Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-06-24

Wat bewoog de markten: 19 tot 23 juni 


Gezonde correctie na diverse renteverhogingen

Aandelen stonden afgelopen week onder druk na de renteverhogingen door centrale banken en tegenvallende inkoopmanagersdata wereldwijd. De economische groei lijkt af te nemen door groeivertraging in de dienstensector en krimp in de maakindustrie. Daarnaast gaf Fed-voorzitter Powell aan dat er waarschijnlijk nog twee renteverhogingen dit jaar in de VS worden doorgevoerd. Afgelopen week verhoogden de centrale banken van Engeland, Zwitserland, Noorwegen en Turkije de rente. In Turkije steeg de rente van 8,5% naar 15%. In China werden een aantal rentetarieven juist verlaagd door de centrale bank. De inflatie in China is laag en de centrale bank wil de economische groei stimuleren nu het momentum verdwijnt van de heropening van de economie na de coviduitbraak.

De aandelenkoersen zijn de afgelopen tijd gestegen door de hoge verwachtingen van kunstmatige intelligentie en het wegebben van de recessievrees. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen gaf aan dat de kans op een recessie beduidend kleiner is geworden. De arbeidsmarkt in de VS blijft sterk en de inflatie begint af te koelen. Overigens voorzien analisten een groei van circa 2% voor de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal, nadat in het eerste kwartaal sprake was van 1,3% groei. De ontwikkelingen in Rusland, waar de topman van de Wagner-groep in opstand kwam tegen Poetin en het Kremlin, hadden geen grote impact op de openingskoersen maandagochtend. De beurzen openden slechts licht lager.

Na twee weken van forse stijgingen, noteerden de Europese gasprijzen afgelopen week ruim 7% lager, terwijl ook de olieprijs ruim 3,5% daalde. De dollar steeg 0,4% ten opzichte van de euro. De 10-jaarsrente in zowel de VS als Europa daalde licht.

Duurzaam topic

De luchthavens van Rotterdam en Hamburg willen vanaf 2026 een lijnverbinding opzetten met op waterstof aangedreven vliegtuigen. De waterstofvliegtuigen worden geleverd door het Britse ZeroAvia, dat hiervoor bestaande kleine vliegtuigen wil ombouwen van kerosine naar waterstof als brandstof. De samenwerking tussen de luchthavens van Rotterdam en Hamburg gaat ook om verdere verduurzaming van de vliegvelden, zoals het opwekken van duurzame energie en verdere digitalisering. Steeds meer vliegtuigbouwers zijn overigens bezig met het ontwikkelen van waterstofvliegtuigen.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt daalde afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index verloor 1.4%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,3% lager sloot. Op zich een gezonde correctie na de recente koersstijgingen. Ondanks dat de koersen daalden afgelopen week, waren de marktbewegingen vrij beperkt. De VIX index daalde zelfs licht met 0,1% waardoor de volatiliteit uitkwam op 13,4%.

AEX Index

De AEX index noteerde 2,1% lager afgelopen week. De Amsterdamse index sloot de week af op een stand van 756,60 punten. Het aandeel ASR Nederland was de grootste stijger, de koers steeg 3,2%. Ook KPN (+2,7%) en Aegon (1,9%) presteerden uitstekend. De grootste daler was Prosus, dat maar liefst 9,1% verloor. IMCD (-6,3%) en ASM International (-6,0%) verloren eveneens fors. Prosus publiceert aankomende week zijn jaarcijfers, terwijl IMCD fors daalde na een winstwaarschuwing van chemiebedrijf Lanxess. Afgelopen week waren er 9 winnaars en 16 verliezers in de AEX index.

Europese indices

De koersen van de overige grote Europese indices daalden sterker dan de AEX index. De EuroStoxx50 index verloor 2,8%, de Duitse DAX index daalde 3,2%, terwijl de Britse FTSE-index 2,4% lager noteerde. Doordat de indices in Europa sterker daalden dan die in de VS steeg de volatiliteit. De V-Stoxx index steeg meer dan 2 procentpunten naar 15,4%.

TOPSELECTIE

AmerisourceBergen

AmerisourceBergen koopt 276.000 aandelen terug van grootaandeelhouder Walgreens Boots Alliance ter waarde van 50 miljoen dollar. Walgreens heeft momenteel nog circa 16% van de aandelen AmerisourceBergen in bezit.

Borgwarner

Borgwarner neemt de Electric Hybrid Systems divisie van de Italiaanse auto-onderdelenleverancier Eldor Group over voor 75 miljoen euro.

Cisco Systems

Cisco heeft netwerkchips voor AI-supercomputers gelanceerd. Vijf van de zes grote cloudproviders testen de chips, waaronder Amazon en Google. Volgens Cisco zijn de chips geschikt voor het uitvoeren van AI- en machine-learning taken met 40% minder switches en een kleinere vertraging, terwijl ze energiezuiniger zijn.

NN Group

NN gaat voor een bedrag van 235 miljoen euro eigen aandelen inkopen om de verwatering van het dividend in aandelen te neutraliseren. Dit komt bovenop het lopende inkoopprogramma van 250 miljoen euro.

Novo Nordisk

De Deense fabrikant van medicijnen tegen obesitas en diabetes heeft in de Verenigde Staten medische kuuroorden en wellnessklinieken aangeklaagd wegens verkoop van illegale, niet goedgekeurde producten voor gewichtsverlies.

Pandora

Pandora heeft een nieuw aandeleninkoopprogramma aangekondigd ter waarde van 2,6 miljard Deense Kronen, circa 350 miljoen euro.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De inkoopmanagersindex in de VS liet zowel voor de dienstensector als de Amerikaanse industrie een daling zien, al vielen de activiteiten in de dienstensector wel iets hoger uit dan verwacht..

Eurozone

De inkoopmanagersindex in de eurozone daalde zowel voor de dienstensector als de industrie. De samengestelde index daalde van 52,8 naar 50,3, het laagste niveau in 5 maanden. Er werd gerekend op een index van 52,5. Een stand boven de 50 wijst op groei.

Nederland

De economische krimp is in het eerste kwartaal minder sterk dan eerder gemeld. Bij de eerste berekening half mei werd een krimp van 0,7% gemeld ten opzichte van het vierde kwartaal. Dit cijfer werd echter bijgesteld naar 0,3% krimp. Op jaarbasis groeide de economie met 1,9%.

Duitsland

De Duitse producentenprijzen zijn in mei met 1,0% gestegen op jaarbasis, dit is de kleinste stijging sinds januari 2021. Op maandbasis daalden de producentenprijzen met 1,4%. De daling was groter dan verwacht. De inkoopmanagersindex liet ook in Duitsland een daling van zowel de dienstensector als de industrie zien. De samengestelde index daalde naar 50,8 waar 53,5 werd verwacht.

Azië

De inflatie in Japan is in mei gedaald naar 3,2%, in april stegen de prijzen nog met 3,5%. Er werd gerekend op een stijging naar 4,1%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Adyen

Adyen gaat wereldwijd samenwerken met Shopify. Adyen gaat het platform van Shopify ondersteunen op het gebied van zakelijke betalingen. De betalingsapp van Adyen op het Shopify Payment Partner Platform zal later dit jaar beschikbaar zijn.

Aegon

Aegon wil in de Verenigde Staten de leidende levens- en pensioenverzekeraar worden in de markt voor middeninkomens via dochterbedrijf Transamerica. Aegon wil profiteren van de hoge marges in dit marktsegment. Transamerica werkt momenteel met een netwerk van 70.000 tussenpersonen, Aegon wil groeien naar 110.000 in 2027. Daarnaast wil Aegon in 2025 het dividend verhogen naar 0,40 euro, een toename van 33% ten opzichte van dit jaar. Tevens koopt Aegon eigen aandelen in ter waarde van 1,5 miljard euro.

ASML / ASMI

De Nederlandse overheid maakt eind juni of begin juli de nieuwe exportbeperkingen bekend, waarmee de uitvoer van chipmachines richting China verder aan banden wordt gelegd.

KPN

KPN neemt de Nederlandse activiteiten van Youfone over voor een bedrag van 200 miljoen euro. Youfone is een snelgroeiende telecomaanbieder met circa 540.000 klanten. Het bedrijf maakt reeds gebruik van de netwerken van KPN.

UMG (Universal Music Group)

UMG kan volgens Deutsche Bank profiteren van de lancering van een nieuw muziekabonnement door Spotify,  een van de belangrijkste inkomensbronnen voor UMG. Voor elke 10% omzetstijging van Spotify zou de brutowinst van UMG met circa 4 tot 8% kunnen toenemen.

Internationaal bedrijfsnieuws

FedEx

Fedex heeft in het afgelopen kwartaal de omzet zien dalen met 10% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet kwam uit op 21,9 miljard dollar. Analisten rekenden op 22,6 miljard dollar omzet. De nettowinst bedroeg 1,54 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel daalde van 6,87 naar 4,94 dollar. De consensus was 4,85 dollar winst per aandeel. FedEx verwacht voor het hele boekjaar een lichte omzetgroei te realiseren. Het aandeel daalde 2,5% na de cijfers.

Tesco

De Britse supermarktketen zag de omzet in het afgelopen kwartaal stijgen met 8,8% tot 15,2 miljard pond. De online-verkopen, met een marktaandeel van circa 37,5%, stegen met 8,2%.

Intel

Intel heeft een akkoord voor een nieuwe fabriek in Israël. De investering heeft een waarde van 25 miljard dollar, volgens persbureau Bloomberg. Eerder gaf Intel al aan 4,6 miljard dollar te investeren in de bouw van een assemblage- en testfaciliteit voor chips in Polen. Intel heeft tevens overeenstemming bereikt met de Duitse overheid om 10 miljard euro subsidie te ontvangen voor de bouw van een halfgeleiderfabriek in het oosten van Duitsland.

Paypal

Paypal heeft voor 40 miljard euro aan uitstaande vorderingen doorverkocht aan investeerder KKR, het gaat om vorderingen in diverse Europese landen, als onderdeel van een ‘koop-nu-betaal-later’ model. Paypal houdt 1,8 miljard dollar over aan de deal, waarmee het bedrijf onder andere de extra inkoop van eigen aandelen ter waarde van 1 miljard dollar wil financieren.

Lanxess

Het Duitse chemiebedrijf heeft een winstwaarschuwing gegeven, vanwege zwakke vraag, met klanten die hun voorraden afbouwen. De EBITDA winst zal dit jaar vermoedelijk 30% lager uitvallen dan eerder gedacht. Het verwachte herstel in de tweede jaarhelft is nog niet zichtbaar, aldus Lanxess. Het aandeel daalde meer dan 15% na de waarschuwing.

Siemens Energy

Siemens Energy heeft een winstwaarschuwing afgegeven door kwaliteitsproblemen bij de windturbines bij Siemens Gamesa. Eerdere maatregelen om meer controle te nemen over het bedrijf hebben nog onvoldoende effect gehad. Herstelwerkzaamheden kunnen meer dan 1 miljard euro kosten. Het aandeel daalde meer dan 30% na de waarschuwing.

Weekconclusie en vooruitzicht

De aandelenmarkten zijn in 2023 tot nu toe fors gestegen. De daling van afgelopen week was dan ook een gezonde correctie. De opstand van de Wagner beweging in Rusland was vooralsnog van korte duur, hopelijk blijft verdere escalatie daar uit. Na de diverse recente renteverhogingen door centrale banken, zal de aankomende week de meeste aandacht uitgaan naar de inflatiecijfers in Europa en de VS. In Duitsland wordt het ondernemers- en consumentvertrouwen bekend gemaakt en tevens de detailhandelsverkopen van mei. Qua bedrijfsnieuws wordt het een betrekkelijk rustig week, met slechts enkele bedrijfsresultaten.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 26 - 30 juni


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen