeft de verkoop van zijn activiteiten in Polen en Roemenië afgerond. Met de deal is 125 miljoen euro gemoeid.

Heineken

Grootaandeelhouder Femsa heeft voor 2,7 miljard euro aan aandelen Heineken en voor 1,0 miljard aan aandelen Heineken Holding verkocht. Heineken heeft hiervan voor 333 miljoen euro aan aandelen teruggekocht van het Mexicaanse Femsa tegen een prijs van $ 92,75 per aandeel. Daarnaast wil Heineken het meerderheidsbelang in Distell Nigeria verkopen aan Nigerian Breweries. Financiële details hiervan werden niet vermeld.

ING / ABN Amro

De Nederlandsche Bank gaat over een jaar de vereiste kapitaalbuffers voor banken in Nederland verhogen met één procentpunt. De zogenaamde contracyclische kapitaalbuffer wordt per 31 mei 2024 verhoogd van 1 naar 2%. Dit is het eigen vermogen dat de bank extra in kas moet hebben om in slechte tijden verliezen op te kunnen vangen, waardoor ze hun kredietverlening niet hoeven te beperken en zo de economische crisis onnodig zouden verergeren.

Internationaal bedrijfsnieuws

Broadcom

Broadcom, fabrikant van halfgeleiders voor netwerkkaarten en infrastructuursoftware, heeft in het afgelopen kwartaal conform verwachting 7,5% meer omzet geboekt. De omzet kwam uit op 8,7 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 3,5 miljard. De winst per aandeel steeg met 14% tot $ 10,32, 20 cent meer dan verwacht. Het aandeel steeg 2,8% na de cijfers.

Dell

Ondanks de winst van Dell halveerde, presteerde het bedrijf beter dan verwacht. De aangepaste winst per aandeel daalde van $ 1,84 naar $ 1,31. Analisten rekenden echter op een daling tot $ 0,86. De omzet daalde met 20% naar 20,9 miljard tegen een verwachting van 20,1 miljard dollar. De omzetverwachting voor het huidige kwartaal is echter 0,5 miljard dollar lager dan de consensus, het aandeel steeg 1,5% na publicatie van de resultaten.

Hewlett Packard

Hewlett Packard zag de omzet met 4% toenemen in het afgelopen kwartaal dat eindigde op 30 april. De omzet kwam uit op 7,0 miljard dollar. Analisten rekenden op 7,2 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 18% tot $ 0,52, verwacht was $ 0,48. Hewlett Packard verlaagde de omzetoutlook voor heel 2023. Het aandeel daalde 7% na de cijfers.

Remy Cointreau

Drankenbedrijf Remy Cointreau heeft het gebroken boekjaar 2022-2023 afgesloten met een omzetgroei van 18%. De bedrijfswinst steeg met 28,5% tot een record van 430 miljoen euro. In de eerste helft van het boekjaar wordt een omzetdaling van 30% verwacht, maar in de tweede jaarhelft zou deze weer sterk moeten stijgen. Daardoor wordt per saldo op een stabiele omzet voor het hele boekjaar gerekend. Het aandeel opende aanvankelijk flink hoger, maar sloot de dag na de cijfers af met een verlies van 5%.

Salesforce

De aanbieder van bedrijfssoftware op het gebied van klantrelatiebeheer zag de omzet met 11% stijgen tot 8,2 miljard dollar, iets meer dan verwacht. De winst per aandeel steeg van $ 0,98 naar $ 1,69. Analisten rekenden op $ 1,61. Ondanks de beter dan verwachte cijfers daalde het aandeel bijna 5%.

Weekconclusie en vooruitzicht

De inflatiecijfers in Europa lieten een mooie daling zien, terwijl het nieuws uit de Verenigde Staten eveneens positief was vorige week. Nu de schuldenproblematiek in de VS is opgelost en het cijferseizoen achter de rug is, kunnen beleggers zich richten op de macro-economische agenda. De aankomende week is die beperkt. In Nederland wordt dinsdag de inflatiecijfers over mei gepubliceerd. Verder komen de inkoopmanagers voor de dienstensector wereldwijd en de definitieve economische groeicijfers over het eerste kwartaal in de eurozone en Japan. De markt kijkt vooral uit naar de eerstvolgende rentevergaderingen, die voor de Fed gepland staat op 14 juni, gevolgd door de ECB een dag later.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 5 - 9 juni


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen